Dodaj do ulubionych

Ps3 zalane cola

21.05.14, 10:30
Juz rozkrecona wszystko sie klei jak to wysuszyc zeby nie narobic szkod ?
Obserwuj wątek
    • Gość: leon Re: Ps3 zalane cola - dolać wódki! IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 11:02
      wódka z kolą !
      i lodem (może byc po wypiciu :))))
      • cototenlogin Re: Ps3 zalane cola - dolać wódki! 21.05.14, 12:12
        Gość portalu: leon napisał(a):

> wódka z kolą !
        > i lodem (może byc po wypiciu :))))

Tak naprawdę był to właśnie drink :) Na razie suszy się rozkrecony sprzęt, strasznie sie klei czym nie dotkne przykleja sie do tego. :/
        • Gość: aqq Re: Ps3 zalane cola - dolać wódki! IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.14, 12:57
          nie masz kompana, że pijesz sam/a ?
          a poważniej - nie wiem jak mocno i jak głęboko wdarła się cola w podzespoły
          włączenie grozi spięciem i spaleniem
          można próbować przemyć czystym spirytusem, ale i tak pewnie sam wszystkiego nie wymyjesz/wypłuczesz; zawsze pozostana jakieś resztki, które będą oddziaływały na podzespoły i złącza oraz na nich będą mogły tworzyć się ścieżki prądowe...

proponuję specjalistyczny serwis
          i to taki, który nie tylko skasuje, ale i da jakąś gwarancję wykonanej roboty

a swoją drogą:

klik--> TAK zrób! :))

:))
    • Gość: Laptopowiec Re: Ps3 zalane cola IP: *.toya.net.pl 23.05.14, 13:10
      Pytanie zasadnicze: Pepsi czy Coca?
      Na początek chusteczka Lub wata zwilżona wodą demineralizowaną i usuwasz wszystko co się lepi (konsole rozkręcić na drobne kawałki, żeby wszędzie był dostęp). Potem waciki ze spirytusem i czyścisz dokładnie całość. Ale mam złą wiadomość. Wszystkiego raczej nie usuniesz. Konsola będzie działać, ale za 2-3 miesiące może nagle bez ostrzeżenia odejść do krainy wiecznych gier. Tak się stało z moim laptopem (zalany "tylko" soczkiem dla dzieci). Udało się go reanimować, choć np przycisk włączania W-Fi już nigdy więcej nie zadziałał.
      To pierwsze pytanie wbrew pozorom ma sens :-)
      Szczególnie Coca-cola ma sporo całkiem żrących dodatków (chyba kwas szczawiowy, ale nie jestem pewien). Niektórzy używają jej nawet jako odrdzewiacza. Wystarczy wylać trochę na grubą rdze albo beton i zobaczyć co się dzieje. I wyobrazić sobie jak resztki coli potraktują z czasem delikatne obwody drukowane czy podzespoły.
      Wyjściem byłoby oddać konsolę do serwisu, gdzie wymyją płytki w myjce ultradźwiękowej. Ale pewnych elementów (np dysku twardego) tak się umyć nie da. Więc i tak jest loteria.
      A na przyszłość nie zbliżać się z jakąkolwiek cieczą bliżej niż 1 metr od elektroniki.
      • Gość: Laptopowiec Uzupełnienie. IP: *.toya.net.pl 23.05.14, 13:12
        Aha, jest tez dobra wiadomość:
        W sklepach jest już PS4 :-)
      • cototenlogin Re: Ps3 zalane cola 24.05.14, 12:25
        Dzięki za radę :) konsola już od kilku dni leży rozkręcona, wcześniej zrobiłem to co nie powinienem, czyli ją odpaliłem. Po podłączeniu do monitora poprzez kabel hdmi/dvi* (kocówka monitora) konsola dawała nieprawidłowy obraz, w kontekście kolorów (purpurowo/zielony), następnie sprawdziłem konsolę u kolegi na kablu hdmi/hdmi i sytuacja się powtórzyła. Jednak gdy podłączyłem konsolę do starego telewizora poprzez kabel "euro"* (ten oryginalny z Ps3) kolory były prawidłowe, aha, i konsola też przy pierwszym odpaleniu sama się wyłączyła, myślę, że konsola będzie sprawna, jednak z obrazem trzeba będzie popracować, ktoś ma jakieś sugestie na ten temat?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka