Gość: Agata IP: *.tvkdiana.pl 14.04.05, 20:08 Witam, 1 kwietnia usunieto mi woreczek żółciowy i prawdę mówiąc jestem przerażona dietą. Proszę o jakies przepisy i linki z dietami. Dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 14.04.05, 20:27 Zapytaj lekarza, to podstawa. Moja mama, po latach posiadania kamieni na woreczku (i ścisłej lekkostrawnej diety) przeszła operację usunięcia tegoż. Po powrocie ze szpitala zalecono jeszcze kilka tygodni lekkostrawnej diety a potem stopniowy powrót do jedzenia wszystkiego, bez żadnej szczególnej diety, byle z głową. Koniecznie zapytaj lekarza o wskazania co do diety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 20:38 miesiac po usunięciu woreczka jadłam w zasadzie wszystko unikałam jedynie naprawde ciezkostawnych potraw i alkoholu Uszy do góry.. bedzie dobrze a przed usunięciem woreczka co jadłas? Bo w zasadzie to powinna być kontynuacja.. zero ostrego, jak najmniej jajek, czeklady i "smażeniny" Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 14.04.05, 21:05 Marghe ma racje, dieta po usunieciu woreczka to nic szczegolnego w porownaniu z tym co bylo przed. To raczej stopniowy powrot do normy, mojej mamie dlugo zeszlo oswojenie sie z mysla, ze tyle rzeczy MOZE zjesc, a latami nie mogla... Lekarz po miesiacu wrecz kazal jej jesc normalnie, byle tylko nie odzywiac sie bigosem na zmiane z golonka i frytkami - ale to i bez operacji i diety malo kto ma w zwyczaju :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:51 miałam trzy tyg diety a teraz w małych ilościach jem wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.04.05, 23:38 wszystko ... z rozsadkiem.. :-) Moj pierwszy posilek to byla fasolowka, steak z cebula i mizeria .. :-) Ale lekarz mi powiedzial, ze watroba byla zdrowa i silna.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.tvkdiana.pl 15.04.05, 07:47 Dziekuję za posty. Nie wiem na przyklad czy moge jesc jogurt i takie tam. Lekarz powiedzial mi ze 2 miesiace ścisla dieta, nawet jabłka, żadnej surowizny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:23 jogurt naturalny mozesz unikaj natomiast tłustych serów.. Odpowiedz Link Zgłoś
nina321 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 10:05 Ja po usunięciu woreczka dostałam od lekarza listę potraw, produktów dozwolonych i zakazanych. I tak ( z tego co pamiętam) jadłam pieczywo, chudy nabiał, warzywa gotowane na parze. Ogólnie jak najchudziej i delikatnie. Mięso gotowane, ryby gotowane itp. Nie można jeść słodyczy, tłustych rzeczy, masła, i ciężkostrawnych produktów. Ale tak było tylko przez miesiąc .Póżniej powolny powrót do normalnego jedzenia, ale bez przesady.Właściwie można zapomnieć o smażeniu, bigosie, słodyczach(czekolada) itp. Odpowiedz Link Zgłoś
elf Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 11:35 Lekarz zdecydowaie powinien Ci dać listę, bo rzeczywiście co do niektórych rzeczy można być zaskoczonym że nie wolno ich jeść. Te listy są nawet reklamówkami niektórych leków, np. Kreonu. Mam pewną wiedzę na ten temat, bo mojemu chłopu wycięsto 3 lata temu nie tylko woreczek, ale i częśc trzustki:)), wiec dietę ma do końca życia. Ale zapewniam, szybko się człowiek przyzwyczaja i przestawienie kuchni z kotletów na pieczenie oraz z ostrych przypraw na zioła wcale nie jest trudne:)) Ale Tobie zdaje się dieta grozi tylkko przez jakiś czas, więc. Polecam książeczke (kosztuje 15 zł) Lidii Sucheckiej "Choroby dróg żółciowych i trzustki", tam jest wszystko napisane i konkretne przepisy są, bardzo przydatne, bo trudno samemu wykombinować, a można naprawdę dużo dobrych rzeczy zrobić dietetycznie:)) Ogólnie, jesli nie masz dostepu do tej ksiażeczki: trzeba unikać rzeczy które powodowały wzmożony wypływ żólci, czyli: wszystkie potrawy smażone na tłuszczu, czokolada, żóltka, śmietana, tłuste mięsa. W książce jest napisane że ta dieta to przez 3-6 miesięcy, potem stopniowo się wprowadza oliwę, rosoły, żóltka itp. Generalnie jeszcze czego nie mozna: wszystko to co generalnie uważa się za cieżkostrawne, czyli ciemne pieczywo z ziarenkami, grzyby, kapusta, rosliny strączkowe, cebula (inne warzywa ok, choć na początku lepiej gotowane i pomidory bez skórek), orzechy wszelakie, ostre przyprawy typy pieprz, musztarda, majonez, ocet, mocna kawa i kakao, napoje gazowane. ALKOHOL - zapomnij na jakiś czas. Oraz rzeczy tłuste: tłuste mleko, sery itp (zapewniam że na rynku jest ogromny wybór rzeczy o obniżonej zawartości tłuszczu, od mleka 0,5 proc przez jogurty light, po nawet odtłuszczone sery żółte:); tłuste mięsa, tłuste ryby, pasztety, boczek. Można oleje roślinne, do sałatek np., masło w niewielkich ilosciach. Uff, chyba już wiedzę jakąś masz, jakbyś miala problemy co do przepisów to pisz śmiało na maila:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.geant.pl 15.04.05, 11:29 Mój lekarz orzekł, że mam jeść wszystko, żadnej diety. Dziwne, że lekarze mają tak sprzeczne opinie w tej bądź co bądź dość powszechnej przypadłości. Odpowiedz Link Zgłoś
elf Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 11:37 He. To rzeczywiście dziwne. ale może wszystko zależy od stanu pacjanta, jego wyników itp. Jeden musi mieć diete, inny nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:41 ja jednak wracam do pytania - jaka diete stosowałaś przed zabiegiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.tvkdiana.net.pl 15.04.05, 15:52 No cóż, przed zabiegiem jadłam nietłusto, nic co smażone, ale ostro czasem sie zdarzyło i nie narzekałam. Owoce surowe też mogłam jeść, piwo pić (tego mi najbardziej brakuje. Teraz z tego co widzę moja dieta jest okrojona strasznie i nie mam żadnych pomysłów na przepisy bez grama tłuszczu. Lekarz powiedział mi, że dopiero za jakieś 2 miesiące bede mogła wprowadzać rózne rzeczy do jadłospisu, a na razie nic surowego nie mogę jeść. Odpowiedz Link Zgłoś