Dodaj do ulubionych

Coolery pod laptopa

IP: *.aster.pl 21.06.11, 00:02
Używacie? Jest sens jego zakupu?
Laptop ma 2.5 roku, kiedyś pracował znacznie płynniej, teraz zdarza się, że przy włączonych wielu aplikacjach służbowych zwyczajnie pada po pol godzinie. Często trzymam go pod kątem, wygląda zabawnie i cóż niewygodnie.
Podajcie proszę jakich ew. coolerów uzywacie, czy są skuteczne.
Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: Coolery pod laptopa 21.06.11, 07:26
      Bezsensowny gadzet i bezsensownie wydane pieniadze. Trzeba oddac notebook'a do wyczyszczenia/wymiany wentylatora i radiatora. Wymienic paste termoprzewodzaca pod radiatorem procesora. Jak laptop sie przegrzewa to nie pomoze zadna chlodzaca podstawka.
    • mariusz3000 Re: Coolery pod laptopa 21.06.11, 13:47
      Zasięgnij rady dobrego serwisanta od komputerów i laptopów. Nie zobaczysz i nie znasz się , nie wiele zdziałasz. Mogę jednak poradzić - spróbuj sprawdzić jak wiele programów, aplikacji jest uruchamianych na laptopie, jeśli z czasem jest ich coraz więcej działających w tle to bardzo spowalnia komputer ponieważ wszystkie zajmują procesor i pamięć RAM. Druga sprawa to defragmentacja dysku. Z czasem dostęp do danych na dyskach spada i można to poprawić włączając defragmentacje dysku.
      • Gość: Ania Re: Coolery pod laptopa IP: *.aster.pl 22.06.11, 14:50
        defragmentacja z tego co zdażyłam się zorientować to proces zautomatyzowany (raz na dzień chyba), ale dzieki, spróbuje ręcznie. cooler mam, drogi, potwierdzam, zakup głupi :( w archiwum ktoś pisał, ze lepsze są podłożone 4 gumki myszki )))
        • lemari Re: Coolery pod laptopa 22.06.11, 15:52
          Gość portalu: Ania napisał(a):
          >w archiwum ktoś pisał, ze lepsze są podłożone 4 gumki myszki )))

A ja podkładam colsztok :-)
        • m.gregor Re: Coolery pod laptopa 22.06.11, 18:23
          Czysty wentylator + radiator + wolna przestrzen pod notebookiem zeby mial skad zasysac chlodne powietrze i nic sie nie bedzie grzalo, przegrzewalo i wylaczalo.
        • mariner4 Daj do czyszczenia 23.06.11, 17:14
          Za kilkadziesiąt PLN to zrobią.
          Mój pracował zawsze w warunkach wysokiego zapylenia i wysokiej temperaturze.
          Pierwszy raz zauważyłem, że wyłączał się bez ostrzeżenia, kiedy przetwarzał grafikę.
          Potem coraz częściej przy innych programów. Jak procesor przekroczy temperaturę, to komputer wyłącza się bez ostrzeżenia.
          Okazało, się, ze radiatory i system wentylacji były zawalone. Teraz rutynowo daję do czyszczenia raz na rok, z uwagi na warunki pracy lapka. W normalnych warunkach tak często nie trzeba.
          M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka