Dodaj do ulubionych

D-Sub czy HDMI

IP: *.denko.com.pl 16.07.13, 07:54
Witam
do nowego kompa z Win 7 64 zakupilem 22-calowy monitor LED Samsunga no i mam dylemat... uzyc kabla D-Sub czy HDMI? Który z kabli daje lepsze wyniki/mozliwosci ustawien? Obecnie mam podlaczony HDMI ale... wydaje mi sie ze "cyfrowosc" zwiazana jest z jakimis ograniczeniami gdyz np nie moge wykorzystac wszystkich wszystkich mozliwosci monitora np autodopasowanie, funkcje Magic Tune ktore (wg specyfikacji) monitor posiada...
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: D-Sub czy HDMI IP: *.warszawa.mm.pl 16.07.13, 08:14
      Autodopasowanie nie jest potrzebne w trybie cyfrowym. Ogólnie cyfrowe łącze daje z reguły bardziej wyrazisty obraz (brak dodatkowego przetwarzania da ad), więc jeśli możesz obejść się bez magic tune, to wybrałbym hdmi.
      • Gość: qq Re: D-Sub czy HDMI IP: *.denko.com.pl 16.07.13, 09:12
        Tyle ze mam problem...
        Czcionki (zwlaszcza ciemne na jasnym tle) wyswietlaja mi sie nienaturalnie cienkie (natywna rozdzielczosc 1920x1080, 60 Hz) a tym samym mniej czytelne i zadne dostrajanie (np. ClearType) nie pomaga :(
        Jako ze wyswietlam je w wielkosci 125% (w ustawieniach grafiki) byc moze to jest problemem ale wielkosc 100% jest dla mnie zbyt mala na tak "duzym" monitorze...
        Troche zaskakuje mnie fakt ze stawiajac obok tego monitora laptopa na laptopie mam w tym samym tekscie literki wyrazniejsze (grubsze).
        • Gość: lajosz Re: D-Sub czy HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 13:30
          Wszystko się zgadza.

Przy natywnej Full HD (czyli 1920x1080) po prostu tak będzie i albo powiększysz sobie czcionkę do wielkości większej niż 125% albo musisz się pogodzić z tym, że tak po prostu będzie.

Dlaczego zatem na laptopie czcionka wydaje Ci się wyraźniejsza ?
          Bo zapewne laptop ma niższą rozdzielczość.

Czy można coś jeszcze zrobić ?

Tak.

Można spróbować jeszcze:

1. Zmniejszyć rozdzielczość. Co prawda czcionka nadal będzie niezbyt wyraźna, ale za to na pewno większa i dodatkowo większe będzie wszystko, a nie tylko czcionka.

2. Zamienić Win7 na winXP.
          Rozwiązanie radykalne, ale czcionka na pewno będzie wyraźna + wyraźny cały interfejs + system bardziej user friendly. Oczywiście jest to rozwiązanie niezbyt eleganckie, ale zawsze.

3. Zrobić to co poniżej:
          ---------------------------------------
          Aby uporać się z tym problemem zarówno w win Vista jaki Win7 trzeba podmienić czcionkę systemową "Segoe"
          Narzędzie do podmiany --> www.drwindows.de/attachments/11668d1256500856-schriftart-umstellen-nosegoe.zip
          Uruchomić NoSegoe.exe, ustawić na Tahoma, dodać wpis do rejestru Shell Font - Tahoma.reg
          Następnie prawy klik na pulpicie ->Personalizuj pulpit->Ekran->Dopasuj tekst Cleartype->wyłączyć CrearType.
          Restart komputera
          Po tym zabiegu czcionki jak w XP - ostre jak brzytwa
          ----------------------------------------

Jednak powyższe rozwiązanie rozwiązuje problem co do interfejsu systemu.
          Natomiast niektóre programy (jak np. IE, Mozilla i inne) korzystają z własnych ustawień i tam trzeba użyć innych metod.
          Poniżej link, co zrobić w przypadku IE.
          www.softwareninjas.ca/dwrite-dll-wrapper#TOC-Downloads
          Na Firefox-a też jest rozwiązanie, ale nie pamiętam już jakie. Trzeba poszukać w nacie.
          • Gość: qq Re: D-Sub czy HDMI IP: *.denko.com.pl 16.07.13, 14:26
            wielkie dzieki!
            w domu zrobie jak piszesz w (3)...
            oczywiscie laptop ma mniejsza rozdzielczosc... ale dlaczego monitor 22-calowy ma takie problemy z czcionkami?
            Piszesz ze powiekszenie czcionki wieksze niz 125% moze pomoc? poeksperymentuje ile % by wystarczylo...
            Z Win 7 nie zrezygnuje skoro kupilem legalny (MS konczy opieke nad XP wiec nowy komp byl okazja do zmiany systemu) :)
            Z tego co piszesz Segoe jest beee a Tahoma OK - z czego to wynika?
            A myslalem ze temat wymiany kompa, systemu i monitora bedzie bezproblemowy... sporo wczesniej czytalem w necie ale tego problemu jakos nigdzie nie znalzlem, no trudno...

• Gość: lajosz Re: D-Sub czy HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.13, 20:18
              Gość portalu: qq napisał(a):
              "oczywiscie laptop ma mniejsza rozdzielczosc... ale dlaczego monitor 22-calowy ma takie problemy z czcionkami? "

To nie monitor ma problemy, a system.
              Właściwie, to system też ich (według Microsoftu) nie ma bo ich zdaniem rozmyte czcionki, to "samo dobro"
              Gorzej, że tego "dobrodziejstwa" nie można wyłączyć i trzeba się uciekać do takich metod jak opisałem w moim poprzednim poście w punkcie trzecim.

"Piszesz ze powiekszenie czcionki wieksze niz 125% moze pomoc? poeksperymentuje ile % by wystarczylo..."

Nie wiem czy pomoże.
              Jak widzisz, dla jednych rozmyta czcionka nie stanowi problemu, a dla innych (ja też się do nich zaliczam) już tak.
              Większe czcionki, niejako z automatu są mniej rozmyte bo są .... większe właśnie.

"Z Win 7 nie zrezygnuje skoro kupilem legalny (MS konczy opieke nad XP wiec nowy komp byl okazja do zmiany systemu) :)"

Jak kto woli, ale do dzisiaj, ( a już sporo czasu minęło od premiery Win7) przychodzą do mnie ludzie z nowymi laptopami z Win7/Win8 na pokładzie żeby:
              cytuję :
              "Wywalić to goowno i zainstalować XP"
              Nie pomaga stwierdzenie, że w ten sposób pozbywają się legalnego systemu.
              Natomiast to, że Microsoft nie wspiera już XP, tak naprawdę nikogo nie obchodzi.
              Znam firmy, które do dzisiaj mają XP na wszystkich swoich kompach i nadal nie mają zamiaru zmieniać systemu, doskonale wiedząc, że MS zaprzestał wspierania XP.

"Z tego co piszesz Segoe jest beee a Tahoma OK - z czego to wynika? "

Nie wiem (nie wnikałem), ale wydaje mi się, że nie chodzi tu o konkretną czcionkę (Tahoma), a o inną niż Segoe.
              Segoe jest czcionką natywnie systemową, więc być może jakiś Windowsowy podprogram odpowiedzialny za wygładzanie czcionki systemowej przypisany jest właśnie do Segoe.
              Jeśli zatem zamienimy czcionkę, to podprogram zgłupieje i nadal będzie "wygładzał" Segoe, z tym, że nam to już będzie wisiało bo mamy systemową Tahoma (lub inną).
              Jednak czy jest tak jak wyżej napisałem, to (powtórzę) nie wiem.
              • autkowy Re: D-Sub czy HDMI 18.07.13, 08:08
                Dziwic moze tylko beztroskie podejscie MS do zapewne znanego im tematu... Pogrzebalem troche w necie i okazalo sie problem zostal zasygnalizowany juz pare la temu... no ale widocznie MS ma jakis "interes" w jego bagatelizowaniu.
        • Gość: 802.11n Re: D-Sub czy HDMI IP: *.multimo.pl 16.07.13, 14:05
          Trzeba było kupić 24-calowy monitor z taką samą rozdzielczością.
          • Gość: qq Re: D-Sub czy HDMI IP: *.denko.com.pl 16.07.13, 14:27
            nie wiedzialem... a mozesz wytlumaczyc dlaczego 22-calowy jest nieodpowiedni?
            • Gość: ? Re: D-Sub czy HDMI IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.13, 14:44
              Ale o co chodzi ?

Właśnie patrzę w 22 calowy monitor i czcionki są OK ?

/win7/

• Gość: qq Re: D-Sub czy HDMI IP: *.denko.com.pl 18.07.13, 08:25
                z lektury na innych forach wynika ze albo niektore monitory nie maja tej przypadlosci albo ich uzytkownicy nie zauwazaja tej dolegliwosci. Moj Samsung 22B300B ja ma.
                • Gość: lajosz Re: D-Sub czy HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 13:55
                  Twój Samsung niema żadnej przypadłości.

Natomiast (powtórzę) ma ją TWÓJ SYSTEM.
                  • Gość: qq Re: D-Sub czy HDMI IP: *.denko.com.pl 18.07.13, 14:24
                    ok, zle sie wyrazilem. Przypadlosc ma system ale z tym modelem monitora. W pracy uzywam Della i tutaj jest OK.
                    • Gość: lajosz Re: D-Sub czy HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.13, 18:15
                      No dobra.

Podłącz ten monitor (samsung) do jakiegoś kompa z XP.
                      Jeśli i w tym przypadku efekt będzie taki sam, to jestem skłonny uwierzyć w dziwne zachowanie się monitora.
    • zygfrydwaleczny Re: D-Sub czy HDMI 18.07.13, 12:03
      Bez dwóch zdań HDMI. Większa przepustowość, lepsza jakość oraz niezawodność. Dziwi mnie że nie możesz korzystać z niektórych funkcji tego monitora, to właśnie pod HDMI powinny one dzialać...
      • tiges_wiz Re: D-Sub czy HDMI 18.07.13, 19:33
        pod cyfrowym wejściem nie działają, bo nie są potrzebne jak przy analogowym.
        Większość opcji ustawia się z poziomu sterownika.
    • Gość: 1.st.2 Re: D-Sub czy HDMI IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 18:36
      Co do czcionki i jakości jej wyświetlania to słuchaj lajosza i zrób co radzi. Miałem podobne zjawisko na monitorze 24" i w podobny sposób sobie pomogłem. Teraz wszystko jest jak nalezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka