Dodaj do ulubionych

Windows XP home czy professional?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 15:47
Posiadam nieco starszy komputer i mam zamiar zmienić system obercnie mam win 98 a zamierzam zainstalowac XP. Mam dylemat czy jest jakaś różnica w wydajności między jome a profesional? głownie chodzi gry
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Windows XP home czy professional? 08.05.06, 15:49
      zadna
    • saabb Re: Windows XP home czy professional? 08.05.06, 16:00
      wez pod uwage ze jak masz nieco starszy komputer to XP bedzie "mulil"
      • Gość: idefix Re: Windows XP home czy professional? IP: *.stw.uni-duesseldorf.de 08.05.06, 17:03
        polecam windows 2000 professional.. choc tez roszke kosztuje :(
        • Gość: ??? Re: Windows XP home czy professional? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 17:24
          Mój sprzęt to celeron 1GHz.384 SDRAM,geforce 4, aha i jeszzce jedno dlaczego tak strasznie wolno chodzi mi dysk gdy cos kopiuje z partycji na partycje to trwa bardzo długo......czasem potrafi sie zawieścić Samsung Sv4002H ma juz z 4 lata być może to dla tego
          • gluby Re: Windows XP home czy professional? 08.05.06, 17:31
            tak jesli chodzi to tez moze byc przycyzna jak chcesz uzywac xp to kup 512mb
            dodatkowo to nie bedzie ci mulil
            • Gość: ??? Re: Windows XP home czy professional? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:03
              Mam jeszcze kilka pytań nie wiem jak bedzie ze sterownikami do płyty głównej
              beda wymagane? Szukałem w necie ale nie moge znajść pod WinXP model płyty do
              AV18e -stary rupiec :D
              • Gość: Gostek Re: Windows XP home czy professional? IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.06, 20:18
                Gość portalu: ??? napisał(a):

> Mam jeszcze kilka pytań nie wiem jak bedzie ze sterownikami do płyty głównej
                > beda wymagane? Szukałem w necie ale nie moge znajść pod WinXP model płyty do
                > AV18e -stary rupiec :D

Nie beda wymagane WIN Xp nie potrzebuje płyty głównej
                • Gość: ??? Re: Windows XP home czy professional? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.06, 20:26
                  ok dzieki
                  • saabb Re: Windows XP home czy professional? 08.05.06, 20:36
                    Przy takich parametrach kompa to odradzam XP, niestety ta winda troche
                    potrzebuje. Wiecej nerwow stracisz niz nacieszysz sie nowym systemem.
                    • tony100 Re: Windows XP home czy professional? 08.05.06, 21:38
                      Przesada!Ja miałem pIII667mhz128ram i xp chodził nie najgorzej,do zastosowan
                      domowych wystarczało.
                      • Gość: Gostek Re: Windows XP home czy professional? IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.06, 21:42
                        tony100 napisał:

> Przesada!Ja miałem pIII667mhz128ram i xp chodził nie najgorzej,do zastosowan
                        > domowych wystarczało.

Domowe czyli życiorys w notatniku i pasjans
            • Gość: Linux user Re: Windows XP home czy professional? IP: *.mnet.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 00:15
              Uzywalem Win XP Prof. na komputerze z 384MB RAMu i bylo OK (nie swapowal, a
              przynajmniej nie zwrocilo to mojej uwagi), Uzywalem na nim glownie Visual Studio
              (2003 czy jakos tak). 384 MB Ramu moze wystarczyc jesli nie uzywasz zbyt
              wymagajacych aplikacji. A tak najlepiej to uzywaj Linuksa :)
              • Gość: miki Re: Windows XP home czy professional? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 09.05.06, 00:29
                przestańcie juz pisac otym linuksie! To program dla psów.
                • saabb Re: Windows XP home czy professional? 09.05.06, 09:52
                  ale po co instalowac cos co bedzie "jakos" dzialalo... smigalem kiedys na XP
                  przy kompie 256 RAM i 950 Mhz procek, grafika 64 MB, fakt dzialalo ale ile
                  nerwow mnie to kosztowalo ehhhh. Mysle ze minimum to 512 RAM, 1 Ghz procek i
                  128 MB grafika.
          • Gość: Giercownik Re: Windows XP home czy professional? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 10:22

> Mój sprzęt to celeron 1GHz.384 SDRAM,geforce 4,

I ty na tym żałosnym gracie jeszcze grasz ?

W co grasz ?

Pinball, Kierki i Saper ? :)

Nic innego z dzisiejszych gier nie pójdzie na tym żałosnym gracie ! :D
    • Gość: adam Re: Windows XP home czy professional? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 11:20

> Posiadam nieco starszy komputer i mam zamiar zmienić system obercnie mam win 9
      > 8 a zamierzam zainstalowac XP. Mam dylemat czy jest jakaś różnica w wydajności
      > między jome a profesional? głownie chodzi gry

1. Róznicy nie ma.
      2. Do gier lepszy będzie Win98 (więcej RAMu i "mocy" CPU zostaje dla gier)
      3. Do pracy biurowej XP zadowoli się dowolnym PIII (czyli 500MHz) i 256MB RAMu.
      Do internetu, jeśli używamy zapory programowej (zwykle używamy) potrzeba 384MB RAMu i jakieś 200-300MHz więcej w CPU (czyli 700-800MHz).
      4. Jeśli chcesz wymienić system dla gier to oznacza, że są to nowe gry (nie chodza na Win98), czyli ich wymagania są znacznie większe niż twój sprzęt ma (potrzebują zwykle 2-2,5GHz CPU i 768-1024MB RAM oraz porządnej grafiki).
      IMHO zamiana samego systemu nic nie da, lepiej wymienić od razu płytę główną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka