Dodaj do ulubionych

przetwornica

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.13, 09:08
Przepraszam że tutaj umieszczam pytanie. Ale nie wiem w którym dziale lepiej pasuje. Chodzi o przetwornicę 12v/230v. Załóżmy że mamy akumulator 500ah 12v daje to 6kwh. Prawda? Więc po podłączeniu przetwornicy do to 115 kwh? Proszę mi powiedzieć bo w tej dziedzinie jestem kompletnym laikiem. Z góry dziękuję za oświecenie mnie jeżeli plotę głupoty.
Obserwuj wątek
    • Gość: az Re: przetwornica IP: *.21.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.03.13, 09:40
      Warto wrócić do szkoły. W lżejszym przypadku może wystarczy poczytać o zasadzie zachowania energii i o sprawności urządzeń. Perpetuum mobile niestety nie zadziała.
    • kalllka Re: ah przewornica 09.03.13, 10:31

zle sfmormulowane zalozenie w poscie-> blokuje przeplyw

• Gość: a Re: przetwornica IP: *.warszawa.mm.pl 09.03.13, 12:14
      Da to 26 ah i 115 kwh pomniejszone o sprawność przetwornicy
      • Gość: o w morde Re: przetwornica IP: *.c194.msk.pl 10.03.13, 04:05
        Gość portalu: a napisał(a):

> Da to 26 ah i 115 kwh pomniejszone o sprawność przetwornicy

musowo daj namiar na szkole w ktorej cie tego "nauczyli"
        ty juz jestes stracony, ale po co inni tez maja cierpiec ?
        • Gość: a Re: przetwornica IP: *.warszawa.mm.pl 10.03.13, 08:33
          26 ah i 6 kwh miało być. Daruj sobie te złośliwości
          • Gość: Technolog Re: przetwornica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.13, 12:09
            Należy pomniejszyć o sprawność przetwornicy, prawdopodobnie nie będzie to stała ani liniowa zależność. Zależeć będzie od obciążenia. Tak samo jest z obciążeniem akumulatora. Druga rzecz to nie wiem jak są podawane Ah akumulatora, bowiem nie wolno go rozładować do końca (zależy od modelu), a te dane to są podawane dla poprawnych warunków pracy, czy też do głębokiego rozładowania

Dla jednego z akumulatorów uniwersalnych głębokiego rozładowania przeznaczonych do UPS, systemów alarmowych itd. jest podane:

200 cykli dla 100% głębokości rozładowania;
            500 cykli dla 50% głębokości rozładowania;
            1200 cykli dla 30% głębokości rozładowania;

A to jest ważne założenie po w tym samym czasie trzeba by wydać 1500 złotych zamiast 300 złotych, kiedy nie chce się szaleć z rozładowaniami. Tak że jak sobie chcesz mieć akumulator na 500 cykli to możesz zejść do 6 V i masz około połowę pojemności (tak naprawdę zależy od tego jak wygląda charakterystyka rozładowania dla tego akumulatora). Moc jest skupiona w pierwszej części charakterystyki i tam jest więcej energii i wynika nawet (patrząc na podobną charakterystykę LI-Ion), że do spadku 30% jest 90% pojemności. Czyli w przypadku tego akumulatora byłoby 450 Ah. Ale przetwornica musi wtedy jak spadnie napięcie brać większy prąd. Więc warunki pracy się zmieniają. Zależy ona też od prądu rozładowania. Jak sobie weźmiesz prąd 1C (C od pojemności) to pojemność ci spadnie do 42%. Gdy sobie weźmiesz rozładowanie 0,2C to pojemność ci spadnie też do 80% przy 20 stopniach Celsujsza. (Bowiem pojemność jest określana dla 20 stopni i prądu pięć setnych 0,05 pojemności. I to prądem stałym. Trzeba by całkować. Pewnie producenci podają Ah dla 100% rozładowania. Do tego dotyczy to temperatury pracy 20C. Przy 0C pojemność już spada o kolejne 20%.

Co ciekawe przetwornica robi "napięcie z amperów" (jak przy transformatorze). Więc mimo że przy odbiorniku 200W płynie ci na wyjściu przetwornicy 0,9A to przy akumulatorze jest to już 16A. A więc ma to negatywny wpływ na uzyskiwaną pojemność akumulatora, choć w przypadku odiornika 200W jeszcze nie. Teoretycznie z prostych obliczeń. Przetwornica "pompuje" prąd, więc sprawa obciążenia samego akumulatora nie jest taka prosta (linia prosta) a pulsacyjna. Znowu kolejny wykres. Zatem bez konkretnych danych i założeń można jedynie zgadywać czas pracy akumulatora.

Więc za oszczędne traktowanie rozładowując akumulator o 30% szacunkowo odejmuje 10% spadku pojemności odejmuje 2,6 Ah, co daje 23,4 Ah zamiast podanych 26 Ah. Zakładając, nie mam danych, że użytkownik puści odbiornik 600 W (komputer) (prąc 0,1C), spadek pojemności o kolejnych 10%, to da 20,8 Ah.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka