Dodaj do ulubionych

formatowanie dysku

12.08.05, 09:57
Proste pytanko. Pewnie dla większości bywalców pestka. Jak sformatować twardy
dysk? Nie chcę zachowywać żadnych danych. Nie potrzebuję żadnych kopii itp.
Wolałbym to zrobić sam niż po raz kolejny płacić za byle pierdołę 50 zeta
albo więcej. Dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • neder Re: formatowanie dysku 12.08.05, 10:05
      Nawet nie podałeś jaki masz system...
      jak wpiszesz w wyszukiwarkę na forum 'formatowanie dysku' zaznaczysz 'temat' to
      znajdziesz mnóstwo odpowiedzi.
      • djdocio Re: formatowanie dysku 12.08.05, 10:20
        mam windowsa 2000. na forum wyczytałem, że można to zrobić z płyty
        instalacyjnej, której niestety nie posiadam. Mamy tylko płytkę do Millenium,
        nie wiem czy można za jej pomocą to zrobić...
        • amon-ra Re: formatowanie dysku 12.08.05, 10:30
          Jeżeli nie chcesz zachowywać żadnych danych, ale także nie zależy Ci, czy dane mogą zostać odtworzone, możesz posłużyć się np. DOS-owym FDISK-iem (na dyskietce startowej Win9x/Me) w celu usunięcia wszystkich partycji.
          Jeżeli chcesz tylko sformatować partycje (pozostawiając je jako puste magazyny na dysku), możesz posłużyć się również rzeczonym FDISKIEM, lub (w przypadku, gdy na partycjach był system plików NTFS) płytą instalacyjną Windows XP/2000/2003.
          • djdocio Re: formatowanie dysku 12.08.05, 11:32
            Dzięki za info. Trochę to wszystko skomplikowane jak dla mnie. Partycji na
            dysku nie mam. Czy zrobić formatowanie posługując się płytką instalacyjną z
            Millenium?
            • amon-ra Re: formatowanie dysku 14.08.05, 12:32
              djdocio napisał:

> Partycji na dysku nie mam

Uściślijmy jedną kwestię: chcesz utworzyć na dysku partycje czy go "sformatować"? Jeżeli masz na myśli drugą możliwość, to dysk nie wymaga formatowania. Formatować można tylko wybrane partycje, które w istocie są wydzielonymi częściami dysku, na których można składować dane w postaci binarnej, a ty wyraźnie piszesz, że partycji nie ma.
              Jeżeli chcesz utworzyć nowe partycje, możesz posłużyć się dyskietką startową Windows 9x/Me i obecnym na niej narzędziem FDISK. Miej jednak na uwadze, że za jego pomocą utworzysz jedynie tablice alokacyjne systemu plików FAT32, który jest o wiele mniej zaawansowany, niż wykorzystywany przez Windows NT/2000/XP/2003, bezpieczny NTFS. Do formatowania w NTFS polecam płytę instalacyjną systemów NT-ekowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka