Dodaj do ulubionych

USB i IrDA w komp

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 09:28
Mam płyte glowna ECS K7VZA z dwoma portami USB (na zewnatrz). Plyta ma
prawdopodobnie jeszcze 2 porty, ale bez wyjścia. Co zrobic zebym mogl z nich
korzystac?
Chce jeszcze dokupic port podczerwieni zeby komp mogl komunikowac sie z
telefonem. Jak to najlepiej zrobic?
Obserwuj wątek
    • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 19.08.05, 11:36
      www.google.pl/search?hl=pl&q=ECS+K7VZA+manual&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
      tiny.pl/qw9k
      poczytaj ten manual tam jest opiszne gdzie są zlacza usb2 i irda i jak właczyć
      je w setupie. Niestety nie ma opisu jakie sygnaly sa na poszczegółnych pinach,
      ale bardzo prawdopoddobne że te zlącza sa standardowe.

• diabel-tasmanski standardy zlącz na płycie 19.08.05, 11:49
      złącze irda
      złącze usb 1 port wystarczy że poszukasz
      1 na zlączu i podłaczysz.

• Gość: Tom Re: standardy zlącz na płycie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 07:41
        Co dokladnie musze kupic?
        • diabel-tasmanski Re: standardy zlącz na płycie 21.08.05, 07:53
          sledzia usb to na pewno.
          www.allegro.pl/showcat.php?id=4752&order=t&view=gtext
          a do irda to cos takiego
          www.irda.pl/Irda.php
        • diabel-tasmanski Re: standardy zlącz na płycie 21.08.05, 07:58
          We wtyczce do usb bedziesz musiał zrobić pewnie dodatkową dziurke.
          hmmm - diurki są w kręgu zaineresowań każdego faceta

• diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 21.08.05, 08:03
      www.partner.crowley.pl/irda/Zlacze.htm
      to dla twojej płyty będzie pasowało
      • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:58
        Kupiłem śledzia z dwoma portami. Podłączyłem. Nie działa!!!
        W BIOSie jest OnChip USB2 Enabled. W Menedżerze urządzeń nie ma informacji o
        błedach. Dlaczego nie działa?
        • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 22.08.05, 23:06
          www.ecsusa.com/support/p_k7vza.html
          tutaj jest dokladny opis pinów
          piny na na kablu masz w innej kolejności. Za pomocą igły można powykładac te
          kabelki i poustawiac je tak by było Ok. Kiedyś w chipie był taki artykul z
          poglądowymi obrazkami jak to zrobić.
          Jeżlei kupileś sledzia z 8 pinową wtyczka to bedziesz musial jeszcze gokupić
          obudowe takiej wtyczki 10 pinową w skepie elektronicznym .

• diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 23.08.05, 00:11
            Miałem watpliwości czy poprzeni rysunek nie ma błedu w oznaczeniu , bo te piny
            jakoś dziwnie numerowane i sygnaly na nich dziwnie poukładane. ale wszystko ok.
            Widać tak pokrętnie ESC projektuje płyty
            tu jest potwierdzenie poprawności poprzedniego rysunku
            www.ecsusa.com/support/pinAssignment.html
        • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 22.08.05, 23:12
          artykuł z obrazkami.
          www.chip.pl/archiwum/article_9623.html
        • diabel-tasmanski kolory kabli na sledzi i ich znaczenie 22.08.05, 23:20
          pl.wikipedia.org/wiki/USB
    • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:10
      Podłączylem zgodnie ze schematem. Nie działa!!!
      Czy mogłem coś uszkodzić podłaczając na chybił-trafił?
      Dzięki za pomoc
      • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:11
        Jeszcze jedno: u mnie kabelki są tak jak na opisie (czerwony, biały, niebieski
        i 2 czarne). Dlaczego 2 czarne?
        • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 23.08.05, 11:11
          a zuważyłeś że gniazdo ma 10 pinów a wtyczki dostęmne na rynku mają 8 pinów?
          Dodatkowo w gniazdku na płycie każdy rząd pinów odpowiada ża jeden port a piny w
          rzędach "idą" w przeciwnych kierunkach i w każdym rzędzie jest jeden
          niewykorzystany pin?
          2 czarne bo dwa razy masza GND dla każdego portu. To nie ma znaczenia piny
          masy sa na tej samej ścieżce - jak podlaczysz chociaż jeden to bedzie działać.

tak powinna wyglądać twoja wtyczka gdy patrzysz na nia z góry

__red . . black
          not_c . . green
          white . . white
          green . . not_connect
          black . . red

porównaj z tym rysunkiem
          www.ecsusa.com/support/p_k7vza.html

jeżeli bedziesz przekładal piny we wtyczce to nie pomieszaj kabelków od roznych
          portów (kable z jednego rzędu mają byc w tym samym rzędzie)

• Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:12
            U mnie i gniazdo i wtyczki mają po 10 pinów.
            Czy dobrze zrozumialem? Między czerwonym i białym ma być "pusto", czarny
            kabelek odłaczyć, a biały i zielony przesunąć?
            Dzięki za zaangażowanie
            • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 23.08.05, 13:42
              To ile ty masz w sumie tych czarnych kabelków 4?
              wszystkie czarne kabelki to masa GND. Być moze stanowia dodatkowe ekranowanie
              Przypuszczam że i tak wszystkie czarne kabelki sa ze sobą zwarte przez obudowy
              gniazd na śledziu.
              kolejność i kolry kabli powinna być taka jak ci napisałem. Powinno dzialac i
              bez podłaczania dodatkowych czarnych kabli. Jak zadziała to mozesz polaczyć te
              dodatkowe czarne w te mniejsca not connect i jak bedzie nadal dzialać ( a
              powinno ) to ok jak nie to odłaczysz.
      • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 23.08.05, 11:15
        raczej niczego nie mogleś uszkodzic. Usb ma zabezpieczenie przed przeciażeniem i
        zwarciami - z portu nie wyplynie więcej niż 500mA ( a moze z kontrolera nie
        pamietam) zreszta niewazne i tak nic nie powinno sie stać.
        • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 10:07
          Udało się! Dzięki!
          Czy z IrDĄ też będą takie problemy?
          • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 25.08.05, 10:43
            Dobrze ze piszesz bo juz miałem wyrzuty sumienia że namówiełem cię na wykladanie
            kabelków z wtyczki i prąd z usb z cie zabił :)
            > Czy z IrDĄ też będą takie problemy?

A to tu były problemy? przecież wystarczyło kabelki przełożyć tak jak było na
            obrazku. pracy wsumie niewiele, a jaka satysfakcja ze sie udało :)

ale odpowiedajac na pytanie. A skad mogę to wiedzieć? co najwyżej sprowadzi
            sie to przełożenia kabelków we wtyczce.
            chociaż to urządzenie do którego dalem ci poprzednio linka powinno działać
            bez jakiegokolwiek problemu. tak pisze producent tego urządznia. link do złacza
            i tam jest wymieniona twoja płyta

• Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 12:40
              Chyba troche za wczesnie sie pochwalilem. Porty dzialaja ale jakby nie do konca:
              1. modem do neostrady nie dziala na nowych portach
              2. aparat cyfrowy dziala na wszystkich
              3. kierownica do gier dziala na wszystkich, ale na tych nowych nie dzialaja
              wibracje
              Ciekawe, nie?
              • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 25.08.05, 13:03
                jaki masz system?
                to co piszeszz to wskazuje że prądu portom brakuje.
                wszystko co bierze dużo prądu nie wytrzymuje. modemy tompsona do neo biarą
                prawie 500mA sagemy niewiele mniej, wibracje podobnie.
                sprawdz w panelu sterowania ile tam jest koncentratorów i jakie mają zasady
                zarzadznia energią.

a ta na marginiesie to ile tych czarnych kabelków podłaczyłes we wtyczce ?

• Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 14:21
                  WinXP
                  >sprawdz w panelu sterowania ile tam jest koncentratorów i jakie mają zasady
                  > zarzadznia energią.
                  ???
                  > a ta na marginiesie to ile tych czarnych kabelków podłaczyłes we wtyczce ?
                  We wtyczce są 2 rzędy kabelków, w tym po 2 czarne. Podlaczylem wg Twojego
                  schematu, nie podlaczajac po 1 czarnym kabelku.
                  Teraz jest tak: red-pusty-white-green-black.
                  • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 25.08.05, 14:35
                    panel sterowania -> sysytem -> menadze urządzen -> kontrolery uniwersalnej ....
                    -> koncentratory usb -> własniwośc -> zarzadznie energią

tam jest taka pozycja do odznaczenia. spróbój moze pomoze. Jeżlei nie to :
                    musisz pogodzic sie z tym ze na dodatkowych portach nie ma zasialnia
                    edentulanie +5v mozna pobrać z zasilacza ale jeżeli to nie jets absolutnie
                    koneiczne to chyba nie warto kombinować.

> We wtyczce są 2 rzędy kabelków, w tym po 2 czarne. Podlaczylem wg Twojego
                    > schematu, nie podlaczajac po 1 czarnym kabelku.

sprobój wlożyć te puste czrne kable w wolene miejsca na wtyczce. moim zdniem to
                    nic nie zmieni ale .... kto ich tam wie jak mase popodlanczali

jak podłanczas modem od neostrady to nie pali się zadna dioda tak?

• Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 15:36
                      > panel sterowania -> sysytem -> menadze urządzen -> kontrolery uniwe
                      > rsalnej ....
                      > -> koncentratory usb -> własniwośc -> zarzadznie energią
                      Znalazłem. na 1 koncentratorze jest 0 mA, a na 2. 500. Niestety nie mozna tam
                      nic zmieniac.

> jak podłanczas modem od neostrady to nie pali się zadna dioda tak?
                      TAK
                      • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 17:42
                        Poprawka:
                        W zależności od tego jakie urzadzenia są podłaczone do portów, na obydwu
                        koncentratorach są takie same informacje:
                        modem - 500 mA
                        kierownica - 500 mA
                        aparat - 2 mA
                        Niezależnie od tego, do którego portu są podłaczone.
                        Jednak jw. modem i kierownica na nowych portach działają tak samo.
                        • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 25.08.05, 20:13
                          dobra dzieki wychodzi na to ze koncentratory przynajmniej ich diagnostyka jest
                          ok. niestey porty 3 4 maja jakieś dziwne ograiczenie prądu - za mało wydajność
                          czy jak? dizwne mardzo dziwne. zachowuja sie tak jakby były porzeciazone a tak
                          nie jest.
                          zrób tak jak proponiwal to ktoś tutaj, uzywaj 3,4 do mniej prądożernych
                          urządeń. nie ma sensu kombiniwac z dodatkowym zasialaniem jak diagnistyka portów
                          chodzi.

masz modem thomsona do neostrady zgadłem ? :)

• Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:15
                            Mam od wczoraj Thomsona, Sagem padł.
                            • Gość: Tom Re: USB i IrDA w komp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 20:16
                              Skąd wiesz, ze mam Thomsona
                              • diabel-tasmanski Re: USB i IrDA w komp 25.08.05, 20:30
                                > Skąd wiesz, ze mam Thomsona
                                500 mA
                                sagemy maja około 350 mA.
              • Gość: Greg Re: USB i IrDA w komp IP: *.tebo.net / 195.116.90.* 25.08.05, 13:08
                Nic ciekawego - widocznie chodzi o zasilanie, a raczej niedostateczną jego
                wydajność na dodatkowych portach (urządzenia te czerpią zasilanie z portów
                USB ,z wyjątkiem właśnie aparatu, działającego w oparciu o własne baterie).
                Wygląda na to, że modem ADSL i kierownicę musisz podłączyć do "starych" USB, a
                do nowych - jakieś mniej prądożerne urządzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka