Dodaj do ulubionych

microsoft office- przypisy i marginesy

IP: *.chello.pl 13.04.05, 19:27
Byłabym bardzo wdzieczna, jak by mi ktoś pomógł wpewnej sprawie, jestem na
etapie pisania pracy licencjackiej i dopiero teraz zaczęłam pracować z tym
programem. A mój problem zwiazany jest z przypisami, po pierwsze : jak
ustawia sie trzcionkę na stałe, żeby nie zmieniac jej ręcznie za każdym
razem, po drugie dlaczego pomimo ustawienia marginesów z każdej strony po 2,5
cm. na dole pod przypisami mam różne marginesy, zawsze powyżej 2.5 siegajace
aż do 6 cm.Próbowałam już różnych opcji i niestety nie potrafię rozwiazać
moich problemów, Prosze o pomoc!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: abc2005 Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.petrus.com.pl 13.04.05, 21:13
      Jak się zmienia trzcionkę niestety nie wiem.
      Czcionki są definiowane w stylach. Nie radzę zmieniać co chwilę czcionki
      ręcznie, bo się pogubisz i praca będzie wyglądała okropnie. Dla tytułów
      rozdziałów (podrozdziałów) czcionkę wybieraj z okienka styl - nagłówki.
      Umożliwi to później automatyczne wygenerowanie spisu treści.
      Gdy wywołasz przypis - czcionka zmieni się automatycznie. Jeżeli Ci to nie
      odpowiada zdefiniuj własne style. Jak naciśniesz klawisz [F1] uzyskasz pomoc
      jak to zrobić.
      Jak wstawiasz przypisy? Pewnie usiłujesz to zrobić ręcznie i stąd ten problem z
      dolnym marginesem. Aby wstawić przypis wybierz (w XP)z menu Wstaw > Odwołanie >
      przypis dolny. Tak wstawiane przypisy są numerowane automatycznie. Gdy później
      podczas korekty będziesz chciała przypis usunąć lub dodać, automatycznie zmieni
      sie numeracja pozostałych. Przypisów będzie pewnie sporo i dlatego polecam
      umieszczenie odpowiedniej ikonki na pasku narzędziowym. Znacznie podniesie to
      komfort pracy.
      Powodzenia w ciężkiej pracy!
      PS. Pamiętaj o systematycznym robieniu kopii pracy na innym nośniku (dyskietka,
      CD-R. PenDrive).
      • Gość: edi Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 00:44
        DZIEKI ZA ODPOWIEDZ! PRZYPISOW NIE ROBIE RECZNIE, ROBIE TAK JAK NAPISALES, ALE I TAK MAM
        CIAGLE PROBLEMY, W OGOLE LINIA SEPARATORA ROBI SIE AUTOMATYCZNIE ZA WYSOKO I STAD PEWNIE
        TAKI SZEROKI MARGINES NA DOLE STRONY, ALE DLACZEGO? UMIESZCZENIE W PASKU NARZEDZI
        PRZYPISOW FAKTYCZNIE ULATWILO MI PRACE - WIELKIE DZIEKI. SLUSZNE SPOSTRZEZENIE ZE CZEKA
        MNIE CIEZKA PRACA, ALE TO TAKI DYSKOMFORT I CZASAMI NIEMOC PRZEZ TA NIEWIEDZE
    • Gość: abc2005 Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.05, 12:11
      Prawdopodobnie zlokalizowałem Twój problem.
      Z menu wybierz:
      Wstaw > przypis dolny > naciśnij [opcje]
      w okienku "umieść:" są dwie możliwości:
      - dół strony,
      - pod tekstem - pewnie tą opcję masz wybraną!
      Wybierz dół strony > [ok] [ok] i wszystko powinno być Ok.
      Tak jest w Word 97. Jeżeli masz XP bedzie podobnie ale w innym miejscu. Jak nie
      znajdziesz napisz. Odpowiem wieczorem.

PS Wyłącz [Caps Lock] - to jest krzyk!
      • Gość: edi Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.chello.pl 14.04.05, 15:36
        U mnie to wygląda tak : wstaw> odwołanie>przypis dolny>wstaw. Ustawione miałam
        pod tekstem, ustawiłam dół strony, no i zobaczymy, czy pomogło, zaraz zaczną
        pisać.
        • Gość: edi Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.chello.pl 14.04.05, 19:09
          Niestety,moje problemy nie zostały zupełnie rozwiązane. Własnie jestem w
          trakcie pisania pracy i wszystko jest po staremu, do zmiany trzionki ręcznie
          juz sie przyzwyczaiłam, szukałam w stylach ( myślałam że może tam można
          zmienić, nie ma takiej opcji, wymaganą mam trzcionkę nr.12, a ustawioną mam
          10.) Pomimo ustawienia przypisów, tak jak mi wskazałeś, nic sie nie zmieniło,
          margines na dole ma nadal powyżej 2,5 cm. tak jak patrzę na tą stronę która
          właśnie skończyłam margines dolny wynosi 6 cm. Wyglada to fatalnie, taka
          niezapełniona strona. Chyba najlepszym wyjsciem będzie oddanie komuś dp
          przepisamnia.
          • neder Re: microsoft office- przypisy i marginesy 14.04.05, 19:34
            Co do akapitów - być może Twój problem leży w tym, że masz włączoną
            opcję "bekarty i wdowy" ( w starszych wersjach to to się nazywa "sieroty i
            wdowy"...- ktoś miał fantazję...) Sprawdż format > akapit > zakładka podział
            wiersza i strony i tam jest ta opcja - jeśli jest włączona to ją odhacz i
            zobacz teraz czy nadal jest to samo - jeśli tak to posprawdzaj też inne
            wymienione tam opcje. Sorry, powiedziałabym Ci dokładniej co i jak ale krótko
            mam nową wersję Worda i te opcje trochę się różnią nawet nazwami od tej, którą
            miałam a tej jeszcze nie miałam okazji poznać. Jednak na 99% jestem pewna, że
            tam musisz szukać rozwiązania. A poza tym to ja i tak nie wiem jaka masz
            wersję. napisałaś? jesli tak to nie doczytałam.

Co do przypisów to może napiszę później jeśli nikt Ci nie odpowie.

pzdr.
            • user0001 [OT] Sieroty i wdowy... 14.04.05, 20:09
              Najpierw informacja dla niewtajemniczonych:

Gdy składamy teksty, zdarza się, że na dole strony ("kolumny") zostaje pierwsza
              linijka akapitu, a~reszta akapitu przechodzi do następnej kolumny. Zecer taką
              pierwszą linijkę nazywa "wdową". Sytuacja odwrotna, ostatnia linijka akapitu
              trafia na następną stronę to w~polskim nazewnictwie "bękart".

Tłumacze wczesnych wersji M$ Worda, nie znali polskiej terminologii i~pomylili
              się w~tłumaczeniu (typograficzna wdowa to po angielsku widow, a~typograficzny
              bękart to orphan).

W~trakcie pisania nie przejmuj się wdowami i~bękartami. Należy je usunąć dopiero
              po zatwierdzeniu ostatecznej wersji tekstu.

Przy okazji pamiętaj o wstawianiu "twardych spacji" (Ctrl-Spc w OOo, nie wiem
              jak w Wordzie). Najprawdopodobniej będziesz składać tekst o~szerokości powyżej
              60 znaków, tak więc:
              1. twarda spacja między wyrazem jednoliterowym a~następny wyrazem (przykład masz
              w~tym tekście, na forum nie ma znaku twardej spacji, w~miejscach w~których
              powinna się ona znajdować wstawiłem tyldę).
              2. twarda spacja między inicjałem a~nazwiskiem: B.~Prus, H.~Sienkiewicz.
              3. twarda spacja między tytułem a~nazwiskiem: prof.~Kleks, dr~No, inż.~Mamoń.
              4. twarda spacje przed itp. itd.: pistoletów, noży~itp.
              5. Kilka innych których nie pamiętam, ale rzucają się w~oczy.
              Dzięki twardym spacjom pojedyńcze unikniesz okropnie wyglądających pojedyńczych
              liter na końcach wierszy~itp.
          • neder PS. 14.04.05, 19:40
            Gość portalu: edi napisał(a):

> Chyba najlepszym wyjsciem będzie oddanie komuś dp
            > przepisamnia.

Nigdy tego ni erób - już lepiej samemu poświęcić czas i sie nauczyć niż dać
            komuś do przepisania - z mojego dośwaidczenia wynika, że często kjończy się to
            pretensjami ( a poza tym mnie odstrasza już sama cena, jaka trzeba za to
            zapłacić - zwłaszcza w gorącym okresie oddawania prac dyplomowych..)
          • Gość: mdk Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 19:43
            menu widok-nagłówek i stopka - ustawienia strony - układ
            • Gość: edi Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.chello.pl 14.04.05, 21:21
              Wyłączyłam opcję > kontrolę bekartów i wdów > w pracy nic się nie zmieniło. A
              jeśli chodzi o mój program to jest to word 2003 i już nie mam do niego sił ani
              cierpliwosci.
    • Gość: abc2005 Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.petrus.com.pl 14.04.05, 21:24
      1. Edi czcionka a nie trzcionkę!
      2. Jeżeli masz dalej problemy proponuję, żebyś przysłała kawałek swojej pracy
      na mój e-mail: adam77s@go2.pl
      Może uda mi się zobaczyć na czym polega Twój problem.
      Pozdrawiam
      • Gość: edi Re: microsoft office- przypisy i marginesy IP: *.chello.pl 14.04.05, 22:18
        Jeśli chodzi o trzcionkę to się przejęzyczyłam!!! Ale mój problem został przed
        chwilą rozwiązany, do tej pory nie moge uwieżyć w to proste rozwiązanie,
        okazuje sie, że miałam źle ustawione marginesy. Ustawiłam z każdej strony po
        2,5 cm, a okazuje sie że dolny margines powinien być ustawiony na 1.3
        cm.Trzcionka przypisu juz mnie tak nie martwi. Dzięki za pomoc wszystkim,
        którzy odpisali na mój post. I proszę nie śmiejcie sie ze mnie.
        • neder Re: microsoft office- przypisy i marginesy 14.04.05, 22:32
          Gość portalu: edi napisał(a):

> Jeśli chodzi o trzcionkę to się przejęzyczyłam!!!

Nikt się z Ciebie przecież nie śmieje. Przepraszam, ale muszę o tym wspomnieć -
          użyj automatycznego sprawdzania pisowni, czasami sie przydaje.

pzdr.
          • piscina Re: microsoft office- przypisy i marginesy 14.04.05, 22:37
            W tym wypadku sprawdzanie pisowni nic by nie dało, bo trzcionka to jest taki
            ptak - pewnie gnieździ się w trzcinach :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka