23.10.11, 17:07
Witam,
mam prośbę do użytkowników bo mnie to przerasta:(
mam zamiar kupić komputer na raty( więc opcja składanych nie wchodzi w grę) do max 5 tysięcy komputer będzie głównie użytkowany do gier mmorpg i oglądania filmów.
Może ktoś polecić coś dobrego w takiej granicy cenowej. Przepraszam ale ja zupełnie się na tym nie znam i ostatnie pytanie lepiej laptop czy pc? mi się osobiście wydaje, że pc bo i tak będę z niego korzystała tylko w domu i kable od internetu i zasilania będą non stop w gniazdach więc jest sens kupowania laptopa?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Hania
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 17:57
      haniax napisała:
      " ( więc opcja składanych nie wchodzi w grę) "

Każdy komputer jest składany.
      Tzw. firmowe, to też składana tyle że przez firmę.

Zatem TYLKO składak.
      Polecam zlecić to komuś kto się na tym zna, a zaoszczędzisz sobie czasu, pieniędzy i nerwów.
      Oczywiście zawsze można kupić (składaka przypomnę) w sklepie, ale za tę przyjemność dopłacisz sporo no i przy okazji dostaniesz to czego niekoniecznie oczekujesz, czyli owszem, kompa poskładają, ale dołożą jakieś nikomu niepotrzebne bzdety które akurat ciężko się sprzedają + system który niekoniecznie jest Ci potrzebny w momencie zakupu.

Reasumując, tylko składa, a za % tysięcy masz naprawdę solidny sprzęt do grania, przy czym mowa tu o samym komputerze, czyli bez monitora, klawiatury itd.

Tak na marginesie, laptop do grania to pomyłka. nawet ten najdroższy.
      • m.gregor Re: pomocy:/ 23.10.11, 19:51
        > Oczywiście zawsze można kupić (składaka przypomnę) w sklepie, ale za tę przyjem
        > ność dopłacisz sporo
        Za co doplaci sporo? Za zlozenie? Przyklad: firma w ktorej pracuje sklada komputery pod konkretne zamowienie, nie doplaca sie "sporo" za zlozenie (a mowiac wprost nic sie nie doplaca). Przy skladaniu zamowienia jedyne co potrzebuje do skonfigurowania zestawu to gorna granica kwotowa i do jakich zastosowan ma byc uzywany komputer. Zestaw jest zamawiany na biezaco, nie trzymamy czesci "na stoku", nie wsadzamy do komputera czesci ktore "kiedys nam zostaly i leza". Nie strasz ludzi i nie gadaj glupot.

> system który niekoniecznie jest Ci potrzebny w momencie zakupu.
        Zapewne zainstaluje sobie linuksa albo piracka 7'mke...Bardzo madry pomysl...

@Autorka:
        komputer skladany nie wyklucza sprzedazy na raty. Wiele firm sprzedaje komputery skladane pod zamowienie na raty. Dla firmy ratalnej nie ma to znaczenia czy komputer bedzie skladany z podzespolow pod zamowienie czy bedzie "gotowy" (w sensie zlozony przez fabryke i brandowany Lenovo, Fujitsu, HP czy Asus)
        • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 20:08
          @m.gregor

Zawsze jak słyszę, że sprzedawca jest super uczciwy i że nie wciska klientom towaru którego akurat ma w nadmiarze (przy czym towar wcale nie musi być zły), to przypomina mi się tak ascenka:
          Otóż podchodzi baba do sklepu z pieczywem i pyta: "Czy ten chleb jest świeży ?"
          No i co sprzedawca ma odpowiedzieć ?
          Nie, nie świeży niech pani nie kupuje, albo że rano był jeszcze świeży ?
          Otóż zawsze pada odpowiedź "Tak, świeży"
          Ale rozumiem, że w Twojej firmie jest inaczej, prawda ?
          Zawsze mówicie klientom prawdę, zawsze proponujecie, najlepsze i najtańsze rozwiązania. Nieprawdaż ?
          Poza tym, nikogo nie straszę tylko wypowiadam swoją opinię z doświadczenia.
          Nikt nie musi się ze mną zgadzać.
          Ja też nie za bardzo się zgadzam z twoją wypowiedzią, ale nie piszę, że "wygadujesz głupoty".

Co do systemu, to Linux wcale nie jest taki zły, ale do gier rzeczywiście się nie nadaje.
          Zechcesz wyjaśnić, czym różni się pirackie oprogramowanie od oryginalnego, oczywiście pomijając aspekt prawny ?
          • m.gregor Re: pomocy:/ 23.10.11, 20:38
            Stabilnoscia i mozlwisocia instalacji poprawek? Mozliwoscia zaszycia w nim rootkita, trojana czy cholera wie czego?

A co do uczciwosci sprzedawcy: oczywiscie, ze nie wszyscy sprzedaja to co najtansze, najlepsze i najbardziej odpowiednie dla klienta. Ja staram sie sprzedawac to czego klient potrzebuje. Moze nie mam przez to wielu klientow (bo jest drozej niz na gieldzie, w markecie czy sieciowkach typu Vobis czy Komputronik) ale mam pewnosc, ze klient za 2, 3 czy 5 lat wroci i znowu kupi u mnie komputer bo z tego ktory kupil ostatnio byl bardzo zadowolony, nie mial problemow z rozbudowa i samym dzialaniem. Mam stalych klientow ktorzy od 10 lat przychodza, kupuja, sa zadowoleni a komputer w razie potrzeby ma mozliwosc rozbudowy i jeszcze polecaja innym. Chcesz to wierz. Nie chcesz - nie wierz. Nie widze sensu w sprzedawaniu klientom przestarzalego sprzetu bo potem bedzie pretensja, ze sprzedalem stare, nierozbudowywalne badziewie i wiecej nie wroci.
            • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 21:02
              m.gregor napisał:
              "Stabilnoscia i mozlwisocia instalacji poprawek? Mozliwoscia zaszycia w nim rootkita, trojana czy cholera wie czego? "

Ha ha.
              Z całym szacunkiem.
              Nie mam zamiaru bronic tu piractwa, ale:
              "Stabilnoscia i mozlwisocia instalacji poprawek" --> to akurat niecelny strzał i mam nadzieję, że wiesz dlaczego.

"Mozliwoscia zaszycia w nim rootkita, trojana czy cholera wie czego? "
              Rozumiem, że oryginałów rootkity czy trojany się nie imają, czy tak ?
              Oczywiście wiem co miałeś na myśli pisząc w/w paskudztwach, ale co za różnica, czy owe gówna, użytkownik (mało kumaty) otrzyma wraz "dobrodziejstwem inwentarza" czy też nałapie sobie sam ? I tak nie zauważy żadnej różnicy.
              Zaś nie chciałbym tu wyjść na obrońce piractwa, ale jeśli skopiujesz sobie oryginał od kogoś, a jak wiadomo Windowsy wszelakie nie potrzebują cracka, to będziesz miał czysty system.

I jeszcze raz na koniec.
              Nie pochwalam piractwa, ale dyskusja z faktami ? To niezbyt produktywne zajęcie.
              • wariant_b Re: pomocy:/ 23.10.11, 21:17
                Gość portalu: lajosz napisał(a):
                > Nie mam zamiaru bronic tu piractwa, ale...

Ale przy nowym sprzęcie za cirka 5000 nie ma się nawet co zastanawiać.

Czasy piractwa powoli się kończą.
                Żadna poważniejsza firma nie zainstaluje ci już "pirata" w cenie sprzętu.
          • wariant_b Re: pomocy:/ 23.10.11, 20:52
            > Zawsze jak słyszę, że sprzedawca jest super uczciwy...

Nawet jeśli sprzedawca nie jest super uczciwy i chętnie wcisnąłby jakąś
            źle sprzedającą się część, to na ogół i tak jej nie ma, bo nie zamawia się
            teraz podzespołów na zapas jeśli nie ma po temu ważnych powodów.
            A istnieje praktycznie tylko jeden - okazyjne ceny.

Typową konfigurację można sobie poszukać w necie i sprzedawca taką
            właśnie dostarczy, a przy tej cenie pewnie nawet z montażem gratis.
            Jedyne co może być gorsze w stosunku do markowego zestawu, to
            właśnie montaż, ponieważ części są uniwersalne, a nie przygotowane
            do konkretnego modelu - będzie za dużo kabli, płyta standardu ATX, a nie BTX,
            więc chłodzenie głośniejsze, wizualnie wrażenie pewnego chaosu estetycznego.
            Ale prawie w każdym przypadku składak będzie sporo tańszy, nowszy w sensie
            użytych podzespołów i łatwiejszy w serwisowaniu pogwarancyjnym.

W przypadku hanix sytuację mamy wręcz klarowną - do wyboru jeden model
            procesora, kilka równoważnych i zbliżonych cenowo płyt głównych, podobnie
            z kartami graficznymi. Jeśli nie będzie chciała żadnych zbędnych ekstra
            bajerów, właściwie wszyscy dostawcy zmontują kompa z tych samych części
            i o identycznej wartości użytkowej.
          • tiges_wiz Re: pomocy:/ 23.10.11, 21:40
            > Zawsze jak słyszę, że sprzedawca jest super uczciwy i że nie wciska klientom to
            > waru którego akurat ma w nadmiarze (przy czym towar wcale nie musi być zły), to
            > przypomina mi się tak ascenka:

ta, a pozniej sie bujac z klientem ktoremu komputer nie dziala i w dodatko marke sobie psuc.
            mi sie nie chce.
            chcia kiepskie zasilacze i pamieci? prosze bardzo, ale mowie, ze to moze sie kiepsko skonczyc.
            chca droga karte graficzna? pytam sie czy im wlasciwie jest potrzebna itd, itp.
            • m.gregor Re: pomocy:/ 23.10.11, 21:56
              I nic wiecej nie trzeba dodawac.
            • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 22:06
              Tu pełna zgoda.

Od czasu do czasu zajmuję się składaniem kompa na zamówienie, ale tylko pod warunkiem, że to ja dobieram sprzęt iw jest to spowodowane tym o czym piszesz bo:

Żeby była jasność.
              Nie mam i nigdy nie miałem żadnego sklepu komputerowego.
              Swego czasu (jakieś dwa lata temu) miałem dwóch (nazwijmy to) klientów, a raczej zostałem zarekomendowany przez jakiegoś wspólnego znajomego.
              Zawsze na początku pytam, do czego pan.pani potrzebuje komputera i jaka kwotę chce przeznaczyć na zakup.
              W w/w przypadkach padła stanowcza deklaracja, że komp ma służyć tylko do internetu + ewentualnie jakieś filmy obejrzeć + edytor tekstu i to wszystko. Żadnych gier.
              Pada kwota.
              W jednym przypadku było to 1300zł a drugim 2100zł.
              Wiadomo, że za w/w sumy za cholerę nie złożymy kompa do gier, tym bardziej, że do gier nie mają służyć.
              W obydwu przypadkach zrealizowałem (nazwijmy to) zamówienie wyczerpując kwoty.
              Po około miesiącu, dzwoni jeden z "klientów" i mówi, że ma problem bo Simsy takie to a takie nie chcą mu chodzić płynnie, a Need for Speed tez jakoś nie zachwyca płynnością.
              Na to ja, że przecież pytałem do czego komp ma służyć i padło wyraźne stwierdzenie, że nie do gier.
              Na to pan po drugiej stronie z wyraźnym niezadowoleniem w głosie, ze no tak, on wie, ale czy nie da się czegoś z tym zrobić bo on wydał tyle pieniędzy, a nawet pograć nie może.
              No i jak tu dyskutować z takim pacjentem ?
              W drugim przypadku było bardzo podobnie, aczkolwiek grzeczniej.

Dlatego teraz owszem, poskładam komuś kompa, ale ja dobieram wszystko i jak się komuś nie podoba, to grzecznie odsyłam do sklepu.
              • m.gregor Re: pomocy:/ 23.10.11, 22:10
                I odpowiedz mi na proste pytanie: czym Twoja odpowiedz rozni sie od mojej? Czy uwazasz, ze ja jako ja pracownik firmy nie moge zrobic dokladnie tak samo?
                • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 22:16
                  m.gregor, napisałeś trzy posty (nie licząc tego na który teraz odpowiadam) .
                  Do którego Twojego posta mam się odnieść ? cyt: "czym Twoja odpowiedz rozni sie od mojej?"

m.gregor napisał:
                  "uwazasz, ze ja jako ja pracownik firmy nie moge zrobic dokladnie tak samo? "

Czyli jak ?
                  • m.gregor Re: pomocy:/ 23.10.11, 22:33
                    > Do którego Twojego posta mam się odnieść ?
                    forum.gazeta.pl/forum/w,34,130025314,130031048,Re_pomocy_.html
                    > Czyli jak ?
                    Doradzic klientowi co ma wybrac, co bedzie najlepsze biorac pod uwage do czego bedzie uzywany komputer i kwote jaka chce wydac?

A tak BTW: zrobic sie z tego offtopic i proponuje zakonczyc ta idiotyczna dyskusje...
                    • Gość: lajosz Re: pomocy:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.11, 14:42
                      m.gregor napisał:
                      "A tak BTW: zrobic sie z tego offtopic i proponuje zakonczyc ta idiotyczna dyskusje..."

Miałem zaproponować to samo, ale skoro Ty to napisałeś, to wypada się tylko zgodzić, co niniejszym czynię.
                      Amen :)
    • Gość: mufi Re: pomocy:/ IP: *.home.isko.net.pl 23.10.11, 18:41
      Znajdź sklep komputerowy, gdzie złożą Ci pożądany zestaw, a zapłacisz w ratach (jakiś Żagiel albo inny parabank kredytowy). Albo jak masz kartę kredytową to rozłóż sobie płatność kartą na dłuższy okres kredytowania.
      A co do zestawu to zdecydowanie PC.
      Proponowany zestaw:
      tinyurl.com/5r46d2m za ok 3000zł
      Monitor 23 cale LG IPS236V-PN za ok. 700zł
      Obudowa Cooler Master Elite 430 za ok. 200zł
      System operacyjny Windows 7 Home Premium 64bit OEM za ok. 400zł
      • haniax Re: pomocy:/ 25.10.11, 10:38
        Dziękuje bardzo za wypowiedzi i porady, lecz prośbę ponawiam ponieważ potrzebuje hmm polecenia czegoś konkretnego np jakiegoś zestawu bo ja się na tym kompletnie nie znam.
        Czyli co jest lepsze od czego bo idąc do sklepu wlasnie boję się tego że zostanie mi tylko coś wciśnięte na odczepkę a później bede tylko się złościć.
        Mowa tutaj o PC już zdecydowałam wraz z monitorem.
        Może ktoś rozpisać podzespoły? i ewentualne wartości cenowe?
        • wariant_b Re: pomocy:/ 25.10.11, 14:09
          haniax napisała:
          > Czyli co jest lepsze od czego bo idąc do sklepu

Po pierwsze sam pomysł pójścia do sklepu nie jest najlepszy.
          Kupując przez internet zamawiasz sprzęt w takiej konfiguracji,
          jaką uznasz za najlepszą, a w sklepie - najlepszą z tego, co aktualnie
          mają na stanie. Po drugie - rezygnujesz z możliwości zwrotu sprzętu,
          jeśli posiada wady lub nie odpowiada twoim oczekiwaniom.
          Optymalnie jest zamówić towar w sklepie internetowym, który oferuje
          możliwość odbioru osobistego w twoim mieście. I nie wszystko musisz
          kupować w tym samym sklepie - np. monitor możesz kupić gdzie indziej.

Przykładowe zestawy (optymalne według recenzentów Pure PC) linkował mufi.
          Wiele witryn komputerowych publikuje rankingi podzespołów, także serwisy
          z porównywarkami cen podają w miarę wiarygodne (czyli pochodzące od nabywców)
          oceny sprzętu.

Dla ćwiczenia zacznij od wyboru monitora. Pamiętaj o tym, że obecnie monitory
          są panoramiczne (16:9 lub rzadziej 16:10) i albo muszą stać wyżej, albo mieć
          jakąś regulację wysokości, żeby można było z nich wygodnie korzystać.
          IPS, PVA czy inne lepsze matryce dają wyższą jakość kolorów i lepsze kąty,
          ale niekiedy kosztem czasów, więc w szybkich grach mogą smużyć.
          Monitor może zawierać tuner telewizyjny, więc jeśli jest możliwość podłączenia
          anteny lub kabla - warto się zastanowić, czy nie chcemy mieć czegoś takiego.
          Błyszcząca obudowa brudzi się i zostają na niej odciski palców, błyszcząca matryca
          jest lepsza do oglądania filmów i do gier, ale praca w edytorze tekstów przy dziennym
          oświetleniu może być mało komfortowa ze względu na odblaski. Monitor musi mieć
          kable, który można podpiąć do komputera i ew. kable, którymi można do monitora
          podpiąć inne urządzenie, na przykład aparat czy kamerę. Jeśli nie ma takiego
          kabla w komplecie, trzeba zamówić osobno.

Drugim elementem, który wymaga starannego przemyślenia jest obudowa.
          Te dwa podzespoły w reguły przeżywają najdłużej, więc warto, by były dobre.

W twoim przypadku czyli w średniej półce cenowej optymalny jest jeden procesor
          Intela i jest to 2500K. Czyli płyta główna musi pasować do tego procesora i w pełni
          korzystać z jego możliwości. Jak zauważysz w zestawieniach cenowych od mufiego,
          w tych okolicach cenowych w kółko są używane te same płyty, zasilacze, dyski itp.
          Po prostu relacja cena/wydajność była tu (zdaniem oceniającego) najlepsza, więc
          dopłacając do czegoś innego zyskuje się niewiele. Oczywiście po tygodniu ceny
          mogą być nieco inne i jakiś inny model może być cenowo korzystniejszy.
          Zawsze trochę ryzykujesz, bo modele uważane za udane wychodzą z produkcji
          lub przestają być optymalne, a nowe urządzenia, które teraz są optymalne
          ujawnią swoje prawdziwe wady i zalety dopiero po jakimś okresie użytkowania.
          Niemniej ryzyko duże nie jest, bo kto oferuje gorszy sprzęt po wyższej cenie
          traci miejsce na rynku i różnice między produktami różnych producentów są niewielkie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka