Dodaj do ulubionych

Zamulony komp

09.07.15, 23:26
a mój komp przypomina mi maszyne rodem z lat 70 tych. na jego otwarcie i zamknięcie musze czekać koło 3 minut. na otawcie okien w przeglądarce kilkanascie sekund, i podobnie jest z Oficem i AdobRaderem. Poproostu mam ochote go za okno wyrzucić. Jakiś czas temu zmieniłem firefoxa na chrome, jest to samo. Wyskakuja mi okienka, że cyt. "Wysokie urzycie Pamięci przez: Proces hosta dla usługi Windows" i tak jest codziennie. Jak ja zazdroszcze tym co kompy im sśmigają. Wirusów niu mam, mam legalnego nortona internet security, ponadto scanuje go raz na tdzień online scanerem eset-u, nie sciągam chłamu. Do przeglądarki zainstalowałem adobeblockera, powiem szczeże pomaga, mniej reklam. Ale jego szybkoć daje wiele do życzenia. Nie aktualizuje na bierżaco bo musiałbym prawie codziennie, ostatni raz około 3 miesiące temu., chodziło mi o system Windows. Nie gram, nie pracuje z fotorafiami, tyko czesto pisze w word. Jak poradzic sobie, jak go usprawnić? Na dycku c mam 88gb wolnego miejsca z 221 gb. Komp to Lenovo sl 510, ma 4 lata, do tej pory super sie sprawował. Błagam pomóżcie
Obserwuj wątek
    • 2romki Re: Zamulony komp 09.07.15, 23:42
      przeinstaluj, będzie najprościej :)
    • Gość: ? Re: Zamulony komp IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.15, 06:00
      O co chodzi z tymi latami 70-tymi ?

Miałeś wtedy Odrę albo Riada ?
    • wariant_b Re: Zamulony komp 10.07.15, 07:21
      Na początek odinstaluj tego Nortona.
      Jeśli jakieś oprogramowanie zamula komputer, to najczęściej jest to antywirus.

Podłącz laptop kablem Ethernet i wyłącz WiFi.

Ściągnij sobie diagnostyki dysku, najlepiej Victoria 4.47 - rozpakuj, uruchom
      jako administrator, sprawdź SMART i wykonaj test nośnika.

W menadżerze zadań sprawdź, jak wygląda wykorzystanie procesora i pamięci
      a jeśli jest wysokie, który proces za to odpowiada. Z komunikatów wynika, że
      najprawdopodobniej będzie to któryś z svchost. Ustal który i co w nim jest.
      • mflash Re: Zamulony komp 10.07.15, 10:38
        Witam, do wariant_b - po przeczytaniu twojej odpowiedzi, przejrzałem menedzera urządzej, screeny wazączeniu oraz sciągnąłem victorię, wykonałem smart w załączeniu i screeny z testu. Chyba dobrze zrobiłem. Victoria jest po angielsku a ja niestety tego jezyka nie znam. Prosze o analize załączonych screenów i dalsze wskazówki do polepszenia parametrów mojego kompa. Jakiś czas temu przesiadłem się z mozilli na chrome bo myslałem ze to przeglądarka zamula, zresztą chciała się co tydzień aktualizaować a to jest wkurzające, i korzystam z NORTONa - który jest legalny dołaczony z kompem. niedługo mi się konczy i juz niechce go kupować. Ale co wybrac z dobrych antywirusów w rozsadnej cenie ? prosze o propozycje.
        zapodaj.net/dbdf623cebc5f.png.html
        zapodaj.net/8c5609afa5374.png.html
        zapodaj.net/c3b02a1ec3c33.png.html
        zapodaj.net/78324db6e0311.png.html
        zapodaj.net/c8a339990bd32.png.html
        • gyubal_wahazar Re: Zamulony komp 10.07.15, 10:55
          83% to b wysokie zużycie ramu. Spróbuj utłuc tego svchosta który zżera Ci prawie giga. Zobacz czy nie wywali Ci to windowsów i czy po chwili on znów się nie pojawi. Jeśli się pojawi, to na moje wskazuje to na wirusa, bo tyle ramu nie zajmuje nawet całe android studio, a to kawał kobyły

Po drugie, prawym myszy w oknie procesów włącz pokazywanie zużycia procesora (kolumna CPU), posortuj wg niego malejąco procesy (klik w nagłówek 'CPU') i tłucz po kolei te zżerające najwiecej, obserwując czy nie ma jakichś skutków ubocznych

Jeśli polubisz takie śledztwo - świetnie, jeśli jednak zależy Ci na szybkim i radykalnym rozwiązaniu - oraj dysk i stawiaj system od zera, jak wspomniałem w poście poniżej. Przy okazji warto zrobić dodatkową patrycję na dane
          • mflash Re: Zamulony komp 10.07.15, 14:41
            próbowałem wg. twoich wskazówek wywalic najbardziej obciążający proces i nic, nie reaguje - to jest chyba systemowy
            zapodaj.net/e593f3b0a90f0.png.html
            zapodaj.net/1f3dfb12d20e0.png.html
            mysle ze nieuniknę stawiania systemu od nowa.
            Tylko JAK zrobic dodatkową partycję jako magazyn na pliki i dokumenty. Mam takie to oto w screenie możliwośći zapodaj.net/7af0a717aa716.png.html
            zapodaj.net/272a443087524.png.html
            jak to mądrze podzielić. Na tej jednej partycji jest recowery które chciałbym zostawić.

Nie gram, nie przechowuje dużej ilości zdjęc, filmów. Troche dokumentów w word i pdf.
        • wariant_b Re: Zamulony komp 10.07.15, 11:58
          W menadżerze zadań zaptaszkuj "Pokaż procesy wszystkich użytkowników"
          i w menu Widok | Wybierz kolumny zaznacz PID (identyfikator procesu).
          Klikając na nazwie kolumny np. Procesor CPU sortujesz według tej kolumny -
          sprawdź czołówkę według Procesor i według Pamięć

W wierszu poleceń jako administrator wpisz: tasklist /svc
          i poszukaj co jest w svchost pod PID-em, który generuje obciążenie.
          Uruchom przystawkę Usługi (np. poleceniem services.msc) i próbuj
          zamykać wskazane serwisy. Reakcja jest opóźniona i trzeba chwilę poczekać,
          żeby wiedzieć, czy i jak wpłynęło to na wykorzystanie pamięci i wydajność.

Victorię (plik vcr447.exe) trzeba uruchamiać jako administrator.
          Nie zaskoczył sterownik victorii do bezpośredniej obsługi dysków,
          więc i nie ma wskazań.
          • mflash Re: Zamulony komp 10.07.15, 14:34
            PO WPISACNI TEGO tasklist /svc W PASEK pojawia się wiersz polecen, lecz po kliknięciu w niego otwiera sie i szybko znika, jestem w stanie zobaczyć tylko białe cyferki na czernym tle lecz danych w żaden sposób nie da się odczytać.

Jeżeli chodzi o ten proces który zamula w menedzeze to niejestem w stanie go zamknąć gdyz prawy i lewy przycisk nie reaguje.
            Oto screny z menedzera i victorii, (nie wiem czy poprawnie sie victoria obsłuzyłem.)
            zapodaj.net/e593f3b0a90f0.png.html
            zapodaj.net/1f3dfb12d20e0.png.html
            zapodaj.net/e1a4098d32457.png.html
            zapodaj.net/d55848db6d438.png.html
            • wariant_b Re: Zamulony komp 10.07.15, 16:15
              > PO WPISACNI TEGO tasklist /svc W PASEK

Nie w "pasek" tylko w wiersz poleceń. Jeśli już pasek, to najpierw cmd
              i dopiero teraz wpisać tasklist /svc.

> Jeżeli chodzi o ten proces który zamula w menedzeze to niejestem w stanie
              > go zamknąć gdyz prawy i lewy przycisk nie reaguje.

Na dołączonym obrazku nie widać zamulania i głównym zajęciem procesora
              jest bezczynność, czyli zniknął gdzieś ten svchost SYSTEM z poprzedniego postu.
              Procesu bezczynności choćbyś nie wiem jak próbował, nie zamkniesz.

Czy zmieniło się coś w odczuciach odnośnie szybkości działania systemu?

Obrazek wg zajętości jest posortowany od najmniejszej, więc tego co
              mogłoby być interesujące akurat nie widać. Kliknij jeszcze raz, żeby odwrócić
              porządek sortowania i dodaj zrzut z zakładki Wydajność.

Victorii na razie odpuścimy, bo to stary program i faktycznie potrafi grymasić.
              Spróbuj jakichś innych narzędzi dyskowych albo nawet sprawdź obciążenie
              procesora w trakcie kopiowania jakiegoś większego pliku/folderu.
              Jeśli znowu pokaże się około 50%, to by znaczyło, że dysk pracuje w trybie PIO.
          • mflash Re: Zamulony komp 10.07.15, 14:43
            A czy to nie wina NORTONA, wydaje mi się że jest przereklamowany.
            Eset online scaner wiecej mi znalazł syfu niż norton, do tego od czsu do czasu scanuje MBAM, i ccleanerem,
            moze przesiąśc się na MBAM i mieć z głowy. CO?
    • gyubal_wahazar Re: Zamulony komp 10.07.15, 10:43
      Popieram 2romki. Można próbować go czyścić, ale najczęściej efekt jest taki że po 5 czy 10h i wykonaniu iluś czynności jest trochę lepiej, ale nadal kiepsko. Zaoranie dysku i postawienie systemu od zera za to, to pół godziny - godzina i temat załatwiony na 100%.

Upewnij się tylko, że masz wszystkie niezbędne sterowniki i kopie zapasowe ważnych plików.
      A po zainstalowaniu systemu i niezbędnych programów, warto zrobić obraz dysku (norton ghostem albo acronisem np).

Wtedy w podobnej jak dzisiejsza sytuacji, odtworzenie całego kompa (system i soft) z obrazu to zwykle połowa lub mniej czasu pierwotnej instalacji. A jeśli chcesz naprawdę przyspieszyć kompa, to od ok 300 zaczynają się dyski ssd 128G
    • Gość: mflash Re: Zamulony komp IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.07.15, 14:01
      postawiłem system od nowa, lecz dalej obserwóje że komp uruchamia sie wolno (niezncznie szybciej niżeli przed pzrywruceniem systemu), przeglądarka dalej się muli, wolno reaguje na otwieranie stron. Co zrobić, czym przetestować by zdiagnozować problem.? pomóżcie,
      • Gość: aqq Re: Zamulony komp IP: 89.15.238.* 20.07.15, 16:55
        jeśli chcesz, by Twój komp odzyskał moc i drugą młodość - zainwestuj parę zetów i kup dysk SSD
        ok. 250 GB w zupłeności wystarczy
        DYSK HDD JEST NAJWOLNIEJSZYM ELEMENTEM CAŁEGO KOMPUTERA
        wygrzebałem stary temat:
        forum.gazeta.pl/forum/w,34,150770625,150954866,Re_kupilem_zainstalowalem_pyt_uzupelniajace.html
        dodam, że widziałem już kilka metamorfoz czy wręcz reinkarnacji leciwych kompów, w których wymieniono HDD na SSD
        śmigają, że heeej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka