tswiercz 16.08.04, 19:28 czy USB montuje sie tak samo jak dysk windowsowy w fstabie? Bo nie wiem jak dostac sie do karty pamieci Flash. A jezeli tak to pod jakim plikiem w /dev/ ?? z gory dziekuje za odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek
orzels Re: usb 16.08.04, 21:09 Jaki system? Generalnie, z usb poczyna sie tak samo jak z dyskami. Tyle ze nie nazywaja sie one hda-cos tam, tylko sda-cos tam. Tak wiec Twoj flash podpiety do systemu bedzie nosic nazwe sda1. Tworzysz nowy katalog w /mnt mkdir /mnt/flesz w pliku /etc/fstab dokladasz taka linijke /dev/sda1 /flesz auto noauto,exec 0 0 Patom, tworzysz plik tekstowy o nazwie flesz i wpychasz mu toto: #! /bin/sh if mount | grep flesz then umount /flesz echo "\"Odmontowuje Flesza... \"" else mount -t auto /dev/sda1 /flesz echo "\"Zamontowuje Flesza...\"" fi Zapisujesz to badziwie w /usr/local/bin i nadajesz mu status wykonywalnego: chmod +x /usr/local/bin/flesz Potem meczysz sie ze zrobieniem skrotu na desktopie to tego nieszczesnego /usr/local/bin/flesz, dokladasz mu zaprzyjazniona ikonke i gro oraz bucy. A jesli bawisz sie w Linuxa w kde, mozesz do pliku dolozyc linijke kfmclient openURL /flesz i od razu po kliknieciu w skrota bedzie Ci sie otwierac okno z zawartoscia flasha. Ot i jakie to proste... ;D Link Zgłoś
tswiercz Re: usb 18.08.04, 00:01 Dzieki, ale... Wiedziałem, że tak będzie. Przez chwile działało nawet bez ekstar pliku. Tylko zrobiłem na pulpicie dysk i połączyłem go z sda1, ale potem zacząłem coś mieszać i teraz pisze, że tylko root może zamontować tego flesza. Pozatym będąc na swoim koncie (nie root) nie miałem prawa zapisu. Czy wiesz może jak to zrobić, aby było dobrze? :) Link Zgłoś
tswiercz Re: usb 18.08.04, 01:06 A teraz już zrozumiałem rolę tego pliku. Skrypt ten montuje flesza jako root. Ale dalej nie mam prawa zapisu jako zwykły użytkownik, mimo iż próbowałem z różnymi opcjami -w wr i nic. Czy ktoś może wie jak to zrobić? Z góry dziękuje Link Zgłoś
orzels Re: usb 26.08.04, 17:38 Zdaje sie, ze najbardziej prostackim sposobem bedzie zmiana praw do uzytkowania tego zamontowanego flesza. O tyle prostackim, co skutecznym. Link Zgłoś
user0001 Opcje mount, wpisy w fstab. 26.08.04, 17:52 Pobrzeb trochę w opcjach, polecam przeczytanie manuali mount(1) i fstab(5). przydatne opcje, do wpisania w fstab. <b>users</b> - każdy użytkownik może zamontować urządzenie i odmontować je <b>user</b> - każdy użytkownik może zamontować urządzenie i tylko on (lub root) może je odmontować <b>owner</b> - użytkownik, który zamontował urządzenie jest właścicielem plików, i jeśli system plików obsługuje zapis, to może do niego zapisywać <b>noauto</b> - system nie jest montowany przy starcie jeśli system plików to vfat, to przydatne są opcje <b>gid=NUMER</b> - podajesz numer grupy do której będą należeć pliki na zamontowanym systemie, hint: podaj numer grupy users <b>umask=NUMER</b> - odwrócona maska bitów dla wszystkich plików, hint: <i>007</i> właściciel i grupa mogą czytać pisać i wykonywać(przechodzić do podkatalogów), inni nie mogą nic; <i>027</i> właściciel może wszystko, grupa może czytać i wykonywać, inni nie mogą nic. W kde dodaj na pulpicie urządzenie! skrypty do tego to pomyłka. Link Zgłoś