Dodaj do ulubionych

CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO????

IP: *.tvkdiana.pl 14.04.05, 20:08
Witam, 1 kwietnia usunieto mi woreczek żółciowy i prawdę mówiąc jestem
przerażona dietą. Proszę o jakies przepisy i linki z dietami. Dziękuję!!!
Obserwuj wątek
    • em_es Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 14.04.05, 20:27
      Zapytaj lekarza, to podstawa. Moja mama, po latach posiadania kamieni na
      woreczku (i ścisłej lekkostrawnej diety) przeszła operację usunięcia tegoż. Po
      powrocie ze szpitala zalecono jeszcze kilka tygodni lekkostrawnej diety a potem
      stopniowy powrót do jedzenia wszystkiego, bez żadnej szczególnej diety, byle z
      głową.
      Koniecznie zapytaj lekarza o wskazania co do diety.
      • Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 14.04.05, 20:38
        miesiac po usunięciu woreczka jadłam w zasadzie wszystko
        unikałam jedynie naprawde ciezkostawnych potraw i alkoholu

Uszy do góry.. bedzie dobrze

a przed usunięciem woreczka co jadłas? Bo w zasadzie to powinna być
        kontynuacja.. zero ostrego, jak najmniej jajek, czeklady i "smażeniny"
        • em_es Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 14.04.05, 21:05
          Marghe ma racje, dieta po usunieciu woreczka to nic szczegolnego w porownaniu z
          tym co bylo przed. To raczej stopniowy powrot do normy, mojej mamie dlugo zeszlo
          oswojenie sie z mysla, ze tyle rzeczy MOZE zjesc, a latami nie mogla... Lekarz
          po miesiacu wrecz kazal jej jesc normalnie, byle tylko nie odzywiac sie bigosem
          na zmiane z golonka i frytkami - ale to i bez operacji i diety malo kto ma w
          zwyczaju :)
        • Gość: ela Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:51
          miałam trzy tyg diety a teraz w małych ilościach jem wszystko
    • Gość: kluba1 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.hsd1.ca.comcast.net 14.04.05, 23:38
      wszystko ... z rozsadkiem.. :-)
      Moj pierwszy posilek to byla fasolowka, steak z cebula i mizeria .. :-)
      Ale lekarz mi powiedzial, ze watroba byla zdrowa i silna..
    • Gość: Agata Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.tvkdiana.pl 15.04.05, 07:47
      Dziekuję za posty. Nie wiem na przyklad czy moge jesc jogurt i takie tam.
      Lekarz powiedzial mi ze 2 miesiace ścisla dieta, nawet jabłka, żadnej surowizny.
      • Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:23
        jogurt naturalny mozesz
        unikaj natomiast tłustych serów..

• nina321 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 10:05
      Ja po usunięciu woreczka dostałam od lekarza listę potraw, produktów dozwolonych
      i zakazanych. I tak ( z tego co pamiętam) jadłam pieczywo, chudy nabiał, warzywa
      gotowane na parze. Ogólnie jak najchudziej i delikatnie. Mięso gotowane, ryby
      gotowane itp. Nie można jeść słodyczy, tłustych rzeczy, masła, i ciężkostrawnych
      produktów.
      Ale tak było tylko przez miesiąc .Póżniej powolny powrót do normalnego jedzenia,
      ale bez przesady.Właściwie można zapomnieć o smażeniu, bigosie,
      słodyczach(czekolada) itp.
      • elf Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 11:35
        Lekarz zdecydowaie powinien Ci dać listę, bo rzeczywiście co do niektórych
        rzeczy można być zaskoczonym że nie wolno ich jeść. Te listy są nawet
        reklamówkami niektórych leków, np. Kreonu.
        Mam pewną wiedzę na ten temat, bo mojemu chłopu wycięsto 3 lata temu nie tylko
        woreczek, ale i częśc trzustki:)), wiec dietę ma do końca życia. Ale zapewniam,
        szybko się człowiek przyzwyczaja i przestawienie kuchni z kotletów na pieczenie
        oraz z ostrych przypraw na zioła wcale nie jest trudne:)) Ale Tobie zdaje się
        dieta grozi tylkko przez jakiś czas, więc.
        Polecam książeczke (kosztuje 15 zł) Lidii Sucheckiej "Choroby dróg żółciowych i
        trzustki", tam jest wszystko napisane i konkretne przepisy są, bardzo
        przydatne, bo trudno samemu wykombinować, a można naprawdę dużo dobrych rzeczy
        zrobić dietetycznie:))
        Ogólnie, jesli nie masz dostepu do tej ksiażeczki: trzeba unikać rzeczy które
        powodowały wzmożony wypływ żólci, czyli: wszystkie potrawy smażone na tłuszczu,
        czokolada, żóltka, śmietana, tłuste mięsa. W książce jest napisane że ta dieta
        to przez 3-6 miesięcy, potem stopniowo się wprowadza oliwę, rosoły, żóltka itp.
        Generalnie jeszcze czego nie mozna: wszystko to co generalnie uważa się za
        cieżkostrawne, czyli ciemne pieczywo z ziarenkami, grzyby, kapusta, rosliny
        strączkowe, cebula (inne warzywa ok, choć na początku lepiej gotowane i
        pomidory bez skórek), orzechy wszelakie, ostre przyprawy typy pieprz,
        musztarda, majonez, ocet, mocna kawa i kakao, napoje gazowane. ALKOHOL -
        zapomnij na jakiś czas.
        Oraz rzeczy tłuste: tłuste mleko, sery itp (zapewniam że na rynku jest ogromny
        wybór rzeczy o obniżonej zawartości tłuszczu, od mleka 0,5 proc przez jogurty
        light, po nawet odtłuszczone sery żółte:); tłuste mięsa, tłuste ryby, pasztety,
        boczek. Można oleje roślinne, do sałatek np., masło w niewielkich ilosciach.
        Uff, chyba już wiedzę jakąś masz, jakbyś miala problemy co do przepisów to pisz
        śmiało na maila:)
        pozdrawiam
    • Gość: aniko Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.geant.pl 15.04.05, 11:29
      Mój lekarz orzekł, że mam jeść wszystko, żadnej diety. Dziwne, że lekarze mają
      tak sprzeczne opinie w tej bądź co bądź dość powszechnej przypadłości.
      • elf Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? 15.04.05, 11:37
        He. To rzeczywiście dziwne. ale może wszystko zależy od stanu pacjanta, jego
        wyników itp. Jeden musi mieć diete, inny nie.
        • Gość: marghe_72 Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.acn.waw.pl 15.04.05, 11:41
          ja jednak wracam do pytania - jaka diete stosowałaś przed zabiegiem?
          • Gość: Agata Re: CO JEŚĆ PO USUNIĘCIU WOR. ŻÓŁCIOWEGO???? IP: *.tvkdiana.net.pl 15.04.05, 15:52
            No cóż, przed zabiegiem jadłam nietłusto, nic co smażone, ale ostro czasem sie
            zdarzyło i nie narzekałam. Owoce surowe też mogłam jeść, piwo pić (tego mi
            najbardziej brakuje. Teraz z tego co widzę moja dieta jest okrojona strasznie i
            nie mam żadnych pomysłów na przepisy bez grama tłuszczu. Lekarz powiedział mi,
            że dopiero za jakieś 2 miesiące bede mogła wprowadzać rózne rzeczy do
            jadłospisu, a na razie nic surowego nie mogę jeść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka