Dodaj do ulubionych

Podzial dysku

IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.11.05, 19:45
Z gory uprzedzam zem zielona w te klocki wiec o wyrozumialosc prosze ;)

Ostatnio moj stary, wysluzony dysk twardy poszedl sie tuptac. Przy instalowaniu nowego informatyk podzielil go na 10GB (Win XP i programy) + 64GB (pliki, muzyka itd) (wczesniej bylo 15+15)
Gdzies tam przeczytalam ze w przypadku partycji (tak to sie chyba nazywa) lepiej miec miejsze a wiecej. Zastanawia mnie czy wielkosc ma jakies znaczenie w czasie normalnej pracy na kompie, np. przy sciaganiu plikow przez bittorent - chodzi mi dokladniej o wieksze uzycie pamieci/procesora (moj sprzeciorek jest dosc starawy, wiec gdy zalaczam bitcommet - i rzucam sie na pare filmow naraz ;) - zaczyna troche mulic, mam wrazenie ze muli teraz bardziej niz przed wymiana dysku)
Obserwuj wątek
    • Gość: wedrowiec Re: Podzial dysku IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.11.05, 20:08
      > Z gory uprzedzam zem zielona w te klocki wiec o wyrozumialosc prosze ;)
      >
      P.s Ale torenty ściągac umiem -:))
      • Gość: totylkoja Re: Podzial dysku IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.11.05, 20:50
        > P.s Ale torenty ściągac umiem -:))

A no to na szczescie nie wymaga zbytniego wysilku intelektualnego ;)

No wiec jak to jest z tymi partycjami - czy 64GB moze byc zbyt wielkim obciazeniem dla lichego procesora? (a tak przy okazji to ile kosztowalby jakis "lepsiejszy" - gwiazdka sie zbliza, moze poprosze mikolaja ;))
        • neder Re: Podzial dysku 20.11.05, 20:54
          wielkość partycji ponoć nie ma znaczenia. Mam nadzieję, że Twój post nie
          rozpocznie kolejnej dyskusji o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad
          Wielkanocą... bo tak to się zazwyczaj kończy. Dzielić czy nie dzielić? Poszukaj
          sobie takich wątków. Kilka ich było napewno ;) Mógłbyś mieć nawet jedną
          partycję, gdybyś chciał. Ja bym się bardziej chyba martwiła wielkością partycji
          systemowej (że za mała).
          pzdr
          • Gość: totylkoja Re: Podzial dysku IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.11.05, 21:32
            > Ja bym się bardziej chyba martwiła wielkością partycji
            > systemowej (że za mała).

A jaka bylaby optymalna?
        • Gość: proc Re: Podzial dysku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 20:58
          Wydaje się mi, że procesor nic nie ma
          do wielkości partycji dysku?
          A szybkość pobierania danych zależy od
          łącza z jakiego korzystasz!
          Pozdrawiam
          • Gość: totylkoja Re: Podzial dysku IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.11.05, 21:28
            Chodzilo mi o szybkosc pracy komputera nie lacza :)
            Nie wiem jak dokladnie nastepuje zapisywanie sciaganych danych w bitcomecie ale tak sie zastanawiam czy "obslugiwanie" duzej partycji nie "meczy" programu bardziej niz gdyby pracowal tylko z 10GBami.
            Po wlaczeniu Bitcomet przez prawie caly czas jade na 100% uzycia procesora a ze lubie robic wiele rzeczy naraz to mi kopjutr ledwo dycha (a mnie krew zalewa ;))
    • Gość: Laki_luke Re: Podzial dysku IP: 80.51.247.* 20.11.05, 21:27
      wielskosc partycji systemowej jest dobra. 10 GB wystarczy. Wazne tylko by
      utrzymywac tych kilka GB wolne. Ja zostawiam zawsze 3-5 GB wolnego miejsca.
      Niektore programy zamiast dodawac do Program Files na C mozesz instalowac na
      innym dysku.
      Co do reszty pojemnosci dysku. Wydaje sie ze 64 GB partycja to troche za duzo.
      Podziel sobie ja na mniej wiecej 15-20 GB, chocby po to by miec porzadek na
      dysku. Jedna partycja na filmy, jedna na duperelki, jedna na MP3 itd. Zaleznie
      od potrzeb.
      • Gość: totylkoja Re: Podzial dysku IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.11.05, 21:37
        No wiesz, chyba spasuje (o ile nie ma jakiegos hiperlatwiego sposobu), mam niezwykly talent do psucia "elektroniki" - szczegolnie musze powstrzymywac sie by nie partolic mojego kochanego kompjutra hulajac beztrosko po zaawansowanych ustawieniach (mam zwyczaj pracy metoda prob i bledow... zazwyczaj bledow ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka