Dodaj do ulubionych

2 dyski - na którym zainstalowac system

23.01.11, 18:06
Mam dysk WD 160gb planuję dokupić 1TB Samsung'a. Pytanie: na którym lepiej zainstalowac windowsa - czy lepiej na starym, który działa już 2 lata, więc jest sprawdzony, czy może na nowym samsungu i sprzedać tego WD póki jeszcze działa ;) ? Teoretycznie oba dyski mają prędkość 7200 rpm, ale chyba Samsung będzie mimo wszystko szybszy?

I lepiej żeby system i instalowane programy były na jednym dysku czy mogą być na osobnych?

Jeszcze jedno: jak podzielić ten nowy dysk na partycje? Czy kilka mniejszych, czy na 1 dużą?
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: 2 dyski - na którym zainstalowac system IP: *.home.aster.pl 23.01.11, 18:23
      Zostaw dwa, na drugm można robić kopię zapasową. System postawiłbym na 160, a resztę na 1T, bez dzielenia na partycje
    • Gość: 802.11n Re: 2 dyski - na którym zainstalowac system IP: *.multimo.pl 23.01.11, 18:38
      Ile osób tyle koncepcji. Na pewno nie przechowuj danych na tej samej partycji, na której będziesz miał system. Wtedy, w razie problemów, bęziesz mógł ją bezstresowo sformatować.
      • mar_nn Re: 2 dyski - na którym zainstalowac system 23.01.11, 19:07
        Gość portalu: a napisał(a):
        > Zostaw dwa, na drugm można robić kopię zapasową. System postawiłbym na 160, a r
        > esztę na 1T, bez dzielenia na partycje
        Chodzi ci o system+programy czy sam system?

Bo jeśli to pierwsze to czy system i zainstalowane programy mogą być na osobnych dyskach czy lepiej je dać na jednym?
        Pytam, bo co będzie w przypadku gdy te ~150GB mimo wszystko nie wystarczy - wiem że może przesadzam, ale już teraz wykorzystuję połowę z tego na system+programy mając tylko kilka gier i potrzebne mi programy. Jak jeszcze dorzucę parę gier + jakiś Inventor (~10GB) + zwykły AutoCAD (pewnie też z 10 - oba mi będą potrzebne) i się nagle okaże za mało ;) Co o tym myślicie?

Gość portalu: 802.11n napisał(a):
        > Ile osób tyle koncepcji. Na pewno nie przechowuj danych na tej samej partycji,
        > na której będziesz miał system. Wtedy, w razie problemów, bęziesz mógł ją bezst
        > resowo sformatować.
        Ok. A propos formatowania po np. awarii - załóżmy że mam system na partycji C, a zainstalowane programy na D. Czy mam rację mówiąc, że jak sformatuje tylko C to programy mogą nie działać, bo te zapisują dane w rejestrze, albo w documents&settings albo nie wiadomo gdzie jeszcze?
        • Gość: a Re: 2 dyski - na którym zainstalowac system IP: *.home.aster.pl 23.01.11, 19:20
          > Bo jeśli to pierwsze to czy system i zainstalowane programy mogą być na osobnyc
          > h dyskach czy lepiej je dać na jednym?
          > Pytam, bo co będzie w przypadku gdy te ~150GB mimo wszystko nie wystarczy - wie
          > m że może przesadzam, ale już teraz wykorzystuję połowę z tego na system+progra
          > my mając tylko kilka gier i potrzebne mi programy. Jak jeszcze dorzucę parę gie
          > r + jakiś Inventor (~10GB) + zwykły AutoCAD (pewnie też z 10 - oba mi będą potr
          > zebne) i się nagle okaże za mało ;) Co o tym myślicie?
          >
          To podziel samsunga na dwie partycje 250/750. Póki się system nie rozrośnie możesz robić backupy na tym 160. Programy musisz instalować na partycji systemowej bo po formacie i tak będą wymagały reinstalacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka