Dodaj do ulubionych

Urządzenia "smart"

24.09.26, 03:07
W obecnie nastałych czasach, mam niechęć do urządzeń typu smart i mimo że warto było by wymienić wiele z nich na nowsze, to funkcje podsłuchu i szpiegowania zniechęcają. A czym nowsze, tym bardziej "smartowe". Może się okazać, że nawet młynek do kawy może cię podsłuchiwać. I nawet uważany za bezpieczny Telegram, takim nie jest. Poza tym, byłem świadkiem przy rozmowach ze znajomymi i rodziną, że mówiąc o jakichś produktach, w ich następstwie w telefonach leciały im o nich reklamy. U mnie nie, bo mam kilkuletni. Mam natomiast światłowód do wieloletniej Toshiby i brak pewności czy mi nie wysysają z niego informacji, np przez Whatsapp. Najgorsze, że nie ma sposobu na usunięcie tej perfidnej funkcji. Na potwierdzenie rozwoju szpiegowania wideo od 46:13.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Urządzenia "smart" 25.09.26, 12:58
      al.1 napisał:
      > Najgorsze, że nie ma sposobu na usunięcie tej perfidnej funkcji.
      > Na potwierdzenie rozwoju szpiegowania wideo od 46:13.

Ciekawy problem.
      Odpytałem AI jak prognozuje - czy wkrótce wszystkie telewizory będą miały podobne funkcje.
      Wychodzi na to, że tak. Skanowanie sieci jest konieczne dla aplikacji IoT, więc muszą je mieć.
      Włączony mikrofon jest niezbędny, by móc włączyć telewizor głosowo zdalnie z fotela czy kanapy,
      co jest wygodne dla wielu użytkowników, a brak tej możliwości stanie się wadą techniczną.
      AI twierdzi, że w przypadku LG nie mamy do czynienia z niedoróbką programistów,
      którzy nie zablokowali domyślnie tych funkcji, ale celowym rozwiązaniem marketingowym.
      AI nawet chciał mi podać, jak się to blokuje, bo podobno trudno znaleźć te opcje w ustawieniach
      i zwrócił uwagę na to, by przy pierwszym uruchomieniu nowego sprzętu nie godzić się na wszystko,
      żeby tylko móc je uruchomić i cieszyć się z udanego zakupu.

Producent telewizora jest w stanie zarabiać na wyświetlaniu reklam i z czasem może się
      to stać głównym źródłem jego dochodów. W zasadzie wszyscy (oprócz użytkowników, z którymi
      mało kto chce się dzielić zyskiem z reklam) chcą mieś swój udział w tych pieniądzach.
      Obejrzałem filmik - pozytywne jest, że autor również dostrzegł ten aspekt sprawy - postęp, którego
      nie da się (lub jak kto woli - nie opłaca) zatrzymać. Więc rozwiązania dające przewagę marketingową
      będą używane przez wszystkich graczy na rynku, aż nie pojawi się coś skuteczniejszego.

Przy okazji, skoro o reklamach mowa. Oczywiście zalinkowana strona, zgodnie z oczekiwaniami
      wyświetliła mi kolejną reklamę sklepiku z czterema produktami AGD w Chinach sprzedającego
      nowy cud techniki w postaci sztucznej szczęki dla każdego - nie wykazanej w spisie towarów
      i dostępny jedynie po wyklikaniu właściwego linku. AI tłumaczy to algorytmami YouTube (Google),
      które korzystają już nie tylko z profilu reklamowego konkretnego, ale również z wyliczonego
      profilu typowego użytkownika danej witryny. Stanowczo nie powinieneś podkładać linków do stron
      zwolenników teorii spiskowych, bo ich klikanie może zaśmiecić nasze profile użytkowników,
      a wtedy podobny scam będzie nam towarzyszył na wielu różnych bogu ducha winnych stronach.
      • al.1 Re: Urządzenia "smart" 25.09.26, 23:17
        wariant_b napisał:

> Przy okazji, skoro o reklamach mowa. Oczywiście zalinkowana strona, zgodnie z oczekiwaniami
        > wyświetliła mi kolejną reklamę sklepiku z czterema produktami AGD w Chinach sprzedającego
        > nowy cud techniki w postaci sztucznej szczęki dla każdego - nie wykazanej w spisie towarów
        > i dostępny jedynie po wyklikaniu właściwego linku. AI tłumaczy to algorytmami YouTube (Google),
        > które korzystają już nie tylko z profilu reklamowego konkretnego, ale również z wyliczonego
        > profilu typowego użytkownika danej witryny.

Mnie YT za każdym razem przerywa najczęściej reklamami durnych gier komputerowych i dwóch (różnych) wróżek. Na komputerze mam włączonego adbolcka.

> Stanowczo nie powinieneś podkładać linków do stron zwolenników teorii spiskowych, bo ich klikanie może
        > zaśmiecić nasze profile użytkowników, a wtedy podobny scam będzie nam towarzyszył na wielu różnych bogu > ducha winnych stronach.

Tego nie rozumem. Czy audycje Tomasza Piekielnika (podaje rzetelne/sprawdzone informacje) nazywasz teoriami spiskowymi? Wszystkie filmy na YT zawsze mi przerywają reklamami i jedynym rozwiązaniem jest zapłacenie opcji bezreklamowej.
        • tapatik Re: Urządzenia "smart" 30.09.26, 10:58
          Wypróbuj uBlock, mi na FF zatrzymuje reklamy.
          Co do Piekielnika to ja nie mam do niego zaufania, ale obejrzę jakiś jego film i się odniosę.
          • tapatik Re: Urządzenia "smart" 30.09.26, 11:47
            Obejrzałem kawałek jakiegoś nagrania Piekielnika i podtrzymuję swój brak zaufania.
            • wariant_b Re: Urządzenia "smart" 30.09.26, 20:02
              tapatik napisał:

> Obejrzałem kawałek jakiegoś nagrania Piekielnika i podtrzymuję swój brak zaufania.

To oceny mamy podobne - "teorie spiskowe" to kwestia zarówno doboru informacji,
              które mogą być bardziej lub niej wiarygodne jaki i interpretacji, która nieodmiennie
              sugeruje, że ONI chcą NAM zrobić krzywdę z chęci zysku więc ukrywają coś przed NAMI.
              Ale MY ICH rozszyfrowaliśmy - i tu link do jakiegoś AUTORYTETU (tu akurat Piekielnik)

Przy okazji (bo filmiki oglądam zwykle na Chrome, które zablokowało uBO) - reklama
              cudownej sztucznej szczęki pokazała mi się czterokrotnie przy przewijaniu tego filmu.
              • tapatik Re: Urządzenia "smart" 01.10.26, 18:44
                Ale z drugiej strony zapewne ja sam też siedzę w jakiejś bańce informacyjnej 😀
                • wariant_b Re: Urządzenia "smart" 01.10.26, 23:04
                  tapatik napisał:

> Ale z drugiej strony zapewne ja sam też siedzę w jakiejś bańce informacyjnej 😀

Oczywiście. Użytkownicy wolą "przyjazne" systemy, a te muszą gromadzić informacje
                  o użytkownikach szpiegując i kradnąc dane osobowe. Kiedyś gromadzenie zbyt dużej
                  ilości informacji o użytkownikach i ich obróbka na serwerach były kosztowne,
                  ale postęp techniczny obniżył te koszty na tyle, że wszyscy mogą nas szpiegować.
                  A przy okazji zarabiać na przykład na reklamach czy wymianie danych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka