Dodaj do ulubionych

srodowisko programistyczne dla linux

31.08.05, 09:26
Szukam srodowiska do programowania w c++ pod linuxem, znasz moze jakies fajne?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: srodowisko programistyczne dla linux 31.08.05, 15:04
      www.anjuta.org ewentualnie eclipse i rozszerzenia
      • proctis Re: srodowisko programistyczne dla linux 31.08.05, 18:01
        Wielkie dzieki. Zamontowalem obydwa, ale jakos anjuta bardziej mi odpowiada.
        Wczesniej probowalem uruchomic kylix'a borlanda, ale wieszal sie przy uruchamianiu.
    • cptnemo Re: srodowisko programistyczne dla linux 21.09.05, 01:07
      proctis napisał:
      > Szukam srodowiska do programowania w c++ pod linuxem, znasz moze jakies fajne?

Ja osobiście polecam vim'a, make'a, gdb i svn. Emacs też jest świetny, ale
      wcześniej zdążyłem przywyknać do vim'a. Najważniejszy oczywiście jest edytor --
      Z ww. 2 edytorów możesz pisać, kompilować i uruchamiać swój soft w
      zastraszającym tępie. Oczywiście wszystkie te narzędzia wymygają nauczenia się
      ich, ale jeśli myślisz poważnie o programowaniu to radzę Ci przekonać się do
      nich, bo ta inwestycja szybko.się zwraca :)

Jeśli chodzi o debugowanie, to najszybszym podejściem do lokalizowania błędów
      jest napisanie testów i wyrzucanie gdzieś dodatkowych informacji (chociażby
      printf'ami). A uważne czytanie kodu to (z reguły) najszybszy sposób na usuwanie.
      • kell99 Re: srodowisko programistyczne dla linux 21.09.05, 04:14
        kwestia gustu.. jakos do vim-a nie moglem sie przyzwyczaic, zamiast myslec o
        programie mysli sie jak to dana funkcje wywolac;) to troche lamerskie, ale gdy
        mialem do dostepu tylko terminal to uzywalem nano...

co do debugowania, to akurat bym sie nie zgodzil, bo printf sa moze fajne, ale
        czesto duzo prosciej jest ustawic sobie punkt zatrzymania programu i przejrzec
        wartosci zmiennych, czy kontynuowac program po linii.. pewnie za to tak bardzo
        "zakochalem sie" w eclipse, bo debugger jest chyba jednym z najwygodniejszych
        jakie uzywalem. jakos chyba brak mi by bylo cierpliwosci gdybym musial uzywac
        gdb...

ogolnie to jednak nie popadam w skrajnosci i jakos nie trawie klikanych narzedzi
        z ktorych sklada sie funkcje i programy, a zmienne przypisuje sie sie przez
        drag'n'drop... brrr;) jak cos nie dziala to ciezko sie polapac dlaczego nie dziala
        • user0001 Re: srodowisko programistyczne dla linux 21.09.05, 06:24
          Kell, vi po prostu jest nie dla Ciebie :-)

Ja tego edytora nauczyłem się z nudów w liceum, a teraz nie znam wygodniejszego.
          Po kilkudziesięciu godzinach używania przestaje się myśleć jaka to funkcja, a
          wciska klawisze. Zupełnie jak z nauką bezwzrokowego pisania :-)

Jeśli chodzi o debugowanie, to bliskiej jest mi podejście reprezentowane przez
          dziadka (grandparent), ale zamiast serii printfów, wolę cppunit lub pyunit ;-)

Do debugowania używam ddd...
        • cptnemo Re: srodowisko programistyczne dla linux 21.09.05, 10:35
          kell99 napisał:
          > kwestia gustu.. jakos do vim-a nie moglem sie przyzwyczaic, zamiast myslec o
          > programie mysli sie jak to dana funkcje wywolac;) to troche lamerskie, ale gdy
          > mialem do dostepu tylko terminal to uzywalem nano...
          To nie jest lamerskie... to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Na początek
          starczy przejrzeć tutoriala
          • kell99 Re: srodowisko programistyczne dla linux 21.09.05, 14:49
            > To nie jest lamerskie... to po prostu kwestia przyzwyczajenia. Na początek
            > starczy przejrzeć tutoriala

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka