Dodaj do ulubionych

???__KPUIC G4 533 czy nie__??

IP: 217.99.164.* 16.05.01, 01:12
Witam.
Borykam sie z dylematem. Kupić PawerMac'a g4 czy dalej brnąc w PC?
Pracuje w Photoshopie i wektorówce Ai lub Corel -świecania itd.... (DTP).
Czy naprawde wrto wlozyc 13 000 Pln w Macowke - czy kupic wypasionego Pc-ta??
Czy wogóle można porównywać te dwie maszyny??
Jesli pracujesz na G4 podziel się swoimi spstrzeżeniami!! Pzrekonajcie mnie!!
Obserwuj wątek
    • Gość: reginald Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.lodz.gazeta.pl 17.05.01, 14:57
      Nie wydasz az 13.000 na G4 (chyba że z monitorem), gorzej, że zmiana platformy
      wiąże się z wymianą oprogramowania (za pakiet Adobe będziesz musiał wybulić
      dodatkowe $1000). W domu 3mam skromniejszego maca i nie oddał bym go za
      najbardziej wypasionego blaszaka.
      pozdrawiam
    • Gość: Toni Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.wi.rr.com 18.05.01, 02:40
      Ja mam G4 450 i pracuje na Final Cut Pro i chyba kupie G4 760 dual z karta
      Matrox (real time rendering)
    • Gość: jaski Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.chicago-13-14rs.il.dial-access.att.net 18.05.01, 02:57
      Dla profa tylko MAc.
      • Gość: Maciek S Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.amdahl.com 18.05.01, 19:28
        Gość portalu: jaski napisał(a):

&#62 Dla profa tylko MAc.

Ej nie rob mi wylomu w domu. Moja zona to "prof" i ja tez. Czasem przekomarzamy sie co jest dla
        "profow". Ona mowi ze Mac (jest grafikiem) ja zartuje ze PC (jestem informatykiem). To tylko zarty ale
        wiem ze Mac ma ogromne zalety. Czekam tylko jak ustabilizuje sie OS-X i chyba kupimy duala. Ja
        niestety musze pozostac z PC, ale co zrobie z wideo edycja to nie wiem. Jak mielismy jeden komputer to
        byly ciagle walki o podzial czasu pracy. Mysle ze musimy pozostac z minimum dwoma komputerami i PC
        jednak bedzie trzymany w domu... odkad studio edycji (EditDV) mam na PC. Chyba nie ma sensu
        pakowac nastepnych 500-1000 dolarow by robic przesiadke. Poza tym mamy Windows i Linuxa na obu
        maszynach - Linux dla przyjemnosci pracy a Windows z musu.
        • Gość: jaski Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.chicago-21-22rs.il.dial-access.att.net 19.05.01, 00:27
          Hej.
          Ops, nie strasz mnie, ja w grafice jestem dyletant, wiem tylko, ze u mnie w
          pracy(gazeta) caly imaging robia na mac i mowia, ze tak byc powinno. Moja
          dzialka to siec i tu zaczynaja sie male problemy z Appletalk, ale warto sie
          pomeczyc bo do grafiki to najlepsze bydle(moze jeszcze Sun).Inna sprawa to
          koszty, Mac to nie PCta co wsadzisz do niej co nie badz i bedzie chodzic.
          Dwa komputery w domu to koniecznosc.
          Pozdrowienia z IL.
          • Gość: Maciek S Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.amdahl.com 21.05.01, 20:47

&#62 Hej.
            &#62 Ops, nie strasz mnie, ja w grafice jestem dyletant,
            &#62wiem tylko, ze u mnie w
            &#62 pracy(gazeta) caly imaging robia na mac i mowia, ze
            &#62tak byc powinno.

No wlasnie tak mowia typowi MacUserzy ;) Czy to jakas
            choroba?

&#62 Moja
            &#62 dzialka to siec i tu zaczynaja sie male problemy z
            &#62 Appletalk,

Ja slyszalem ze budujac siec z routerem (takim jak do
            DSL czy Cable Modem czyli broadband Internet) mozna
            uniknac problemow. Sa routery (SMC Barricade), ktore
            podobno pomagaja rozwiazac te problemy z
            Appletalkiem. Zreszta mozna sobie z tym jakos poradzic,
            nie? Co myslisz o tym? Dodatkowo Linux nie ma problemow
            z AppleTalk i robiac z jakiejs prostej i taniej maszynki
            opartej o Linuxa (i starego Pentium PII 350-450) mozna
            zrobic niezly serwerek i mala ale bardzo wydajna siec
            bez wiekszych problemow. Nie? Co myslisz o tym? Masz tu
            jakies prywatne albo zawodowe doswiadczenia?

&#62 ale warto sie
            &#62 pomeczyc bo do grafiki to najlepsze bydle(moze jeszcze
            &#62Sun).

Ja slyszalem jednak ze do niedawna najlepsza stacja
            graficzna byla ta Silicon Graphics a nie Mac, ale koszty
            byly bardzo wysokie a maszyna byla nadmiarowa do
            zwyklego "desktop publishing"... zreszta nie siedze w
            tym temacie gleboko.

&#62 Dwa komputery w domu to koniecznosc.

Niestety (albo moze na szczescie) to juz prawda...
            wiecej domownikow wiecej komputerow. Niedlugo to bedzie
            jak szczoteczka do zebow;)

Pozdrawiam z NJ
            • Gość: jaski Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__??/MAciekS IP: 207.154.140.* 24.05.01, 21:46
              Hej, male opoznienie,sorry.
              "..budujac siec z routerem (takim jak do
              DSL czy Cable Modem czyli broadband ..."
              Router, albo jeszcze lepiej brouter jest niezbedny przy duzych sieciach
              (segmenty) o ile pamietam(a to juz chwila temu) aptlk ma inne packets i acces(CA
              oraz architektura(token ring) jest inna niz "krolewskie" PC. Linux jest ok, ale
              jak masz 300-400 pc z Microsoft to wiesz co mozna. Moj szef to konserwatysta i
              router to tylko CISCO.
              Pewnie, ze Silicon G., ale to baaaardzo powazna maszyna(Hollywood) i cholernie
              droga. Taki Cray . Maciek, poza tym to ja jestem rzemieslnik a nie naukowiec.

Pozdrowionka, jaski
              • Gość: Maciek S Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__??/MAciekS IP: *.amdahl.com 24.05.01, 22:45

&#62 Hej, male opoznienie,sorry.
                &#62 "..budujac siec z routerem (takim jak do
                &#62 DSL czy Cable Modem czyli broadband ..."
                &#62 Router, albo jeszcze lepiej brouter jest niezbedny przy duzych sieciach
                &#62 (segmenty) o ile pamietam(a to juz chwila temu) aptlk ma inne packets i acces(C
                &#62 A
                &#62 oraz architektura(token ring) jest inna niz "krolewskie" PC. Linux jest ok, ale
                &#62
                &#62 jak masz 300-400 pc z Microsoft to wiesz co mozna. Moj szef to konserwatysta i
                &#62
                &#62 router to tylko CISCO.
                &#62 Pewnie, ze Silicon G., ale to baaaardzo powazna maszyna(Hollywood) i cholernie
                &#62 droga. Taki Cray . Maciek, poza tym to ja jestem rzemieslnik a nie naukowiec.
                &#62
                &#62 Pozdrowionka, jaski

Okay, zdolny "rzemieslniku". Ja tez jestem "rzemieslnik" a nie naukowiec.

Jesli chodzi o routery to Barricade (SMC) jest do domowych sieci (100Mbitow dual i do 253 komputerow -
                standardowo tylko cztery a reszta po dodaniu hubow albo switchy ) i o ile sie nie myle to Barricade chyba
                "tlumaczy" pakiety tak ze jest mozliwe polaczenie Maca z PC. Nie wiem jak to dziala ale pewnie jest
                mozliwe rozpoznanie typu koncowki w czasie negocjacji a potem translacja... moze sie myle.

Router obecnie jest chyba potrzebny nie tylko w duzych sieciach ale takze przy podziale dostepu do
                internetu gdzie warto tez chyba przemapowac adresy (dobra cecha firewall), nie? Wtedy nie trzeba
                specjalnie sie trudzic ze specjalnym oprogramowaniem. Tak przynajmniej ludzie mowia. Juz zalozylem
                taka siec u siebie w domu i pomoglem koledze w domu... ale to kompletna amatorska robota. Jednak w
                ten sposob cala jego rodzina i moja ma dostep do internetu na pojedyncze konto (jeden IP). Koszt
                dostepu tez sie dzieli... w rodzinie... no i nikt nie grzebie po naszych komputerach bo ukryci jestesmy za
                firewall wbudowany w router.

Zawodowo pracowalem na "token ring" wlasnie na pecetach a teraz jestem na Ethernet. Roznicy w moich
                zastosowaniach nie wyczulem. Pewnie sa ogromne... niestety nie mam doswiadczenia.

Jesli chodzi o szefow konserwatystow to wlasnie dlatego bywa ciagle problem z odwaznymi decyzjami...
                bywa:-)

Jednak rozumiem wybor CISCO... bezpieczny.

Pozdrawiam Cie i dzieki z informacje
    • Gość: Chris NIE WARTO ! IP: 195.116.26.* 22.05.01, 14:48
      Pracuję na PIII-850, GeForce256, HD UDMA-100 i Photoshop tylko śmiga. Moja żona
      pracuje z makówkami i ma tylko same problemy. Nie wiem na czym polega w
      mniemaniu niektórych ta oszałamiająca przewaga makówek w grafice. Ta przewaga
      jest sprawą należącą do zamierzchłej historii i już nie ma miejsca. Kto mówi
      inaczej, jest po prostu śmieszny (nikogo nie chcę obrazić!!!).
      • Gość: Maciek S Re: NIE WARTO ! IP: 129.212.11.* 22.05.01, 17:53
        Gość portalu: Chris napisał(a):

&#62 Pracuję na PIII-850, GeForce256, HD UDMA-100 i Photoshop tylko śmiga. Moja żona
        &#62
        &#62 pracuje z makówkami i ma tylko same problemy. Nie wiem na czym polega w
        &#62 mniemaniu niektórych ta oszałamiająca przewaga makówek w grafice. Ta przewaga
        &#62 jest sprawą należącą do zamierzchłej historii i już nie ma miejsca. Kto mówi
        &#62 inaczej, jest po prostu śmieszny (nikogo nie chcę obrazić!!!).

To pewnie bedzie zalezalo jak skomplikowane projekty sie robi. Photoshop (smiga glownie dzieki
        procesorowi i pamieci a nie dyskowi czy karcie graficznej) pewne operacje na wysokiej klasy
        (rozdzielczosci) projektach stosunkowo dlugo wykonuje operacje (nawet gdy nie korzysta z dysku bo
        pamieci jest wystarczjaco duzo by uniknac tzw. "swappingu").

Niestety PowerPC jako RISC ma wieksza przepustowosc (przy nawet mniejszej predkosci zegara) niz
        Pentium czy AMD (oba CISC) tak wiec nie masz zbyt dobrych informacji.

Jesli chodzi o system to moge powiedziec ze dzieki Photoshopowi moja zona (grafik - na razie student)
        ma wlasnie problemy na PC (zawieszenia, dlugie nanoszenie z uzyciem efektow/filtrow rzedu 30sekund
        do minut), ktorych nie miala na Mac'u. Probowalem podrasowac parametry Photoshopa, aby korzystal
        inaczej z zasobow systemu na PC i wciaz sa problemy... nawet przy wylaczonych innych programach.
        Chociaz nie zawsze to jest mozliwe, bo czasem musi jednoczesnie pracowac w QUARK'u, Photoshopie i
        Illustratorze.

To zastanawiajace ale mamy odwrotne doswiadczenia.

Pozdrawiam
        • Gość: Paulo !!_AUTOR PYTANIA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 22:21
          Cze wszystkim.
          Dzięki za dyskusję.
          Ja używam kompa do prac w DTP.
          Więc parametry pracy w tym kierunku są dla mnie najważniejsze.
          Moze coś na ten temat.
          A jak z oprogramowaniem na Pc jes dużo sharwearu no i zdobycie cegoś
          "legalnego" jest zupełnie bezproblemowe
          • Gość: reginald Re: !!_AUTOR PYTANIA IP: *.lodz.gazeta.pl 23.05.01, 11:22
            NIE MA żadnych problemów z sharewar'em do Maca. Trzeba tylko odnależć żródełko:
            ftp, czasopisma, Hotline.
          • Gość: Maciek S Re: !!_AUTOR PYTANIA IP: 129.212.11.* 23.05.01, 16:55
            Gość portalu: Paulo napisał(a):

&#62 Cze wszystkim.
            &#62 Dzięki za dyskusję.
            &#62 Ja używam kompa do prac w DTP.
            &#62 Więc parametry pracy w tym kierunku są dla mnie najważniejsze.
            &#62 Moze coś na ten temat.
            &#62 A jak z oprogramowaniem na Pc jes dużo sharwearu no i zdobycie cegoś
            &#62 "legalnego" jest zupełnie bezproblemowe

Swietnie ale nie wierze ze do profesjonalnego DTP korzystrasz z shareware. Jesli tak to podejmujesz
            ryzykowny krok a poza tym jak na razie shareware do grafiki i skladu chyba nie jest tak zaawansowany.
            Moze sie myle...

Pozdrawiam
            • Gość: Paulo Re: !!_AUTOR PYTANIA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.01, 22:42
              no jasne że uzywam PS Ai Fh i Quarka, ale czasem dobrze miec jakies zabaweczki
            • Gość: reginald Re: !!_AUTOR PYTANIA IP: *.lodz.gazeta.pl 24.05.01, 09:22
              nie mylisz się, oczywiście...
              • Gość: reginald Re: !!_AUTOR PYTANIA IP: *.lodz.gazeta.pl 24.05.01, 09:28
                Nie mylisz się oczywiście, ale sygnalizowałem już (patrz wczseśniejsze posty)
                konieczność zakupu bazowego, profesjonalnego oprogramowania. Jest masa
                oprogramowania wspomagającego który można mieć za friko albo prawie friko, a
                jak zrozumiałem o to PEI'owi chodziło.
                Też pozdrawiam
    • Gość: Kajtek Re: ???__KPUIC G4 533 czy nie__?? IP: *.identity-engineering.com 23.05.01, 10:41
      Ja pracuje na G4 533 ,nigdy nie pracowalem na PC,
      ale jesli chodzi o obrobke graficzna jest super
      problem w cenie 13000 zl to troche duzo,gdy dodasz do
      tego nowa karte graficzna GeForce3 64. megowa no to
      koszty wzrosna co do oprogramowania juz bym sie nie
      martwil poprzez hotline dostaniesz wszystko co
      potrzebne, pytania. Wracajac do sprawy jesli masz
      warunki i przyniesie Tobie to takze korzysci to sie nie
      zastanawiaj ,do tego jeszcze polecil bym Tobie monitor
      Mitsubishi 22" 2045u extra pacuje na takich dwoch sa
      poprostu rewelacyjne kiedy posiedzisz przy takim to juz
      nigdy nie bedziesz chcial miec innego chyba ze Sony