Dodaj do ulubionych

Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich brak)

21.09.05, 17:29
mam dysk 20 gb i dokupiłam dysk 200 gb i czeka mnie reinstalacja systemu - co
mi radzicie? jak powinnam podzielić zasoby, żeby mi komputer fajnie chodził?
Obserwuj wątek
    • byfauch Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 21.09.05, 18:05
      Na starym dysku zainstalowałbym system a na nowym odkładałbym dane, czyli dwie
      partycje.
      • Gość: twardy Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 18:13
        Tylko jeżeli będą podpięte na wspólną taśmę, to ten 20GB jest starszy i może
        spowolnić tego nowego 200GB. Oczywiście można ten mniejszy przeznaczyć tylko na
        system, a większy podzielić na dwie lub trzy partycje 20-90-90GB. Kiedyś padnie
        ten 20GB i wtedy system trzeba będzie przenieść na nowy!.
        Pozdrawiam
        • Gość: dzizys Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 21.09.05, 19:47
          Witam. Nie wiem jaki to ma byc system ale jesli np 98, Me to proponuje 20-20-
          180 w tym te 20 z nowego dysku na ktorym bylby system. 20 starego na kopier
          zapasowe itd, moze sluzyc jako pseudoprzenosny dysk...praktyczne. 180 po prostu
          na dane, mozesz to jeszcze do woli rozdzielac np 90-90 itd - wszystko zalezy od
          ciebie. Pozdrawiam
          • pierozek_monika Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 08:48
            XP będzie, tak jak jest do tej pory. Dziękuję za radę, tak właśnie podzielę
            dysk:
            20 z nowego dysku na sytem, 180 na dane, a stara 20 przenośny
            Dziękuję bardzo za sugestie
        • pierozek_monika Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 08:46
          nie będzie wspólnej taśmy, bo ta 20 jest stara (ma dwie partycje :/ ale
          poprosiłam brata o bomoc, sama nie wiem jak to teraz skleić :)))) ), a 200
          sata. Czyli ten nowy podzielę wg rady na 2 partycje. Dziękuję za pomoc
    • forum0wicz Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 09:16
      > mam dysk 20 gb i dokupiłam dysk 200 gb i czeka mnie reinstalacja systemu

Poważnie się zapytam bez złoścliwości: Po co reinstalować? Jeśli chcesz, to ok,
      jeśli nie musisz - skopiuj partycję systemową z xp (z lub bez mbr) na nowy dysk
      odpowiednim programem - są darmowe w sieci.
      Jeśli skopiujesz samą partycję systemową, to potrzebna będzie naprawa systemu z
      instalki XP, ale masz w przeciwieństwie do formatu zachowane wszelkie
      ustawienia.

> - co
      > mi radzicie?

Stary 20 GB wystaw na allegro, albo zatrzymaj jako przenośny lub do
      archiwizowania danych.
      Odradzam wspólną ich pracę, co nie znaczy, że nie mogą razem sobie działać.

> jak powinnam podzielić zasoby, żeby mi komputer fajnie chodził?

To zależy ;) Każdemu jego rozwiązanie wydaje się najlepsze.
      Mała partycja systemowa + dwie (hardkorowczy mają jedną ;)) duże i co ważne
      zmienić (zwiększyć) w tych dużych rozmiar klastra programem partycjonującym. Ta
      operacja co prawda moze spowodować "utratę" nawet 10% miejsca na partycji, ale
      przyspiesza pracę na niej.
      • Gość: Ziutek Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 12:44
        A czym mozna skopiowac cala partycje z XP (razem z MBR) na inna?
    • Gość: pierozek_monika II problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 21:51
      Mam jeszcze jedną prośbę:
      to normalne, że mam nowy dysk i pokazuje, że zamiast 200 gb ma coś koło 130? i
      instalator xp mnie pyta na którą partycję chcę zainstalować? jedna partycja coś
      koło 80gb druga około 50gb - przysięgam jeszcze dysku nie dzieliłam :////////
    • heniekwgazecie Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra 22.09.05, 21:58

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=29411148&a=29425037
      • Gość: pieróg Re: Hej chciałam zapytać o partycje (albo ich bra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:06
        "Dyski twarde stają się coraz to pojemniejsze, a system Windows XP ma problemy
        prawidłowym odczytem dysków większych niż 137 GB"

Dzięki za wskazówkę, działam dalej :-)
        • pierozek_monika III problem :( 24.09.05, 23:12
          więc tak:
          ściągłam nowego biosa do mojej płyty, zainstalowałam, go, potem system i xp
          dalej widzi 137GB :( no to dodałam to coś z linku i dalej kapa.
          To co ja teraz mam robić :(
          • heniekwgazecie Re: III problem :( 24.09.05, 23:15
            Sp2 wgrany?
            • pierozek_monika Re: III problem :( 24.09.05, 23:16
              chciałam wgrać, ale podczas instalacji jakiś błąd wystąpił
            • pierozek_monika Re: III problem :( 24.09.05, 23:19
              heniek, ja jeszcze raz zainstalowałam aktualizacje XP i w partition magic
              znalazło się nierozlokowanych 59 mega
              Całusy! :))))))
              • Gość: pieroóg Re: III problem :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.05, 23:24
                oczywiście giga nie mega i mam teraz ostatecznie 190 giga (10 gdzieś uciekło,
                ale nie przeszkadza mi to)
                Bardzo dziękuję.
                • heniekwgazecie Re: III problem :( 25.09.05, 09:52
                  ciesze się :-)
                • gbnetter Re: III problem :( 25.09.05, 10:06
                  Nigdzie nie uciekło - po prostu w informatyce inaczej przelicza się przedrostki kilo-, mega- i giga-, jako odpowiednio 2^10, 2^20 i 2^30, a nie jako 10^3, 10^6 i 10^9. Krótko mówiąc, dysk ma pewnie 200 000 megabajtów, a nie 200 gigabajtów (różnica na niekorzyść kupującego - producenci liczą gigabajt jako 1000 megabajtów, podczas gdy faktycznie jest on równy 1024 megabajtom i stąd ta różnica).
                  • Gość: gość Re: III problem :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 11:41
                    Może to być spowodowane wielkością klastrów i nic na to się nie poradzi.
                    • pierozek_monika Re: III problem :( 25.09.05, 16:40
                      to już tylko szczegół :)
                      grunt, że 70 giga się odnalazło i że jakoś sobie poradziłam z pomocą
                      forumowiczów.
                      Kurcze, brat (mój komputerowy guru do tej pory) upierał się, żeby dysk
                      zareklamować ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka