Dodaj do ulubionych

historia google chrome

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.13, 00:15
Witam zadam głupie pytanie na które ja już sama zwątpiłam, na komputerze nie znam się wogóle znam tylko podstawy i mam pytanie czy to możliwe ze w historii google chrome pojawiła się strona na którą nikt nigdy nie wchodził. Jest to bardzo smutna strona rodzinka się wypiera a w tym czasie nie miało być nikogo w domu wszyscy idą w zaparte i już zgłupiałam czy możliwe ze godzina się przestawiła i czy na tej stronie nikogo nie było, dziękuje bardzo za odp. pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: 802.11n Re: historia google chrome IP: *.tpnet.pl 26.02.13, 09:04
      Niemożliwe.
      • Gość: 802.11n Re: historia google chrome IP: *.tpnet.pl 26.02.13, 09:05
        Ale czasem wchodzi się na stronę X, a tu ni z tego ni z owego otwiera się strona Y. Czasem można ją odruchowo szybko zamnkąć nawet jej nie czytając.
    • wariant_b Re: historia google chrome 26.02.13, 09:53
      W przyrodzie nie ma cudów i strona sama w historii znaleźć się nie mogła.
      Nie sądzę również, żeby hackerzy, prywatni detektywi lub policja dysponowały
      oprogramowaniem pozwalającym umieścić w historii przeglądarki wpisy, które
      potem mogliby "odnaleźć". Czyli stronę ktoś musiał wywołać.

Pozostaje problem, czy wywołał ją celowo.

Jeśli chrome jest domyślną przeglądarką wystarczyło kliknąć link, który mógł
      być w dowolnym miejscu: w mailu ze spamem czy w jakimś dokumencie. Oczywiście
      link mógł być na stronie przeglądanej w chrome - czy to podany jawnie, czy ukryty
      pod jakimś obrazkiem czy nie wiążącym się z tematyką strony tekstem, mógł
      być również wywołany przez skrypty na stronie. Czasem mogła to być nawet
      literówka w adresie wywoływanej witryny, co też jest popularne w Internecie.
      Zatem strona mogła się "przyplątać". Jeśli tak - zapewne kiedyś pojawi się znowu.

Jest jeszcze możliwość, że komputer jest zawirusowany i jakaś lewa wtyczka,
      dodatek czy wyszukiwarka albo coś w tym rodzaju przekierowuje na dziwne strony.
      Dla świętego spokoju radzę sprawdzić. Jest zalew tego typu szkodników.
      I oczywiście w drugą stronę - zarażona mogła być oglądana witryna.

Jeśli problem dotyczy dzieci - są dostępne bezpłatne programy do kontroli rodzicielskiej
      (również podobne funkcjonalności są w ramach płatnych programów antywirusowych
      i firewali) i warto coś takiego zainstalować. Jeśli osób dorosłych - lepiej utworzyć
      na komputerze dwa osobne konta, żeby nie było pokusy sprawdzać cudze maile
      i historię odwiedzanych stron.
    • kwatkiewska Re: historia google chrome 26.02.13, 13:38
      wariant_b ładnie to opisał.
      Obstawiam wirusa albo inne paskudztwo w systemie.
      • lemari Re: historia google chrome 26.02.13, 13:47
        Istnieje jeszcze jedna możliwość.
        Ktoś na innym komputerze zalogował się w Chrome na to samo konto i zsynchronizowała się historia omniboksu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka