Gość: przegrzana:( IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 18:16 W jaki sposób sprawdzić, czy temperatura procesora nie jest zbyt wysoka? Obawiam się, że upały działają negatywnie także na komputer:( Mam Windows XP Home Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: przegrzana:( Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 18:35 Lazygeek, Twoja wiedza jest zapewna wielka i pojemna jak pamięć wszystkich serwerów tego świata, ale osoba zadająca pytanie o temperaturę procesora na ogół nie wie jak posługiwać się biosem. Może ktoś inny odpowie mi w bardziej przystępny sposób? Link Zgłoś
Gość: busygeek Re: Temperatura procesora IP: *.p.lodz.pl 26.06.06, 18:42 Ten podany przez lazy geeka jest chyba najprostszy. Przy starcie komputera wciskasz klawisz delete, tak wlasnie wchodzisz do biosu. A teraz w zaleznosci od tego czy masz starszy komputer(szukasz wtedy advanced chipset settings i wchodzisz, tam w ktorejs linijce bedziesz miec napisane cpu temperature lub cos w tym stylu), w nowszym wyglada to tak, ze wszystko co jest zwiazane z procesorem jest w jednym podmenu, nazywa sie cpu voltage/frequency lub cos w tm stylu. A jesli chodzi o programy, to ja polecam sisoft sandra Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Temperatura procesora IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 18:53 Ściągnij ten programik: dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=276&t=47 Link Zgłoś
Gość: Red Re: Temperatura procesora IP: *.acn.waw.pl 26.06.06, 19:13 > Ten podany przez lazy geeka jest chyba najprostszy. Najprostszy i najmniej skuteczny. Zaraz po wejsciu do biosa procesor jest praktycznie nie obciazony i temperatura bedzie znacznie nizsza niz przy normalnej pracy z systemem. Link Zgłoś
Gość: Dosia Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 18:58 Gość portalu: przegrzana:( napisał(a): > W jaki sposób sprawdzić, czy temperatura procesora nie jest zbyt wysoka? A wiesz chociaż jaka jest dopuszczalna, maksymalna temp. pracy twojego procesora ? :) Link Zgłoś
Gość: przegrzana;( Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 19:39 Dosiu, wiem:) Wilku, w adnotacji do ściągnięcia programu napisano: "Uwaga!1. Nie polecamy programu początkującym użytkownikom!" Dziękuję za odpowiedzi. Poszukam, jakie są ceny niewielkich klimatyzatorów;) Link Zgłoś
lazygeek Re: Temperatura procesora 26.06.06, 20:04 programik www.tucows.com/preview/359147 i coś do poczytania www.heatsink-guide.com/content.php?content=maxtemp.shtml pozdr Link Zgłoś
Gość: hans Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:27 Prawidłowo złozony komputer powinien bez uszczerbku przetrzymać temperaturę zewnętrzą (pokojową) około 40 st.C Rzeczywiście, sporo komputerów może się położyc już przy ok.30 st.C, jednak nawet te z MM ("dla idiotów") powinny wytrzymać ok.35st.C I to raczej nie procesor jest zagrozony - CPU mają od lat układy chroniące je przed przegrzaniem - ale dyski twarde są słabym ogniwem. To właśnie dyski najczęściej "padają" w serwerowniach w których wysiada klimatyzacja. Dlaczego? Bo większość komputerów nie ma wcale chłodzenia dysku. Link Zgłoś
kell99 Re: Temperatura procesora 27.06.06, 00:50 A to juz zalezy od obudowy. Te "lepsze" potrafia miec 120mm wiatrak z przodu obudowy, a za nim zamontowane hdd. Takie rozwiazanie jest idealne. Dyski IMHO tez potrafia poinformowac o przegrzaniu (via Smart). Link Zgłoś
Gość: M Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:57 www.programosy.pl/program,everest-home-edition.html zainstaluj>menu>komputer>czujnik Link Zgłoś
Gość: ciągle przegrzana: Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 27.06.06, 16:36 Dziękuję:) Komputer nie ma objawów świadczących o przegrzaniu; pracuje normalnie, ale ja nie znoszę obecnej temperatury, więc troszczę się też o bliskie mi stworzenia;) Link Zgłoś