Dodaj do ulubionych

czy arctic cooler...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:27
to coś co można doczepić do komputera kupionego w 1999 roku? chodzi o lepsze
chłodzenie, bo komputer się przegrzewa... Ktoś na tym forum wspomniał o
arctic coolerach i brzmi to jak coś, co może pomogłoby mi chłodzić mój stary
ale całkiem jeszcze jary (z wyjątkiem wiatraków) komputer. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • Gość: Czarny Re: czy arctic cooler... IP: 194.63.132.* 16.07.05, 00:41
      Przeczyść radiator i wentylator na procesorze. Napewno nazbierała się tam niezła
      warstwa kurzu. Jeżeli nadal będzie się grzać to pomyśl o nowym chłodzeniu.

ps jaki procesor?
      • Gość: babcia Re: czy arctic cooler... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:48
        ale ja się boję otwierać komputer :| A nuż coś złamię... Nawet nie wiem, czy
        jak odkręcę obudowę, to będę wiedziała, z której strony te wiatraczki czyścić,
        ani jak... odkurzaczem wciągnąć kurz?..

A procesor Intel Celeron...
        • Gość: babcia Re: czy arctic cooler... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 00:53
          Acha, a wiatraczki były czyszczone jakiś rok temu... I pan serwisant jednego
          wymienił. Ale powiedział mi, że teraz gdyby znów któryś padł, to już właściwie
          się nie da go wymienić na nowy, bo produkowane są inne obudowy, z większymi
          wiatraczkami, i taki większy wiatraczek nie wejdzie do mojej obudowy... :\ I
          się martwię, że mi komputer padnie, a na to, żeby wymienić obudowę i wszystko
          to co w środku mnie w tej chwili nie stać :( Więc szukam możliwości dodatkowego
          chłodzenia.
    • Gość: babcia Re: czy arctic cooler... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 01:07
      czy np. coś takiego warto byłoby wmontować do mojego komputera (przy użyciu
      serwisanta :P) - i czy w ogóle można???

www.sirius.pl/product.php?action=info&id=7089&sid=1
      Będę bardzo wdzięczna za radę.
      • mbucz Re: czy arctic cooler... 16.07.05, 10:54
        Jak najbardziej warto. To jeden z lepszych i cichszych wentylatorów po
        niewygórowanej cenie.
        Czy pasuje do obudowy?
        Jesli komp kupiony przez ciebie w 1999 roku był nowy, to prawdopodobnie tak
        (standard nię nie zmieił od tego czasu). Ale bez obejrzenia twojej obudowy nikt
        nie da Ci 100% pewnosci, ponieważ w obudowie moga być otwory montazowe nie tylko
        na wentylator 80 mm, ale także na 92 mm lub 120 mm. I w zależności od tego
        musisz kupić. Jak to sprawdzić? Wystarczy przytknąc równolegle linjikę;) (nie po
        przekąnej) i sprawdzic odległośc pomiędzy miejscami na śrubeczki do przykręcenia
        wentylatora.
        • okrent9 Re: czy arctic cooler... 16.07.05, 20:56
          Drogi mbuczu, bardzo dziękuję za odpowiedź. Spróbuję zmierzyć, czy do mojego
          komputera pasują te 80 mm, 92 czy 120. Nie wiem, co prawda, w którym miejscu w
          ogóle tych otworków szukać, więc jeśli ktoś może mi podpowiedzieć, to będę
          wdzięczna... Pierwszy krok do samodzielności już wykonałam odkręcając dzisiaj
          obudowę i odkurzając wnętrze :) Komputer nadal działa, więc chyba niczego nie
          uszkodziłam. Zostawiłam też obudowę z jednej strony luzem... tzn. postawiłam ją
          obok pod pewnym kątem (boję się, że coś mi wpadnie do środka... wiem, że
          niektórzy zostawiają komputery bez obudowy, ale ja się boję), tak na wszelki
          wypadek, jednak zawsze więcej powietrza w ten sposób dostaje się do środka,
          prawda?

Mój komputer był kupiony w 1999 roku ze sklepu, nowy, na gwarancji. Wymiary
          zewnętrzne obudowy to 21 cm x 40 cm x 52... czy po tym, drogi mbuczu, jesteś w
          stanie mi powiedzieć, czy to ten sam "standard", czy jakiś przestarzały?
          Serwisant jakiś rok temu straszył mnie, że w tej chwili obudowy są inne,
          większe, i małych wentylatorków nikt już nie produkuje, bo są nikomu do niczego
          niepotrzebne... I nie wiem, czy miał na myśli 80 mm czy jeszcze coś mniejszego?
          Czy wentylatorki w komputerach kiedykolwiek (w czasach "nowożytnych") były
          mniejsze niż 80 mm?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka