Dodaj do ulubionych

pasy na monitorze

IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.05, 20:05
Od jakiegoś czasu na monitorze /nowy z grudnia/z prawej strony mam drgające
pasy, jakby ktoś beżowym szerokim pędzlem namalował. Drgają i po chwili
znikają, potem na nowo to samo.
czy to zaczyna szwankować monitor, czy w ten sposób reaguje na jakieś
fale /np. radiowo-tv)w powietrzu?
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: pasy na monitorze IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 19.06.05, 21:31
      Może obok stoją głośniki, komórka itp.?
      • Gość: e.beata Re: pasy na monitorze IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.05, 23:23
        nie. Pół metra dalej drukarka, ale to chyba nie ona zawiniła? ;-)
        Nie chcę wozić monitora do serwisu, czekać, jeszcze może płacić a potem od nowa
        z gwarancją latać. Dlatego się zapytałam o fale. Mieszkam w wieżowcu, często
        monitor reaguje dzwiękiem na komórkę moją i komórki sąsiadów. Tak było od
        poczatku. Smugi są odniedawna. Może któryś z sąsiadów się dorobił jakiegoś
        sprzętu ;-)
        Czy jest to szkodliwe dla monitora?? Jak ewentualnie się zabezpieczyć? Może
        jakieś "odgromniki"?
        • Gość: Gearbox Re: pasy na monitorze IP: *.comitor.com.pl 22.06.05, 15:45
          Jeżeli jest to monitor CRT (z kineskopem) zacząłbym od rozmagnesowania (opcja
          degauss w menu). Jeżeli jest to LCD to zapominamy o tym.
          Jeżeli rozmagnesowanie nie daje jakichkolwiek rezultatów:

Jeżeli w pobliżu nie ma silnego źródła promieniowania elektromagnetycznego
          (głośnik, telefon komórkowy, itp.) to raczej nie spodziewałbym się, że to
          zakłócenie wywoływane jest polem od sąsiada (musiałoby mieć bardzo wysokie
          natężenie, np. sąsiad musiałby mieć w pokoju silnik elektryczny z lokomotywy,
          mikrofalówkę bez obudowy - ale wtedy byłby pewnie martwy;). Można to jednak
          sprawdzić - skoro zakłócenia występują po jednej stronie monitora (np. prawej),
          spróbuj go przesunąć metr "dalej" od zakłóceń (np. odpowiednio w lewo). Jeżeli
          nie ma rezultatów (jakichkolwiek), to przyczyna nie leży w zewnętrznych
          zakłóceniach.

W takim przypadku polecam jednak wizytę w serwisie. Piszesz, że monitor jest w
          miarę nowy, zatem na gwarancji, czyli po problemie.
    • torrencik Re: pasy na monitorze 22.06.05, 16:53
      I koniecznie ustawiać częstotliwość taką jaką ma MONITOR - a nie karta
      graficzna może dać maksymalnie !

A jakiej to firmy monitor ???

• Gość: Gearbox Re: pasy na monitorze IP: *.comitor.com.pl 23.06.05, 09:55
        W przypadku konfliktu częstotliwości odświeżania objawy mogą być dwa:
        1. nic się nie wyświetla, albo dymaniczna plątanina jak pijany Picasso
        2. występują paski biegające po ekranie, ale poziome
        Tym razem objaw jest inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka