IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.05, 13:23
Witam! Proszę o podpowiedź,jak zmniejszyć rozmiar zdjęć na płytce CD,aby
przy oglądaniu wszystkie były mniejsze.Dodam,że nie mam dużego doświadczenia
w pracy na komputerze.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: quato Re: zdjęcia IP: *.chomiczowka.waw.pl 05.09.05, 13:53

Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Witam! Proszę o podpowiedź,jak zmniejszyć rozmiar zdjęć na płytce CD,aby
      > przy oglądaniu wszystkie były mniejsze.Dodam,że nie mam dużego doświadczenia
      > w pracy na komputerze.Z góry dziękuję.

może do przglądania użyć programu innego niż wbudowany w windows?
      ten ci się przyda:
      IrfanView
      przy przegladaniu dostosowuje rozmiar zdjęcia do rozmiaru pulpitu (EW.innaczej
      w zależności od ustawień).Plugin z polską wersją trzeba ściągnąć
      odobno.Redukcji zdjęć nie polecam jeżeli chcesz je później wydrukować w dobrej
      jakości.
    • e.beata Re: zdjęcia 05.09.05, 22:29
      chodzi ci o to, że nie widać całego zdjęcia?
      Na dole masz ikonkę - rozmiar rzeczywisty (zdj. są wtedy za duże) kliknij
      dopasuj lub ctrl + B
    • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 22:45
      Musisz zmniejszyć rozdzielczość zdjęcia (dpi)
      • alsor Re: zdjęcia 05.09.05, 23:27
        Nie ma czegoś takiego jak DPI zdjęcia, DPI mają urządzenia - drukarki, skaner,
        itp.
        • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 23:35
          Używając skanera do zdjęć to skanujesz w odpowiedniej rozdzielczości. No chyba,
          że ty to robisz inaczej? Po swojemu
          • alsor Re: zdjęcia 05.09.05, 23:44
            Mylisz DPI z wymiarami (szerokość i wysokość w pikselach).
            • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 23:51
              A co to jest według ciebie np. 300x300 dpi? To jest dokładnie długość i
              szerokość zdjęcia liczona w dots per inch, co daje ogólny rozmiar zdjęcia 90000
              pixeli
              • alsor Re: zdjęcia 05.09.05, 23:59
                Nie. To 300x300 DPI jest informacją o jakości zdjęcia.
                Nie mnożymy tego!
                Czytaj to tak: 300 w poziomie i 300 w pionie DPI
                Zjęcie 10x8 cali ma 10*300 = 3000 punktów (pikseli) szerokości, 8*300 = 2400
                wysokośći.
                • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 00:07
                  Dokładnie to samo powiedziałeś co ja wcześniej. Tyle tylko, że dałem ci prosty
                  przykład zdjęcia o wymiarach 1cal x 1cal. Każde inne zdjęcie o innym wymiarze
                  będzie wielokrotnością tego wymiaru. Ot proste
                  • alsor Re: zdjęcia 06.09.05, 00:22
                    To 90000 nie jest wymiarem zdjęcia. Jakim wymiarem? Może czwartym?
                    A zatem czym jest ta liczba?
                    • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 00:26
                      Jest to ilość pixeli na zdjęciu o wymiarach liniowych 1 cal x 1 cal
                      zeskanowanym w rozdzielczości 300 dpi. Kumasz wreszcie? Ja rozumiem, że jest
                      późno
                      • alsor Re: zdjęcia 06.09.05, 00:34
                        Ale wcześniej bredziłeś.
                        Jak widzisz, sam doszedłeś do tego, że to 300DPI jest parametrem skanera a nie
                        zdjęcia.
                        • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 00:43
                          Powiem więcej. Jest parametrem i skanera i zdjęcia też. Skaner jest
                          urządzeniem, które przetwarza zdjęcie w określonej rozdzielczości, a zdjęcie
                          jest produktem przetworzonym w zeskanowanej rozdzielczości
                          • Gość: alsor Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 01:11
                            To powiedz mi jeszcze: jaki ma kształt woda, wylana z wiadra?
                            • Gość: Lucyfer Re: zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 01:18
                              Widzę, że tematu nie kumasz, gdyż nie używasz merytorycznych argumentów.
                              Zresztą o jakich ja tu argumentach mówię. Brak ci po prostu wiedzy. Idź spać,
                              bo nie wstaniesz rano do budy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka