Dodaj do ulubionych

IE vs OPERA

IP: 212.122.214.* 29.11.04, 22:07
Witam mam pytanko czy ktos mogl by mi wytlumaczyc dlaczego warto zainstalowac
sobie przegladarke OPERY niz dalej uzywac IE.czy przez OPERE lapie sie mniej
wirusow czy szybciej otwieraja sie strony czy moze niema okienek reklamowych
o co w tym chodzi (pamietajcie pisal to laik wiec prosze tak lopatologicznie)
Obserwuj wątek
    • mcroyal Re: IE vs OPERA 29.11.04, 22:17
      Nie otwiera niechcianych okienek, jest dużo szybsza, nie wpuszcza wiruchów, i ma
      fajne bajery ( np gesty - czyli np zamknięcie okna przy poruszeniu odpowiednio
      myszą, można zmieniać jej wygląd - skórki) IE w porównaniu do Opery się chowa.
      • Gość: Germanik Re: IE vs OPERA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 30.11.04, 21:08
        Używałem opery od paru lat,zdarzały się strony które nie ,,chodziły''(webmasterzy-osiołki) były one nieliczne (wchodziłem na nie netscapem).Po takich doświadzczeniach przy instalacji nowego systemu gdy używając MSIE sciągalem opere ( profanacja ;)) złapałem se na używaniu gestów myszy .Wbrew niektórym opiniom nie są one bajerem lecz nabardziej rewolucyjną opcja ich piekno docenia się w pełnym ekranie;)
    • Gość: mk Re: IE vs OPERA IP: 195.117.23.* 29.11.04, 22:17
      wszystko co mapisałeś
      zainstaluj i sie przekonaj na pewno nie bedziesz chciał wrócić do IE
      • observer2 Re: IE vs OPERA 29.11.04, 23:38
        Gość portalu: mk napisał(a):

> wszystko co mapisałeś
        > zainstaluj i sie przekonaj na pewno nie bedziesz chciał wrócić do IE

mk ma racje - zainstaluj i porownaj. Obie moga byc razem, domyslnie moze
        pozostac IE, a Opere "wysluchasz" recznie. Czasami przydaja sie obie w miare
        potrzeb.
        • Gość: Krzysiek Re: IE vs OPERA IP: *.Zabrze.Net.pl 30.11.04, 23:30
          - Ta duzo wieksza szybkosc Opery to przesada (przynajmniej ja nie widze specjalnej roznicy w dzialaniu).
          - W Operze nienajlepiej dzialaja domyslne ustawienia jesli chodzi o cache (odswiezanie niekiedy powoduje ladowanie strony z dysku a nie sieci).
          - Wersja darmowa Opery zawiera reklamy (mozna wlaczyc tylko tekstowe, a nie tak jak na gg czy tlenie rozne flash-e).
          - Poza tym czesc stron ma powazne problemy z wyswietlaniem (do niedawna dotyczylo to np. glownej strony na wp, teraz chociazby lycos.co.uk, czy niektorych reklam na wp (tych ktore sie rozwijaja po najechaniu na nie myszka). - W Operze nie da sie uruchomic roznych skanerow antywirusowych on-line

Ale i tak uzywam na codzien opery - jest wygodniejsza, bezpieczniejsza (tak wynika z mojego doswiadczenia przynajmniej), obsluguje RSS, a te wymienione wyzej wady nie sa zazwyczaj zbyt przeszkadzajace. Poza tym klient pocztowy w Operze tez jest niezly, ale ja wole The Bat! Ogolnie rzecz biorac polecam Opere, ale trzeba wziac pod uwage, ze MSIE w niektorych wypadkach sprawdza sie lepiej.
    • oo Re: IE vs OPERA 29.11.04, 22:57
      www.operapl.net/dlaczego/
    • prawdziwy.tebe nie warto instalowac opery 29.11.04, 23:35

glownie dlatego, ze nie oferuje niczego, czego IE by nie mial, poza tym...

...gesty moze sa i fajne, ale niepraktyczne i nikt z nich nie korzysta,

...jest duzo wolniejsza od IE, im dluzej uzywasz, tym chodzi coraz bardziej
      mulowato,

...musisz za nia zaplacic,

...ma problemy z odswierzaniem stron,

...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna tylko
      z sama soba maszyna javy sun,

i tak mozna jeszcze dluuuuuuuugo ciagnac...
      • Gość: royal Re: nie warto instalowac opery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.04, 23:37
        ostre bzdety jest dużo szybsza niż IE. A za IE to niby nie trzeba płacić??
        • prawdziwy.tebe Re: nie warto instalowac opery 29.11.04, 23:48
          Gość portalu: royal napisał(a):

> ostre bzdety

widze, ze sie wspiales na wyzyny swoich mozliwosci argumentacyjnych.

> jest dużo szybsza niż IE.

hahahahahaha...

> A za IE to niby nie trzeba płacić??

dostajesz jako bonus do systemu.
          • Gość: MK Re: nie warto instalowac opery IP: *.name.vg 30.11.04, 20:05
            > > A za IE to niby nie trzeba płacić??
            >
            > dostajesz jako bonus do systemu.
            >

A za system to nie musisz zapłacić.. i to słono? Chyba, że jesteś piratem.

Poza tym Opera jest dostępna na DARMOWY system jakim jest Linux.
            Pomijam już fakt, że Opera jest dostępna za darmo, a warunkiem jej darmowego używania jest oglądanie banneru reklamowego, którego i tak nie widać po wybraniu opcji "pełny ekran".

Pozdawiam
      • Gość: mk Re: nie warto instalowac opery IP: 195.117.23.* 29.11.04, 23:40
        szkoda mi ciebie i to bardzo
        • prawdziwy.tebe musisz, z laski swojej, 30.11.04, 23:44

powtorzyc swoje uwagi, bo kapo je niestety wycielo zanim zdarzylem sie do nich
          ustosunkowac.
          • gray Re: musisz, z laski swojej, 01.12.04, 12:21

post został ocenzurowany albo przypadkowo (mało prawdopodobne bo to
            skomplikowana operacja) lub ocenzurował go ktoś inny - nie uważasz chyba, że
            pozbawiłbym forum tak ważnej i prawdziwej wypowiedzi. w każdym bądź razie
            wszystko wróciło do normy (chyba, że chciałbyś jeszcze coś z laski użytkownika
            mk otrzymać).
            • Gość: mk Re: musisz, z laski swojej, IP: 195.117.23.* 01.12.04, 22:19
              :) własnie sie zastanawiałem dlaczego go ocenzurowano
              a do tebe
              1. piszesz to bo chesz coś pisać ? czyli trol- nie warto dyskutować
              2. Wierzysz w to co piszesz - tym bardziej nie warto dyskutować
              • prawdziwy.tebe Re: musisz, z laski swojej, 01.12.04, 22:57

> :) własnie sie zastanawiałem dlaczego go ocenzurowano

nie ma sie nad czym zastanawiac, ocenzurowano go, bo panuje tu bolszewicki
                zamordyzm. dzieki temu, ze post jest, kazdy widzi, jak gleboko trzeba kopac,
                zeby sie dokopac do twojego poziomu.

> 1. piszesz to bo chesz coś pisać ? czyli trol- nie warto dyskutować
                > 2. Wierzysz w to co piszesz - tym bardziej nie warto dyskutować

to, czyli co, linuksowy psie pawlowa? piszac zdania bez tresci i jednoczesnie
                belkoczac cos o trolowaniu skompromitowales w iscie greyowskim stylu. medal
                powinni ci dac.
                • eressea Re: musisz, z laski swojej, 01.12.04, 23:01
                  > nie ma sie nad czym zastanawiac, ocenzurowano go, bo panuje tu bolszewicki
                  > zamordyzm

P.tebe, trzeci raz powtarzac chyba nie trzeba. Post zostal ocenzurowany
                  pomylkowo i doskonale o tym wiesz.
      • observer2 Re: nie warto instalowac opery 29.11.04, 23:47
        prawdziwy.tebe napisał:

- prawie same nieprawdy, poczytaj literature, porownaj w praktyce.

> glownie dlatego, ze nie oferuje niczego, czego IE by nie mial,

Oferuje, choc akurat same gesty to tylko bajerek.

> ...jest duzo wolniejsza od IE, im dluzej uzywasz, tym chodzi coraz bardziej
        > mulowato,

Jest duzo szybsza. To komp tebe chodzi mulowato i zwalnia, a nie Opera.

> ...musisz za nia zaplacic,

Zaplacic trzeba, gdy sie nie chce ogladac reklam. W nowej Operze wygladaja
        bardziej "przyjaznie". Zreszta mozna na to nie zwracac uwagi, bo zajmuja tylko
        kawalek "naglowka" strony, a nie wyskakuja na srodku ekranu (chodzi o te, ktore
        sa skojarzone z sama Opera, a nie z wyswietlanymi stronami).

> ...ma problemy z odswierzaniem stron,

Nie ma problemow, tylko inaczej jest to zrobione w pasku niz ma IE.

> i tak mozna jeszcze dluuuuuuuugo ciagnac...

Mozna, ale po co ? Czy zawsze trzeba szukac dziury w calym ?
      • oo Re: nie warto instalowac opery 30.11.04, 01:00
        > ...gesty moze sa i fajne, ale niepraktyczne i nikt z nich nie korzysta

Kłamiesz. No chyba, że ty jesteś ten "nikt".

> ...jest duzo wolniejsza od IE, im dluzej uzywasz, tym chodzi coraz bardziej mulowato

Operę mam włączoną non-stop od kilku godzin. Żadnego spowolnienia nie zauważyłem. Działa dużo stabilniej od IE.

> ...musisz za nia zaplacic

Znowu kłamiesz. Nic nie trzeba płacić. Płacisz za rejestrację, ale nie jest to obowiązkowe.

Chyba takie, że robi to szybciej, niż IE.

> ...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna
        > tylko z sama soba maszyna javy sun,

Współpracuje z _jedyną_ legalną i aktywnie rozwijaną Javą.
      • Gość: johndoe Re: nie warto instalowac opery IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 08:50
        prawdziwy.tebe napisał:

>
        > glownie dlatego, ze nie oferuje niczego, czego IE by nie mial, poza tym...

czytaj: ja, tebe niestety nie znalazlem niczego wiecej niz ma ie /niestety czytanie angielskiej instrukcji mnie przerasta, a nalezienie polskiej strony na temat opery to juz dla mnie jak wyprawa na ksiezyc/
        >
        > ...gesty moze sa i fajne, ale niepraktyczne i nikt z nich nie korzysta,
        >

czytaj: ja, tebe nie potrafilem uruchomic gestow myszy i z nich nie korzystalem, jak mialem zainstalowana opere /coz, bylo to tylko 2 dni, wiec chyba to nie jest obciach, ze nie znalazlem?/, a skoro ja nie korzystaleml, to inni tez nie mogli, bo sa ode mnie glupsi, wiec nie byli w stanie pojac jak to dziala. cbdu.

> mulowato,

czytaj: ja, tebe, ktory opere mial 2 dni na swoim komputerze moge to stwierdzic na 100%. ci, ktorzy maja inne zdanie / 99,9 % uzytkownikow porownujacych opery, ie i firefoxa to ujadajace kundelki/
        jak cos powiem, to juz powiem,
        jak odpowiem, to roztropnie

>
        >
        czytaj: ja, tebe za glupi jestem, zeby po angilesku licencje przeczytac.

>

czytaj: ja, tebe nie zorirentowalem sie jescze jak dziala odswierzanie stron.
        ja, tebe nie wiem, ze opra korzysta z cachu na dysku komputera, a nie sciaga raz za razem strone z sieci.

> ...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna tylko
        > z sama soba maszyna javy sun,

czytaj: ja, tebe nie wiem jeszcze za java ms to przeszlosc.

>
        > i tak mozna jeszcze dluuuuuuuugo ciagnac...
        >
        czytaj: ja, tebe jestem idealnym kandydatem dla osrodka badan na schizofrenia paranoidalna

pzdr
        • Gość: ceti Re: nie warto instalowac opery IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.04, 09:18
          moi drodzy uzytkownicy Opery: prawdziwy.tebe jest perelka tego forum. jego fanatyczne uwielbienie wszystkiego co wyszlo z szyldem microsoftu kiedys mnie bawilo. teraz przypomina zwykle trolowaniem, a troli dokarmiac sie nie powinno :)
          jednak wbrew swoim zasadom rzuce mu jeszcze garsc ochlapow z "operowego" stolu, choc jestem przekonany, ze jego wywody opieraja sie jedynie na opiniach zaslyszanych tudziez przedstawionych przez johnadoe. ktos, kto nigdy nie "operowal" nie ma pojecia jakim udogodnieniem sa gesty i jak fajnie jest przegladac strony w trybie pelnoekranowym. ale takim naprawde pelnekranowym :) pomijam juz takie drobiazgi jak wbudowany menadzer pobierania, klient pocztowy, klient IRC, klient ICQ, mozliwosc przegladania kilkudziesieciu stron w jednym oknie, mozliwosc zmiany identyfikacji przegladarki, nieskrepowana w zasadzie niczym (no moze iloscia skorek) konfigurowalnosc, opracowywana do wersji 7.60 funkcja voice i pare innych opcji. moze i opera "muli" ale co najwyzej w wersjach preview albo wczesnych betach. moze i czasem zastanawia sie nad otwarciem jakiejs strony ale zazwyczaj dlatego, ze strona ta nie spelnia chociazby elementarnych standardow. moze i wspolpracuje z dziurawa maszyna javy, ale ta wersja jest przynajmniej rozwijana. moze i musze za nia zaplacic ale uwazam, ze niecale 12 dolarow za taki pakiet oprogramowania to niezbyt wygorowana cena. osobiscie uzywam opery od wersji bodajze 3.51 (dawno to bylo, wiec nie pamietam dokladnie:)) i obserwuje jej ewolucje na przestrzeni ladnych paru lat. i wiem jedno: przegladarki nie zmienie, a probowalem i to nie raz. tak wiec moj drogi prawdziwy.tebe - zainstaluj operke jeszcze raz, poznawaj przez chocby miesiac i wtedy mozemy sprobowac porozmawiac. i jeszcze jedno: jesli prowokujesz - rob to z klasa, wywolujac szczery i szeroki usmiech, a nie wymuszony usmieszek politowania. kiedys to pierwsze potrafiles :)
          pozdrawiam.
          • oo Re: nie warto instalowac opery 30.11.04, 09:34
            > klient ICQ

Tu to się trochę zapędziłeś ;)
            Kiedyś chyba miała, teraz już nie.
            • Gość: ceti Re: nie warto instalowac opery IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.04, 10:36
              oo napisał:

> Tu to się trochę zapędziłeś ;)
              > Kiedyś chyba miała, teraz już nie.

no to mnie masz :D
              mea culpa :)
          • prawdziwy.tebe Re: nie warto instalowac opery 30.11.04, 22:54

> (...)

musze cie zmartwic, ale podobne pseudopsychologiczne zabiegi majace zastepowac
            merytoryczna argumentacje nie robia na mnie najmniejszego wrazenia.

> kto nigdy nie "operowal" nie ma pojecia jakim udogodnieniem sa gesty i jak
            > fajnie jest przegladac strony w trybie pelnoekranowym.

jasne. szkoda, ze podobne superwynalkazki sa przez 5 minut wychwalane, a po 10
            minutach nikt o nich nie pamieta. oprocz tworcy i jego kilku wyznanwcow.
            gingera pamietasz? nie trudno bylo przewidziec, ze to bedzie niewypal. i
            okazal sie niewypoalem, tak jak gesty wlasnie i miliony innych podobnych bzdur.
            bajer i nic wiecej.

> ale takim naprawde pelnekranowym :) pomijam juz takie drobiazgi jak wbudowany
            > menadzer pobierania, klient pocztowy, klient IRC, klient ICQ,

jesli twierdzisz, ze traktor ze skrzydlami i smiglem bardziej sie przyda
            rolnikowi od zwyklego, to ze smutkiem musze cie uswiadomic, ze jestes w
            glebokim bledzie. traktor bez skrzydel jest znacznie lepszym rozwiazaniem.

> mozliwosc przegladania kilkudziesieciu stron w jednym oknie,

czy twoj piracki linuks nie ma czegos w rodzaju paska zadan?

> mozliwosc z miany identyfikacji przegladarki,

traktor ze srzydlami i kompletem wytrychow. interesujace.

> nieskrepowana w zasadzie niczym (no moze iloscia skorek) konfigurowalnosc,

no tak, traktor ze skrzydlami, kompletem wytrychow i na dodatek przerabialny na
            batyskaf. swietnie, ale co z orka?

> opracowywana do wersji 7.60 funkcja voice

tak samo przydatna jak bzdurne gesty...

> i pare innych opcji. moze i opera "muli" ale co najwyzej w wersjach preview
            > albo wczesnych betach.

bzdura. muli zwykla wersja.

> moze i czasem zastanawia sie nad otwarciem jakiejs strony ale zazw
            > yczaj dlatego, ze strona ta nie spelnia chociazby elementarnych standardow.

ciekawe. i nad czym ta opera sie zastanawia przed otwarciem takiej strony?

> moze i wspolpracuje z dziurawa maszyna javy, ale ta wersja jest przynajmniej
            > rozwijana.

cos, co jest skonczone rozwijania nie potrzebuje.

> moze i musze za nia zaplacic ale uwazam, ze niecale 12 dolarow za taki pa
            > kiet oprogramowania to niezbyt wygorowana cena. osobiscie uzywam opery od
            > wersj i bodajze 3.51 (dawno to bylo, wiec nie pamietam dokladnie:)) i
            > obserwuje jej ewolucje na przestrzeni ladnych paru lat. i wiem jedno:
            > przegladarki nie zmienie, a probowalem i to nie raz.

imienia (napoleon), pewnie tez nie?

tak czy inaczej, nie chodzi o ciebie, egocentryku, tylko o przyjacielu
            proszacym o rade. ty sobie spokojnie uzywaj opery w tworkach, a innym laskawie
            pozwol laskawie uzywac bardziej dopracowanych aplikacji.

> tak wiec moj drogi prawdziwy.tebe - zainstaluj operke jeszcze raz, poznawaj
            > przez chocby miesiac

to po miesiacu przestanie mulic i zaczna sie strony normalnie odswiarzac?

> i wtedy mozemy sprobowac porozmawiac. i jeszcze jedno:
            > jesli prowokujesz - rob to z klasa, wywolujac szczery i
            > szeroki usmiech, a nie wymuszony usmieszek politowania. kiedys to pierwsze
            > potrafiles :)

coz, dostosowalem poziom do oponentow, ale moze to rzeczywiscie zla strategia.
            • Gość: ceti Re: nie warto instalowac opery IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 30.11.04, 23:58
              przepraszam prawdziwy.tebe, mylilem sie co do ciebie. chyba rzeczywiscie jestes fanatykiem toczacym swieta wojne z niewiernymi. coz... twoj dżihad - twoj problem. ja zostaje przy operze. w wersji windowsowej, jakby co :)

z mojej strony EOT. wiecej karmy ode mnie nie dostaniesz.
            • Gość: MSIE jest do d... Re: nie warto instalowac opery IP: *.unknown.be.uu.net 01.12.04, 08:44
              piracki linux ? dziekuje, Tebe, za poprawienie mi humoru na reszte dnia.
              Zanim cos powiesz, sprobuj troche poczytac.
              Reszte "argumentow" pomine milczeniem, bo szkoda polemizowac - ale gdybys chcial
              podac normalne argumenty to zapraszam ...
            • Gość: johndoe Re: nie warto instalowac opery IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 01.12.04, 09:06
              nie no, siadlem sobie do komputea i malo co nie dostalem zajadow ze smiechu

prawdziwy.tebe napisał:

>
              > > (...)

> > kto nigdy nie "operowal" nie ma pojecia jakim udogodnieniem sa gesty i ja
              > k
              > > fajnie jest przegladac strony w trybie pelnoekranowym.
              >
              > jasne. szkoda, ze podobne superwynalkazki sa przez 5 minut wychwalane, a po 10
              > minutach nikt o nich nie pamieta. oprocz tworcy i jego kilku wyznanwcow.
              > gingera pamietasz? nie trudno bylo przewidziec, ze to bedzie niewypal. i
              > okazal sie niewypoalem, tak jak gesty wlasnie i miliony innych podobnych bzdur.
              > bajer i nic wiecej.

no tak, a Ty jestes tym, kory to bedzie ocenial. najwiekszy bajer to uzywanie myszki zamiast klepania z listy komend, nie uwazasz? albo wieloprzyciskowa mysz, nieprawdaz? powinien byc jeden, jak w macu. wogole gui to jeden wielki bajer, bez ktorego mozna sie obejsc.

>
              > > ale takim naprawde pelnekranowym :) pomijam juz takie drobiazgi jak wbudo
              > wany
              > > menadzer pobierania, klient pocztowy, klient IRC, klient ICQ,
              >
              > jesli twierdzisz, ze traktor ze skrzydlami i smiglem bardziej sie przyda
              > rolnikowi od zwyklego, to ze smutkiem musze cie uswiadomic, ze jestes w
              > glebokim bledzie. traktor bez skrzydel jest znacznie lepszym rozwiazaniem.
              >
              np. system operacyjny bez wbudowanej przegladarki? bez badziewnego firewalla?
              bez badziewnego media playera i klienta poczty?
              musze sie z Toba zgodzic, chociaz jeszcze w tej chwili ciezko mi w to uwierzyc

> > mozliwosc przegladania kilkudziesieciu stron w jednym oknie,
              >
              > czy twoj piracki linuks nie ma czegos w rodzaju paska zadan?
              >
              "linuks" i "piracki" to swojego rodzaju sprzecznosc, przynajmniej, jezeli chodzi o system. ale do Ciebie jeszcze nie dotarlo, nieprawdaz? czy Twoj legalny windows ma pasek zadan dlugosci kilometra? o roznicy szybkosci otwierania i zamykania /przede wszystkim/ 30 okien i 30 programow /pardon, to sie od 1995 nazywa aplikacja/ nie wspomne.

> > mozliwosc z miany identyfikacji przegladarki,
              >
              > traktor ze srzydlami i kompletem wytrychow. interesujace.
              >

wytrychami to sie posluguja rozne leszcze, ktorym mozna powiedziec, ze sie ma yale, a nie gerde i glupieja tak jak Ty, po przedstawieniu argumentow/apache moze jeszcze wiecej, wiedziales?/

> > nieskrepowana w zasadzie niczym (no moze iloscia skorek) konfigurowalnosc
              > no tak, traktor ze skrzydlami, kompletem wytrychow i na dodatek przerabialny na
              > batyskaf. swietnie, ale co z orka?

orze lepiej, niz obskorny traktor wielkosci stodoly /ciezko to nawet traktorem nazwac/ zbudowany w czasach, kiedy na kalisz mowilo sie calisia.
              btw, slyszales cos kiedys o fordzie t?

>
              > > opracowywana do wersji 7.60 funkcja voice
              >
              > tak samo przydatna jak bzdurne gesty...
              >
              -oczywiscie- powiedzial soltys wachocka. i od tej pory w wachocku oczy wisza na drzewach. bo soltys zawsze ma racja. inni to glupole.

> > i pare innych opcji. moze i opera "muli" ale co najwyzej w wersjach previ
              > ew
              > > albo wczesnych betach.
              >
              > bzdura. muli zwykla wersja.

konkrety. strony podaj, i to w ilosi wiekszej niz 2. a argumenty typu "a u was bija murzynow" zabierz do kolegow pod trzepak
              >
              > > moze i czasem zastanawia sie nad otwarciem jakiejs strony ale zazw
              > > yczaj dlatego, ze strona ta nie spelnia chociazby elementarnych standardo
              > w.
              >
              > ciekawe. i nad czym ta opera sie zastanawia przed otwarciem takiej strony?
              >

czy to aby na pewno jest citybank.

> > moze i wspolpracuje z dziurawa maszyna javy, ale ta wersja jest przynajmn
              > iej
              > > rozwijana.
              >
              > cos, co jest skonczone rozwijania nie potrzebuje.
              >

java ms jest wlasnie skonczona. jak windows 3.1, ie 4 i pare innych rzeczy. uzywasz ich?

> > moze i musze za nia zaplacic ale uwazam, ze niecale 12 dolarow za taki pa
              > > kiet oprogramowania to niezbyt wygorowana cena. osobiscie uzywam opery od
              > > wersj i bodajze 3.51 (dawno to bylo, wiec nie pamietam dokladnie:)) i
              > > obserwuje jej ewolucje na przestrzeni ladnych paru lat. i wiem jedno:
              > > przegladarki nie zmienie, a probowalem i to nie raz.
              >
              > imienia (napoleon), pewnie tez nie?

czlowiek imienia zmieniac nie musi. za to pogladow nie zmienia tylko krowa, albo ktos o inteligencji krowy.

>
              > tak czy inaczej, nie chodzi o ciebie, egocentryku, tylko o przyjacielu
              > proszacym o rade. ty sobie spokojnie uzywaj opery w tworkach, a innym laskawie
              > pozwol laskawie uzywac bardziej dopracowanych aplikacji.
              >

a keidy opera bedzie dopracowana. jak bedzie lykac tyle syfu co ie? jak strach bedzie korzystac z banku, uzywajac opery?

> > tak wiec moj drogi prawdziwy.tebe - zainstaluj operke jeszcze raz, poznaw
              > aj
              > > przez chocby miesiac
              >
              > to po miesiacu przestanie mulic i zaczna sie strony normalnie odswiarzac?
              >

miesiac to dla Ciebie minimalny czas, zebys zrozumial na czym pracujesz i czym rozni sie ladny traktor, ktory nie dosc ze zmiesci sie w garazu to jeszcze zamiast orki potrafi pare innych rzeczy, od czegos wielkosci stodoly, co jak zacznie orac, to moze zaorac dysk soltysa i przy okazji wszystkich innych obywateli wachocka, co przez przypadek sa w poblizu.

>
              > coz, dostosowalem poziom do oponentow, ale moze to rzeczywiscie zla strategia.

to oponenci musza sie dostosowac do Twojego poziomu, ale w gruncie rzeczy to jest mile. kazdy lubi powspominac jak mial trzynascie lat /nie wszyscy mieli wtedy klopoty z kontakami z plcia przeciwna oraz tradzik, i musieli sie realizowac przy klawiaturze/
              pzdr
              • prawdziwy.tebe Re: nie warto instalowac opery 01.12.04, 23:35

> no tak, a Ty jestes tym, kory to bedzie ocenial. najwiekszy bajer to uzywanie
                > myszki zamiast klepania z listy komend, nie uwazasz?

niestety nie mialem okazji wypowiadac sadow na ten temat, bo mnie wtedy
                zwyczajnie nie bylo na swiecie. co do gingera - bylem pewien jak ten wynalazek
                skonczy. i oczywiscie - nie mylilem sie.

> albo wieloprzyciskowa mysz, nieprawdaz? powinien byc jeden, jak w macu.
                > wogole gui to jeden wielki bajer, bez ktorego mozna sie obejsc.

cos pleciesz, ale bez ladu i skladu. mysz macowa jest jednym z realizacji
                bajeru pod tytulem mysz.

ale jesli sie juz uparles, na ta mysz... gui i mysz jest niezwykle intuicyjnym
                interfejsem, znacznie przewyzszajacym pod tym wzgledem konsole. gesty sa
                absurdem i intuicyjnym i ergonomicznym, na dodatek sa inne mozliwosci storwania
                (gui mial tylko jednego konkurenta - konsole). wykladac dalej, czy wystarczy?

> np. system operacyjny bez wbudowanej przegladarki? bez badziewnego firewalla?
                > bez badziewnego media playera i klienta poczty?

system operacyjny z natury rzeczy jest srodowiskiem zawierajacym mase
                oprogramowania. a aplikacja, to aplikacja - sluzy do konkretnego celu.

> "linuks" i "piracki" to swojego rodzaju sprzecznosc, przynajmniej, jezeli
                > chodz i o system.

piracki, bo lamie setki patentow. nie wspominajac, o kodzie wykradzionym z SCO.

> ale do Ciebie jeszcze nie dotarlo, nieprawdaz? czy Twoj legalny win
                > dows ma pasek zadan dlugosci kilometra? o roznicy szybkosci otwierania i
                > zamyka nia /przede wszystkim/ 30 okien i 30 programow /pardon, to sie od 1995
                > nazywa a plikacja/ nie wspomne.

a opera, to w magiczny sposob powieksza ekran, ze zakladki sie tam mieszcza???

> wytrychami to sie posluguja rozne leszcze, ktorym mozna powiedziec, ze sie ma
                > yale, a nie gerde i glupieja tak jak Ty, po przedstawieniu argumentow/apache
                > moze jeszcze wiecej, wiedziales?/

mowimy, glabie, o przegladarce, a nie serwerze...

> orze lepiej

zglos sie do ursusa, zbijecie majatek.

> -oczywiscie- powiedzial soltys wachocka. i od tej pory w wachocku oczy wisza
                > na drzewach. bo soltys zawsze ma racja. inni to glupole.

no dobrze, a argumenty cham ma?

(do kapo: "chamem" jest nazywany chlop przez jego Pana, nie jest to obelga)

> konkrety. strony podaj, i to w ilosi wiekszej niz 2.

jakie strony? mulenie nie zalezy od strony. po kilku godz ten niedorobiony
                potworek programistyczny przywlaszcza soebie prawie 100 MB ramu przy jednej
                otwartej stronie.

> a argumenty typu "a u was bija murzynow" zabierz do kolegow pod trzepak

zxnowu cos ci sie pomylilo, bo caly czas mowie o operze. o tym czyms jest ten watek.

> czy to aby na pewno jest citybank.

a co to ma wspolnego z bledami w kodzie?

> java ms jest wlasnie skonczona. jak windows 3.1, ie 4 i pare innych rzeczy.
                > uzywasz ich?

a ty jezdzisz samochodem, ktorego jeszcze montuja w fabryce?

> czlowiek imienia zmieniac nie musi. za to pogladow nie zmienia tylko krowa,
                > albo ktos o inteligencji krowy.

z tego wniosek, ze ceti ma inteligencje krowy, bo sie chwali, ze z opery
                korzysta od zawsze.

> a keidy opera bedzie dopracowana. jak bedzie lykac tyle syfu co ie? jak
                > strach bedzie korzystac z banku, uzywajac opery?

znowu pomylily ci sie zabazpieczenia serwera z interpretacja kodu przez
                przegladarke. moze bys sie najpierw doksztalcil, a pozniej zabieral glos, co?

> miesiac to dla Ciebie minimalny czas,

a teraz pomyliles mnie z przegladarka. w lodowce tez opere widzisz?

> to oponenci musza sie dostosowac do Twojego poziomu, ale w gruncie rzeczy to
                > jest mile. kazdy lubi powspominac jak mial trzynascie lat /nie wszyscy mieli
                > wtedy klopoty z kontakami z plcia przeciwna oraz tradzik, i musieli sie
                > realizowac przy klawiaturze/

a teraz, dla odmiany pomyliles mnie z greyem. a raczej downa99, bo to on ma
                problemy emocjonalne, a grej jest tylko troszke glupawy.
                • Gość: ceti Re: nie warto instalowac opery IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.12.04, 07:46
                  prawdziwy.tebe napisał:

>z tego wniosek, ze ceti ma inteligencje krowy, bo sie chwali, ze z opery
                  > korzysta od zawsze.

hola hola, moj panie! najpierw przeczytaj DOKLADNIE co napisalem odnosnie uzywania opery "od zawsze" a potem oceniaj moje IQ. nie pamietasz? sluze cytatem:
                  "(...)obserwuje jej ewolucje na przestrzeni ladnych paru lat. i wiem jedno: przegladarki nie zmienie, a probowalem i to nie raz."
                  szczegolnej uwadze polecam zas stwierdzenie dotyczace probowania, co w sposob jasny chyba nawet dla ciebie oznacza, ze probowalem pracowac z innymi przegladarkami. wypadly jednak blado i dlatego pozostalem przy operze.
                  coz... zaczyna brakowac argumenow - zaczynamy wycieczki osobiste. bardzo nieladnie prawdziwy.tebe. bardzo nieladnie.
                • Gość: johndoe Re: nie warto instalowac opery IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 10:37
                  w zasadzie nie ma sensu odpisywanie komus takiemu jak Ty /mam na mysli poziom inteligencji/, ale poprawia to zdecydowanie humor na caly dzien, wiec co mi tam.
                  prawdziwy.tebe napisał:

>
                  > > no tak, a Ty jestes tym, kory to bedzie ocenial. najwiekszy bajer to uzyw
                  > anie
                  > > myszki zamiast klepania z listy komend, nie uwazasz?
                  >
                  > niestety nie mialem okazji wypowiadac sadow na ten temat, bo mnie wtedy
                  > zwyczajnie nie bylo na swiecie. co do gingera - bylem pewien jak ten wynalazek
                  > skonczy. i oczywiscie - nie mylilem sie.
                  >
                  co dowodzi Twojej nieomylnosci wogole i w szczegole /wiem o tym i doeceniam to mniemanie o sobie/. sprobuj totolotka albo gieldy.

> ale jesli sie juz uparles, na ta mysz... gui i mysz jest niezwykle intuicyjnym
                  > interfejsem, znacznie przewyzszajacym pod tym wzgledem konsole. gesty sa
                  > absurdem i intuicyjnym i ergonomicznym, na dodatek sa inne mozliwosci storwania
                  > (gui mial tylko jednego konkurenta - konsole). wykladac dalej, czy wystarczy?
                  >

wykaldac to Ty mozesz co najwyzej chemie w biedronce. odpoweidz / a ze Swoim rozumem trudonosci mial zapewne nie bedziesz/ jak jest roznicaw
                  a/ kliknieciu prawym klawiszem myszy -> wyszukaniu w menu pozycji 'zamknij' -> najechaniu na pozycje myszka-> wcisnieciu praweog przycisku myszy
                  b/ kliknieciu prawym klawiszem myszy -> zjechaniu w dol i w prawo
                  i dlaczego a/ jest bardziej intuicyjne i ergonomizne?

>
                  > system operacyjny z natury rzeczy jest srodowiskiem zawierajacym mase
                  > oprogramowania. a aplikacja, to aplikacja - sluzy do konkretnego celu.

zaznacz to zdanie, wydrukuj, zabierz do szkoly i popros na lekcji polskiego, zeby koledzy i kolezanki pomogli znalezc Ci w nim sprzecznosc dyskwalifikujaca Cie jako czlowieka, z ktorym warto dyskutowac. Poniewaz wszyscy to czytajacy nie beda mieli problemu, tylko Tobie nie che mi sie wyjasniac.

>
                  > > "linuks" i "piracki" to swojego rodzaju sprzecznosc, przynajmniej, jezeli
                  > > chodz i o system.
                  >
                  > piracki, bo lamie setki patentow. nie wspominajac, o kodzie wykradzionym z SCO.
                  >
                  podaj numery tych patentow iten kod. chociaz wyrok sadowy w sprawie kodu.

>
                  > a opera, to w magiczny sposob powieksza ekran, ze zakladki sie tam mieszcza???
                  >
                  zakladki mam w operze, a na pasku zadan porzadek. niektorzy nie lubia burdelu

> > wytrychami to sie posluguja rozne leszcze, ktorym mozna powiedziec, ze si
                  >
                  > mowimy, glabie, o przegladarce, a nie serwerze...
                  >
                  to bledy serwerow powoduja, ze 99% komputerow z ie jest dostepnych z sieci? ile trwa zlapanie blastera po podlaczeniu komputera do sieci /i nie pisz poprawkach, bo system sprzedaja chyba bez poprawek, prawda/

> > orze lepiej
                  >
                  > zglos sie do ursusa, zbijecie majatek.
                  >
                  kto tu zaczal o traktorach? masz problemy nie tylko z rozumieniem slowa pisanego, ale nawet z rozumieniem swooich mysli.

> > -oczywiscie- powiedzial soltys wachocka. i od tej pory w wachocku oczy wi
                  > sza
                  > > na drzewach. bo soltys zawsze ma racja. inni to glupole.
                  >
                  > no dobrze, a argumenty cham ma?
                  >
                  > (do kapo: "chamem" jest nazywany chlop przez jego Pana, nie jest to obelga)
                  >

kazdy Twoj post jest argumentem potwierdzajacym te teze.
                  a kapo to do kogo?kto jest czyim panem? argumentow zabraklo?

> > konkrety. strony podaj, i to w ilosi wiekszej niz 2.

>
                  > jakie strony? mulenie nie zalezy od strony. po kilku godz ten niedorobiony
                  > potworek programistyczny przywlaszcza soebie prawie 100 MB ramu przy jednej
                  > otwartej stronie.
                  >
                  strony interpretowane blednie przez opere. jak Ci sie komputer od opery muli, to popros kogos o konfiguracje komputera /przy Twoim i, sam nie masz szans/

> > a argumenty typu "a u was bija murzynow" zabierz do kolegow pod trzepak
                  >
                  > zxnowu cos ci sie pomylilo, bo caly czas mowie o operze. o tym czyms jest ten w
                  > atek.
                  >

znowu klani sie rozumienie slowa pisanego.

> > czy to aby na pewno jest citybank.
                  >
                  > a co to ma wspolnego z bledami w kodzie?

z bledami w kodzie ie? wszystko!!!

>
                  > > java ms jest wlasnie skonczona. jak windows 3.1, ie 4 i pare innych rzecz
                  > y.
                  > > uzywasz ich?
                  >
                  > a ty jezdzisz samochodem, ktorego jeszcze montuja w fabryce?

w fabryce to montuja beta wersje. Ty jezdzisz do szkoly ikarusem, to nie masz jeszcze o motoryzacji pojecia. po wyjsciu z fabryki jest to official release. i niektorzy nie musza od razu service packow dodawac.

> znowu pomylily ci sie zabazpieczenia serwera z interpretacja kodu przez
                  > przegladarke. moze bys sie najpierw doksztalcil, a pozniej zabieral glos, co?
                  >
                  to problem np. klientow citybanku mial cos wspolnego z serwerem? ktorym? iis? apache? moze cos suna? oswiec mie ksieciuniu.

> > miesiac to dla Ciebie minimalny czas,
                  >
                  > a teraz pomyliles mnie z przegladarka.

to nawet jest mozliwe. zdolnosc abstrakcyjnego myslenia /zwana przez niektorych inteligencja/ na tym samym poziomie.

> > wtedy klopoty z kontakami z plcia przeciwna oraz tradzik, i musieli sie
                  > > realizowac przy klawiaturze/
                  >
                  > a teraz, dla odmiany pomyliles mnie z greyem. a raczej downa99, bo to on ma
                  > problemy emocjonalne, a grej jest tylko troszke glupawy.
                  >
                  nie pomylilem Cie z nikim. jak cos pisze, to adresuje to do wlasciwych osob.

jako cham i kapo
                  nie pozdrawiam
                  • gray Re: nie warto instalowac opery 02.12.04, 11:32
                    Gość portalu: johndoe napisał(a):

> jako cham i kapo
                    > nie pozdrawiam

zaraz, zaraz! kapo to tutaj jestem ja! ;DDD
          • Gość: johndoe Re: nie warto instalowac opery IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 10:39
            Gość portalu: ceti napisał(a):

> moi drodzy uzytkownicy Opery: prawdziwy.tebe jest perelka tego forum
            wiem, kazde forum ma swojego wsiowego glupka, ale niektorzy zagladaja tu po raz pierwszy, wiec nalezy ich uswiadomic.
            pzdr
        • Gość: Krzysiek Re: nie warto instalowac opery IP: *.Zabrze.Net.pl 01.12.04, 00:14
          dobre ;)
      • Gość: IoN Re: nie warto instalowac opery IP: *.net 30.11.04, 19:11
        > ...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna tylko
        Tutaj mam LOL, bo:
        1) produkty M$ sa moze otwarte i (no nie moge...) bezpieczne i niedziurawe?
        2) sunowska maszyna javy jest "kompatybilna sama z soba", bo tak a nie inaczej wyglada ten standard - btw: licencja suna na jave to jeden z lepszych pomyslow na unikniecie masy JVM pt. "Maszyna Javy John'a wer. 32.324.12b.ź"

• Gość: łotewa Re: nie warto instalowac opery IP: *.osk.pl / *.osk.pl 30.11.04, 21:07
        Gościu !!! Co ty za bzdety wypisujesz !!! <olaboga>

po kolei:
        1. Do gestów trzeba się przyzwyczaić. Teraz nei wyobrażam sobie kompa bez nich (np. często w IE lub nawet w Wordzie zdarza się mi je zasymulować, bo uzyć neistety nie mogę :/).
        2. Jest dużo SZYBSZA
        3. Opera jest za free. Płacisz tylko za wersję bez banera reklamowego (10 USD w promocji dla Polaków)
        4. Odświeżanie ? - podaj przykład.

Chcesz dalsze plusy ? Dobrze działający, konfigurowalny pop-up blocker (tez z SP3 często się wiesza), mnogość skórek, praktycznie 100% dowolność konfiguracji wyglądu wszystkich okien, wbudowany klient poczty (ok, nie jest doskonały, ale dla większości wystarcza), otwieranie stron na kartach itede itepe

I jeszcze coś: co jakiś czas pojawiają się nowe wersje Opery, z nowymi funkcjami, poprawionymi błedami i łatkami. Pytanie: jak długo musiałeś czekać na wbudowanego pop-up blockera w IE ??? Spoko, pracuj soebi dalej na progeramie firmy która ma CIę gdzieś. Opera jest robiona dla LUDZI, a nei dla nabicia kasy firmie

Rezpekta
      • Gość: bobycob Re: nie warto instalowac opery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:48
        ha ha ha.

Ale się ubawiłem, na szczęście prawdziwy.tebe współpracuje tylko z dziurami w
        mózgu wypalonmi wypitym przy IE alkoholem.

Długo jeszcze można ciągnąć na temat wiedzy i umiejętności PT, ale po co?
      • Gość: Krzysiek Re: nie warto instalowac opery IP: *.Zabrze.Net.pl 30.11.04, 23:57
        "glownie dlatego, ze nie oferuje niczego, czego IE by nie mial, poza tym..."
        RSS, notatki, zintegrowanie z wyszukiwarkami/sklepami/stronami takimi jak google, amazon, download.com, oszczednosc miejsca na pasku zadan (karty), IRC, przerywanie, wznawianie lub pobieranie plikow od poczatku, WYGODNY menadzer hasel, mozliwosc edytowania cookie, blokowanie wyskakujacych okienek, mozliwosc automatycznego odswiezania co iles sekund / minut, fullscreen, odświezanie tylko wybranej ramki. Faktycznie - nic nie ma ta Opera <rotfl>

"...gesty moze sa i fajne, ale niepraktyczne i nikt z nich nie korzysta,"
        mi nie przypadly do gustu. moze dlatego, ze nigdy nie mialem ochoty zapoznac sie z tym, co dokladnie oferuja. Faktem jest jednak, ze znam osoby, ktore je wykorzytuja

"...jest duzo wolniejsza od IE, im dluzej uzywasz, tym chodzi coraz bardziej
        mulowato,"
        jezeli chodzi o wyswietlanie stron, to raczej u mnie wyglada to podobnie w obu przypadkach. Zuzycie RAMu ma rzeczywiscie zazwyczaj wieksze niz IE, przy czym jakies 35 mega (po kilku godzinach pracy) to w obecnych kompach nie jest zbyt wiele. Ja mam stary sprzet, wiec to przeszkadza, ale gorsze jest np. marnowanie procesora przez gg i tlen.

"...musisz za nia zaplacic,"
        Niezle... a na pewno jestes trzezwy?? opera to adware, czyli pojawia sie na ekranie reklama. reklamy sa tekstowe (chociaz mozna wybrac inaczej), zajmuja niewiele miejsca w czesci ekranu gdzie nie przeszkadzaja zbytnio, a w dodatku te linki bywaja przydatne (b. rzadko, ale zdarzalo sie)

"...ma problemy z odswierzaniem stron,"
        trzeba skonfigurowac ustawienia cache, a nie czepiac sie :P na domyslnych ustawieniach IE tez sie nie da pracowac

"...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna tylko z sama soba maszyna javy sun,"
        nie rozumiem... masz na mysli to, ze MSIE tez wspolpracuje z wirtualna maszyna javy? o ile wiem, to microsoft przegral w sadzie sprawe o swoja wersje javy i teraz przy zainstalowanych wszystkich poprawkach standardowo dziala juz sunowskie oprogramowanie. nie zmienia to faktu, ze opera + java to i tak bezpieczniejsze rozwiazanie niz MSIE. Java sun-u kompatybilna tylko z sama soba? a wiesz cos o javie w ogole? :D

i tak mozna jeszcze dluuuuuuuugo ciagnac...
        watpie...
      • Gość: MSIE jest do d.... Re: nie warto instalowac opery IP: *.unknown.be.uu.net 01.12.04, 08:35
        moze inaczej - IE nie oferuje nic nowego. Nowe wersje nie prezentuja zadnego
        postepu.
        Wolniejsza od IE ? Hahahahahahaha, wiekszego mula od IE nie widzialem
        Zaplacic ? Nie musisz, jesli nie zaplacisz, bedziesz mial male okienko z banerem
        reklamowym u gory.
        Problem z odswiezaniem ? Nie zauwazylem ...
        Dziurawa i niebezpieczna maszyna suna to dokladnie to, co Microsoft wreszcie
        uznal za standart, ktorym i tak byla, i oficjalnie ja zaadoptowal.
        Z tych co mozna dlugo ciagnac - jest wieloplatformowa, czego nie da sie
        powiedziec o zadnym produkcie MS.
        Przegladanie w zakladkach - do IE trzeba sciagac zewnetrzny soft, zeby to osiagnac.
      • Gość: sunbeam Re: nie warto instalowac opery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:44

no nieee to już przesada, chłopaki z suna pewnie by umarli na zawał jakby to przeczytali ;-)
        Może nie wiesz ale to właśnie sun wymyślił jave i tylko maszyna sun'a jest w 100% zgodna z API javy a jeżeli można powiedzieć że coś jest dziurawe, niebezpieczne to napewno "ms java", i właśnie ms java była zgodna sama z sobą "a raczej z microsoftową wersją javy". Poza tym może przeoczyłeś fakt że microsoft po przegranym procesie z sun'em nie ma więcej prawa do produkcji i rozprowadzania swojej maszyny wirtualnej i teraz nawet MIŚ musi korzystać z tej "dziurawej i niebezpiecznej" jak to napisałeś maszyny sun'a. A jak jakiś aplet działa na maszynie MS a nie działa na maszynie SUN to znaczy że pisała go dupa a nie programista ;-)m albo programista który na oczy nie widział specyfikacji apletów (które też wymyślił sun) i API JDK
      • Gość: biniobill Re: nie warto instalowac opery IP: *.pkobp.pl 01.12.04, 11:53
        > ...gesty moze sa i fajne, ale niepraktyczne i nikt z nich nie korzysta,

Są bardzo przydatne, ale fakt - niewiele osób z nich korzysta.

> mulowato,

To nieprawda. Prędkość parsowania stron jest taka sama (co można sprawdzić np.
        otwierając jakiś duży plik html na dysku). Opera szybciej ładuje strony.

Nie do końca prawda. Możesz używać wersji z reklamami

?? Chyba jakaś bzdura. Nie do końca rozumiem.

> ...wspolpracuje tylko z dziurawa, niebezpieczna i na dodatek kompatybilna
        tylko

Kompatybilną sama z sobą??? A z czym ma być kompatybilna??? Przecierz to
        referencyjna maszyna wirtualna, zgodna w 100% ze specyfikacją!! Wiesz kto
        stworzył jave i ją rozwija? Podpowiem: Sun.

Maszyna wirtualna Suna jest stabilna i wcale nie dziurawa. Najnowsze jvm suna
        (1.5.0, 1.4.2) są bardzo szybkie. Pod windowsami nie ma lepszej alternatywy.
        Microsoft przestał rozwijąc sowją jvm. Jest ona zgodna z java 1.1 z 1997 roku.
        MS w ogole wycofuje sie z zajmowania java, podpisal za to porozumienie z Sunem
        majace na celu lepsza integracje javy z windowsami
        (www.sun.com/lawsuit/).
    • Gość: dobry człowiek Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 09:15
      Moim skromnym zdaniem. Nie ma na chwilę obecną przeglądarki która mogłaby dorównać dla Opery, niezły jest Firefox ale dla mnie opera jest lepsza. O explorerze to szkoda nawet pisać. Żeby taka firma jak Mikrosoft nie miała ludzkiej przeglądarki...........!
      Pozdro.
      • Gość: Maximus Re: IE vs OPERA IP: *.zywiec.plusnet.pl 30.11.04, 10:14
        Opera Rulez za jedyne $11.50. Jest the Best. Zero wyskakujących okienek,
        bezpieczeństwo - zero poważnych luk w zabezpieczeniach , szybkość, duża
        konfigurowalność, rewelacyjny klient pocztowy -wreszcie na bieżąco odbieram
        pocztę np.oglądam sobie jakąś stronkę www, a tu przychodzi e-mail,
        • Gość: reynold Re: IE vs OPERA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 00:14
          > rewelacyjny klient pocztowy -wreszcie na bieżąco odbieram
          > pocztę np.oglądam sobie jakąś stronkę www, a tu przychodzi e-mail

To jest jakas rewelacja? W IE i Outlooku tego nie miales? To co ty masz za
          komputer?
    • ja.an Re: IE vs OPERA 30.11.04, 18:42
      jako zupełnie standardowy użytkownik komputera i internetu powiem Ci tak: Operę trzeba poznać i zrozumieć, sam jeszcze do niedawna obsługiwałem tylko przeglądarkę Opery a jako klienta poczty miałem n'Kuriera, po pewnym czasie przesiadłem się całkowicie na Operę i widzę same plusy. Pamiętaj, że dobre oprogramowanie to takie, które możesz dostosować do swoich potrzeb, nawyków, itp., a nie takie gdzie to Ty musisz dostosowywać się do niego.
    • Gość: tubu5000 IE jest najlepsze i juz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:25
      Po pierwsze Opera zle wyswietla niektore strony. B. czesto nie wyswietla menu
      napisanych w javascripcie. Fakt, ze czesto autorzy stron robia cos typowo pod
      Explorera, ale tak naprawde to nie jest zadna pociecha dla Ciebie. Wybierz IE i
      miej spokoj. Tymbardziej ze niedlugo bedzie nowa wersja i znowu bedzie czekanie
      X lat na niby-fantastyczne konkurencyjne przegladarki typu FireFox, o ktorych
      za 2 lata nikt nie bedzie pamietal.
      • Gość: zajac Re: IE jest najlepsze i juz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:33
        operapl.net/dlaczego/
        operapl.net/porady/
        i nic więcej nie trzeba
      • Gość: Vortex A spróbowałeś kiedyś Opery? IP: *.proxy.astra-net.com 30.11.04, 20:42
        Dawno, dawno temu (około 5-6 lat) używałem Nescape. Tworzyłem strony na edytorze Netscape. Później, około roku 98-99 przeskoczyłem na MI. I trwało to 5-6 lat. Używałem też Front Page'a. Od prawie roku siedzę na Operze. Muszę powiedzieć (z doświadczenia) że prwidłowo skonfigurowana Opera może być porównywana z MI jak Fiat Punto do Mercedesa. Jest o wiele szybsza, szczególnie przy niewielkiej przepustowości łącza. Wspaniale ładuje pliki z Internetu (FTP), posiada doskonałego klienta poczty, grupy dyskusyjne, zakładki (wielka zaleta), gesty myszy. Kłopoty z apletami bywają, lecz jest to wyłącznie efekt monopolizacji rynku przez Microsoft. Tworzę strony na pakiecie Macromedia Studio (super zestaw). Naprawdę, gdy od czasu do czasu muszę coś zrobić na MI mam wrażenie jakbym cofnął się o dekadę wstecz. Pzdr.
        • Gość: tubu5000 Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:41
          Nie mowie o wirtualnej maszynie, tylko o javascriptach, ktore teraz sa na 80%
          stron. Uzywalem Opery i mimo poczatkowej podjarki, przestalem tego uzywac po
          jakims czasie z ww powodu. Co Ci z tego ze sa fajne zakladki, jak strony sie
          zle wyswietlaja.

Ogolna idea Opery jest fajna, i wiem, ze lepiej sie nie da zrobic, bo obsluga
          tych wszystkich niuansow wymaga wielkiego teamu, kasy i czasu, czego jak
          podejrzewam producenci tego programu nie maja.
          • Gość: Vortex Wychodzę z założenia... IP: *.proxy.astra-net.com 30.11.04, 21:50
            ... że nie ma idealnego programu, bez wad, dopuki nie będzie jednej, 100 procentowo kompatybilnej specyfikacji. Niekóre technologie są zatajane przez Microsoft. O to właśnie ostatnio Bill Gates miał problemy w sądzie. Stosując MI również miałem sporo problemów z elementami na stronach, które były tworzone przez inne firmy niż Microsoft. Flash miał problemy, animacje również nie zawsze działały. Często MI wołał o nakładki. Obecnie używam MI tylko do w celu aktualizacji systemu Windows XP. Wcześniej używałem również do obsługo e-Banku, lecz po dokłądnym skonfigurowaniu Opery, okazało się że jest ona lepsza i bezpieczniejsza. To tyle, ogólne wrażenia - wole Operę, ostatnio mieli rabat dla Polaków, tylko około 10 USD. Zapraszam. Pzdr.
          • barracuda7110 Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? 30.11.04, 21:56
            Dopóki za tworzenie stron będą brać się głąby bez podstawowej wiedzy na temat
            html, javascript itp to ludzie będą używać ie. Ta przeglądarka łyknie nawet
            najbardziej zje***ny kod. Na szczęście tak zwalone bywają jedynie prywatne
            strony, na których zazwyczaj nie ma nic zbytnio interesującego. Odkąd używam
            firefoksa (wcześniej korzystałem z mozilli) trafiłem tylko na 1 stronę, której
            ta przeglądarka nie potrafiła dobrze wyświetlić...
            • Gość: tubu5000 Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:04
              Tu nie chodzi o brak wiedzy tylko o kase. Jak robisz np. wewnetrzna aplikacje
              webowa dla firmy, to nie bedziesz dodatkowo bulil za to, zeby twoi ludzie
              testowali ja pod przegladarkami, ktore maja ponizej 5% rynku uzytkownikow. Na
              pierwszym screenie walisz komunikat, ze "Twoja przegladarka moze niepoprawnie
              wyswietlac niektore elementy strony" i czesc. Troche moze inaczej jest w
              portalach internetowych, ale przeciez chcesz miec przegladarke dobra na
              wszystko.
              • Gość: Puchatek Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? IP: *.unknown.be.uu.net 01.12.04, 09:00
                Mylisz sie. Tylko MS projektuje swoje aplikacje w taki sposob. Porzadne firmy
                projektuja swoje aplikacje uniwersalnie, w koncu specyfikacji DOM jest raptem az
                4, zas roznice sa minimalne. Problem polega na tym, ze MS w ten sposob
                dodatkowo wymusza przechodzenie na swoje badziewne (bez obrazy) produkty.
                Proponuj spojrzec na zestawienie P1 bugow wystepujacych w przegladarkach - IE
                jest jedyna przegladarka, dzieki ktorej Twoj komp stanie sie zombie (lub jak
                wolisz czescia botnetu), zaraz po tym, jak przesuniesz myszka nad obrazkiem.
                • Gość: tubu5000 Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 18:21
                  Oj nie wiem skad ten upor w was jest ze IE jest az tak zly. Nie sciemniam,
                  uzywalem Opery i Mozilli i w przypadku tej pierwszej generalnie jakis procent
                  stron jest zle wyswietlanych (najgorsze ze nawet nie wiesz kiedy, a okazuje sie
                  ze nie widzisz jakiegos menu etc. i dotyczy to takze dobrych stron - zapewniam
                  Was ze jezeli ktos nie testuje strony pod Opera to na pewno cos bedzie nie tak -
                  standardy sa oczywiscie, ale trzeba testowac - kazdy to wie kto robi software -
                  a jak nie masz kasy na to to tego nie robisz i to jest b.prosta sprawa). Fakt,
                  ze MS postepuje nieuczciwie robiac dobre funkcje, ale poza standardem, niczego
                  nie zmienia tutaj, jezeli nie mowimy o etyce
          • oo Re: A spróbowałeś kiedyś Opery? 01.12.04, 01:59
            > Ogolna idea Opery jest fajna, i wiem, ze lepiej sie nie da zrobic, bo obsluga
            > tych wszystkich niuansow wymaga wielkiego teamu, kasy i czasu, czego jak
            > podejrzewam producenci tego programu nie maja.

ROTFL! Nad Operą pracuje non-stop coś około 200 ludzi. Przeglądarka to jest JEDYNY program produkowany przez tę firmę.
            A zespół programistów IE został dopiero całkiem niedawno odtworzony i żadnych szczególnych efektów jego pracy jakoś nie widać. Nawet dziury łatają opornie.

Wystarczy wiedzieć, że ostatnia wersja IE wyszła ponad 3 lata temu, a nowe wersje Opery wychodzą średnio co kilka miesięcy i zawsze wnoszą jakieś fajne rzeczy, np. w następnej wersji będzie opcja dopasowania strony do szerokości ekranu (koniec z poziomymi paskami przewijania) i sterowanie głosem. Ale co ty tam wiesz...
      • Gość: Jacek Re: IE jest najlepsze i juz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:54
        IE jest najlepsze w ściąganiu róznego typu wirusów, trojanów, dialerów, ad-aware i czego jeszcze tylko chcesz. Więc jeśli nie chcesz mieć regularnych kłopotów z systemem to zainstaluj sobie Operę.
    • Gość: Lukaasz Re: IE vs OPERA IP: *.toya.net.pl 30.11.04, 20:52
      Opera jest naprawde swietna. Najlepszą przgrlądarka jest jednak MOZILLA, pozdrawiam.
    • Gość: kj Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:54
      pewnie w microsofcie uzywaja opery a sami daja ludziom dziurawe ie
      • Gość: Germanik Re: IE vs OPERA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 30.11.04, 21:23
        Tak bardzo przywiązałem sie do opery,że uparcie wykonywałem gesty myszy jak siadłem do MSIE
        Po za tym MSIE nie jest Bezpłatny,jestczęscią pakietu za który płacisz (okienek) a okienka sa drogie ... a linux tani ;)
        • Gość: miko Re: IE vs OPERA IP: *.hal.komprin.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 21:41
          podobny temat jest o fire fox :) uważam ze opera jest najlepsza- mnogość funckji
          konfigurowalność... szkoda pisac - zgadzam sie z kimś kto napisał ze jak musi
          uzywac IE to czuje jakby cofnął sie 10 lat wstecz... mam te same odczucia!!!
          czasem załączam skaner MKS VIR i MUSZĘ uzywać IE i jestem nieszczęśliwy... potem
          załaczam Operę i gęba mi sie usmiecha :D mała rzecz a cieszy!!
          • barracuda7110 Re: IE vs OPERA 30.11.04, 21:58
            ten antywirus powinien pójść pod operą:
            pl.trendmicro-europe.com/consumer/products/housecall_pre.php
    • Gość: kondrat Re: IE vs OPERA IP: *.aster.pl 30.11.04, 21:30
      No - i jest jeszcze możliwość wyświetlania dowolnej liczby stron równocześnie. Widzisz je na ekranie, a nie pasek z jakimiś zakładkami. (Jak na razie potrafi to chyba tylko SlimBrowser.) Bez tej opcji nie wyobrażam sobie pracy z przeglądarką.
    • Gość: nefrea Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:49
      powiem tak MYIE jest super super nigdy mnie nie zawiodła jest przejrzysta
      polecam wersje podstawową czyli MyIE2 lub najnowszą maxton dla bardziej
      wymagających
    • Gość: wrrr Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 23:01
      zainstaluj sobie dowolna przegladarke, byle nie IE
      • Gość: mr_pio Re: IE vs OPERA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 00:42
        Chyba nikt nie pisał o powiększaniu tekstu! Mam monitor LCD (czyli o stałej rozdzielczości) 17" i powiększanie treści strony to jest naprawdę duża rzecz.

U mnie niestety misie chodzą trochę szybciej od Opery. Opera czasem miewa problemy z kodowaniem polskich znaków, których misie nie mają. Opera parę razy mi się ostatnio powiesiła (wyłączyła), misie nie.

Ale i tak teraz tylko opera. Gesty myszą uwielbiam. Powiększanie też. Świetny menedżer haseł. Jak i to, że wszystko mogę sobie skonfigurować, a w misiach prawie nic.

Ale najbardziej rozwaliły mnie reklamy w darmowej wersji!!! Są tak uczciwe, nienachalne, niekorporackie, a do tego czasem przydatne, że w dzisiejszym świecie to naprawdę szok. Żadnych Online Casino i Trojan Screensavers!
    • Gość: Krzysiek Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 00:55
      Pozwolę sobie zacytować pewne stwierdzenie z którym się w 100% zgadzam: "Internet Explorer pozwala na przeglądanie internetu z Twojego komputera i vice-versa". Wybór należy do Ciebie. Pzdr.
    • Gość: slacker Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 04:30
      nie chce trollowac, ale z przykroscia stwierdzam, ze instalowanie ie pod wine'm
      mnie pokonalo, dalem za wygrana, a szkoda, czesc instalatorów wymaga... ;)

przez lata korzystalem z opery... ma wiele opcji [wylaczanie obrazkow, szybkie
      przegladanie z cache'a, co ktos juz tu wspomnial jako wade, de gustibus...), z
      których wiekszosci nigdy bym nie skorzystal... i zre troche ramu... teraz
      przesiadlem sie na firefoxa, bo wole specyficzne aplikacje od kombajnów...

ale tak naprawde przy produktach jak te, gdzie nie trzeba zaplacic, zeby
      przetestowac, trzeba robic wlasnie to - testowac... i poszukac uwaznie exploitów
      po sieci... według moich logów ie jest dziurawy, opera nie, ff nie, i - choc
      moze jeszcze na mnie trafi - nie spodziewam sie... czas pokarze... virusów nie
      widzialem w moich podsieciach od lat...

rozumiem milosników m$oftu i rozwiązan zintegrowanych, potrafi to zaoszczedzic
      czas, przynajmniej na poczatku, ale z msoftowym podejsciem do prywatnosci
      uzyszkodnika i jego inteligencji (wiedza lepiej jakie opcje mi sie podobaja)
      mozna dostac paranoi...

udanego wyboru zycze... na poczatek proponuje przegladarke, ktora... da sie
      odinstalowac... (ie do tej kategorii nie do konca pasuje)
    • Gość: valhala Re:IE vs OPERA IP: *.net 01.12.04, 06:19
      Przejrzałem sporo różnych przeglądarek. Osobiście uważam, że najlepsza jest
      mozilla-chociaż ma swoje wymagania sprzętowe. Opera jest cool, ma tyle bajerów,
      że IE jest jak ubogi krewny. Podsumowując, znajdzcie mi gorszą przeglądarkę niż
      IE. Pomijam oczywiście jakieś tam twory za free wykonane w delphi przez
      początkujących programistów.

P.S. Bajery się przydają, nawet w "komórkach".
      • Gość: Myki Re:IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 09:36
        Jeśli nie odpowiada wam opera proponuje zainstalować maxtona. W wielu sytuacjach jest nawet wygodniejszy od opery. Znajdziecie w nim te same funkcje co w operze: obsługa gestów (która bardzo się przydaje - gesty są takie same jak w operze), wiele zakładek w jednym oknie, blokada wyskakujących okienek itp. Co prawda maxton nie ma wbudowanego klienta pocztowego ani menadżera ściągania ale przecież to chyba nie problem. Za maxtonem przemawia także to, że jest nieustannie rozwijany. Przynajmniej raz na miesiąc wychodzą uaktualnienia. Jest także za friko -bez banerów. Jedynym minusem jest tylko to że maxton jest jakby nakładką na IE. Więc jeśli koniecznie chcesz korzystac z przeglądarki Billa to maxton jest najlepszym rozwiązaniem, dającym jednocześnie funkcje z konkurencyjnych przeglądarek. Wg mnie maxton i opera to najlepsze dostępne przeglądarki znacznie wygodniejsze od mozilli i IE. To tak jak z samochodami: fiat jest bardzo fajny w prowadzeniu ale tylko do czasu aż nie przejedziesz się mercedesem.
    • bartanin Re: IE vs OPERA 01.12.04, 10:00
      Zerknij tutaj: www.pcworld.pl/pojedynek/27.html
      Ze 2 tysiące osób wzięło udział w tym pojedynku... Jest też ze 100 komentarzy
      Bitwe wygrała Opera... A potem www.pcworld.pl/pojedynek/35.html
      pokonała Firefoxa...
      Więc jednak Opera
    • Gość: Bloodhorn Re: IE vs OPERA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:02
      a moze tak mozillaPL ?? ktos uzywa ?? jakie sa wasze doswiadczenia bo wedlug mnie bomba + program do poczty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka