pierozek_monika 21.09.05, 17:29 mam dysk 20 gb i dokupiłam dysk 200 gb i czeka mnie reinstalacja systemu - co mi radzicie? jak powinnam podzielić zasoby, żeby mi komputer fajnie chodził? Link Zgłoś Obserwuj wątek
byfauch Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 21.09.05, 18:05 Na starym dysku zainstalowałbym system a na nowym odkładałbym dane, czyli dwie partycje. Link Zgłoś
Gość: twardy Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 18:13 Tylko jeżeli będą podpięte na wspólną taśmę, to ten 20GB jest starszy i może spowolnić tego nowego 200GB. Oczywiście można ten mniejszy przeznaczyć tylko na system, a większy podzielić na dwie lub trzy partycje 20-90-90GB. Kiedyś padnie ten 20GB i wtedy system trzeba będzie przenieść na nowy!. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: dzizys Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 21.09.05, 19:47 Witam. Nie wiem jaki to ma byc system ale jesli np 98, Me to proponuje 20-20- 180 w tym te 20 z nowego dysku na ktorym bylby system. 20 starego na kopier zapasowe itd, moze sluzyc jako pseudoprzenosny dysk...praktyczne. 180 po prostu na dane, mozesz to jeszcze do woli rozdzielac np 90-90 itd - wszystko zalezy od ciebie. Pozdrawiam Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 08:48 XP będzie, tak jak jest do tej pory. Dziękuję za radę, tak właśnie podzielę dysk: 20 z nowego dysku na sytem, 180 na dane, a stara 20 przenośny Dziękuję bardzo za sugestie Link Zgłoś
pierozek_monika Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 08:46 nie będzie wspólnej taśmy, bo ta 20 jest stara (ma dwie partycje :/ ale poprosiłam brata o bomoc, sama nie wiem jak to teraz skleić :)))) ), a 200 sata. Czyli ten nowy podzielę wg rady na 2 partycje. Dziękuję za pomoc Link Zgłoś
forum0wicz Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 09:16 > mam dysk 20 gb i dokupiłam dysk 200 gb i czeka mnie reinstalacja systemu Poważnie się zapytam bez złoścliwości: Po co reinstalować? Jeśli chcesz, to ok, jeśli nie musisz - skopiuj partycję systemową z xp (z lub bez mbr) na nowy dysk odpowiednim programem - są darmowe w sieci. Jeśli skopiujesz samą partycję systemową, to potrzebna będzie naprawa systemu z instalki XP, ale masz w przeciwieństwie do formatu zachowane wszelkie ustawienia. > - co > mi radzicie? Stary 20 GB wystaw na allegro, albo zatrzymaj jako przenośny lub do archiwizowania danych. Odradzam wspólną ich pracę, co nie znaczy, że nie mogą razem sobie działać. > jak powinnam podzielić zasoby, żeby mi komputer fajnie chodził? To zależy ;) Każdemu jego rozwiązanie wydaje się najlepsze. Mała partycja systemowa + dwie (hardkorowczy mają jedną ;)) duże i co ważne zmienić (zwiększyć) w tych dużych rozmiar klastra programem partycjonującym. Ta operacja co prawda moze spowodować "utratę" nawet 10% miejsca na partycji, ale przyspiesza pracę na niej. Link Zgłoś
Gość: Ziutek Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 12:44 A czym mozna skopiowac cala partycje z XP (razem z MBR) na inna? Link Zgłoś
Gość: pierozek_monika II problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:51 Mam jeszcze jedną prośbę: to normalne, że mam nowy dysk i pokazuje, że zamiast 200 gb ma coś koło 130? i instalator xp mnie pyta na którą partycję chcę zainstalować? jedna partycja coś koło 80gb druga około 50gb - przysięgam jeszcze dysku nie dzieliłam ://////// Link Zgłoś
heniekwgazecie Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 21:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=29411148&a=29425037 Link Zgłoś
Gość: pieróg Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:06 "Dyski twarde stają się coraz to pojemniejsze, a system Windows XP ma problemy prawidłowym odczytem dysków większych niż 137 GB" Dzięki za wskazówkę, działam dalej :-) Link Zgłoś
pierozek_monika III problem :( 24.09.05, 23:12 więc tak: ściągłam nowego biosa do mojej płyty, zainstalowałam, go, potem system i xp dalej widzi 137GB :( no to dodałam to coś z linku i dalej kapa. To co ja teraz mam robić :( Link Zgłoś
pierozek_monika Re: III problem :( 24.09.05, 23:16 chciałam wgrać, ale podczas instalacji jakiś błąd wystąpił Link Zgłoś
pierozek_monika Re: III problem :( 24.09.05, 23:19 heniek, ja jeszcze raz zainstalowałam aktualizacje XP i w partition magic znalazło się nierozlokowanych 59 mega Całusy! :)))))) Link Zgłoś
Gość: pieroóg Re: III problem :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:24 oczywiście giga nie mega i mam teraz ostatecznie 190 giga (10 gdzieś uciekło, ale nie przeszkadza mi to) Bardzo dziękuję. Link Zgłoś
gbnetter Re: III problem :( 25.09.05, 10:06 Nigdzie nie uciekło - po prostu w informatyce inaczej przelicza się przedrostki kilo-, mega- i giga-, jako odpowiednio 2^10, 2^20 i 2^30, a nie jako 10^3, 10^6 i 10^9. Krótko mówiąc, dysk ma pewnie 200 000 megabajtów, a nie 200 gigabajtów (różnica na niekorzyść kupującego - producenci liczą gigabajt jako 1000 megabajtów, podczas gdy faktycznie jest on równy 1024 megabajtom i stąd ta różnica). Link Zgłoś
Gość: gość Re: III problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 11:41 Może to być spowodowane wielkością klastrów i nic na to się nie poradzi. Link Zgłoś
pierozek_monika Re: III problem :( 25.09.05, 16:40 to już tylko szczegół :) grunt, że 70 giga się odnalazło i że jakoś sobie poradziłam z pomocą forumowiczów. Kurcze, brat (mój komputerowy guru do tej pory) upierał się, żeby dysk zareklamować ;) Link Zgłoś