Gość: kugar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 14:52 Lepsza jest opera czy firefox?Chciałem jeszcze się zapytać czy w neostradzie można zmienić przeglądarkę z Internet Explorer na inną,aby po odpaleniu neta była ta inna ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ja Re: firefox czy opera? IP: 82.139.13.* 04.07.04, 14:53 Zainstaluj i sprawdz: www.firefox.pl www.opera.com Ps. Lepszy Firefox Link Zgłoś
Gość: stary wiarus Re: firefox czy opera? IP: *.toya.net.pl 04.07.04, 15:09 Zauważ tylko, że porównujesz nieco inne wartości. Firefox spełnia rolę szybkiej przeglądarki, w której zrezygnowano z wielu (zbędnych?) dodatków. Można je oczywiście, w zakresie dostępności, doinstalować. Opera natomiast jest bardziej rozbudowanym narzędziem. Oczywiście jeśli przeznaczysz którąkolwiek jedynie do surfowania w Sieci, firefox wygrywa. Jeżeli natomiast oczekujesz nieco wiecej, to adekwatnym byłoby porównać Operę z Mozillą(w pełnej wersji oczywiście). I tutaj również stawiałbym na możliwości Mozilli, tym bardziej, że jest absolutnie za darmo. Wypróbuj i wybierz. Mozillowy adres: mozillapl.org/ Link Zgłoś
Gość: dd Re: firefox czy opera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 17:08 firefox szybka przegladarka?? chyba na najnowszych kompach!1 bo na tych slabych opera wygrywa... Link Zgłoś
Gość: stary wiarus Re: firefox czy opera? IP: *.toya.net.pl 04.07.04, 17:19 Widać, że nie używasz Opery, firefox za wolny, mogę zatem się domyślać, że Twoją przeglądarką jest IE. A o nim nie wspominaliśmy, no chyba w tym kontekście, że właśnie od niego autor wątku chce uciec. Link Zgłoś
Gość: ha Re: firefox czy opera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 09:51 akurat uzywam opery od wersji bodajze jak mnie pamiec nie myli 3.6 a teraz uzywam 7.51 i Opera jets najszybsza szcegolnie na starszych kompach typu p2 266 i starsze Firefox niestety zre zasoby jak sie da.... Link Zgłoś
oo Re: firefox czy opera? 04.07.04, 17:33 > Ps. Lepszy Firefox Ps. Lepsza Opera I co? Kto ma rację? :-/ Link Zgłoś
oo Re: firefox czy opera? 04.07.04, 17:28 Ja używam Opery, ale najlepiej wypróbuj obydwie i wybierz tą, która Tobie bardziej odpowiada. Link Zgłoś
Gość: httpe_no1 Jedyna słuszna opinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 18:07 Próbowałem kilku bardziej znanych przeglądarek... Najbardziej (wizualnie) spodobała mi się Opera. Po krótkim czasie odstraszyły mnie jednak bannery. Mnóstwo funkcji, szybkość surfowania i wygląd są znakomite - ale nie rekompensują paskudnego bannera. Chyba, że Cie stać na kupno tej przeglądarki. Firefoxem można śmigać po www równie szybko jak Operą. I NIE MA banerów. Na dodatek jest to produkt open sourcowy, co oznacza (praktycznie), iż nie ma tam żadnych dodatków spyware. Duża elastyczność - tony rozszerzeń i skórek. Często aktualizowany, nowoczesny. Jednak na starszych systemach (windows 9x/ME) wolno chodzi. Na neostradzie możesz zmienić (w preferencjach), która przeglądarka jest domyślnie uruchamiana. Link Zgłoś
oo Re: Jedyna słuszna opinia 04.07.04, 19:34 > Próbowałem kilku bardziej znanych przeglądarek... > Najbardziej (wizualnie) spodobała mi się Opera. Po krótkim czasie odstraszyły > mnie jednak bannery. Baner to baner :-) To normalne, że niektórzy go nie akceptują ani nie chcą zapłacić za rejestrację, żeby go usunąć. Ale czytając "paskudny baner" od razu przyszło mi do głowy, że może nie wiesz, że są dwie możliwości jego wyświetlania. Jest baner graficzny wyświetlany w górnym prawym rogu (faktycznie paskudny ;-), ale jest również do wyboru cienki pasek wyświetlający reklamy tekstowe Google - moim zdaniem dużo mniej przeszkadza (ja po tygodniu go nie zauważałem). > Chyba, że Cie stać na kupno tej przeglądarki. To prawda. W tym miejscu jednak warto wspomnieć, że w tej chwili jest specjalna promocja dla chcących zarejestrować Operę - promocja przygotowana SPECJALNIE i WYŁĄCZNIE dla Polaków. W promocji tej rejestracja Opery kosztuje aż o 80% taniej - 11,5 dolara. Tak, że jeśli kupować, to teraz ;-) Oczywiście płatna rejestracja nie jest obowiązkowa. Można za darmo używać wersji z paskiem reklamowym. > Na dodatek jest to produkt open sourcowy, co oznacza (praktycznie), > iż nie ma tam żadnych dodatków spyware. W Operze też nie ma. Raz ktoś napisał na ten temat kłamliwy artykuł i po interwencji Opera Software musiał się wycofywać rakiem a gazeta oficjalnie przepraszała. Bać się, że w każdym programie, który nie jest open source jest ukryty spyware to lekka paranoja. Równie dobrze można zakładać, że każdy gość w Twoim domu to złodziej lub morderca. Nie widzę powodu, żeby nie ufać OS ASA. Link Zgłoś
yudith Re: Jedyna słuszna opinia 04.07.04, 21:17 DO oo! Witaj! Możesz mi powiedzieć, jak zmienić baner w Operze? Zmieniłam w preferencjach, ale ciągle jest to samo...A jeśli chodzi o rozmiar, też mogę zmnienić go sama? Bardzo lubię Operę i nie zrezygnuję z niej przez ten baner, ale może go zmienię? O, właśnie się zmieniło! Ale rozmiar jest ten sam, można to zmniejszyć? Pozdrawiam i góry dziękuję! Link Zgłoś
oo Re: Jedyna słuszna opinia 04.07.04, 21:59 Na początek: jeśli zamiast banera chcesz mieć pasek reklamowy Google, musisz mieć Operę 7.50 lub nowszą. Jeśli masz wersję 7.23 lub starszą to możesz mieć tylko baner. Numer wersji sprawdzisz w: Pomoc -> O Operze. Rodzaj reklamy ustawiasz w: Narzędzia -> Preferencje -> Reklama Jeśli masz zaznaczoną pierwszą opcję to masz reklamy tekstowe Google. Jeśli drugą, to masz baner. Pasek Google jest bardziej cienki i automatycznie dostosowuje się do szerokości okna, a baner jest grubszy i zajmuje zawsze tyle samo miejsca w prawym górnym rogu przeglądarki. Link Zgłoś
yudith Re: Jedyna słuszna opinia (do oo) 04.07.04, 22:15 hmmm... Mam 7.23! No to chyba czas nadrobić zaległości! Dzięki! Pozdrawiam! Link Zgłoś
mezard Firefox 04.07.04, 23:08 Co zrobic, aby po kliknieciu na link (np. podanego na gg) domyslnie wlaczal sie Firefox? Link Zgłoś
Gość: ja Re: Firefox IP: 82.139.13.* 04.07.04, 23:11 Chyba sie nie da. GG jest za silnie pozenione z IE Link Zgłoś
agent_denton Re: Firefox 04.07.04, 23:39 Osobiście uzywam obu przegladarek, częściej uzywam opery (mam słaby komputer a firefox ma wieksze wymagania i wolniej wgrywa strony ze wzgledu na słabe łącze internetowe). Firefox jest jednak doskonałym uzupełnieniem i korzystam z niego w innych przypadkach,niz zwykłe surfowanie chociaż tez się zdarza). W Firefoxie łatwo doinstalować nowe wyszukiwarki i ma wiele fajnych plug-in'ów do ściagnięcia. Poza tym jest u mnie domyslna przegladarką (chociaż częściej korzystam z opery) :) Na baner jest sposób i to bardzo praktyczny+skuteczny+legalny+bezpłatny : www.danish-shareware.dk/soft/noopads/ Pozdrawiam :) Życzę udanego wyboru :) Link Zgłoś
jaku6ek Re: firefox czy opera? 05.07.04, 18:17 www.firefox.pl firefox to najlepsza przeglądarka: -mała; -dość szybka; -bezpieczna; -blokująca pop-up'y; Zresztą wybierz sam... Link Zgłoś
nemrrod Re: firefox czy opera? 05.07.04, 19:52 Wczoraj przesiadłem się z IE na Firefoxa. Przesiadka była bezbolesna. Dziś czuję się jakbym miał Firefoxa od zawsze. A Firefox bije IE na głowę nie tylko jeśli chodzi o design (skórki itp.), ale ma też dużo ciekawych opcji, instalujesz tylko to, co jest Tobie naprawdę potrzebne. Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: firefox czy opera? IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 06.07.04, 02:59 Najlepszy jest jednak: mgregor.pl mgregor international Link Zgłoś