Dodaj do ulubionych

Napęd CD-ROM nie został znaleziony

07.08.05, 15:34
Taki komunikat pokazuje mi się w 9 przppadkach na 10 kiedy usiłuję urochomić
jakąkolwiek płytę (czyli raz na 10 przypadków uruchamia płytę, najczęściej
pierwszą jaką wsadzę po uruchomieniu kompa, ale nie zawsze). Czy to kabelek
gdzieś nie styka, czy Windows, mimo tego, że nigdzie nie grzebałam postanowił
uciekawić mi życie? A jeśli to drugie to co zrobić, żeby, przestał mieć takie
głupie pomysły?
Obserwuj wątek
    • mapmuh Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony 07.08.05, 15:45
      Z tych dwóch możliwości najbardziej prawdopodobna jest trzecia - Twój napęd CD powoli umiera.
      Czy tak się dzieje ze wszystkimi płytami, czy z jedną? I czy problemem jest nieobecność _napędu_ w explorerze, czy niemożność odczytania płyty (komunikat windows, że w napędzie nie ma płyty)?
      • emusia Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony 07.08.05, 15:51
        Tzn gry żadne mi jeszcze nie poszły a inne tak jak mowie raz na ok 10
        przypadkow idzie. Przy automatycznym uruchamianiu gry (np. simsy chociazby)
        wyskakuje okienko o tytule "Napęd CD-ROM nie został znaleziony" o treści "Włóż
        właściwą płytkę CD, wybierz OK i ponownie uruchom program", a przy pozostałych
        płytach, gdy klikam w "moim komputerze" na ikonkę odpowiadającą temuż napędowi
        zostaję poproszona: "Włóż dysk do stacji dysków D", z czego wnioskuje, że może
        jednak kabelek, ale nie chce mi się rozkręcać kompa :-) Chyba jednak będę
        musiała.
        • Gość: T-800 Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.08.05, 15:55
          Możesz też mieć jakieś śmieci w systemie. Check it out:
          mgregor.republika.pl ;-)
        • mapmuh Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony 07.08.05, 15:57
          Wg mnie to objawy padającego lub brudnego napędu, a nie kabelka. Jak już rozkręcisz obudowę, podopychasz kabelki i nie będzie działać to pomyśl o czyszczeniu optyki, a w ostateczności o nowym napędzie, nagrywarce etc.
          • emusia Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony 07.08.05, 16:36
            Heh, miałeś rację. poruszłam wszystkim czym się dało ale nic nie pomogło. Noi
            kolejny wydatek... 2 tygodnie temu musiałam inwestwoać w drukarkę, a 2 miesiące
            temu w monitor.
            Kiedy wymyślą kompy, które będą działać wiecznie?
            • mapmuh Re: Napęd CD-ROM nie został znaleziony 07.08.05, 17:54
              Technika mówi: wkrótce (o ile nie dawno temu).
              Ekonomia mówi: nigdy.
              Nie martw się, kilka lat temu CD-ROM to byłby wielki wydatek, dziś za 200zł kupisz dobrą nagrywarkę DVD.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka