Dodaj do ulubionych

Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 13:48
Mam dysk samsunga 40GB. Pewnego pieknego dnia postanowilem zrobic format.
I napotkałem pewien Problem. Formatowanie dochodzi do 69% i dalej nie idzie.
W windowsie nie chce sie wcale formatowac. Co jest nie tak ?

Słyszałem ze sa jakies programy do naprawy dyskow twardych ...

A zaznaczam ze wczesniej dysk działał bez problemu.
Czekam na waszą pomoc.
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! 14.10.04, 13:54
      Gość portalu: Milan napisał(a):

> Mam dysk samsunga 40GB. Pewnego pieknego dnia postanowilem zrobic format.
      > I napotkałem pewien Problem. Formatowanie dochodzi do 69% i dalej nie idzie.
      > W windowsie nie chce sie wcale formatowac. Co jest nie tak ?
      >
      > Słyszałem ze sa jakies programy do naprawy dyskow twardych ...
      >
      > A zaznaczam ze wczesniej dysk działał bez problemu.
      > Czekam na waszą pomoc.

Jeżeli to nie jest problem natury fizyczno-elektronicznej, to spróbuj wykonać pełne skanowanie dysku (scandisk w Win9x/Me lub polecenie chkdsk /r w WinNT/2000/XP/2003).
      A z programów to może Norton Disk Doctor z pakietu Norton Utilities?

Jeżeli chcesz sformatować partycję systemową, to oczywiście nie możesz tego zrobić spod działającego systemu :) Proponuję z dyskietki startowej Win9x lub z bootowalnej płyty CD Windows 2000/XP/2003.
      • Gość: Milan Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 14:06
        a jakies inne rady ??? z tamtych zaraz skorzystam
      • Gość: Milan Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 14:14
        słyszałem jeszcze ze to moze byc cos z bad sectorami ???? ale nie wiem co to
        jest ! w wiendowsie dysk wykrywa ale sie nie formatuje. a dysk sie popsuł wtedy
        kiedy od poczatku zakladalem partycje FDISK iem. od tamtej pory sie nie chce
        formatowac :(
    • netsec Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! 14.10.04, 14:26
      Przetestuj dysk programem producenta SHDIAG.
      www.samsung.com/Products/HardDiskDrive/utilities/shdiag.htm
      • Gość: Milan Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 14:45
        Pewnie sie załamiecie ale udało mi sie to naprawic :) zainstalowalem partition
        magic 7 i sprobowalem zrobic format. wskoczył bład. sprawdzielm jesze raz
        zworki i byly na slave (poniewaz pracuje jako drugi dysk). wiec postanowilem
        zmienic zworke na cable select i poszło.

Tylko dlaczego nie chciał isc na slave ??? wina płyty ? czy moze drugiego dysku
        twardego ?

PS: wielkie dzieki za porady. i dla kolegi co dał linka do strony z programem
        testujacym (szukałem go i nie znalazlem)
        • skolmi Re: Problem z dyskiem twardym !!!! POMOCY !!! 14.10.04, 20:10
          A może ktoś napisać, co to/po co jest CABLE SELECT, bo zawsze się zastanawiałem?

(że czasami służy do rozwiązywania problemów z formatowaniem to już wiem :)))

Pzdr.
          Skolmi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka