Dodaj do ulubionych

Notebooki APPLE

IP: *.vera.net.pl / *.net.pl 09.02.05, 16:29
Mam kilka pytan i prosiłabym o pomoc.

Czy wogóle ktoś z Was używał kiedys notobooki tej firmy?

Jak działa?

Czy system operacyjny Apple jest lepszy od Winodwsa
czy dla takiego laika jak mnie moga być z nim jakieś trudności?

Dzieki za pomoc.
pozdr.
magda

Obserwuj wątek
    • Gość: jose_g Re: Notebooki APPLE IP: 136.167.55.* 09.02.05, 16:53
      > Czy wogóle ktoś z Was używał kiedys notobooki tej firmy?

Tak

> Jak działa?

Bardzo dobrze :)

> Czy system operacyjny Apple jest lepszy od Winodwsa

To zalezy w czym. Do gier np. nie, bo gier na MacOSX jest zdecydowanie mniej niz
      dla Windows.
      Jest na pewno latwiejszy w obsludze. No i na pewno zdecydowanie mniej jest
      wirusow, spyware'u, trojanow, itp. na MacOSX

> czy dla takiego laika jak mnie moga być z nim jakieś trudności?

Raczej nie. To zalezy do czego wykorzystujesz komputer. Czyli musisz sobie
      odpowiedziec na jedno, ale to zaje...cie wazne pytanie - "Co chce na tym
      komputerze robic?".
      Jedyna "trudnosc" to ze caly system i wszystkie programy sa po angielsku.
      Polskie wersje prawie nie wystepuja.
      • Gość: magda Re: Notebooki APPLE IP: *.vera.net.pl / *.net.pl 09.02.05, 21:07
        komputer tylko do pracy no i moze do oglądania filmów ;)

ale jak wyglada spawa worda czy innych tego typu programu
        działaja?

dzieki
        • Gość: jose_g Re: Notebooki APPLE IP: 136.167.55.* 09.02.05, 22:21
          filmy zakodowane divx albo xvid obejrzysz bo kodeki sa dostepne. generalnie
          wszystkie filmy bez problemu obejrzysz oprocz egzotycznych microsoftowych
          formatow ktore nie zostaly udostepnione na inne platformy. np. nie da sie
          otworzyc wmv w wersji 9 bo nie ma kodeka :(

word, excel, powerpoint, photoshop, i cala masa innych programow jest bez
          problemu dostepna. a jak nie sa to te same programy ktore znasz z windows to sa
          przynajmniej ich zamienniki. polskie czcionki i sprawdzanie pisowni jest choc
          trzeba sobie samemu doinstalowac.
          gadugadu tez jest ale bez transferu plikow
          • Gość: Krzysiek Re: Notebooki APPLE IP: *.gateway.darnet.rybnik.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.02.05, 13:10
            Co do filmow w egzotycznych formatach, to byc moze otworzysz je przy pomocy
            portu linuksowego odtwarzacza MPlayer pod MacOS X
            (sourceforge.net/projects/mplayerosx/). U mnie pod linuksem bez problemu
            radzi sobie z tymi microsoftowymi wynalazkami, czesto lepiej niz oryginalny
            kodek i odtwarzacz.

Macintosh to wydaje mi sie calkiem niezly wybor, pomijajac jego cene. Mysle ze
            bedziesz zadowolona.
    • Gość: geek Re: Notebooki APPLE IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.05, 00:43
      Spoko, uzywam Apple od ponad 10 lat.A w pracy mam Windowsy, wiec mam porownanie.

Wirusow na ten sprzet prawie nie ma.
      System jest o lata bardziej zaawansowany od Windowsa (pewne rozwiazania ktore sa
      juz w Os X Pantherze sa dopiero planowane za jakis czas w Windowsach).
      Dla laika jest to sprzet najlepszy, poniewaz Mac Os X praktycznie sie nie
      wiesza, jest bardzo prosty i logiczny w obsludze, duzo przyjemniejszy w obsludze
      niz Windows.
      Z filmami bedzie problem, zwlaszcza tymi w egzotycznych subformatach .avi-do
      niektorych nie ma nawet na Maka zadnych codekow,to zawsze kulalo na Applu.
      Wordy itp. (np pakiet Office): Office Microsoftu jest zawsze na Maku szybciej
      nowsza wersja niz na pececie. Mozesz sobie tez sciagnac bezplatny OpenOffice.

W zasadzie sa branze, ktorych oprogramowanie nie wystepuje na Maku-np. programy
      do obrobki statystycznej, programy CADowskie (ostal sie jedynie ArchiCAD), bazy
      danych typu Oracle, oprogramowanie magazynowe, ksiegowosc itp. Wazne jest to co
      chcesz na tym komputerze robic.

Mac generalnie wolniej sie starzeje.
      To tyle.
      Szczegolowe pytania zadwaj na forum Applemaniakow:
      www.szarlotka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka