Dodaj do ulubionych

Gdzie jest

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:17
do k...y nędzy wątek tego gościa co był nieprzekonany do Linuksa?
Obserwuj wątek
    • kalinowski11 Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:21
      Ale jaja , wcięło :)
      • hanatol Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:23
        Ktoś przenosi wątki na oślą ławke.
        I to bez żadnego powodu.
        • Gość: pollak Hanatol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:25
          standardowo zainstalowany Linux to taki, w którym użytkownik coś po klika
          i mu się jakoś zainstaluje.
          • hanatol Re: Hanatol 28.07.04, 22:30
            Gość portalu: pollak napisał(a):

> standardowo zainstalowany Linux to taki, w którym użytkownik coś po klika
            > i mu się jakoś zainstaluje.

W slacku, debianie, pld nie poklikasz.
            • Gość: pollak Re: Hanatol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:36
              Dlatego też zostanie zainstalowany ten klikany. A nawet w nieklikanym (np.
              w Slacku wystarczy czytać polecenia instalatora) użytkownik który nie ma pojęcia
              o linuksie nie uczyni go bezpiecznym. Jeśli ma pojęcie "o komputerach" będzie w
              stanie względnie bezpiecznym uczynić windowsa. Można spekulować na temat
              stabilności (oczywiście pod tym względem nie ma co brać pod uwagę Win9x/ME).
              • hanatol Re: Hanatol 28.07.04, 22:50
                > użytkownik który nie ma pojęcia
                > o linuksie nie uczyni go bezpiecznym. Jeśli ma pojęcie "o komputerach" będzie w
                > stanie względnie bezpiecznym uczynić windowsa. Można spekulować na temat
                > stabilności (oczywiście pod tym względem nie ma co brać pod uwagę Win9x/ME)

I tak, i nie. Jak na razie żadne mydoomy nie atakują linuksa.
                Zobaczymy co bądzie w przyszłości, ale uniksy mają ogromną zaletę w tym
                względzie - modularność i różnorodność oprogramowania.

Niestety z moim kompem nie mogę brać pod uwage XP.
                • Gość: pollak Re: Hanatol IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:09
                  hanatol napisał:

> I tak, i nie. Jak na razie żadne mydoomy nie atakują linuksa.

Bo większość Zwykłych Uzytkowników ma zainstalowanego Windowsa a w nim przede
                  wszystkim MSOE itp. A "stare" sendmaile czy sshd nie są mniejszym zagrożeniem
                  od MSOE. Każ zwykłemu użytkownikowi skonfigurować np. firewalla
                  (ipchains/iptables). A wcześniej kartę sieciową. Chociaż może w tych klikanych
                  robi się to podobnie jak w Windows... i pewnie jest w takim samym stopniu
                  stabilne.

Pisałeś o sprzęcie, to uruchom KDE na starszej maszynie, a do tego Open Office.
                  A później uruchom Win98 i MS Office (no chyba że w ciągu dwóch lat conieco je
                  odchudzono, bo mniej więcej wtedy ostatni raz pracowałem w KDE). Oczywiście
                  można sobie skonfigurować jakieś małe fluksboksy czy blackboksy, ale aby
                  uzyskać ich funkcjonalność porównywalną do pulpitu Win98, zwykły użytkownik
                  będzie musiał się trochę napracować. No i trochę pomyśleć, co dla zwykłego
                  użytkownika jest problemem nie do przezwyciężenia.

Ostatecznie, zwykły użytkownik i tak będzie pracował z roota, bo po co inaczej
                  ;)
      • Gość: pollak Re: Gdzie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:23
        Na oślą wcięło. I nie samo się wcięło.
        • eressea Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:27
          Bardzo przepraszamy. Mieliśmy chwilowe kłopoty z oprogramowaniem. Wątek wróci
          już niedługo.
          • Gość: pollak Re: Gdzie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:29
            Ech, aesi. Przyznajcie że palec wam się omsknął, a nie możecie przywracać
            niczego z oślej. Znam Wasze środowisko bardzo dobrze ;)
            • eressea Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:33
              pollak napisał:

> Ech, aesi. Przyznajcie że palec wam się omsknął, a nie możecie przywracać
              > niczego z oślej. Znam Wasze środowisko bardzo dobrze ;)

Palec się nie omsknął. Powód - jak napisałam wyżej.
              • Gość: pollak Re: Gdzie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:37
                Jakie kłopoty z oprogramowaniem? Ściemniacie coś. Skoro palec się nie omsknął
                zrobiliście to celowo.
          • hanatol Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:33
            Eressea - też zostałaś cenz.., tfu , chciałem powiedziec moderatorem ?
            • Gość: pollak Re: Gdzie jest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:39
              Już przecież jest. Mam nadzieję że nie pójdzie w ślady innych, których nie ma
              już wśród aesostwa.
            • Gość: pollak PS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 22:41
              Wiedz też że mimo iż jesteś zalogowany, ona widzi domenę z jakiej piszesz.
              Ponoć pierwszy człon mają zakodowany. Ponoć, bo etatowi admini przedstawiali
              tyle sprzecznych wersji, że w sumie nie ma pewności.
          • Gość: pieszy_na_rowerze dlaczego klamiesz !!!!!!!! eressea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:03
    • maciej-d Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:40
      ...kasują bez myślnie... Awaria softu - tak oczywiście wierze Wam...
      • kalinowski11 Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:45
        Nowi są , zbłądzili :)
        • hanatol Re: Gdzie jest 28.07.04, 22:51
          kalinowski11 napisał:

> Nowi są , zbłądzili :)

Też tak myslę.
          Mam nadzieję, że to było przedostatni raz.
    • Gość: w++ Uwolnić mrófke IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 23:03
      To już przegięcie :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=14501406&v=2&s=0
      ostatni post, owszem, ładnie pasuje pod regulamin by go wyciąć.
      Ale jedną ręką odpisać mrófce, a drugą wywalić na oślą, to już przykro wygląda.

Ta metoda, wyrzucać na oślą jak leci, a potem czekać jak się ktoś upomni i
      przenosić z powrotem tylko oprotestowane, uderzająco przypomina działanie nerek
      i tzw. wchłanianie zwrotne. Czyżby ktoś był tu nefrologiem ? :-o
      Choć tłumaczenie, "kłopoty z oprogramowaniem" sugeruje profesionalnego
      informatyka ;-)
      • eressea Re: Uwolnić mrófke 28.07.04, 23:13
        w++ napisał:

> Ale jedną ręką odpisać mrófce, a drugą wywalić na oślą, to już przykro wygląda.
        > Ta metoda, wyrzucać na oślą jak leci, a potem czekać jak się ktoś upomni i
        > przenosić z powrotem tylko oprotestowane, uderzająco przypomina działanie nerek
        > i tzw. wchłanianie zwrotne. Czyżby ktoś był tu nefrologiem ? :-o
        > Choć tłumaczenie, "kłopoty z oprogramowaniem" sugeruje profesionalnego
        > informatyka ;-)

Robicie sztuczna aferę. Nic nie zostało usunięte specjalnie, ani przez tzw.
        przypadek.
        Na ławkę trafiły dwa wątki. Oba wrócą. Zajęło nam trochę czasu odnalezienie
        przyczyny tego stanu rzeczy. Błąd leży po stronie programu.

Nie czekamy, az ktoś się upomni. Maile do administracji portalu zostały juz
        dawno wysłane.

• Gość: pollak Re: Uwolnić mrófke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:19
          > Na ławkę trafiły dwa wątki. Oba wrócą. Zajęło nam trochę czasu odnalezienie
          > przyczyny tego stanu rzeczy. Błąd leży po stronie programu.

Przyczyna stanu rzeczy: błąd po stronie programu.
          • Gość: confused Najsmieszniejsze.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:36
            ...ze link do przedmiotowego watku umieszczony jest na glownej stronie portalu :)
        • Gość: w++ Re: Uwolnić mrófke IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 28.07.04, 23:36
          eressea napisała:

> Robicie sztuczna aferę.

Przyznaję, sztuczną :-/ (ale taką okazję przepuścić ;-)) ?)

Tak poważnie, to szkoda Was i tego forum, bo teraz tak może być często jak to
          bywa na innych forach i oczywiście niepotrzebnie. Owszem to że jakiś Piotruś
          czegoś nie zażył, co powinien, lub zażył czego nie powinien, to rzeczywiście
          trudny problem, coś trzeba było zrobić.
          Ktoś, kiedyś w przebłysku geniuszu napisał w faq o aesach "Zwykle nie są
          aktywnymi użytkownikami forów, na których działają. " i coś w tym jest.
          Ale i tak powodzenia życzę na nowej drodze.
          • Gość: pollak Re: Uwolnić mrófke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:42
            Chrzest przejść muszą. Znaczy miłe przywitanie ;)
          • hanatol Re: Uwolnić mrófke 28.07.04, 23:43
            Gość portalu: w++ napisał(a):

> Ktoś, kiedyś w przebłysku geniuszu napisał w faq o aesach "Zwykle nie są
            > aktywnymi użytkownikami forów, na których działają. " i coś w tym jest.

Zawsze mogą pisać pod innym nikiem niż administrować.
            Tyle, że niepotrzebnie się ujawnili.
            • Gość: piecyk gazowy Z igły widły! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:45
              Każdy może się pomylić, zwłaszcza na początku. Zejdźcie z tych adminów i się
              zajmijcie pozostałymi wątkami, związanymi z tematyką forum. ;-)
              • hanatol Re: Z igły widły! 28.07.04, 23:48
                Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Każdy może się pomylić, zwłaszcza na początku. Zejdźcie z tych adminów i się
                > zajmijcie pozostałymi wątkami, związanymi z tematyką forum. ;-)

No, nie wiem.
                Skoro był problem z oprogramowaniem... może powinni poprosic o pomoc na forum
                komputery ?
              • Gość: pollak Tak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:48
                To była pomyłka czy jej nie było? Mówią że winny jest "system", który
                sam wyrzucił.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:50
                  Szczegółów nie znam. Mnie to nie interesuje. Interesuje mnie, by omyłkowo
                  usunięte wątki wróciły. No i wygląda na to, że wrócą.

Naprawdę uważam, że nie ma potrzeby tym sobie głowy zawracać.
                  • Gość: pollak Re: Tak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:54
                    A ja uważam że jest. Historia aesostwa za tym przemawia.
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:57
                      Historii nie znam, choć widziałem na FoF-ie różne wątki. Ale nie wgłębiałem się.

I pomyśleć, że Ty sam namawiałeś mnie do aesowania na FA! ;-)
                      • Gość: pollak Re: Tak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:01
                        Acha. I dalej namawiam. :)

Grayowi też ufam. Tej Damy nie znam, choć z oczy jej wilkiem nie patrzy. :)
                        • Gość: piecyk gazowy Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:06
                          Tia, i potem wywalę coś niechcący i co! I będzie awantura taka jak tu! ;-)

Aesowanie przemyślałem, miałem ciągotki, nie powiem, ale generalnie mnie nigdy
                          to nie interesowało i nie interesuje.

Zarówno Dama jak i Gray wzbudzają moje zaufanie. :-)

Pozdrawiam Damę, Ciebie i Graya! :-)
                          • Gość: pollak Re: Tak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:21
                            Ja bardzo pomagam aesom :) trzymać się na poziomie. ;)

Pozdrówka, (przyszły/niedoszły) aesie :)
                            • Gość: piecyk gazowy Re: Tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:23
                              A może przeszły? ;-)))

Dobranoc! :-)
            • Gość: pollak Re: Uwolnić mrófke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:47
              Nie. Z tym ujawnieniem jest całkiem dobrze. Grunt aby potrafili zachować
              zimną krew w wątkach w których sami będą aktywną stroną w dyskusji.
            • eressea Re: Uwolnić mrófke 28.07.04, 23:47
              hanatol napisał:

> Zawsze mogą pisać pod innym nikiem niż administrować.

I tu nie masz racji. Piszemy i administrujemy pod tym samym nickiem.

Przykro mi, że robicie na nas taką nagonkę. Ale coz natura ludzka jest
              niezbadana (oczywiście to nie do Ciebie hanatol).

• hanatol Re: Uwolnić mrófke 28.07.04, 23:51
                > Ale coz natura ludzka jest
                > niezbadana (oczywiście to nie do Ciebie hanatol).

Moja jest zbadana ?
                :)
              • Gość: pollak Re: Uwolnić mrófke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 23:53
                Lepiej teraz, niż wam woda sodowa do głowy uderzy. Wśród aesów nie brakowało
                sk...wieli, którzy w cywilnych nickach prowokowali użytkowników. Albo wybierali
                sobie forum do trollowania, zakładali nowy nick i działali. Nie obce były im
                także "uprzejme donosy" do zakładu pracy na drugiego forumowicza. Albo
                wypowiedzi do forumowiczek formułowane w taki sposób, że nic tylko nastrzelać
                chamowi po mordzie. I to wszystko aesi. Wystarczy aby taki kumplował się z
                adminem i mógł/może wszystko.
    • gray juz (się) tłumaczę 28.07.04, 23:58

winny jestem słowo wyjaśnienia ponieważ, po części, to moja wina. otóż:

w wyniku pracy na nieswoim komputerze, na którym domyślną przeglądarką była
      archaiczna opera (nie było IE, pod uniksem nie ma IE) niechcący przeniosłem dwa
      wątki na oślą ławkę. celem moim było usunięcie niezgodnych z regulaminem postów
      aczkolwiek, najprawdopodobniej w skutek nieprawidłowego renderingu strony, stało
      się inaczej. wątki powrócą już wkrótce. kiedy dokładnie? zapewne jutro.
      dlaczego? ponieważ osoby władne to uczynić juz śpią.

wydaje mi się, że to powinno wyjaśnić sprawę. dalsze przemyślenia najlepiej
      zachować dla siebie. moja wina, że zbytnio ufałem staremu oprogramowaniu, na
      szczęście pod firefoksem 0.9.2 wszystko działa poprawnie :)
      • Gość: pollak Re: juz (się) tłumaczę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:00
        Etatowcy nie śpią i już murem za Wami stanęli ;)
      • kalinowski11 Re: juz (się) tłumaczę 29.07.04, 00:00
        To mi się podoba , ODWAGA CYWILNA ! mam nadzieję :)

Pozdrowienia .
        • kalinowski11 Re: juz (się) tłumaczę 29.07.04, 00:10
          No i wróciło :)
        • prawdziwy.tebe Re: juz (się) tłumaczę 29.07.04, 00:34
          kalinowski11 napisał:

> To mi się podoba , ODWAGA CYWILNA ! mam nadzieję :)

jaka odwaga? zwalil bezczelnie wszystko na opere...
          • gray Re: juz (się) tłumaczę 29.07.04, 00:40

to już nie pasuje ci, że opera jest do niczego? ach, kobieta zmienną jest :)
            • Gość: pollak Re: juz (się) tłumaczę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 01:06
              Opera ssie. Nie tak jak OO czy Linux, ale jednak.
      • Gość: pieszy_na_rowerze uprawiacie kretactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 00:44
        gray napisał:

>
        > winny jestem słowo wyjaśnienia ponieważ, po części, to moja wina.

wina lezy tylko po twojej stronie :(

>
        > w wyniku pracy na nieswoim komputerze, na którym domyślną przeglądarką była
        > archaiczna opera (nie było IE, pod uniksem nie ma IE)

trzeba dbac o to, zeby nozyczki byly zawsze ostre

niechcący przeniosłem dwa
        > wątki na oślą ławkę. celem moim było usunięcie niezgodnych z regulaminem postów

badz tak uprzejmy i sie zdecyduj, czy zrobiles to niechcacy czy chcacy poniewaz
        watki lamaly regulamin

> aczkolwiek, najprawdopodobniej w skutek nieprawidłowego renderingu strony,

najprawdopodobnie sie mylisz
        >
        >
        > wydaje mi się, że to powinno wyjaśnić sprawę.

sadze ze najprawdopodobnie sie mylisz,
        teraz niech eressea wytlumaczy sie z tego
        cyt " Robicie sztuczna aferę. Nic nie zostało usunięte specjalnie, ani przez
        tzw. przypadek."

jak napisalem wyzej eressea klamala ze nie bylo "przypadku".................
      • Gość: ass Re: juz (się) tłumaczę IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.04, 00:47
        "moja wina, że zbytnio ufałem staremu oprogramowaniu, na
        > szczęście pod firefoksem 0.9.2 wszystko działa poprawnie :)"
        na tym tez dlugo nie pojedzie.
        • kalinowski11 Re: juz (się) tłumaczę 29.07.04, 07:26
          Z tej "okazji" powstał nawet nowy wątek :)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=654&w=14514273&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka