Gość: dfg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:47 jeśli administrator nie usunie karalnych treści z potralu (wiadomo, o co chdzi) złożę w Prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 20:51 Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Więcej informacji: forum.gazeta.pl/forum/1,47474,1617926.html Link Zgłoś
Gość: ktos Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.acn.pl 24.07.04, 21:18 > Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść > wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. nie jestem pewien, czy to oswiadczenie ma jakakolwiek wartosc prawna. rownie dobrze mozna powiedziec: "ja, jan kowalski nie ponosze odpowiedzialnosci za strzelanie na oslep". Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:24 Gość portalu: ktos napisał(a): > nie jestem pewien, czy to oswiadczenie ma jakakolwiek wartosc prawna. rownie do > brze mozna powiedziec: "ja, jan kowalski nie ponosze odpowiedzialnosci za strze > lanie na oslep". A jak na jakimś budynku narysujesz swastykę, to kto poniesie odpowiedzialność, Ty czy właściciel budynku? Link Zgłoś
Gość: ktos Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.acn.pl 24.07.04, 21:34 nie wiem kto. ale to kto poniesie odpowiedzialnosc nie zalezy od niczyich oswiadczen tylko od winy. ja nie twierdze, ze bedzie to wlascisiel posesji, ale jego (jak i kogokolwiek innego) oswiadczenia nie maja nic do rzeczy. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:37 Trudno żeby aministrator portalu tego czy np. Republika.pl ponosił odpowiedzialność za to co Ty albo ja napiszemy i umieścimy w Sieci... A te oświadczenie to raczej formalność. Link Zgłoś
Gość: ktos Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.acn.pl 24.07.04, 21:49 > Trudno żeby aministrator portalu tego czy np. Republika.pl ponosił > odpowiedzialność za to co Ty albo ja napiszemy i umieścimy w Sieci... mowisz, ze trudno zeby wydawca gazety ponosil odpowiedzialnosc za tresci w niej zawarte? btw: nosnikiem nie jest nieokreslona i trudno uchwytna siec, tylko serwery agory. > A te oświadczenie to raczej formalność. moim zdaniem bezmyslnosc a nie formalnosc. to oswiadczenie nie niesie absolutnie zadnej informacji. to podobnie jak z tymi kontrolerami od abonametu rtv, ktorych nie trzeba wpuszczac... Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:53 Kto napisał tego posta ja czy Agora? Kto za niego ponosi odpowiedzialność - ja czy Agora? Link Zgłoś
Gość: ktos Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.acn.pl 24.07.04, 21:58 ty. jednak wydawca jest wspolwinny, bo to on rozpowszechnia, a nie ty. Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 22:08 Równie dobrze można by było - według Twego rozumowania - zaskarżyć producenta noża, którym został ktoś zabity, o współudział w morderstwie. Z mojej strony to ostatni post na ten temat, dyskusja wydaje się bezcelowa (bez urazy oczywiście). Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: ktos Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.acn.pl 25.07.04, 00:31 nie zgadzam sie, bo producent noza odpowiada producentowi kompa w tym przypadku. a dyskusja jest celowa: chodzi o przekonanie do swoich racji. Link Zgłoś
Gość: bedzie ubaw Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:07 no to skladaj szefie, Piotrusia i tak nie złapią bo z kafejek nadaje swoje posty Link Zgłoś
Gość: dfg Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:47 W ustawie Prawo Prasowe czytamy: Art. 38. 1. Odpowiedzialność cywilną za naruszenie prawa spowodowane opublikowaniem materiału prasowego ponoszą autor, redaktor lub inna osoba, którzy spowodowali opublikowanie tego materiału; nie wyłącza to odpowiedzialności wydawcy. W zakresie odpowiedzialności majątkowej odpowiedzialność tych osób jest solidarna. 4. Redaktor naczelny (...) Jest również obowiązany do dbania o poprawność języka materiałów prasowych oraz przeciwdziałania jego wulgaryzacji. Prawdopodobnie post na forum zostal by uznany przez sad za to samo, co list do redakcji, ktory po opublikowaniu staje sie materialem prasowym. Do forumowicza, ktory podal przyklad muru i swastyki: prasa podlega innym, szszegolnym regulacjom, wiec przyklad jest nietrafiony Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 00:02 Gość portalu: dfg napisał(a): > 4. Redaktor naczelny (...) Jest również obowiązany do dbania o poprawność > języka materiałów prasowych oraz przeciwdziałania jego wulgaryzacji. Jest jakiś redaktor naczelny forum??? > Prawdopodobnie post na forum zostal by uznany przez sad za to samo, co list do > redakcji, ktory po opublikowaniu staje sie materialem prasowym. Tego nie wiem, nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że to niniejsza moja wypowiedź to nie jest materiał prasowy. > Do forumowicza, ktory podal przyklad muru i swastyki: prasa podlega innym, > szszegolnym regulacjom, wiec przyklad jest nietrafiony A forum - hyde park, gdzie każdy może napisać, co mu się tylko podoba - podlega prawu prasowemu??? Link Zgłoś
eressea Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ 25.07.04, 00:02 Gość portalu: dfg napisał(a): > W ustawie Prawo Prasowe czytamy: A dlaczego cytujesz prawo prasowe? Portal gazeta.pl jest własnościa Agory, ale nie jest to gazeta/czasopismo (prasa), tak samo jak gazetą/czasopismem nie jest wp.pl, onet.pl. Link Zgłoś
Gość: lex Co za bzdury!!! IP: *.chello.pl 25.07.04, 12:57 Tak to jest jak kretyn zabiera się za czytanie prawa. Otóż portal gazeta.pl nie jest czasopismem i to kończy całą dyskusję, barani łbie. Link Zgłoś
Gość: komentarz Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: 5.5.* / 80.58.34.* 25.07.04, 00:06 Ten pomysł jak i niektóre wypowiedzi w tym wątku są tak tragikomicznie głupie, że już nie wiem czy mam śmiać się czy płakać. Idź zaskarż "Gazetę Wyborczą" najlepiej samego Michnika, ROTFL!!!!! Link Zgłoś
Gość: dfg Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 00:34 naprawde myslisz , baranie, ze chcialo by mi sie isc do prokuratury??? liczylem po prostu na to, admin ruszy ciezki tylek i zajmie sie swoja robota, zamiast wycierac sobie gebe swoboda wypowiedzi. PS. pozostalym domoroslym prawnikom, ktorzy pisali wczesniej odpowiadam, ze portal GW jest prasa w mysl ustawy. I forum tez Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 25.07.04, 08:54 dfg napisał(a): > jeśli administrator nie usunie karalnych treści z potralu (wiadomo, o co > chdzi) złożę w Prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa 1. Czy ktos popelnil tutaj przestepstwo? 2. Czy administrator Gazety Wyborczej popelnil przestepstwo? 3. Czy Gazety Wyborcza popelnila przestepstwo? 4. Czy Prokuratura popelnila przestepstwo? 5. Czy Prokuratura prowadzi sledztwo? 6. Czy stac ciebie na to aby zlozyc skarge w Prokuraturze? 7. Czy ty myslisz ze istnieja karalne treści? 8. Czy jest prawo ktore okresla co to jest wulgarnosc? Dla mnie 32 bit komputer jest wulgarnym komputerem. Pogwalcenie protokolu GW uzywajac wulgarnego jezyka w postach nie jest przestepstwem. Do tej pory nikt nie zostal ukarany za publikowaniu wulgarnych komentarzy, opnii, czy tresci na internecie. Aby wniesc sprawe do sadu musisz wpierw udowodnic ze ty z tego powodu poniosles powazna strate finansowa. > naprawde myslisz , baranie, ze chcialo by mi sie isc do prokuratury??? Nie bo ciebie na to finansowo nie stac. > liczylem po prostu na to, admin ruszy ciezki tylek i zajmie sie swoja > robota, zamiast wycierac sobie gebe swoboda wypowiedzi. Czy uwazasz ze administrator jest idiota? > PS. pozostalym domoroslym prawnikom, ktorzy pisali wczesniej odpowiadam, ze > portal GW jest prasa w mysl ustawy. I forum tez Mylisz sie Portal na internecie nie jest prasa i nie jest regolowany po przez prawo prasowe. > W ustawie Prawo Prasowe czytamy: > Art. 38. 1. Odpowiedzialność cywilną za naruszenie prawa spowodowane > opublikowaniem materiału prasowego ponoszą autor, redaktor lub inna osoba, > którzy spowodowali opublikowanie tego materiału; nie wyłącza to > odpowiedzialności wydawcy. W zakresie odpowiedzialności majątkowej > odpowiedzialność tych osób jest solidarna. Poniewaz internet i forum na internecie NIE sa prasa po co przytaczasz kodeks bezkarny. > 4. Redaktor naczelny (...) Jest również obowiązany do dbania o poprawność > języka materiałów prasowych oraz przeciwdziałania jego wulgaryzacji. Czy redaktor naczelny publikuje wypowiedzi na Forum> Gazeta wyborcza nie pisze, redaguje, wydaje czy cenzoruje wypowiedzi ciemnogrodu na forum. > Prawdopodobnie post na forum zostal by uznany przez sad za to samo, co list > do redakcji, ktory po opublikowaniu staje sie materialem prasowym. List do redakcji nie jest pisany przez redakcje, jest wybierany pop przez edytorow, - moze byc cenzurowany przez redakcje aby uniknac kontrowersjalnych wypowiedzi. > Do forumowicza, ktory podal przyklad muru i swastyki: prasa podlega innym, > szszegolnym regulacjom, wiec przyklad jest nietrafiony Swastyka jest symbolem ktory zostal niewlasciwie uzywany po przez nazistow. Gość ktory pisze o swastyce nie ma pojecia co ona oznacza. historia swastki Swastica: Sanscrit "su" meaning "good" and "asti" meaning "to be" <a href=""></a> Link Zgłoś
umfana Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ 25.07.04, 00:56 Poniekad masz racje! Sama tez zglaszalam kilka prymitwynych watkow z tego forum do admina. Byly one z powtarzajacego sie IP... Powinno sie blokowac takich kretynow o ile debile maja stale IP. Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: dfg Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 09:37 po pierwsze nie komentuje kosmicznych bzdur pana bzyka. po drugie- cytat pracy Anny Gorskiej i Wandy Zolcinskiej (zrodlo: www.interstandard.com.pl) >>Wyróżnikiem prasy nie jest technika sporządzania i rozpowszechniania przekazu, a jedynie fakt, że ten przekaz jest dokonywany periodycznie, nie tworzy zamkniętej, jednorodnej całości i jest opatrzony stałym tytułem lub nazwą, numerem bieżącym i datą. Ustawa stanowi wprost, że dla pojęcia prasy nie ma istotnego znaczenia technika rozpowszechniania. Nie jest zatem istotne, czy odbywa się ono za pomocą druku czy zapisu cyfrowego, a czytelnik ma dostęp za pośrednictwem telewizji, radia, lokalnej sieci komputerowej czy Internetu. Na początku prawnicy mieli wprawdzie wątpliwości co do tego, czy Internet jest środkiem masowego przekazu, a tym samym czy witryna WWW może zostać uznana za prasę. Dzisiaj nie ma już co do tego wątpliwości ani rozbieżności w doktrynie prawniczej. Specjalizujący się w prawie autorskim prof. Janusz Barta i Ryszard Markiewicz w książce "Internet a prawo" wyrazili pogląd, że istniejący - choćby wyłącznie w Internecie - przekaz spełniający wymogi określone w definicji ustawowej może być uznany za prasę w rozumieniu przepisów prawa. Nie budziło natomiast wątpliwości to, że nie tracą statusu prasy internetowe wydania gazet dostępnych również w wersji drukowanej.<< Po trzecie licze na szybkie zakonczenie tego watku, ktory nie ma zwiazku z komputerami, tylko z jednym frustratem i jednym adminem-leniuchem Link Zgłoś
Gość: komentarz Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: 5.5.* / 80.58.50.* 25.07.04, 13:11 Jeśli liczysz na zakończenie wątku to przestań wypisywać głupoty. Gdyby było tak jak nam usiłujesz wmówić to NIKT nie podjął by się prowadzenia takiego forum, jeśli miałby odpowiadać za wszystkie bzdury, które wypisują tu ludzie. Bez względu na to czy i kiedy zostałyby one usunięte, były by publikacją prasową. ABSURD!!! Link Zgłoś
Gość: ktos absurd goni absurd IP: *.acn.pl 25.07.04, 13:58 wszyscy tu bronia gazety, i mowia, ze to nie czasopismo a nie zauwazaja jak sa otumanieni. wystarczy zarejestrowac gazete nie pod rubryka gazeta, i mozna wypisac kazda brednie. chcialem prypomniec domoroslym adwokatom, ze rownosc podmiotow wobec prawa jest cecha kazdego cywilizowanego panstwa. to tak na marginesie bylo, o polskim, pozal sie Boze, "prawie". Link Zgłoś
Gość: bzykbzyk. Re: ODPOWIEDZIALNOŚĆ KARNA GAZETY WYBORCZEJ IP: *.nas1.honolulu1.hi.us.da.qwest.net 25.07.04, 22:55 dfg napisał(a): > po pierwsze nie komentuje kosmicznych bzdur pana bzyka. > po drugie- cytat pracy Anny Gorskiej i Wandy Zolcinskiej (zrodlo: > www.interstandard.com.pl) > > >>Wyróżnikiem prasy nie jest technika sporządzania i rozpowszechniania > przekazu, a jedynie fakt, że ten przekaz jest dokonywany periodycznie, nie > tworzy zamkniętej, jednorodnej całości i jest opatrzony stałym tytułem lub > nazwą, numerem bieżącym i datą. Ustawa stanowi wprost, że dla pojęcia prasy nie > > ma istotnego znaczenia technika rozpowszechniania. Nie jest zatem istotne, czy > odbywa się ono za pomocą druku czy zapisu cyfrowego, a czytelnik ma dostęp za > pośrednictwem telewizji, radia, lokalnej sieci komputerowej czy Internetu. Na > początku prawnicy mieli wprawdzie wątpliwości co do tego, czy Internet jest > środkiem masowego przekazu, a tym samym czy witryna WWW może zostać uznana za > prasę. Dzisiaj nie ma już co do tego wątpliwości ani rozbieżności w doktrynie > prawniczej. > > Specjalizujący się w prawie autorskim prof. Janusz Barta i Ryszard Markiewicz w > > książce "Internet a prawo" wyrazili pogląd, że istniejący - choćby wyłącznie w > Internecie - przekaz spełniający wymogi określone w definicji ustawowej może > być uznany za prasę w rozumieniu przepisów prawa. Nie budziło natomiast > wątpliwości to, że nie tracą statusu prasy internetowe wydania gazet dostępnych > > również w wersji drukowanej.<< > > Po trzecie licze na szybkie zakonczenie tego watku, ktory nie ma zwiazku z > komputerami, tylko z jednym frustratem i jednym adminem-leniuchem GLUPOTY walisz! Prawem decydujacym jest prawo do WOLNEJ mowy. Jak jestes taki sprytny wez sprawe do sadu i zobaczysz ile ciebie to bedzie kosztowalo za nim przegrasz. > Specjalizujący się w prawie autorskim prof. Janusz Barta i Ryszard Markiewicz > w książce "Internet a prawo" wyrazili pogląd, to jest TYLKO POGLAD! Kazdy ma prawo do pogladu, ale to nie jest ani prawo ani nie opinia sadu. Takich specjalistow jak prof. Janusz Barta i Ryszard Markiewicz mozna znalezc na kilogramy jezeli nie na metry. Internet jest regulowanypo przez prawo miedzynarodowe, a nie przez Polskie Prawo Prasowe. Najwyzszy SAD (Supreme Court w USA) wydal opinie ktora bedzie respektowana na calym swieciae a nie opinia prof. Janusz Barta i Ryszard Markiewicza. Oni moga byc doradcami ale nie moga miec wplywu na prawo miedzynarodowe. Pomiewarz INTERNET jest dla wszystkich uzytkownikow na swiecie, Polskie Prawo nie bedzie w stanie zmienic prawa miedzynarodowego. Bylo duzo spraw sadowych i Wolnosc Slowa zawsze wygrala. Tylko dfg, dzieci i ryby glosu ktory sie liczy nie maja. Link Zgłoś