Dodaj do ulubionych

PCI express co to warte?

IP: 57.66.193.* 20.01.05, 13:24
G-Force 6600 lub radeon X600 do tego inna płyta ma to zapewnić niby wydajność
na poziomie AGP16x zamiast 8x czy tak jest w istocie?
Ktoś doświadcza tego dobrodziejstwa? Proszę o wrażenia bo wkrótce czas na
nową maszynę.
Obserwuj wątek
    • gray Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 14:11

mówią, że w AGP nie opłaca się już inwestować bo niebawem się skończy. jeżeli
      chodzi o wydajność - ja ze swoim radeonem gecube 9550XT na AGP w 3dmarkach mam
      podobne wyniki co mój znajomy ze swoim X600 na PCIE ale dał za niego sporo więcej...
      • koaa Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 14:14
        ten sam chipset na kartach różnych producentów różnie działa wiec nie wiem czy
        tak mozna porównywac
        • gray Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 14:27

no niby tak. ja mam gecube - kumpel na sapphire'a, ja mam AGPx4 on ma PCIEx16,
          oboje w 3dMarku 2001 kręcimy się w okolicach 11000 - 12000 w zależności od
          eksperymentów z podkręcaniem.
          • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 21:53
            gray napisał:

> no niby tak. ja mam gecube - kumpel na sapphire'a, ja mam AGPx4 on ma PCIEx16,
            > oboje w 3dMarku 2001 kręcimy się w okolicach 11000 - 12000 w zależności od
            > eksperymentów z podkręcaniem.

Problem polega na tym ze obecne testy nie sa jeszcze w pelni napisane
            aby wykorzystac PCI-e, mozesz tylko porownywac sprzet na ktory zostaly
            one napisane.

Do najnowszych testow jakosci CPU, PCI-e video uzywa sie video:

cdrom.amd.com/ICT/AustinMontageLong.avi

Aby wykazac roznice pomiedzy tradycyjnymi kartami a video kartami o
            wyzszej przepustowosci potrzebne sa programy wykorzystujace te mozlwosci.

Jezeli prowadzisz testy ktore nie wykorzystuja PCI-e parametrow to to nie
            ma znaczenia, poniewarz nie wykorzystuje mozliwosci sprzetu.
            • gray Re: PCI express co to warte? 21.01.05, 07:40

a jakie są możliwości sprzętu? czym, jeżeli chodzi o sprzęt, różni się radeon
              9600 od X600 ?
      • kell99 Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 17:06
        to chyba jest tak, ze warto miec pci-e gdy wymieniasz plyte glowna i procesor,
        ale nie warto wymieniac dla samej karty graficznej, bo obecnie roznic nie ma
        zadnych.
        jezeli wiesz, ze bedziesz uzywac komputer przez rok, a potrzebujesz nowa karte
        graficzna, to smialo kupuj agp.
        jedyna zaleta pcie to ceny, mozna miec wydajna karte za mniejsze pieniadze, np
        gf6600 na pcie kosztuje ok 100$ mniej niz w wersji na agp (ale tam dostepna jest
        szybsza wersja GT, chociaz szkoda, ze nie ma 6600 w wersji "zwyklej" dla agp, bo
        6200 jest zbyt wolna, a o starszych modelach nawet nie ma co myslec)
    • kosmos_b Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 14:35
      A pytasz właściwie o zalety nowej szyny czy o te karty?

PCI-Express oferuje wyższą maksymalną przepustowośc, co nie ma większego
      znaczenia w przypadku kart graficznych, ponieważ w chwili obecnej wystarcza
      przepustowość AGP x4, także jest spory zapas.

PCI-Express jest to jednak rozwiązanie przyszłościowe, które prędzej czy później
      zapanuje całkowicie i prawdopobnie będzie się można pozbyć zupełnie portu AGP
      (bo to właściwie nie jest szyna jako taka, za to wymaga odpowienich magistrali
      łączycych mostki chipsetu). PCI-Express ma wiele zalet, między innymi
      wyeliminowanie "duszącej się" już PCI i portu AGP i zastąpienie ich jednym
      standardem. Brak współdzielonej magistrali - każde złącze PCI-e będzie
      niezależne i np. bedzie sobie można włożyć dwie takie karty graficzne i dorzucić
      jeszcze coś innego i to nie zabije całości + parę innych drobiazgów takich jak
      zasilanie prądożernych urządzeń.

Natomiast czy warto kupować to teraz, to jest inna kwestia. Z testów wynika że
      systemy zbudowane na PCI-E na razie nie oferują nic specjalnego (fakt, że to są
      dopiero pierwsze chipsety), a już na pewno nie jesli chodzi o grafikę.
      Przyszłościowo - tak, jeśli ktoś nie liczy pieniędzy to można sobie takie coś
      sprawić, bo to będzie za jakiś czas standard. Ale np. wymiana całego systemu na
      PCI-E tylko po to żeby mieć kartę graficzną pod PCI-E chilowo nie bedzie opłacalne.
      • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 16:50
        kosmos_b napisał:

> Przyszłościowo - tak, jeśli ktoś nie liczy pieniędzy to można sobie takie coś
        > sprawić, bo to będzie za jakiś czas standard. Ale np. wymiana całego systemu
        > na PCI-E tylko po to żeby mieć kartę graficzną pod PCI-E chilowo nie bedzie
        > opłacalne.

TO NIE bedzie kiedys standard to JEST standart!

www.pcisig.com/home

Ty nie rozumiesz co to jest STANDARD!

• kosmos_b Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 16:53
          Mam prośbę. Załóż sobie stałego nicka, żebym mógł dodać cię do KFa i więcej nie
          oglądać.
          • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 17:04
            kosmos_b napisał:

> Mam prośbę. Załóż sobie stałego nicka, żebym mógł dodać cię do KFa i więcej
            > nie oglądać.

A ja mam prosbe, NIE PISZ BZDUR i nie wypowiadaj sie na tematy
            ktorych nie rozumiesz!

W kosmosie wszystko mozliwe a przed wszystkim istnienie TROLI!
            • Gość: ropuch Re: PCI express co to warte? IP: 193.188.105.* 21.01.05, 02:39
              > A ja mam prosbe, NIE PISZ BZDUR i nie wypowiadaj sie na tematy
              > ktorych nie rozumiesz!
              Popieram. Jezeli wiesz cos, napisz. Natomiast jesli chcialbys zeby tak sie
              stalo, lub wydaje ci sie ze tak byc powinno zaznacz to. I nie tworzmy legend.
              PCI express istnieje, i jest to kolejny technologiczny krok naprzod. Czy
              procesor 64 bitowy to tez za wczesnie? czesc zarzuca brak 64 bit oprogramowania.
              Czy te programy powinny pojawic sie z rocznym wyprzedzeniem?(mowa o proc 64 bit)
              • kell99 Re: PCI express co to warte? 21.01.05, 03:59
                przeciez sa... zawsze mozesz zrekompilowac;)
              • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 21.01.05, 04:48
                ropuch napisał(a):

> > A ja mam prosbe, NIE PISZ BZDUR i nie wypowiadaj sie na tematy
                > > ktorych nie rozumiesz!

> Popieram. Jezeli wiesz cos, napisz. Natomiast jesli chcialbys zeby tak sie
                > stalo, lub wydaje ci sie ze tak byc powinno zaznacz to. I nie tworzmy legend.
                > PCI express istnieje, i jest to kolejny technologiczny krok naprzod.

oczywiscie!
                Ale niestety POLACY ktorych na to nie stac patrza na postemp
                technologiczny jako nieszczesliwy marketiungowy plot aby wyciagac od nich
                pieniadze ktorych nie maja.

Stara mentalnosc POLSKA ja nie mam, dlaczego on ma miec cos lepszego
                niz ja!

Technologia sie rozwija i jest to wlasnie podstawa ekonomii ktora
                zapewnia ze ludzie maja prace. bez niwej technologi i produkcji mamy
                zastuj ekonomiczny, glod i bezrobocie - czego Polska jest najlepszym
                przykladem. ludzie nie zarabiaja, boja sie wydac, mysla tylko gdzie i
                co ukrasc.

> Czy procesor 64 bitowy to tez za wczesnie? czesc zarzuca brak 64 bit
                > oprogramowania.

No wlasnie INTEL byl w tym pierwszy, nie majac nic do zaofiarowania
                zaczal ludzi oglupiac twierdzac ze nie ma potrzeby na 64 bit, i ze to sie
                nie nadaje do komputerow domowych.

W roku 2020 wszyscy beda uzywali 128 bit!

> Czy te programy powinny pojawic sie z rocznym wyprzedzeniem? (mowa o proc 64
                > bit.

Problem polega na tym ze programy sa produktem ktory przynosic ma dochod.
                dopoki na rynku nie ma 64 bit systemow nikt ich nie wypuszcza.
                MICROSOFT ma juz 64 bit windows, ale po przez konkurencje i nadmiar
                rynkowy - bardzo zacofane metody handlu magazyny sa zawalone sprzetem 32
                bit. W zwiazku z tym sztucznie zwlekaja z wypuszczeniem i czekaja az
                poziom sprzetu 32 bit opadnie, i w ten sposob bronia swoich partnerow
                przed bankrupctwem.

Wlasnie oni czekaja na takich ludzi ktorzy beda udawali ze oszczedaja
                kupujac stary sprzet zamiast wskoczyc na bandwagon i inwestowac
                wczesniej w najnowsza technologie, ktora na dluga skale jest tansza.

Wystarczy ze sady staraja sie zwolnic rozwoj technologiczny po przez
                swoje konserwatywne interpretacje prawa.

Ludzie nadal nie rozumieja Life cycle kosztow i operuja na pierwszym koszcie
                ktory na dluga meta jest o wiele drozszy.

To jest wlasnie to zacofanie ktore hamuje rozwoj technologiczny i pozwala
                firmom oproznic magazyny zamiast wyrzucac ten przestarzaly sprzet
                (nadprodukcja) na zlom.

Czasami konserwatywna glupota zwycieza, hamujac rozwoj technologiczny ku
                radosci tych ktorzy jak zawsze robia na tym pieniadze, zamiast liczyc
                straty.

Jest to w naszym interesie aby popierac technologie i silna konkurencje
                przemyslowa ktora powoduje ze ceny szybko spadaja.

Jezeli mozesz kupic za U$ 700 (sierpien 2005) dual core athlon 64 (90
                nano) podwyzszajac wydajnosc swojego systemu o 60% zamiast placic U$
                1,200 za "zacofany" 32 bit przegrzewajacy sie intel.

Niestety polski rynek jest odbiciem zacofania technologicznego, z ktorego
                korzystaja ci ktorzy wiedza jak kombinowac aby innych wyzyskac!
                W latach 60 byly kulki do dlugopisow, ortaliony, teraz zlom samochodowy
                i przestarzala wychodzaca z rynku high tech drozsza niz najnowsze
                osiagniecia technologiczne.

• Gość: oxymoron Re: PCI express co to warte? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 07:14
                  Eh ale wywód zes sczelił ...
                  Ale to co napisałem ma pewną luke bo i ile mi wiadomo to na razie nie ma dostepnych w polsce MB z pcie pod a64 wiec trzeba wybrac co jest wiekszym "postepem" agp i 64bity czy pcie i 32.

• Gość: JK Re: PCI express co to warte? IP: 57.66.193.* 21.01.05, 12:40
                    O i tu jest mój dylemat m.in.
              • kosmos_b Re: PCI express co to warte? 21.01.05, 10:03
                > Popieram. Jezeli wiesz cos, napisz. Natomiast jesli chcialbys zeby tak sie
                > stalo, lub wydaje ci sie ze tak byc powinno zaznacz to. I nie tworzmy legend.
                > PCI express istnieje, i jest to kolejny technologiczny krok naprzod.

Jakich legend? Rozwiń swoją wypowiedź i wytlumacz kto tworzy legendy.

Przecież nikt nie kwestionuje tego, że PCI-Express to krok naprzód. Chcesz to
                kupuj, ja sobie kupię za pół roku, albo za rok, bo teraz nie widzę takiej
                potrzeby. A beze mnie i bez paru osób, które teraz za to nie zapłacą ten
                niezwykle ważny postęp technologiczny również się dokona. Sam, razem z bzykiem,
                możecie go bezpośrednio wesprzeć i nikt tutaj wam tego nie broni.
        • k_r_m Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 18:31
          Obecnie standardem nadal jest AGP, PCI-e mozna nazwać co najwyżej nowym
          wchodzącym standardem
          • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 20:12
            k_r_m napisał:

> Obecnie standardem nadal jest AGP, PCI-e mozna nazwać co najwyżej nowym
            > wchodzącym standardem

Obecnie TY jestes jedynym standartem polskiej glupoty!

www.webopedia.com/TERM/S/standard.html

Warczysz a nie wiesz o czym mowisz!

• Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 17:01
      JK napisał(a):

> G-Force 6600 lub radeon X600 do tego inna płyta ma to zapewnić niby wydajność
      > na poziomie AGP16x zamiast 8x czy tak jest w istocie?
      > Ktoś doświadcza tego dobrodziejstwa? Proszę o wrażenia bo wkrótce czas na
      > nową maszynę

PCI EXPRESS jest to NOWY BUS ktory wyparl poprzedni standard.
      Wprowadzenie PCI Express to jeden z najwazniejszych usprawnien
      architektury komputera.

PCI-e od czerwca bedzie na wszystkich nowych komputerach szczegpolnie
      nowych NOTEBOOKACH pierwszy raz pozwalajac NOTEBOOK dorownac DESKTOP.

Praktycznie pytasz sie czy warto jezdzic samochodem na napompowanych
      oponach, czy wystarczy na kapciach.

A to tylko zalezy od tego czy jedziesz do gory czy w dol!
      • kell99 Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 17:08
        jak kula w plot trafiles z tymi notebookami. efekt jest akurat odwrotny, pcie
        dziala tak samo szybko jak agp, ale "pozera" wiecej pradu, dzieki temu testy
        porownawcze nowego pentium m (sonoma) pokazaly, ze czas pracy na bateriach
        zmniejsza sie nawet o 20 minut. to ja pieknie dziekuje, za taka nowosc
        • Gość: galilleo Re: PCI express co to warte? IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 21:18
          kell99 napisał:

> jak kula w plot trafiles z tymi notebookami. efekt jest akurat odwrotny, pcie
          > dziala tak samo szybko jak agp, ale "pozera" wiecej pradu, dzieki temu testy
          > porownawcze nowego pentium m (sonoma) pokazaly, ze czas pracy na bateriach
          > zmniejsza sie nawet o 20 minut. to ja pieknie dziekuje, za taka nowosc

Kula trafila w plot i zniszczyla plot.

Roznica w transfer rate (bandwith) pomiedzy AGP i PCI-e nie wymaga tutaj
          dalszych komentarzy.

Wlasnie jezeli chodzi o architekture komputerow to PCI-e jesli chodzi o
          notebook jest to jeden z najwiekszych krokow technologicznych, poniewaz
          pozwoli na operacje notebook na takim samym poziomie jak desktop.

Jest to wlasnie bardzo wazny krok do miniaturyzacji sprzetu.

Brak pelnego zrozumienia PCI-e bus technologi i bandwith 2 GB (AGP 8x) AGP
          versus 4GB per second nie jest obrona aby pisac na tym forum tak typowe
          dla ciebie idiotyczne wypowiedzi.

The standard expansion slot on motherboards with the PCI Express is x1 slot.
          In this case, "x1" means the slot has one PCI Express lane, which will give it
          a bandwidth of 250MB/s (500MB/s if you count the bandwidth in both directions,
          i.e. full-duplex), making it almost twice as fast as PCI. On top of that,
          devices will nor longer find themselves competing for bandwidth, as each slot
          will have the full 250MB/s for itself.

Graphics cards will use the x16 PCI Express, means 16 lanes, which add up to a
          total peak bandwidth of 4GB/s, or 8GB/s counting the 4GB/s in the other
          direction. Currently only the transfer rate in one direction is of any
          importance for graphics performance in any way.

Niestety znow nie wykazujesz sie wiedza, tylko swoim typowym bezsensownym
          krakaniem wlasnych opini, bez podstaw technologicznych.

To nie nalezy do przyjemnosci aby komus ciagle wszkazywac jego wlasna
          glupote, ale ktos czasami to musi zrobic.

Kilku kretynow z "ELITY" tego forum ma tak idiotyczne wypowiedzi ze
          czytajacy ktory zna ten przedmiot moze sie zdrowo bawic dostajac
          rozrzedzonej sraczki.

Nie ma sie co dziwic ze wlasnie takie opinie wplywaja na opinie ze ktos
          jest "glupi jak Polak!"

Jezeli chcesz cos powiedziec to tylko wtedy jezeli cos naprawde wiesz a
          nie dlatego ze musisz sie wypowiedziec aby kolejnie klepac swoje bzdury,
          bo masz okazje aby cos powiedziec, z sensem czy bez.
          Co SONOMA ma do PCI-e?

Chodzi o bandwith a nie o pozeranie pradu.
          komputer zre prad, a nie tylko PCI-e.
          Nie porownuj kartofli do pomaranczy!

Zeby krowa dawala wiecej mleka to ja trzeba nie tylko karmic ale takze
          wydaniej doic!

Porownuj karty na tym samym poziomie z takim samym "engine" a nie z dwoma
          innymi.

INTEL sie juz dawno nie liczy, wiec SONOMA mnie tez nie interesuje,
          tak ze nie mam zamiaru omawiac ich zacofanych przestarzalych produktow.

www.motherboards.org/articles/tech-planations/1438_4.html
          graphics.tomshardware.com/graphic/20040310/index.html
          • kell99 Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 21:44
            przeczytalem tylko kilka linijek, zanim nie zaczales na mnie rzucac miechem i
            powiem tak. nie ma obecnie karty graficznej, ktora wykorzystywalaby calkowicie
            przepustowosc agpx8 i dzieki temu dzialala gorzej niz wersja pcie.
            po 2gie, mam desktop do grania nie potrzebuje szybkiego 3d w laptopie,
            pomijajac, ze 3d ktore moge kupic do desktopa jest nieporownywalnie bardziej
            wydajne od czegokolwiek porownywalnego z laptopem.
            jezeli chce uzywac laptopa poza domem, to liczy sie dla mnie przede wszystkim:
            + jakosc wykonania,
            + dlugosc dzialania na bateriach,
            + wielkosc i waga.

zauwaz, ze te 3 wymagania spelniaja tylko laptopy z pentium m, a sodoma z pcie
            bedzie dzialac krocej niz pentium m z grafika agp. nie wspominam nawet o p4 czy
            athlonie, bo one nawet nie wchodza w gre.

kazdy ma inne potrzeby, racz to zauwazyc.

EOT.
          • Gość: gmork Re: PCI express co to warte? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.01.05, 22:31
            Gość portalu: galilleo napisał(a):

> Roznica w transfer rate (bandwith) pomiedzy AGP i PCI-e nie wymaga tutaj
            > dalszych komentarzy.

bo już inni napisali to przed tobą. co wynikło z tego że od dłuższego czasu mamy
            różnice w transfer rate (bandwidth) między agp x4 i x8? NIC.

> The standard expansion slot on motherboards with the PCI Express is x1 slot.
            > In this case, "x1" means the slot has one PCI Express lane, which will give it
            > a bandwidth of 250MB/s (500MB/s if you count the bandwidth in both directions,
            > i.e. full-duplex), making it almost twice as fast as PCI. On top of that,
            > devices will nor longer find themselves competing for bandwidth, as each slot
            > will have the full 250MB/s for itself.

i o tym też już było w tym wątku po cholere znowu to podajesz? zajmij sie czyms
            innym niz pisaniem o sprzecie bo inni robia to lepiej od ciebie! z resztą co ma
            piernik do wiatraka wiadomo ze pci ex ma o wiele lepsze możliwosci od zwyklego
            pci. ale z tym sie wszyscy zgadzaja ty jestes takim glabem ze nie rozumiesz o
            czym jest ten watek. to ja ci wytlumacze jest o tym ze najmocniejsza karta
            graficzna dzialajaca na agp nie wykorzystuje nawet polowy maksymalnego
            transferu. wiec akurat w tym przypadku to nie ma znaczenia ze karta bedzie na
            pci expres. jestes taki tępy ze nie mozesz tego pojąc? jak ktos napisze test
            sprawdzajacy przepustowosc to wtedy wyjdzie ze pci ex ma wiekszy transfer i co z
            tego? zanim karty graficzne beda wykorzystywaly taki transfer to agp i tak juz
            dawno bedzie w muzeum. przestan sie klocic ze wszystkimi o wszystko bo nie masz
            od siebie nic ciekawego do dodania tylko klepiesz jakies glupoty i obelgi
            • Gość: galilleo [...] IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 22:51
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • broch Re: PCI express co to warte? 20.01.05, 17:13
        Nie nie warto:
        Podobnie jak z pierwszymi urzadzeniami USB 1.0, AGP1x itp
        Za ~rok wejdzie PCI-e o lepszych parametrach niz aktualna szyna. Okaze sie ze
        jest oczywiscie niekompatybilna z pierwsza wersja ktora masz. Innymi slowy
        bedziesz musial kupowac nowa plyte jesli bedziesz chcial zainstalowac nowe
        urzadzenia PCIe.
        Kupowanie nowosci jest dla osob ktore lubia placic za duzo (oczywiscie) i dwa
        razy (bo i tak beda musieli kupic nowsza wersje amy urzadzenia dzialaly
        poprawnie) za rozwoj technologii

Z nowosciami zawsze lepiej poczekac. Najlepiej o tym swiadczy historia
        telewizorow plazmowych z ktorych producenci sie wycofuja na korzysc innych
        rozwiazan.
        • Gość: SA PLASMA TV IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 21.01.05, 04:40
          "nowosciami zawsze lepiej poczekac. Najlepiej o tym swiadczy historia
          telewizorow plazmowych z ktorych producenci sie wycofuja na korzysc innych
          rozwiazan."

hej, moglbys napisac wiecej do powyzszego ?
          • Gość: galilleo Re: PLASMA TV IP: *.west.biz.rr.com 21.01.05, 04:57
            SA napisał(a):

> "nowosciami zawsze lepiej poczekac. Najlepiej o tym swiadczy historia
            > telewizorow plazmowych z ktorych producenci sie wycofuja na korzysc innych
            > rozwiazan."
            >
            > hej, moglbys napisac wiecej do powyzszego ?

;-)))))))))))))))))))))0

Jak on moze na ten temat cos napisac, jak po za slowem PLAZMA on nnic nie
            wie!

Inne roziazania sa tylko tansze w produkcji i pozwalaja na wyzszy zysk
            przy masowej sprzedarzy, to nie znaczy lepsze.

• broch Re: PLASMA TV 21.01.05, 14:31
              Rzecz w tym ze firmy powoli wycofuja sie z plazmowych telewizorow ze wzgledu na
              koszta (Reuters i in.).
              Do problemow nalezy m.in.
              problemy z tzw "burn-in". Przezywalnosc ekranow plazmowych ma sie nijak to LCD.
              nnymi slowy koszty rosna ze wzgledu na wieksza zuzywalnosc

Jakosc obrazu jest oczywiscie duzo lepsza w wypadku telewizorow plazmowych, nie
              mniej ze wzgledu na (do tej pory) problemy zwiazane z kosztami utrzymania
              (koszty produkcji sa nizsze w wypadku telewizorow plazmowych), koszty utrzymania
              oznaczaja nie tylko krotszy czas przezycia ale rowniez znacznie wyzsze zuzycie
              energii elektrycznej. Pojawienie sie nowych technologii pozwalajacych na
              zmniejszenie rozmiarow kineskopu tradycyjnych ekranow (CRT). Przyszlosc ekranow
              plazmowych jest niepewna.

Galilleo, Twoje wypowiedzi swiadcza wylacznie o niezwyklym prymitywizmie. Czy Ty
              ukonczyles jakies szkoly? Jesli tak to jaki program specjalnego nauczania dla
              dzieci trudnych pozwolil Ci na uzyskanie poziomu podstawowego wyksztalcenia?
    • Gość: x Tylko dla takich debili jak bzyk vel galilleo IP: *.chello.pl 20.01.05, 17:55
      Na razie po prostu nie warto, stosunek wydajność do ceny zdecydowanie przemawia
      na razie za zwykłym AGP. I nie pie..pajacu ze PCI to juz standart. Co
      najwyżej dla takich lamerów jak ty, dla których ważniejsze jest się pochwalić
      tym PCi i 1000 W zasilaczem, gdy tak na prawdę prócz znacznie wyższej ceny nic
      im to nie daje.
      • kell99 Re: Tylko dla takich debili jak bzyk vel galilleo 20.01.05, 18:37
        ale to juz standard w nowych komputerach, plyty do nowych p4, athlonow 64
        (nforce4, via kt8-890) sa wszystkie z pci-e. mozna wiec podejrzewac, ze agp
        bedzie wymierac. na sile wymieniac nie warto, ale kupujac nowy komputer warto
        kupic juz plyte z pcie (gdy zmieniasz tez karte grafiki), by na przyszlosc nie
        zostac z plyta glowna do ktorej nie wlozysz zadnej nowej karty.
        • k_r_m Re: Tylko dla takich debili jak bzyk vel galilleo 20.01.05, 18:49
          PCI-E przynajmniej jak dla mnie jest standardem wprowadzanym na siłe przez
          producentów sprzętu, zmuszają ludzi do wymiany nie tylko karty graficznej/płyty
          głównej, ale całego sprzętu, zazwyczaj z procesorem włącznie,
          AGP z powodzeniem wystarczyłoby jeszcze na dość długi czas, więc trzeba było
          wymysleć coś nowego i na siłę to wypromować
          • kell99 Re: Tylko dla takich debili jak bzyk vel galilleo 20.01.05, 18:59
            takim samym standardem jak np btx, atx2.0, wma, ddr2 etc. zysk liczony w
            procentach (o ile wogole jakis jest), a cena spora.
            jednak pcie ma tez swoje zalety, to jest standard (x16) ze spora rezerwa ktora
            dopiero bedzie wykorzystana przez nastepne generacje kart graficznych. da to
            producentom okres przejsciowy, nie bedzie sytuacji, ze pojawi sie produkt,
            ktorego nigdzie sie nie 'wetknie' :)
            jednak jak slysze chore plany i daty wprowadzenia nastepcy to masz racje, zalewa
            krew.. agp utrzymalo sie ok 7lat, mam nadzieje, ze pcie jeszcze z 6 pobedzie na
            rynku. pamietasz, wiele osob narzekalo tak samo na agp x2, po co to komu, nic
            tego nie wykorzystuje, a po roku pojawily sie produkty (tnt2 i pierwsze gforce),
            ktore na prawde zaczely korzystac z agp, zostawiajac wersje na pci daleko w
            tyle. tutaj bedzie tak samo.. za jakis czas
            • Gość: galilleo Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 19:50
              kell99 napisał:

> takim samym standardem jak np btx, atx2.0, wma, ddr2 etc. zysk liczony w
              > procentach (o ile wogole jakis jest), a cena spora.

Cena nowych produktow jest praktycznie kalculowana kosztami produkcji z
              zyskiem, i jest kalkulowana tak aby kupcow na to bylomnstac.

starsze prdukty ktore sa wypychane po przez nowsza technologie sa
              sprzedawane ponizej ich kosztow produkcji po zamortyzowaniu sprzetu ktory
              byl uzywany do ich produkcji.

> jednak pcie ma tez swoje zalety, to jest standard (x16) ze spora rezerwa ktora
              > dopiero bedzie wykorzystana przez nastepne generacje kart graficznych. da to
              > producentom okres przejsciowy, nie bedzie sytuacji, ze pojawi sie produkt,
              > ktorego nigdzie sie nie 'wetknie' :)

Rozwoj technologii powoduje i pozwala na uzywanie alygorytmow ktore byly
              niedostepne przy programowaniu uzywajac starszych technologi. Aby ODCZUC
              ta roznice trzeba zaczekac kilka miesiecy az NOWE oprogramowanie
              uzywajace nowe alygorytmy uderzy rynek.

Przeciez nie bedziesz mogl grac NOWYCH gier pisanych pod nowa
              technologie na DOS czy sprzet z 386!

> jednak jak slysze chore plany i daty wprowadzenia nastepcy to masz racje,
              > zalewa krew..

Dlaczego krew cie zalewa? Przeciez to samo dzialo sie w transportacji! Z
              wozu z koniem po przez pociag, rower, motocykl, trampki, autobus, tramwaj,
              samochod, do samolotu czy statku "niebieskiego".

Czy glaby takie jak X, kosmos czy k_r_m nadal biegaja za autobusem do
              pracy w trampkach?

> agp utrzymalo sie ok 7lat, mam nadzieje, ze pcie jeszcze z 6 pobedzie na
              > rynku. pamietasz, wiele osob narzekalo tak samo na agp x2, po co to komu, nic
              > tego nie wykorzystuje, a po roku pojawily sie produkty (tnt2 i pierwsze
              > gforce), ktore na prawde zaczely korzystac z agp, zostawiajac wersje na pci
              > daleko w tyle. tutaj bedzie tak samo.. za jakis czas

Przeciez na tym polega postep technologiczny ktory jest fundacja
              ekonomiczna krajiw technologicznych. Jest to po prostu drabinka postepu w
              czasie!

Krytykowanie technlogi na tym forum wiaze sie z idiotycznym lenistwe
              wielu ktorzy zamiast myslec jak zarabiac aby ich bylo stac na najnowsze
              produkty technologiczne bronia swojego lenistwa i nie umiejetnosci
              zarabiania w zacofanej ekonomii w ktorej uzywajac tej technologi moza
              robic pieniadze!

Zlej baletnicy przeszkadza falbanka przy spodnicy!

Gdyby zamiast pisac swoje wypociny te glaby zuzyly ten czas aby czegos sie
              nauczyc i wykorzystac to do polepszenia swojej sytuacji ekonomicznej i
              finansowej aby do czegosc dojsc w zyciu to ta technologia byla by ich
              zbawieniem a nie postrachem.

Na lenistwo i glupote jest tylko jedna metoda, zmuszenie ludzi do pracy
              aby zorganizowac za duzo ich wolnego czasu.

Glupcy jak pracuja dla kogos jako niewolnicy nie maja czasu aby
              narzekac!

Sczenieca ZAZDROSC do niczego nie prowadzi, tylko do nienawisci.

Nieawidza swojego wlasnego lenistwa, niezaradnosci i glupoty - krytykuja
              innych aby sie odprezyc! ... dla sportu, to typowe zajecie
              niewyksztalconego leniwego prymitywa polskiego!
              • k_r_m Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos 20.01.05, 20:12
                > Dlaczego krew cie zalewa? Przeciez to samo dzialo sie w transportacji! Z
                >
                > wozu z koniem po przez pociag, rower, motocykl, trampki, autobus, tramwaj,
                > samochod, do samolotu czy statku "niebieskiego".

wytłumacz mi proszę co miałeś na myśli pisząc o transportacji???

Za słownikiem PWN:
                transportacja
                rzad. «przewiezienie, przetransportowanie kogoś na miejsce przeznaczenia (zwykle
                pod opieką lub strażą)»
                Transportacja więźniów.
                • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 21:30
                  k_r_m napisał:

> wytłumacz mi proszę co miałeś na myśli pisząc o transportacji???

To znaczy rozwoj technologiczny transportacji bydla.

Z wozu z koniem po przez pociag, rower, motocykl, trampki, autobus, tramwaj,
                  samochod, do samolotu czy statku "niebieskiego".

Ty nadal latasz w trampkach za autobusem.
                  • Gość: he he he Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 22:01
                    > To znaczy rozwoj technologiczny transportacji bydla.
                    > Z wozu z koniem po przez pociag, rower, motocykl, trampki, autobus, tramwaj,
                    > samochod, do samolotu czy statku "niebieskiego".
                    Ty bzyk musisz naprawde na strasznej wsi mieszkac skoro u Ciebie bydlo
                    transportuje sie: konnym wozem (w zyciu nie widzialem krowy na furmance),
                    rower/motocykl (nowa kategoria karty rowerowej/prawa jazdy na motocykl dla
                    krowy), trampki (krowa w trampkach to cos nowego). No ale krowy w
                    tramwaju/autobusie ile zyje to nie widzialem. Samolotem tez sie bydla nie
                    przewozi a tym bardziej statkiem niebieskim (cokolwiek to znaczy). Ty sie czasem
                    zastanawiasz nad tym co piszesz? Bo mi sie wydaje ze wogole...
                    • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 23:04
                      he he he napisał(a):

> > To znaczy rozwoj technologiczny transportacji bydla.
                      > > Z wozu z koniem po przez pociag, rower, motocykl, trampki, autobus, tramwaj
                      > >, samochod, do samolotu czy statku "niebieskiego".

> Ty bzyk musisz naprawde na strasznej wsi mieszkac skoro u Ciebie bydlo
                      > transportuje sie: konnym wozem (w zyciu nie widzialem krowy na furmance),
                      > rower/motocykl (nowa kategoria karty rowerowej/prawa jazdy na motocykl dla
                      > krowy), trampki (krowa w trampkach to cos nowego). No ale krowy w
                      > tramwaju/autobusie ile zyje to nie widzialem. Samolotem tez sie bydla nie
                      > przewozi a tym bardziej statkiem niebieskim (cokolwiek to znaczy). Ty sie
                      > czasem astanawiasz nad tym co piszesz? Bo mi sie wydaje ze wogole...

Spojrz w lustro przecierz JA pisalem o TOBIE!

PS.

Bardzo bym chcial mieszkac wlasnie na STRASZNEJ WSI!
              • k_r_m Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos 20.01.05, 20:18

> Gdyby zamiast pisac swoje wypociny te glaby zuzyly ten czas aby czegos sie
                >
                > nauczyc i wykorzystac to do polepszenia swojej sytuacji ekonomicznej i
                > finansowej aby do czegosc dojsc w zyciu to ta technologia byla by ich
                > zbawieniem a nie postrachem.
                >
                > Na lenistwo i glupote jest tylko jedna metoda, zmuszenie ludzi do pracy
                > aby zorganizowac za duzo ich wolnego czasu.
                >
                > Glupcy jak pracuja dla kogos jako niewolnicy nie maja czasu aby
                > narzekac!

ciekawy jestem w jaki sposób ty poprawiasz swoją sytuację finansową pisząc na
                tym forum takie bzdury jak powyżej
                • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 21:27
                  k_r_m napisał:

> ciekawy jestem w jaki sposób ty poprawiasz swoją sytuację finansową pisząc na
                  > tym forum takie bzdury jak powyżej

Ja bzdur takich jak ty prymitywie nie pisze, a twojej ciekawosci nie mam
                  zamiaru zaspokajac, nikt mi za to nie placi.

Moja sytuacja finansowa w porownaniu z twoja jest taka ze pozwala mi to
                  na dobra rozrywke, pomiedzy transakcjami zarabiajac pieniadze.

Po prostu moglbym ciebie kupic jak mieso na haku u rzeznika, na wage, bo
                  nic wiecej warty nie jestes.

• k_r_m Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos 20.01.05, 22:50

> k_r_m napisał:
                    >
                    > > ciekawy jestem w jaki sposób ty poprawiasz swoją sytuację finansową piszą
                    > c na
                    > > tym forum takie bzdury jak powyżej
                    >
                    > Ja bzdur takich jak ty prymitywie nie pisze, a twojej ciekawosci nie mam
                    > zamiaru zaspokajac, nikt mi za to nie placi.
                    >
                    > Moja sytuacja finansowa w porownaniu z twoja jest taka ze pozwala mi to
                    >
                    > na dobra rozrywke, pomiedzy transakcjami zarabiajac pieniadze.
                    >
                    > Po prostu moglbym ciebie kupic jak mieso na haku u rzeznika, na wage, bo
                    > nic wiecej warty nie jestes.
                    >

ciekawy jestem bardzo skąd twoja pewnośc do mojej sytuacji finansowej, jaką ty
                    mozesz mieć pracę skoro cały czas siedzisz naforum i starasz się wyprowadzać
                    ludzi z równowagi

śmiem twierdzić, że jesteś zapryszczonym 15 letnim maniakiem, a nie rekinem
                    finasowym

aha, to był ostani mój post w tym wątku bo na takich idiotów jak ty szkoda
                    marnować klawiatury
                    • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 23:10
                      k_r_m napisał:

> ciekawy jestem bardzo skąd twoja pewnośc do mojej sytuacji finansowej, jaką ty
                      > mozesz mieć pracę skoro cały czas siedzisz naforum i starasz się wyprowadzać
                      > ludzi z równowagi

Ciekawosc to cecha CHAMSTWA!
                      Na reszte twoich kretynskich wywodow nie musze odpowiadac.

> śmiem twierdzić, że jesteś zapryszczonym 15 letnim maniakiem, a nie rekinem
                      > finasowym

Opinie sa jak dziury w dupie kazdy ma jedna!

> aha, to był ostani mój post w tym wątku bo na takich idiotów jak ty szkoda
                      > marnować klawiatury

zanim omkims kogo nie znasz ciemniaku sie wypowiesz to spojrz w lustro.
                      Cale szczescie ze wreszczie przestaniesz z ludzi roboc idiotow.

• Gość: swissman Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.usz.ch / *.unizh.ch 21.01.05, 12:42
                kolega sympatyczny "galileo" napisal:

"Cena nowych produktow jest praktycznie kalculowana kosztami produkcji z
                zyskiem, i jest kalkulowana tak aby kupcow na to bylomnstac.

starsze prdukty ktore sa wypychane po przez nowsza technologie sa
                sprzedawane ponizej ich kosztow produkcji po zamortyzowaniu sprzetu ktory
                byl uzywany do ich produkcji."

no i ja sie zastanawiam smiac sie czy plakac???
                • m.gregor Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos 21.01.05, 12:47
                  Mnie to juz tylko smieszy to co on wypisuje...Ale zostaw go...on jest
                  niereformowalny...
          • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 19:27
            k_r_m napisał:

> PCI-E przynajmniej jak dla mnie jest standardem wprowadzanym na siłe przez
            > producentów sprzętu, zmuszają ludzi do wymiany nie tylko karty
            > graficznej/płyty głównej, ale całego sprzętu, zazwyczaj z procesorem włącznie,
            > AGP z powodzeniem wystarczyłoby jeszcze na dość długi czas, więc trzeba było
            > wymysleć coś nowego i na siłę to wypromować

Nikt nikogo do niczego nie zmusza.
            Nie ma PRAWA ktore ci NAKAZUJE abys mial komputer.

Mozesz nadal uzywac LICZYDLO!

30lat temu CEO DEC twierdzil ze nie ma potrzeby aby ludzie uzywali
            komputery w domach.
            Takich kretynow nie powinno sie dopuszczac do TECHNOLOGII.

Babie nie jest potrzebny KOMPUTER aby wychowywala dzieci, i trzymala
            recepty na potrawy na komputerze.

Dzieciom jest potrzebny komputer do rozwoju logiko i inteligentcji aby
            nie byly tak glupie jak baba!

Jestes tylko przykladem zacofanego pokolenia ktore nie mysli a wyraza
            opinie bo maja taka mozliwosc!

EKONOMIA w krajach cywilowanych polega na produkcji nowych technologi
            ktore powoduja ze ludzie je "CHCA i POTRZEBUJA" aby zaspokoic swoje
            marzenia.

Nie bedzie nowej TECHNOLOGI cala ekonomia usiadzie, ludzie beda bez
            pracy i beda narzekali na forum ze wszystko jest drogie i nie potrzebne
            aby sie bronic przed swoja upadloscia finansowa.

Bezmyslnemu glupkowi NIC nie jest potrzebne po za WODA do picia i
            CHLEBEM aby mogl znosic KUPE!
            • gray Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m 21.01.05, 07:58

wygląda na to, że albo kupujesz wszystko co się da dla ratowania kraju i jego
              gospodarki, albo jesteś bezmyślnym konsumentem, który dorabia sobie do swojego
              zachowania ideologię.
          • kosmos_b Re: Tylko dla takich debili jak bzyk vel galilleo 20.01.05, 19:29
            > producentów sprzętu, zmuszają ludzi do wymiany nie tylko karty graficznej/płyty
            > głównej, ale całego sprzętu, zazwyczaj z procesorem włącznie,
            > AGP z powodzeniem wystarczyłoby jeszcze na dość długi czas, więc trzeba było
            > wymysleć coś nowego i na siłę to wypromować

Ale to nie do końca tak. AGP owszem, jako port dedykowany i niezależny w
            zupełności wystarczyłby jeszcze na długo. Niestety, w końcu i tak coś trzeba
            było zrobić z PCI, bo po prostu ta szyna już powoli nie wyrabia. Parę lat temu
            oddzielono grafikę (AGP) później projektanci chipsetów wymyślali różne sztuczki,
            żeby odciążyć PCI, jakieś niezleżne magistrale między mostkami itp ale to
            wszystko były doraźne rozwiązania. PCI-E rozwiąże te problemy, ponieważ jest to
            szereg niezależnych łączy, czyli urządzenie podłączone do każdego z nich, ma dla
            siebie cały max transfer dla jednego łącza i nie ogląda się na nic. To jest
            zasadnicza różnica, szczególnie gdy ktoś podłącza kilka urządzeń, który wymagają
            dużej przepustowości. No a jeśli już mamy takie łącza to po co nam agp? Jego
            wywalenie upraszcza całą architekturę i wprawadza prosty, jednolity system.

A jeśli chodzi o dzisiejsze karty AGP to tak bym sie nie martwił, bo zanim
            standard PCI-E na dobre już się zadomowi to dzisiejsze karty i tak będą dawno do
            wymiany ;) a wszystkie następne są i będą już w wersjach PCI-E.
          • Gość: galilleo Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 19:56
            k_r_m napisał:

> producentów sprzętu, ...

Ty jestes NIKIM, dla producentow sprzetu.
            Na nic ciebie nie stac bo jestes za glupi zeby zarobic na siebie!

Gdybys ruszyl DUPA zamiast narzekac tobyc moze EKONOMIA POLSKA by sie
            tez ruszyla!

Jak sie nie obraca kasa to ludzie umieraja z lenistwa a nie z glodu!

• Gość: he he he Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:21
              I to sie wg. bzyka nazywa dyskusja i rzeczowe argumenty...

> Ty jestes NIKIM, dla producentow sprzetu.
              > Na nic ciebie nie stac bo jestes za glupi zeby zarobic na siebie!
              ...to jest dyskusja....

> Gdybys ruszyl DUPA zamiast narzekac tobyc moze EKONOMIA POLSKA by sie
              > tez ruszyla!
              > Jak sie nie obraca kasa to ludzie umieraja z lenistwa a nie z glodu!
              ...a to sa rzeczowe argumenty...
              • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 21:35
                he he he napisał(a):
                > I to sie wg. bzyka nazywa dyskusja i rzeczowe argumenty...

Z idiotami nie warto dyskutowac wystarczy wykazac im podstawwe luki w
                ich wiedzy, dyskutuje sie z ludzmi na odpowiednim poziome a nie z
                ciemniakami.

> ...a to sa rzeczowe argumenty...

Glabom innych argumentow przytaczac nie mozna, to nic nie zmieni, i tak
                zawsze zostana glabami!

Ucz sie abys nie byl takim glabem jak "ELITA" kretynow na tym forum.

• prawdziwy.tebe Re: Tylko dla takich debili jak k_r_m, X, kosmos 21.01.05, 13:24

> > Jak sie nie obraca kasa to ludzie umieraja z lenistwa a nie z glodu!

> ...a to sa rzeczowe argumenty...

no coz, ja nie wiem, czy to jest argument, ale mysle, ze jest w tym bardzo
                duzo prawdy. a moze nawet wiecej. komuna niestety nauczyla lenistwa a skutki
                sa oplakane.
        • Gość: galilleo Re: Tylko dla takich debili jak X czy kosmos IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 19:15
          kell99 napisał:

> ale to juz standard w nowych komputerach, plyty do nowych p4, athlonow 64
          > (nforce4, via kt8-890) sa wszystkie z pci-e. mozna wiec podejrzewac, ze agp
          > bedzie wymierac. na sile wymieniac nie warto, ale kupujac nowy komputer warto
          > kupic juz plyte z pcie (gdy zmieniasz tez karte grafiki), by na przyszlosc nie
          > zostac z plyta glowna do ktorej nie wlozysz zadnej nowej karty.

Oczywiscie ze jest to STANDART czyli ZBIOR zatwierdzonych do produkcji
          przemyslowej SPECYFIKACJI!

Glaby KRACZA bo nie rozumieja przyjetych terminow jezyka
          technologicznego!

www.webopedia.com/TERM/S/standard.html

Jak ktos nie rozumie co znaczy STANDART jak moze sie o nim wypowiadac?

To takie wlasnie CHLOPSKIE dukanie i staranie sie przekonac innych
          ze cos sie wie na temat ktorego sie nie rozumie.
          • gray Re: Tylko dla takich debili jak X czy kosmos 21.01.05, 08:00

> Jak ktos nie rozumie co znaczy STANDART jak moze sie o nim wypowiadac?

ja nie rozumiem. w zasadzie to nie ma takiego słowa ale być może właśnie chodzi
            o to, że wszyscy wypowiadają się o standardzie a ty jeden o standarcie i stąd
            różnica poglądów :D
      • Gość: galilleo [...] IP: *.west.biz.rr.com 20.01.05, 19:10
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: MaciekS Juz jest takie szybkie... IP: *.gs.com 20.01.05, 19:13
      ... ze nie widze roznicy. Cos jak z tymi milinami kolorow i pasmie dzwieku do
      sluchania powyzej 20kHz
      • kell99 Re: Juz jest takie szybkie... 20.01.05, 22:07
        roznica pomiedzy tysiacami kolor (16bit) i milionami kolorow (24bit) jest
        potezna. wystarczy wyswietlic zdjecie (bez ditheringu) np nieba, gdzie paleta
        lagodnie sie zmienia. masz okazje poogladac "placki" w jednym kolorze, zamiast
        lagodne przejscia tak jak powino byc.
    • Gość: oxymoron Re: PCI express co to warte? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 11:59
      Ja tam radze agp a jesli chesz zecywisce w cos lepszego zainwestowac to do tego athlona 64. No chyba ze lezysz na kasie wtedy wez a64 z pcie.
      • Gość: JK Re: PCI express co to warte? IP: 57.66.193.* 21.01.05, 13:01
        Na przykładzie zestawów z Vobisu Athlon 64 z AGP 8x kosztuje 3 tys.
        a X-Power PIV 3,2 GHz z Gf6600 jest o 1 tys. droższy.
        Gdyby była wersja Athlona 64 z PCIe byłaby droższa wg Ciebie od X-power?
        A jeżeli wziąść PC2 MX to GF5500 jest wystarczająco dobrą kartą aby dorównać
        zestawowi X-Power? Jeżeli nie to jaka karta AGP8x (1000 PLN zostaje na
        wyrównanie różnicy) byłaby najlepsza?
        • Gość: oxymoron Re: PCI express co to warte? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 14:50
          Zalezy jak szybko wejdą płyty z pcie dla a64 na rynek.
          Co do kupowania w vobise to malo zestawow ma tam procki amd niestety (na intelach raczej vobis wiecej zarabia)

A odto odpowied na pytanie:
          np.:
          WinFast GF A6600 GT TDH 128MB 128bit za ok 900
          lub
          WinFast A400-TDH128 GF 6800 128MB 256bit za ok 1200

Biorąc pod uwage ze gf 5500 kosztuje ok 300 to za cene zestawu z intelem masz kompa z grafa o klase lepsza i 64 bitowym procem

! i jescze jedno: zorientuj sie czy w wypadku zakupu koma z a64 i winda 32bitowa bedziesz mogł bezpłatnie uaktualnic ja do 64 bitowej wersji.

• Gość: JK Re: PCI express co to warte? IP: 57.66.193.* 21.01.05, 15:20
            No tak ale już kolka AMD jest w ofercie więc nie jest tak źle.
            Czyli Twoim zdaniem lepiej pójść w A64 z dobrą grafiką niż w PCI i P4.
            To dla mnie istotna informacja bo przecież najważniejsze jest to aby określoną
            sumę wykorzystać jak najlepiej.
            Dziękuję bardzo.
            • Gość: oxymoron Re: PCI express co to warte? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.05, 16:03
              Tak ja wola bym a64 w gniezdze s939 z lepsza grafa niz intela z gorsza na pcie.
              Taki sprzet nie powinen sie mocno zetazec w ciagu 2 lat. A zapewne jak intel
              wypusci swego 64 bitowca dla domu to bedze miec inna podstawke wiec decydujac
              sie na pcie i intela ograniczasz do sie 32 bitow.

Co do ceny to sklłaka nastepujacej konfiguracji :
              A64 (s939) 3,2 box
              2x256 ram (twinmos duall)
              płyta MSI K8T Neo2-F na VIA K8T800 Pro
              hdd 160 gb seagate sata ncq
              gf 6600 gt 128MB
              DVD+/-RW x16 samsung

mozna zakupic za ok 3100
              z 6800 kostowalo by to jakies 400 wiecej.

Wazna uwaga dotyczaca sprzetu z a64: BARDZO istotna jest jakosc (timingi)
              pamieci ram.

Mam nadziej ze pomogłem :)
    • Gość: JK Re: PCI express co to warte? IP: 57.66.193.* 21.01.05, 13:15
      Ale dyskusję rozpętałem..
      Dziękuję Wam za pomoc nie myślałem że będą aż tak rozbieżne opinie.
      Dodam, że muszę kupić zupełnie nowy zestaw bo stary choć wciąż sprawny służy mi
      już 5 lat i nie nadaje się już do rozbudowy i sądzę, że jaki bym teraz nie
      kupił za 3 lata też nie będzie nadawał się do modyfikacji bo wszystko za szybko
      w tej branży się zmienia.
      Od nowej maszyny oczekuję stabilności, bezproblemowych instalacji softwaru (nie
      wiem czy Athlony wciąż mają ten problem) i wydjności do aplikacji cadowskich 3D
      obróbki zdjęć cyfrowych i wymagających gier oczywiście (czym byłby komputer
      gdyby nie te gry). Na szczęście mam wciąż dobry monitor więc tylko pudło trzeba
      kupić.
      Rozeznanie rynku zrobiłem i co? skłaniałbym się na Vobisa albo Optimusa bo jak
      policzyłem złożenie podobnej konfiguracji wyjdzie podobnie.
      No ale cóż nowości się pokazały i dylematów przybyło a nie chciałbym kupić
      czegoś co za rok lub dwa będzie miało problem z wydajnością.
      Może poczekam aż pokaże się jakiś Athlon na płycie z PCIe na razie takiego
      gotowca nie spotkałem.
      Pozdrawiam wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka