Dodaj do ulubionych

Opera i bankowość internetowa

06.12.04, 19:29
Bardzo proszę o radę jak skonfigurować Operę, aby bezpiecznie korzystać z bankowości internetowej. Gdy używałam IE i chciałam zalogować się na strony banku, to pojawiał się komunikat: "Za chwilę obejrzysz strony w bezpiecznym połączeniu", czy coś podobnego. A w Operze tego nie mam i trochę zwątpiłam i ostatecznie się nie zalogowałam, bo jaką mam pewność, że to właściwa strona, a nie jakaś fikcyjna.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

anaiss
Obserwuj wątek
    • Gość: are Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.clubnet.pl 06.12.04, 19:43
      U nas na uczelni jeden doktor raz na wykladzie ostrzegal nas ze w domu nie ma
      szans przeprowadzac bezpiecznie transakcji przez net.
      • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 20:13
        regula jest taka, czym wyzszy stopien naukowy tym wieksze oderwanie od
        rzeczywistosci i dlubanie w swoje waziutkiej dziedzinie;) nie masz pewnosci, ze
        bezpiecznie pojedziesz do pracy i wrocisz, a jednak nie zatrzymuje to ludzi
        przed wychodzeniem z domu..
        • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 20:35
          Nie dojrzałam tej kłódeczki :-)
          A czy powinnam coś jeszcze zmieniać w ustawieniach? Mam zapamiętane hasło do portalu Gazety (wygodna funkcja, zwłaszcza, że wciąż wylogowuje), ale chyba przez to nie będą się automatycznie zapamiętywały hasła do banku?
          • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 20:41
            Jak wchodzę na stronę logowania, to kłódka się zamyka, ale menedżer certyfikatów nie pokazuje żadnego certyfikatu dla tej strony, na drugiej zakładce są wymienione ośrodki certyfikacji, ale nic poza tym. Czy powinnam mieć zaznaczone pole wyboru przy opcji "Ostrzegaj przed wysyłaniem niezabezpieczonych formularzy"? W protokołach zabezpieczających nic nie zmieniałam, ustawienia są domyślne.
            • oo Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 23:30
              Jesteś bezpieczna, przecież sama wchodzisz na stronę swojego banku, a połączenie jest szyfrowane więc w czym problem?

Co do menedżera haseł, to bez obaw. Jak zapamiętujesz w Gazecie, to tylko w Gazecie i nigdzie indziej. Zresztą ja nawet do strony bankowej używam różdżki (zapamiętywania hasła). Większa jest szansa, że trafi Cię piorun, niż że ktoś Ci wykradnie odpowiedni plik Opery, w którym te hasła są przechowywane. Zresztą na menedżera haseł też można nałożyć hasło, wtedy plik, w którym są hasła jest szyfrowany i to bardzo silnym kluczem. Ale to już raczej opcja dla paranoików ;) Generalnie Opera jest dużo bezpieczniejsza od IE.

Tylko gdybyś e-maila ze "swojego banku" dostała, to nic w nim nie klikaj, bo to popularne oszustwo. Ale to raczej działa właśnie na użytkowników IE, bo wykorzystuje jego bugi przy pomocy tzw "addressbar spoofing".
    • oo Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 20:04
      Po prawej stronie paska adresu masz kłódeczkę. Jak jest zamknięta, to znaczy,
      że połączenie jest szyfrowane (czytaj: bezpieczne).
    • oo Re: Opera i bankowość internetowa 06.12.04, 20:11
      > jaką mam pewność, że to właściwa strona, a nie jakaś fik

W pasku adresu masz wpisany adres strony. Jeśli jest to adres Twojego banku, to na pewno nie jest to fikcyjna strona.
      Dla pewności nigdy nie wchodź do swojego banku przez jakieś linki, które dostałaś od kogoś, tylko własnoręcznie wpisując adres lub klikając utworzoną przez siebie zakładkę
    • Gość: piecyk gazowy Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.12.04, 23:35
      Warto przeczytać a propos:
      www.rzeczpospolita.pl/dodatki/pieniadze_041202/pieniadze_a_7.html

Ale panikować nie warto. ;-)
      • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 00:48
        Jeśli chodzi o kompika to ja właśnie jestem raczej z tych bardziej przewrażliwionych ;-), no i dopiero zaczynam się zaznajamiać z Operą.
        Ale trochę mnie uspokoiliście :-)
        Idę zobaczyć, czy moje antywiry nadal się gryzą ;-)
        anaiss
        • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 13:47
          jest mozliwosc w miare pewnego sprawdzenia. jezeli wiesz kto wystawil Twojemu bankowi certyfikat /a nie jest to problem/, to ustawienia -> zabezpieczenia -> menadzer certyfikatow -> 'wlasciwy osrodek certyfikacji' mozesz ustawic tak, zeby przed kazdym polaczniem ze strona majaca certyfuikat danego osrodka /np. dla mbanku jest to chyba verisign/ wyskakiwalo okno dialogowe z certyfikatem /mozesz wtedy zobaczyc czy rzeczywiscie wystawiony jets na Twoj bank/ i pytaniem czy chcesz sie polaczyc z ta strona.
          pzdr
          • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 14:20
            chyba najlepiej jest to rozwiazane w firefoxie.. nie trzeba szukac zadnych
            klodeczek, tylko pasek adresu zmiania tlo na zolte.. nie ma tak w operze?
            co do bankowosci interenetowej, to jest to chyba najwygodniejsza rzecz pod
            sloncem, wszystko mozna zrobic z domu, jak sie ma jakies pytania to wystarczy
            wypelnic forme i dostanie sie odpowiedz.. nie trzeba biegiem do banku zanim
            zamkna;) nie ma sie co bac
            • oo Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 14:42
              > chyba najlepiej jest to rozwiazane w firefoxie.. nie trzeba szukac zadnych
              > klodeczek, tylko pasek adresu zmiania tlo na zolte.. nie ma tak w operze?

W Operze jest zamknięta kłódeczka a w Firefoxie żółte tło.
              To bez znaczenia, o ile wię się co to oznacza.
              • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 15:11
                zolty kolor czy klodka to oczywiscie bez znaczenia. tylko, ze klodka czy ten kolor informuja jedynie o uzyciu https-a, a nie o tym jaka strone otwieram. problem spoofingu nie istnieje ani w operze, ani w firefoxie, ale NIGDY nie wiadomo czy nie ma innych dziur. ja tam wole wiedziec, ze wchodze na strone swojego banku, wszak to moje pieniadze. dlatego poswiecam te klika sekund i czytam sobie czy certfikaat jest wystawiony na bank, czy na 'heniu & co'.
                pzdr
                ps. w operze brakuje tego co jest w ie /dziwne prawda:)/, jak klikne w klodke, moge sobie przeczytac info o certyfikacie.
                • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 15:31
                  zalatw to inaczej, wybierz sobie zapamietywanie hasel w przegladarce (ale w
                  domu na koncie do ktorego tylko ty masz dostep). wtedy wybierasz bank z
                  zakladki i info do logowania np twoj login powinien pojawic sie automatycznie,
                  gdy tak nie jest, to zastanawiasz sie co jest nie tak..
                  • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 15:39
                    a pomyslales co sie stanie, gdy ktos odkryje dziure, ktora pozwoli na podanie operze czy firefoxowi blednego adresu. taki bardziej zaawansowany spoofing. w przypadku 'computer in a middle', gdy ten przedstawi sie dajmy na to jako inteligo czy pekao i przegladarka to lyknie? i poda na tacy haslo.
                    pzdr
                    • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 15:52
                      a pomyslales, ze do identyfikacji mnie i banku u mnie sesja wymieni sie np
                      ciachami? pewnie, lepiej miec dlugasny numer konta zapisany na kartce, wtedy to
                      sie bedziesz czuc bezpiecznie;)
                      • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.12.04, 16:01
                        a jaki widzisz problem w przekazywaniu ciasteczek w przypadku 'computer in a middle'?
                        • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 18:15
                          tak, ze taka sytuacja o ktorej opowiadasz jest fikcyjna w przypadku duzego
                          dostawcy i wlasnego, niedzielonego lacza..
                          • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.04, 08:44
                            kell99 napisał:

> tak, ze taka sytuacja o ktorej opowiadasz jest fikcyjna w przypadku duzego
                            > dostawcy i wlasnego, niedzielonego lacza..

w polsce byl juz przypadek, ze admin w banku czyscil troche konta, a wpadl tylko dlatego, ze ktos zrobil nieoczkiwana kontrole w sobote:)
                            pzdr
                            • kell99 Re: Opera i bankowość internetowa 08.12.04, 14:28
                              No coz, sa takie sytuacje na ktore wplywu nie masz, a konto moglby tobie
                              wyczyscic i bez dostepu do banku przez net. Moze dlatego firmy placa wiecej
                              zaufajnym fachowcom?;)
                        • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 18:25
                          To już w ogóle namieszaliście mi w głowie ;-)
                          Kłódke mam zamkniętą, ale nie widziałam certyfikatu i trochę mnie to zmartwiło. A poza tym przyzwyczajona jestem do tego komunikatu IE "Za chwilę zobaczysz stronę w bezpiecznym połączeniu". Spróbuję zrobić tak jak radzicie.
                          Pozdrawiam
                          anaiss
                          • oo Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 19:15
                            Więc po raz trzeci już powtarzam, że jeśli weszłaś "bezpiecznie" na stronę (np. własnoręcznie wpisując adres banku, lub przez dodaną przez siebie zakładkę) i jest kłódka, to możesz spać spokojnie. To, że w IE jest taki a nie inny komunikat, to nie czyni go jeszcze bezpiecznym bo oznacza to tyle, co ta kłódka. W sumie zabawne, że wystarczy, że wyskoczy okienko i już czujesz się bezpieczna w IE. Jest to bardzo złudne.
                            • oo Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 19:17
                              > to nie czyni go jeszcze bezpiecznym bo oznacza to tyle, co ta kłódka.

miało być "bezpieczniejszym".
                              • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 20:15
                                Ok, dziękuję za wyjaśnienia.
                                Pozdrawiam ciepło
                                anaiss
                                • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 07.12.04, 20:28
                                  P.S. Ustawiłam opcję "Wyślwietlaj okno dialogowe przed użyciem tego certyfikatu" przy ośrodku certyfikacji, który wystawia certyfikaty dla mojego banku, ale nic się niestety nie wyślwietla :(
                                  • Gość: johndoe Re: Opera i bankowość internetowa IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.12.04, 08:42
                                    anaiss napisała:

> P.S. Ustawiłam opcję "Wyślwietlaj okno dialogowe przed użyciem tego certyfikatu
                                    > " przy ośrodku certyfikacji, który wystawia certyfikaty dla mojego banku, ale n
                                    > ic się niestety nie wyślwietla :(

nie ma takiego zwierzecia. jezeli zaznaczylas przy wlasciwym osrodku, to przy probie wejscia na strone z certyfikatem tegoz osrodka wyswietli sie, ale tylko za pierwszym razem danej sessji opery. jezeli nie wylaczysz opery, to nastepnym razem juz Cie nie zapyta /mni przynajmniej nie pyta:), ver. 7.54/. najprawdopodobniej zaznaczylas inny osrodek. podaj bank, moze ktos Ci pomoze.
                                    pzdr
                                    • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 08.12.04, 12:01
                                      • anaiss Re: Opera i bankowość internetowa 08.12.04, 12:06
                                        Coś mi zjadło posta.
                                        Więc jeszcze raz. Sprawdziłam dokładnie jaki ośrodek ma wystawić jaki certyfikat dla banku, bo jest tam ich kilka. Wiem, że powinno być napisane jaka jednostka dla kogo wystawia (dokładne wskazanie nazwy), a u mnie tak nie ma. Na stronach Mbanku jest napisane tylko jak skonfigurować IE, a o Operze ani słowa :(
                                        Nie wiem jaką mam wersję Opery, tzn. we właściwościach jest "Opera7", ale po przecinku nic nie ma. Chyba będę jednak używać IE do transakcji bankowych, bo już sam nie wiem, co jest nie tak.

anaiss
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka