Dodaj do ulubionych

Jaka drukarka ?

02.01.06, 17:33
Witak serdecznie.
Moje pytanie jest z gatunku pełnej amatorszczyzny. Ale zaryzykuję.
Poradźcie mi proszę , jaką mam kupić drukarkę do komputera osobistego.
Moje rozeznanie w sprzęcie jest niewielkie .Znam nazwy różnych firm i
wiem ,ze Lexmark ma bardzo drogi atrament. Miałam kiedyś drukarke właśnie
tej marki. Wysłużyła swoje lata, już brakowało do niej aktualizacji
sterownikow i z atramentem byl coraz większy problem. Kupiłam więc coś
nowego .Jest to urządzenie wielofunkcyjne, także Lexmarka - typ X1155 . I
jest to badziewie nad badziewiami. Pokusiłam sie na ten zakup , ponieważ
drukuję niezbyt wiele ( 1 ryza papieru rocznie), a czasem przydaje się tez
funkcja skanowania i kserowania .Pomyślałam więc ,czemu nie..
Ale mam już tego urządzenia serdecznie dosyć : zacina sie ,atrament takze
bardzo drogi i wystarcza go na chwilę .
Co więc kupić ,by był to sensowny zakup ?
Pozdrawiam .Halszka
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:06
      Może tani laser? Np:
      proline.pl/shop.php?prodid=HP+LJ+1020
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21377
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17094
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17273
      sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17274

Wady - brak koloru, nie nadaje się do druku fotografii.
      Zalety - wysoka jakość druku, tusz nie zasycha (co ma znaczenie dla osób, które
      rzadko drukują).
      • halszka2 Re: Jaka drukarka ? 02.01.06, 22:51
        Dziękuję za odpowiedź.
        Nie drukuję fotografii, więc nie stanowi to dla mnie problemu .To niezasychanie
        tuszu wydaje mi się bardzo ważne. Nie myślałam wcześniej o drukarce laserowej,
        jakoś tak wyobrażałam sobie znacznie wyższe ceny ...Wydaje mi się to
        interesujące. Brak koloru, no cóż..., ostatecznie moglabym to zaakceptować.
        Mam jeszcze dalsze pytanie. Czy Twoim zdaniem modele, które proponujesz , są
        już schodzące z rynku, czy jeszcze trochę pobędą na nim ? Pytam o to, by mieć
        jasność co do dostępności materiałów eksoploatacynych do nich ..
        Firma Brother ? niestety nie zetknęłam się jeszcze....
        Nie bardzo wiem ,jak to jest z portami USB u mnie( nie odrożniam USB 1 od USB
        2) , ale to juz muszę kogoś spytać bezpośrednio.

Pozdrawiam. Halszka
        • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.01.06, 23:27
          halszka2 napisała:

> Dziękuję za odpowiedź.
          > Nie drukuję fotografii, więc nie stanowi to dla mnie problemu .To
          niezasychanie
          >
          > tuszu wydaje mi się bardzo ważne.

W zasadzie to jest toner nie tusz, ale tak mi się jakoś napisało...

> Nie myślałam wcześniej o drukarce laserowej,
          >
          > jakoś tak wyobrażałam sobie znacznie wyższe ceny ...Wydaje mi się to
          > interesujące. Brak koloru, no cóż..., ostatecznie moglabym to zaakceptować.

Mnie brak koloru nie przeszkadza (też mam laser), a jeśli bardzo mi zależy na
          na kolorze (z reguły nie zależy; jest dla mnie zbędny), to w ostateczności mogę
          wydrukować parę stron w pracy, w szkole, u kolegi i zapłacić, ile zażąda (albo
          i nie ;-).

> Mam jeszcze dalsze pytanie. Czy Twoim zdaniem modele, które proponujesz , są
          > już schodzące z rynku, czy jeszcze trochę pobędą na nim ? Pytam o to, by mieć
          > jasność co do dostępności materiałów eksoploatacynych do nich ..

Nie wiem, czy są schodzące, czy nie, ale myślę, że nie powinno być problemów z
          materiałami. Wiele tonerów jest "uniwersalnych" (te same dla różnych urządzeń
          tego samego producenta).

> Firma Brother ? niestety nie zetknęłam się jeszcze....

Ja osobiście też nie. Firma jest japońska - co wyraźnie sugeruje nazwa. ;-)

> Nie bardzo wiem ,jak to jest z portami USB u mnie( nie odrożniam USB 1 od USB
          > 2) , ale to juz muszę kogoś spytać bezpośrednio.

Nie ma znaczenia jakie USB jest w komputerze i jakie w drukarce. Tak i tak oba
          urządzenia się "dogadają".

W przypadku drukarek laserowych jest jeszcze jeden aspekt - bębęn. Bęben to
          materiał eksploatacyjny - taki jak tusz czy toner. Może być on zintegrowany z
          tonerem (tak jak w HP) lub oddzielnie - tak jak np. w przypadku Brothera. Jak
          lepiej? W pierwszym przypadku po wyczerpaniu toneru wymieniasz całą kasetę z
          tonerem i bębnem, w drugim - uzupełniasz toner, a bęben zostaje. Ma on
          określoną trwałość (np. 10 tys. kopii, po której należy go wymienić). Z tym że
          jest on bardzo drogi i może się okazać, że wymiana bębna będzie nieopłacalna (i
          prościej będzie kupić po prostu nową drukarkę).

Mimo to wydaje mi się, że w domowych warunkach trwałość bębna nie musi być
          brana pod uwagę. Prędzej zmienisz drukarkę niż Ci się bęben zużyje.

Ja prefeuję drukarki firmy HP. A np. kolega ma Minoltę (czy Epsona) i też jest
          zadowolony.

Podczas zakupu zwracaj uwagę na cenę, są spore różnice, np. HP LaserJet 1020:
          - proline.pl/shop.php?prodid=HP+LJ+1020 - 459 zł,
          - sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17442 - 514 zł.

Nie zapomnij o kablu (nie ma w zestawie). No chyba że już masz. :-)
          • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.01.06, 23:31
            I jeszcze jedno - cena kaseta z tonerem wydaje się duża w porównaniu np. do
            pojemnika z tuszem, ale i tak koszt wydruku z drukarki laserowej powinien być
            niższy niż z atramentowej.
            • halszka2 Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 00:17
              Bardzo Ci dziękuję. To bardzo istotne dla mnie wyjaśnienia.
              Mam nadzieję,że drukarki, o których piszesz mają pojemnik z tonerem o większej
              zawartości, niż obecne na rynku drukarki atramentowe.

Nocne z nas Marki. Życzę Ci dobrych snów. Halszka
              • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 08:26
                Oryginalny toner do HP 1020 kosztuje ok. 230 zł i wystarcza na ok. 4 ryzy
                papieru: pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2109764
                Daje to koszt ok. 12 gr za wydruk jednej strony. To oczywiście koszt
                orientacyjny, bo zależy co i jak się drukuje, ale i tak jest to poziom dla
                atramentówek trudno osiągalny (wydruk atramentowy jest droższy).

Gdybym się decydował teraz na drukarkę, to bym rozważał właśnie zakup HP 1020
                (albo innej HP). Dodatkową zaletą jest to, że jest ona mała i zgrabna (w
                przeciwieństwie do tych z poprzedniej serii 1000: HP 1000, HP 1005, HP 1200 itd.).
                • polokokt Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 10:13
                  ja dodam od siebie ze model HP 1020 to praktycznie nowosc na rynku. Bardzo
                  fajna drukareczka i jesli nie potrzebowalbym koloru to kupilbym wlasnie ja.
                  Co do kosztow wydruku to jak liczylem, na takiej laserowce mialbym koszt
                  porownywalny z drukowaniem na atramentowce ale przy kombinowaniu tuzami
                  (kupywanie oryginalnych ale przeterminowanych za 1/3 ceny a potem ich
                  uzupelnianie dokupionym tuszem). A do tego dochodzi szybkosc druku i w ogole.
                  Co do dostepnosci tuszu/tonera HP nie martwilbym sie. mam drukarke ktora ma....
                  jakies 7-8 lat, wlasnie HP i nie mam najmniejszych problemow z dostaniem tuszu.
                  Tuze HP pasuja zazwyczaj do kilku(nastu) modeli ich sprzetu wiec praktycznie od
                  kazdego modelu mozna dostac w kazdym sklepie z tuszami.
                  Pozdrawiam
                  • halszka2 Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 15:38
                    Witam w chmurne popołudnie. Byłam dzisiaj bardzo zajęta i dopiero teraz
                    znalazłam chwilę, by tu zajrzeć.
                    Bardzo dziękuję za wyczerpujące i życzliwe wyjaśnienia.
                    W wielu miejscach, w których bywam także zuważam preferowanie HP.
                    Niech więc będzie HP w wersji LJ 1020. Podzwonię zaraz po znajomych sklepach
                    z zapytaniem o cenę.
                    Pozdrawiam serdecznie. Halszka
                    • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 17:39
                      To ja jeszcze tylko dodam, że toner, który otrzymasz w "zestawie startowym" z
                      drukarki prawdopodobnie będzie miał niższą wydajność niż ten, który można kupić
                      w sklepie. Ale tak to już jest, producenci chcą zarobić na czym się da.

W przypadku drukarek atramentowych jest podobnie.
                • krzysztofsf Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 18:26
                  Gość portalu: T-800 napisał(a):

> Oryginalny toner do HP 1020 kosztuje ok. 230 zł i wystarcza na ok. 4 ryzy
                  > papieru: pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2109764
                  > Daje to koszt ok. 12 gr za wydruk jednej strony. To oczywiście koszt
                  > orientacyjny, bo zależy co i jak się drukuje, ale i tak jest to poziom dla
                  > atramentówek trudno osiągalny (wydruk atramentowy jest droższy).
                  Do Canona s520 kupuje tusze (nieoryginalne) po 15 zl
                  W czerni moge wydrukowac z tego oklo ryzy papieru (ile to jest za strone?)
                  • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 18:42
                    Do drukarki HP LaserJet 6L mogę dokupić toner (sam proszek) i dosypać do
                    kasety. Wydrukuję z tego ok. 4-5 ryz. Ile to będzie za stronę?
                    • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 18:42

> Do drukarki HP LaserJet 6L mogę dokupić toner (sam proszek)

Za 50 zł.
                    • krzysztofsf Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 18:50

> Do drukarki HP LaserJet 6L mogę dokupić toner (sam proszek) i dosypać do
                      > kasety. Wydrukuję z tego ok. 4-5 ryz. Ile to będzie za stronę?

Drogo :))

ja pisze o koszcie bez babrania butlami z tuszami, tak przy okazji - moge tez zejsc nizej z kosztem. Poniewaz czarny jest nieco wiekszy, to kolorowe sa mniej wydajne. Ile cie kosztuje strona wydruku kolorowego? ;)
                      • Gość: polokokt Re: Jaka drukarka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 20:39
                        Do wszystkiego mozna kupic zamiennik/napelniacz/proszek w worku :) My tam wyzej
                        zakladalismy ze zarowno w przypadku jednej jak i drugiej uzywa sie oryginalu.
                        Wiadomo jesli oryginal jest drozszy to i zamiennik do tego modelu pewnie bedzie
                        drozszy deczko od konkurencji.
                        Ja uzywam przeterminowanych oryginalow (nie ma zadnego spadku jakosci) ktore
                        kupuje za 1/3 ceny i do tego potem nabijam je dwa razy tuszem (dlatego sam
                        nabijam oryginal, zebym mial pewnosc ze glowica ktora w HP jest w tuszach byla
                        OK) gdzie jedno nabicie kosztuje mnie 15PLN tak wiec uzyskuje koszt jak na
                        oryginalach na laserowce, tylko ze tempo druku nie to a i ile zabawy. W
                        przypadku druku na laserowce na jakis zamiennikach, ktore tez sa conajmniej o
                        polowe tansze tez mozna zejsc ostro z cena.
                        Pozdrawiam
                        • krzysztofsf Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 21:02
                          I na atramencie i na malym laserze (bo na drogich takie koszty sa w standarcie...z tym, ze potem beben...) mozna zejsc do kwot rzedu 2-3 groszy za strone (bez kosztu papieru)
                          Kwestia dobrania do potrzeb.
                          jesli codziennie puszcza sie 100-200 stron czarnobialego wydruku - to lepszy jest tani laser. Jesli takie czy nawet wieksze wydruki sa sporadyczne - to atrament jest idealny (jesli kolor w nim jest rowniez tani).
                          Istotne jest tez jaka jakosc maja kupowane zamienniki - w laserze koszt nieuznanej reklamacji jest bolesniejszy.
                          Wazne tez jest srodowisko - np. moj canon niestety nie ma kompletnych sterownikow do Linuksa.
    • souls_hunter Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 18:00
      Ja grzeje na Epsonie Action Laser 1500 z 94 roku (chyba). Drukarka praktycznie nie do zarzniecia. Dodakowo w przeciwienstwie do togo co pisze T800 nie trzeba kupowac calego nowego tonera tylko wystarczy dosypac sam proszek (raz na kilka lat). Skoro tylko czasem potrzebujesz cos przeskanowac czy skserowac to idz do punktu gdzie to robia za 10 gr/A4.
      • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 18:16
        souls_hunter napisał:

> Dodakowo w przeciwienstwie do togo co pisze T800 nie trzeba
        > kupowac calego nowego tonera tylko wystarczy dosypac sam proszek (raz na
        kilka
        > lat).

A czy ja gdzieś pisałem, że do epsona coś trzeba kupować?
        • souls_hunter Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 18:23
          Nie, prosze pana ;) Ale czy to nie jest wlasnie na korzysc Epsona?
          • Gość: T-800 Re: Jaka drukarka ? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.06, 18:26
            Ja nie mam nic przeciwko Epsonowi. Można dyskutować.
    • ukleb Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 21:42
      Ja mam Lexmarka X1180, jest to coś podobnego do Twojego (chyba jakaś ulepszona
      wersja). Jestem z bardzo z niego zadowolony. A Twój problem może tkwić w tym,
      że drukujesz tak rzadko, że atrament poprostu zasycha :P Miałem tak na
      początku.
      Pozdrawiam
      ukleb
      • halszka2 Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 22:32
        No tak, wiem coraz więcej. Ale czy w związku z tym decyzja jest łatwiejsza ?
        hmm...
        Halszka
      • halszka2 Re: Jaka drukarka ? 03.01.06, 22:41
        Moje drukowanie ma charakter akcyjny. Drukuję ,drukuję ,potem długo, długo
        nic , drukarka sobie spokojnie stoi, (zresztą w bardzo niedalekim sąsiedztwie
        cieplego kaloryfera ) - bo albo wyjeżdżam ,albo nie ma takiej potrzeby i cykl
        się powtarza.
        Wiem że lepsze byloby inne miejsce na drukarkę, ale póki co, mam tak urządzony
        pokój, że półka nad biurkiem i monitorem jest jedynym miejscem , gdzie mogę ją
        umieścić.
        Halszka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka