Dodaj do ulubionych

instalowanie xp na dysku sata

IP: 156.17.92.* 21.04.06, 14:33
Nie mam o tym pojęcia ale wyczytałam że żeby zainstalować system na dysku
sata trzeba mieć jakąś dyskietkę z jakimś sterownikiem... Skąd taką dyskietkę
można dostać??? (z dyskiem jej nie dostałam) Mój dysk to caviar 160gb sata.
Może ktoś podeśle mi link gdzie znajdę obraz takiej dyskietki i programik do
jej nagrania.... Pliiiiz.
Obserwuj wątek
    • m.gregor Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 15:00
      Poszukaj na stronie producenta plyty glownej.
      • Gość: zielona Re: instalowanie xp na dysku sata IP: 156.17.92.* 21.04.06, 15:06
        ale czego dokładnie mam szukać? nigdy nie instalowalam systemu na dysku sata i
        może dlatego zadaje takie głupie pytania...
        Aha jeszcze jedno w jaki sposób moge sie dowiedzieć jaki dokładnie mam model
        płyty głównej? Czy to gdzieś pisze w systemie?
        • beretelwi Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 15:21
          zobacz co jest na CD do plyty glownej Twojego komputera - sa tam na pewno
          sterowniki SATA do winXP!!! zawartosc tegoz katalogu skopiuj na dyskietke, i
          zadaj ja do napedu jak instalator winXP se zazyczy, i to wszystko....
          Pozdrawiam
      • Gość: zielona Re: instalowanie xp na dysku sata IP: 156.17.92.* 21.04.06, 15:19
        To jest link do rzeczy które można ściągnąć do mojej płyty:
        www.asrock.com/support/download.asp?Model=P4i65GV
        Tak więc co ja mam se ściągnąć i nagrać na dyskietkę żeby zainstalować system
        na dysku sata???
        • real_krecik Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 15:29
          W instrukcji płyty głównej powinien być opis co musisz zrobić. W skrócie to
          wygląda tak, że musisz znaleźć na płycie cd, którą dał producent mały
          programik, który pozwoli ci stworzyć dyskietkę z odpowiednim sterownikiem. O
          nazwy mnie nie pytaj, bo nie znam płyt głównych asrocka i po prostu nie wiem.
          Jeśli już będziesz miała tą dyskietkę, to podczas ładowania instalatora
          windows, jest moment w którym prosi cię o wciśnięcie klawisza f6 w celu
          zainstalowania niestandardowych sterowników sata bądź innych tego typu rzeczy.
          Po wciśnięciu będziesz miała do wybrania który sterownik zainstalować. Jeśli
          poprawnie wykonałaś dyskietkę, to instalacja będzie przebiegać bez problemu,
          jeśli nie to instalator stwierdzi, że nie widzi żadnego dysku, na którym mógłby
          być zainstalowany system.
    • r0ger Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 16:12
      Rozumiem, że kupiłaś sam dysk i system masz juz zainstalowany na innym? Jeżeli uruchomisz instalację z poziomu istniejącego windows, to nie potrzebujesz żadnej dyskietki. W pewnym momencie pojawi się okno z polem wyboru przy którym zobaczysz napis "Pobierz wszystkie pliki z CD" czy jakoś podobnie (nie pamiętam dokładnie). Musisz pozostawić tą opcję NIEzaznaczoną. Dalej instalacja przebiega już standardowo. Nie ma znaczenia czy instalujesz ją na tej samej czy innej partycji, oraz czy wybierasz Uaktualnienie, czy Nowa instalacja.
    • Gość: qba Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.czajen.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:14
      Zapisz to co jet na 2-ej pozycji
      www.asrock.com/support/Download/dl_p4V88.htm
      możesz zainstalować z płytki ze sterownikami do płyty gł.(nVidia)tam napewno są
      sterowniki do SATA (sis 3112)albo nowsze.powodzenia.
      • r0ger Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 16:20
        Gość portalu: qba napisał(a):

> Zapisz to co jet na 2-ej pozycji
        > (...)asrock.com/sup port/Download/dl_p4V88.htm

Ty widzisz co piszesz?
    • Gość: Instalator Seriali Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:17
      Jak twój dysk to Westen Digital o pojemności 160 GB i do tego Serial ATA to z
      pewnością jest to ten dysk:
      .
      www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=137.
      A jak to ten dysk to sterowniki Serial ATA masz tu:
      .
      support.wdc.com/download/?cxml=n&pid=15&swid=9.
      Wybierasz z lewej tabelki:

2nd Gen Serial...i coś tam, że żaby kumkają

a potem z prawej tabelki wybierasz:

SIIG Serial ATA Controller Card Driver...i coś tam, że trawa zielona

Potem ściągasz sterowniki klikając w Download.

ROZPAKOWUJESZ !!!
      Przegrywasz na dyskietkę zawartośc rozpakowanego foderu ale NIE
      folder !!!!!!!!!!!!!!
      I masz gotowe sterowniki do Serial ATA dla Twojego dysku twardego.

Przy instalowaniu XP czytaj co się tam pokazuje !!!
      Przeoczysz ten moment i z instalacji będa nici - trzeba będzie od nowa
      zaczynać !!!
      Ale BEZ PANIKI !
      Niczego nie popsujesz nawet jak się pomylisz ! :)

• Gość: zielona Re: instalowanie xp na dysku sata IP: 156.17.92.* 21.04.06, 17:20
        Dzięki wielkie za pomoc,
        W weekemd będę walczyć z instalacją...
        (stara wersjja windy sie zawirusowała i muszę zrobić formata i po raz piewwszy
        zainstalować xp, mo ale zawsze kiedyś musi być ten pierwszy raz...)
        • kell99 Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 17:55
          rany, niektore rady sa genialne. nie ma sterownika do dysku, jest sterownik do
          KONTROLERA sata ktory umieszczony jest na plycie glownej. musisz uzyc takiego do
          twojej plyty glownej, ten wdc ktory ci kolega podal jest sterownikiem do
          kontrolera wdc...
          czytajcie to co wklejacie, bo kogos moze to kosztowac sporo zdrowia.
          • Gość: Bell 222 Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:05
            kell99 napisał:

> nie ma sterownika do dysku, jest sterownik do
            > KONTROLERA sata ktory umieszczony jest na plycie glownej.

No to jaki to kontroler jest na tej płycie o którą ma 'zielona' ?

> musisz uzyc takiego do
            > twojej plyty glownej,

Czyli JAKI ?

> ten wdc ktory ci kolega podal jest sterownikiem do
            > kontrolera wdc...

Jest sterownikiem uniwersalnym do wszystkich dysków Serial ATA firmy WDC z tej
            serii Caviar. :)
            Bez RAID bo tego płyta nie ma. :)
            • kell99 Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 18:08
              jaki znowu sterownik uniwersalny? nie wiesz jaki ona ma kontroler sata (via,
              intel, promise etc...) sterownik jest albo na cd dolaczonym do plyty, albo na
              dyskietce, albo na www producenta plyty albo na jakimkolwiek disto linuksa
              (mlodszym niz 2-3 lata).
              • Gość: Instalator Seriali Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 18:29
                kell99 napisał:

> jaki znowu sterownik uniwersalny? nie wiesz jaki ona ma kontroler sata (via,
                > intel, promise etc...) sterownik jest albo na cd dolaczonym do plyty, albo na
                > dyskietce, albo na www producenta plyty albo

Albo na stronie producenta dysku twardego ! :)

• m.gregor Re: instalowanie xp na dysku sata 22.04.06, 09:28
                  A niby skad producent dysku twardego ma wiedziec do jakiego kontrolera SATA
                  podlaczony jest jego dysk???? Ty nadal nie masz zielonego pojecia o tym co
                  piszesz. NIE MA STEROWNIKOW DO DYSKOW TWARDYCH.
                  • Gość: Kolunio Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 13:01
                    m.gregor napisał:

> NIE MA STEROWNIKOW DO DYSKOW TWARDYCH.

Tiaaa :(
                    To co to jest to do ściągnięcia na stronach WSZYSTKICH producentów dysków
                    twardych pod nazwą "Serial ATA Drivers".

Puzzle ?
                    • m.gregor Re: instalowanie xp na dysku sata 22.04.06, 13:08
                      Jak widze na angielskim sie spalo. Nie odrozniasz slowa DRIVE (DRIVES) od DRIVER
                      (DRIVERS). Pierwsze to naped drugie to sterownik. To co jest na stronach to
                      sterowniki do kontrolerow SATA danych producentow.
                      • kell99 Re: instalowanie xp na dysku sata 26.04.06, 14:44
                        nie warto dyskutowac z trollami;) niech sobie zyja we wlasnej rzeczywistosci
            • r0ger Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 20:13
              Gość portalu: Bell 222 napisał(a):

> Jest sterownikiem uniwersalnym do wszystkich dysków Serial ATA firmy WDC z tej
              > serii Caviar. :)
              > Bez RAID bo tego płyta nie ma. :)

Ludzie, powariowaliście!? Czy ty bell 222 wiesz wogóle co to jest kontroler S-ATA? I gdzie on się znajduje? Jaki znowu "uniwersalny sterownik"? To tak, jak ktoś by napisał uniwersalny sterownik graficzny obsługujący Ati i GeForce od razu. Już w ogóle pomijam fakt, że WesternDigital nie produkuje kontrolerów SATA.
              I wyjaśniam - kontroler sata to układ na płycie głównej (zintegrowany z mostkiem południowym lub oddzielny) który odpowiada za magistralę Serial ATA. Dopiero do tej magistrali podpięte są dyski. To tak na chłopski rozum.
      • m.gregor Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 17:59
        Rany...Ty zastanawiasz sie czasem co piszesz? A jak ktos nie ma WD'kowego
        kontrolera SATA to co?

I pierwszy raz w zyciu czytam o sterowniku do dysku twardego...
    • qandre Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 20:32
      Twoja płyta główna nie wymaga instalacji sterowników dysku SATA podczas instalacji systemu. Żadna dyskietka ze sterownikami nie będzie Ci potrzebna. Wszystkie sterowniki do płyty wgrywasz dopiero po instalacji systemu.
      • kell99 Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 21:33
        UFFF!!!
        A mowia, ze windows to prosty system. Po raz ktorys z rzedu. Gdy instalujesz
        windows na czystym dysku, bez innego hdd, potrzebujesz sterownik do kontrolera
        dysku z tego prostego powodu, ze windows nie obsluguje dyskow sata.

W przypadku windows bedzie to rozwiazane w viscie, albo w win xp sp2 (o ile ktos
        ma taka wersje instalacyjna).
        • qandre Re: instalowanie xp na dysku sata 21.04.06, 22:32
          W niektórych płytach głównych (np.: z intelowskim ICH5, jak płyta autorki wątku) wykorzystana jest praca kontrolera SATA w trybie emulacji Parallel ATA, z tego powodu w czasie instalacji nie trzeba wgrywać sterowników SATA. Instalator rozpoznaje dysk jako "zwykłe" ATA.
          • Gość: Instalator Seriali Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 07:48
            qandre napisał:

> w czasie instalacji nie trzeba wgrywać sterowników SATA. Instalator ro
            > zpoznaje dysk jako "zwykłe" ATA.

Instalator NICZEGO nie rozpozna ponieważ dysk jest Serial ATA !

BRAK dysku = koniec instalowania. :)
        • Gość: Instalator Seriali Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 07:54
          kell99 napisał:

> UFFF!!!
          > A mowia, ze windows to prosty system. Po raz ktorys z rzedu. Gdy instalujesz
          > windows na czystym dysku, bez innego hdd, potrzebujesz sterownik do kontrolera
          > dysku z tego prostego powodu, ze windows nie obsluguje dyskow sata.
          >
          > W przypadku windows bedzie to rozwiazane w viscie,

JASNE !

Tylko KOMU to tłumaczysz ? :)

Chłoptasie jeszcze nie instalowali systemów na czystym dysku Serial ATA i NIE
          WIEDZĄ nawet o co chodzi ! :(

Jak sami będą instalowali XP to dopiero wtedy...napiszą na tym forum :
          " POMOCY ! System nie wykrywa dysku przy instalacji !".

> albo w win xp sp2 (o ile ktos ma taka wersje instalacyjna).

SP2 nic na to nie pomaga. :(

• Gość: Kokeeno Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.crowley.pl 24.04.06, 16:28
            Mam MSI K8N Neo4 FI, dysk SATA II i płytkę instalacyjna WinXP SP2 - nie ma
            problemów przy instalacji (system nie drze się o dodatkowe sterowniki - te,
            które są do nF4 Ultra wystarczają)...
    • Gość: Instalator Seriali zielona ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 08:02
      .

ZIELONA !

Tylko nam tu napisz jak poszła instalacja !

PROSIMY ! ;)

Dobrze jest wiedzieć czy komuś się pomogło czy zaszkodziło. :D

.
      • Gość: zielona Re: zielona ! IP: 156.17.92.* 24.04.06, 13:05
        Ale namieszaliście...
        Okazało się że po formacie xp sp1 nie chciał żadnej dyskietki i wszystko poszło
        gładko.
        Ale dzięki za pomoc!
        • Gość: Instalator Seriali Re: zielona ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 14:37
          Gość portalu: zielona napisał(a):

> Ale namieszaliście...
          > Okazało się że po formacie xp sp1 nie chciał żadnej dyskietki i wszystko
          poszło gładko.

Czyli na to wychodzi, że jednak nie masz dysku z Serial ATA tylko normalny
          ATA. :(
          • m.gregor Re: zielona ! 24.04.06, 14:50
            Raczej wychodzi na to ze Ty nie masz o tym zielonego pojecia a nie ze autorka ma
            dysk PATA...
            • Gość: Instalator Seriali Re: zielona ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 16:23
              m.gregor napisał:

> Raczej wychodzi na to ze Ty nie masz o tym zielonego pojecia a nie ze autorka
              mA dysk PATA...

A jednak ja mam rację. :)
              Raczej autorka 'zielona' nie wie co ma i jak instalowała system z prostego
              powodu - nie jest możliwa instalacja na dysku SATA bez instalowania sterowników.

Tak jest i nic na to nie poradzisz ! :)
              • m.gregor Re: zielona ! 26.04.06, 10:16
                > A jednak ja mam rację. :)
                Polemizowałbym...

Własnie przed chwila zainstalowalem Windows XP na dysku SATA na kontrolerze SATA
                firmy SiS bez podawania sterownikow na dyskietce. Nie skomentuje reszty Twojej
                wypowiedzi...
                • Gość: bolo Re: zielona ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 11:13
                  No. chłopaki - dziękuję!
                  Przed przeczytaniem wątku miałem wrażenie, że wiem jak to robic, mało tego robiłem to...
                  Teraz już ni cholere nie jestem pewny.
                • bigstrand Re: zielona ! 26.04.06, 14:53
                  no bo miales winxp z sp2, moze i zielona tez tak ma?
    • Gość: Instalator Seriali Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 12:21
      Tiaaa...

Wszystkim na świecie potrzebne są sterowniki do kontrolera Serial ATA przy
      instalacji systemu na czystym dysku a tu taka zielona i mc.gregor nie
      potrzebowali ich.

CUDA ! Zaiste CUDA !
      • Gość: Kokeeno Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.06, 15:41
        Bo sterowniki do typowego kontrolera SATA były na płycie z xp (przynajmniej z SP2). Ale to przecież zbyt proste...
        • Gość: fido Re: instalowanie xp na dysku sata IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.06, 17:02
          A jaj mam XP z SP2 i dysk SATA i nie chce mi się instalować system bo nie wykrywa dysku...
          • znacznik Re: instalowanie xp na dysku sata 08.05.06, 19:57
            Gość portalu: fido napisał(a):

> A jaj mam XP z SP2 i dysk SATA i nie chce mi się instalować system bo nie wykry
            > wa dysku...
            Przy starcie systemu (bez wlozonej plyty instalacyjnej XP ) nacisnij "tab"
            .Musisz po prostu zainicjowac dysk SATA.
            • m.gregor Re: instalowanie xp na dysku sata 08.05.06, 19:59
              Nastepny "ekszpert"...
    • Gość: WB Instalowanie xp na dysku sata - POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 22:55
      Witam,
      mój problem jak opisany powyżej: nowy komputer z płytą Asrock 775Twins HDTV
      oraz Samsung 160 GB SATA, próba instalacji Win XP Home kończy się na nie
      wykryciu HDD przez Windowsa.
      Przeczytałem, że trzeba wypalić flopa ze sterownikiem - TYLKO ŻE NIE MAM FLOPPY
      DRIVEA W TYM KOMPIE!!! Tylko DVD-RW i USB.
      Jakieś sugestie?

Z góry dzięki, WB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka