Dodaj do ulubionych

czy antena pomoże?

IP: 217.173.195.* 05.09.13, 07:28
kupiłam internet 2 Giga z T-mobile do komputera stacjonarnego (modem + karta sim). Konsultant sprzedając mi produkt zapewniał, że zasięg jest świetny. Wczoraj odebrałam zestaw, zainstalowałam i... strony otwierają się po 3-5 min...
Konsultant T-mobile (juz inny, przeprowadzający analizę od strony technicznej) poradził by kupić antenę na dach (mieszkam w swoim domu) i skierować na nadajnik. Czy to rzeczywiście pomoże czy dać sobie spokój i zrezygnować z umowy. Antena kosztuje podobno ok 150zł. I moje następne pytanie: czy ten problem mogę mieć z każdym operatorem? U każdego po wstępnej analizie może być ok a potem tak jak teraz? Poradźcie bo nie znam się a potrzebny jest mi porządny internet. Chodzi mi raczej o taki podłączany do komputera. Bardzo dziękuję za rady :)
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: czy antena pomoże? 05.09.13, 07:51
      Zrezygnować.

Internet mobilny nie nadaje się do domu, a limit 2GB nie wystarcza do swobodnego
      korzystania z internetu. Jedynie brak innych możliwości lub mobilność uzasadniają wybór.

A w międzyczasie:
      - sprawdź rodzaj połączenia. Jeśli łączy po EDGE, to dobrze działać nie będzie.
      - sprawdź siłę i jakość sygnału - jeśli marna - jak wyżej.
      - sprawdź kartę w smartfonie szukając miejsc, gdzie sygnał jest najlepszy.
      - sprawdź mapę zasięgu UMTS/HSDPA pamiętając, że t-mobile nie wyróżnia, czy jest
      to zasięg "wewnętrzny" czy "zewnętrzny" to znaczy, czy internet mamy w domu,
      czy poza budynkiem.
      - przepatrz oferty innych dostawców na internet bez limitów.
      • Gość: ania Re: czy antena pomoże? IP: 217.173.195.* 05.09.13, 08:02
        bardzo Ci dziękuję :)
      • Gość: ania zasięg? IP: 217.173.195.* 05.09.13, 08:06
        a czy inny dostawca wyróżnia ten zasięg? czy to jest wewnętrzny czy zewnętrzny?
        • wariant_b Re: zasięg? 05.09.13, 09:29
          Zwykle tak - jest istotne, czy sygnał wewnątrz budynków jest wystarczająco silny.

Porównaj sobie z mapami zasięgów Plusa czy Playa:
          www.plus.pl/indywidualna/pomoc/MapaZasiegu/
          internet.play.pl/maps/map
          Tu można zaznaczyć, a u t-mobile tylko wybrać pomiędzy 2G a 3G.
          www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/stali_klienci/uslugi_do_telefonu/siec_najwiekszych_mozliwosci
          Sygnał zewnętrzny oczywiście nie oznacza, że w budynkach nigdzie nie będzie sygnału,
          (może być na przykład przy oknie), a wewnętrzny, że będzie wszędzie.
          Ale najczęściej oznacza to konieczność montowania zewnętrznej anteny oraz sporą
          niestabilność połączenia w zależności od warunków atmosferycznych.
          Najrozsądniej jest jednak pomierzyć sygnał praktycznie. Radio jest bardzo kapryśne.

Ale największym problemem jest miesięczny limit transferu wykluczający swobodne
          korzystanie z internetu. Wystarcza tylko na podstawowe czynności, typu poczty,
          niusów czy komunikację w trybie tekstowym - nie da się korzystać z multimediów,
          trzeba uważać z aktualizacjami automatycznymi programów itd.
          Objawowo twój komputer zachowywał się tak jak po przekroczeniu tego limitu,
          czyli łączył się z najniższą szybkością.
          • lemari Re: zasięg? 05.09.13, 09:58
            mapa.btsearch.pl/
            Sprawdź na tej mapie w jakiej odległości masz nadajniki, być może jakiś inny operator jest bliżej.
            Zainstaluj sobie adblock do przeglądarki, przyoszczędzisz transfer, i strony będą się trochę szybciej wczytywały.
            Pamiętaj że Twój limit danych to wysyłanie+odbiór, te 2giga przy dzisiejszych rozbudowanych stronach www to tyle co nic.

Antena zewnętrzna na pewno poprawi moc sygnału, sam używam mimo że do nadajnika mam około 200m.
            • Gość: ania mam 8 nie 2 Giga... IP: 217.173.195.* 05.09.13, 14:14
              pomyliłam się ale i tak bez anteny zewnętrznej działa źle, dziękuję za wszystkie podpowiedzi :)
              • Gość: cin1977 Re: mam 8 nie 2 Giga... IP: *.centertel.pl 05.09.13, 14:46
                Sprawdź Orange - poza dużymi miastami (i zasięgiem 3G) mają w ofercie też zasięg CDMA i modemy ten zakres obsługujące - rewelacji też nie ma, ale EDGE, jakie pewnie jest u ciebie, to transfer około 0,3 Mb/s, CDMA to ~1 Mb/s. Mi u teściowej, w malej mieścinie śmiga całkiem płynnie, jedynym problemem jest zacinanie się filmów na YouTube.
                • lemari Re: mam 8 nie 2 Giga... 05.09.13, 15:43
                  Antena wcale nie musi być na dachu, ja swoją przyklejam plastrem do szyby.
                  Wszystko zależy od odległości od nadajnika.
                  • Gość: K 19 Re: mam 8 nie 2 Giga... IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.13, 16:03
                    Poszukaj sobie dostawcy kablowego bądż radiowego, w małych miejscowościach bardzo popularny i wygodny. Internet mobilny to zawracanie głowy, to raczej przymus niż wybór. Sam korzystałem z takiego przez rok z transferem 12 Gb i bardzo trzeba było uważać, nie aktualizować, tylko wyjątkowo na YT bywać, żeby limitu nie przekroczyć. Rozumiem bolączki tych którzy muszą, ale nie rozumiem tych co sami się na to decydują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka