Dodaj do ulubionych

Windows UpDate na 8.1

27.05.18, 17:12
Zbiesił się ten Windows 8.1 i od tygodni nie przyswaja updejtów... nie pomaga jego własny program naprawczy, kłamliwie podając wiadomość, że już jest dobrze i że updejty się wklepią, jak trza...
... dzwonk!! - nie wklepują się i tylko porażek przybywa!!
Byłoby co do zrobienia samemu, żeby te updejty mieć??
Dzięki z góry!!
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Windows UpDate na 8.1 27.05.18, 18:33
      Jeśli masz licencję cyfrową na Windows 8.x (na przykład z markowym laptopem) to zrób upgrade do Windows 10
      Nie ma argumentów za pozostaniem przy Ósemce (choć bardziej namawiam na czystą instalację dziesiątki).

Jeśli nie - spróbuj wyłączyć aktualizacje automatyczne (wybierz, żeby nigdy nie sprawdzał aktualizacji),
      i sprawdź ręcznie, czy są nowe aktualizacje. Warto również wyłączyć (ukryć) zacinającą się poprawkę.
      Wcześniej sprawdź w Centrum Akcji, czy Windows pokazuje poprawną ochronę antywirusową.
      Jeśli zadziała, włącz automat, jeśli nie - podaj kody błędów aktualizacji i podaj, jakie błędy pojawiają się
      w dzienniku zdarzeń dla systemu i co raportuje sfc /scannow.

Można również pobrać i uruchomić WSUSoffline albo spróbować zaaplikować aktualizacje ręcznie.
      Może nie być łatwo doprowadzić Windowsy do porządku, więc nastaw się na dłuższe kłopoty.
      • sclavus Re: Windows UpDate na 8.1 05.06.18, 14:34
        ... aktualizację na Windows 10 zrobiłem na samym początku, ale ... po trzech tygodniach wróciłem na 8-kę...
        W narzędzia rozwiązujących problemy, jest "naprawa Windows Update" - naprawa jest, ale niczego nie naprawiła... to zrobiłem tak, że przyjechał pan z butiku naprawiającego i wziął tę "ósemkę" do siebie...

PeeS - kiedy padła Vista, w sklepach była już tylko "ósemka" a "dziesiątkę znienawidziłem po kilku chwilach!!!
        • wariant_b Re: Windows UpDate na 8.1 05.06.18, 22:02
          > ... aktualizację na Windows 10 zrobiłem na samym początku, ale ...

... ale to już nie jest to samo Windows 10 co w 2015 roku.
          Obecnie mamy już szóstą odsłonę tego systemu, w starej nomenklaturze
          byłoby to pewnie Windows 10 SP5. Niemniej są to kolejne, samodzielne
          systemy, a aktualizacja jest de facto pełną wymianą systemu.
          Zresztą zachowanie i odtworzenie danych po czystej instalacji nowszej
          wersji jest zazwyczaj szybsze i bezpieczniejsze od aktualizacji systemu.
          No i wersja 1803 na ogół działa, czego nie można było powiedzieć o 1507.
          A dla 8.1 wsparcie techniczne skończyło się w styczniu tego roku.
          Lepsze już nie będzie, co najwyżej wolniejsze skutkiem poprawek bezpieczeństwa.

> PeeS - kiedy padła Vista, w sklepach była już tylko "ósemka"...

Wiem, bo testowałem ją od samego początku - gorszego systemu Microsoft
          nigdy nie wypuścił (nie licząc pechowych prób postawienia wczesnej Visty na sprzęcie
          po starym XP, który zresztą początki przed SP2 też miał tragiczne). W efekcie nie mam
          żadnej Ósemki ani 8.1 na żadnym z komputerów, które używam, a na Dziesiątkę właśnie
          przechodzę, bo Siódemka zaczyna stwarzać już zbyt wiele problemów.
          Na tym komputerze Dziesiątkę mam od czwartku i na razie wszystko działa poprawnie
          (za wyjątkiem obsługi pilota do starego dongla TV).
          • sclavus Re: Windows UpDate na 8.1 06.06.18, 18:04
            Na "pececie" z 8.1 siedzi żona - ja się bawię na laptopie z "siódemką"...
            ... czytam nowości o "dziesiątce" i jakoś mi to nie pasi - pierwsze doświadczenie przeważyło.
            PeeS - może wiesz, czy możżna jeszcze zdobyć - legalną - "siódemkę"??
            • wariant_b Re: Windows UpDate na 8.1 06.06.18, 21:05
              > Na "pececie" z 8.1 siedzi żona - ja się bawię na laptopie z "siódemką"...

To masz ogromne szczęście, że nie zaliczyłeś problemów z aktualizacjami
              - na Siódemce było ich wyjątkowo dużo, więcej niż na 8.1 i bardziej różnorodne.

> PeeS - może wiesz, czy możżna jeszcze zdobyć - legalną - "siódemkę"??

Można kupić, wprawdzie używaną, ale tanią i całkiem dobrą.
              Zresztą drogą, a nieużywaną również, choć trudniej.
              Trochę więcej zabawy może być ze skompletowaniem sterowników.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka