Dodaj do ulubionych

Niechcący usunęłam sterowniki Nvidii...

09.12.11, 13:32
W starym kompie rodziców. Spieszyłam się, kasowałam inne rzeczy przez Panel Sterowania no i sterowniki mi weszły pod myszkę. Zdolnym być.

Musiałam potem wyjść, wiec nie wiem, jaki będzie efekt po włączeniu kompa.

Czy w ogóle bedzie cokolwiek widoczne na monitorze?

Jak przywrócić sterowniki? Jest jakaś strona, z której mogę je ściągnąć na swojego kompa i potem wgrać rodzicom?

Komp rodziców ma system XP, z tego co kojarze to chyba nie miał robionej kopii zapasowej. Ma już jakieś problemy, bo próba wejścia na jeden z dysków powoduje zamknięcie okna dialogowego i nic nie można z tym fantem zrobić.

Będę u rodziców w niedziele, więc może do tego czasu coś mi podpowiecie!
Dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • 1u Re: Niechcący usunęłam sterowniki Nvidii... 09.12.11, 14:02
      spróbuj przywracanie systemu

Start>>Wszystkie programy>>Akcesoria>>Narzędzia systemowe>>Przywracanie systemu
    • Gość: Kolobos Re: Niechcący usunęłam sterowniki Nvidii... IP: *.zask.pl 09.12.11, 14:04
      > Czy w ogóle bedzie cokolwiek widoczne na monitorze?

Tak.

> Jak przywrócić sterowniki? Jest jakaś strona, z której mogę je ściągnąć na swoj
      > ego kompa i potem wgrać rodzicom?

Strona nvidii, jak zapewne sie domyslasz...
      Sciagnij wlasciwe sterowniki i zainstaluj ponownie.

> Ma już jakieś problemy, bo próba wejścia na jeden z dysków powoduje
      > zamknięcie okna dialogowego i nic nie można z tym fantem zrobić.

Jakiego okna? Po kliknieciu prawym przyciskiem myszy na dysku -> ekspoloruj, partycja sie otwiera czy tez nie?

• sorger Re: Niechcący usunęłam sterowniki Nvidii... 09.12.11, 14:18
        Kopie zapasowe często robią się automatycznie w przypadku instalowania sterowników więc przywracanie systemu powinno pomóc. Poza tym raczej nie usunąłeś sterowników potrzebnych do działania, bo nie mógł byś ich usunąć normalnie z poziomu Windows'a w momencie gdyby były "załadowane".
      • novinka1 Kolobos.... 09.12.11, 14:36
        Co do tego dysku...
        Wchodzę sobie w Komputer. Wybieram dysk C. Otwieram, żeby zobaczyć foldery. Klikam na wybrany folder, żeby go otworzyć. W tym momencie okno z folderami zamyka mi się i cześć.
        • 1u Re: Kolobos.... 09.12.11, 14:38
          a próbowałeś przywrócić system przed usunięciem ?
          • novinka1 Re: Kolobos.... 09.12.11, 14:56
            W ogóle nie próbowałam. Komputer stary, rodzice mają laptopy, ale ponieważ jeszcze są na nim jakieś pliki, to sobie stoi i się kurzy.
            • Gość: d%b Re: Kolobos.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 15:18
              novinka1 napisała:
              > Komputer stary
              trudno to zrozumieć bez podania modelu karty graficznej, ale trzeba być niesłychanie ostrożnym bo NVIDIA zakończyła obsługę starych kart graficznych i nigdy nie należy instalować sterownika najnowszego,na stronie www.nvidia.pl po podaniu karty graficznej jest propozycja sterownika, ale to chyba nie będzie nic innego tylko wersja 93.71 international prawdopodobnie z 2006 roku, dla xp 32 bity.Chyba, że jest inaczej, np. komputer jeszcze starszy lub 64 bity.
              www.nvidia.pl/object/winxp_2k_93.71_pl.html
        • Gość: Kolobos Re: Kolobos.... IP: *.zask.pl 09.12.11, 19:16
          Dotyczy to kazdego folderu czy tylko jakiegos z filmami avi w srodku?
          • novinka1 Re: Kolobos.... 09.12.11, 20:23
            Każdego folderu, jakiego bym nie próbowała otworzyć. Pozostałe dyski spokojnie dają się otwierać.
            • Gość: Kolobos Re: Kolobos.... IP: *.zask.pl 09.12.11, 22:19
              Zrob skan przy pomocy mbam (znajdziesz na google) i napisz czy cos wykryl.
            • Gość: lajosz Re: Kolobos.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 23:05
              Spróbuj odpalić kompa w trybie awaryjnym (Klawisz F8 podczas startu systemu) .
              jak już będziesz w awaryjnym, to sprawdź czy foldery z partycji C dadzą się otworzyć.

Jeśli nadal nie będą się otwierać, to ściągnij z netu obraz płyty o nazwie "Hirens Boot" (im nowszy tym lepiej), odpal z niej kompa, wybierz żeby startował "Mini XP" i sprawdź czy pod Mini XP również problem występuje.
              Jeśli tak (w co wątpię) , to bardzo możliwe, że dysk twardy kończy swój żywot.
              Jeśli nie, to problem leży po stronie zainstalowanego Win XP lub jakiegoś świństwa (wirusy i inne takie) .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka