Dodaj do ulubionych

Temperatura procesora

IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 18:16
W jaki sposób sprawdzić, czy temperatura procesora nie jest zbyt wysoka?
Obawiam się, że upały działają negatywnie także na komputer:(
Mam Windows XP Home
Obserwuj wątek
    • lazygeek Re: Temperatura procesora 26.06.06, 18:27
      np. w biosie
      • Gość: przegrzana:( Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 18:35
        Lazygeek, Twoja wiedza jest zapewna wielka i pojemna jak pamięć wszystkich
        serwerów tego świata, ale osoba zadająca pytanie o temperaturę procesora na
        ogół nie wie jak posługiwać się biosem.
        Może ktoś inny odpowie mi w bardziej przystępny sposób?
        • Gość: busygeek Re: Temperatura procesora IP: *.p.lodz.pl 26.06.06, 18:42
          Ten podany przez lazy geeka jest chyba najprostszy. Przy starcie komputera
          wciskasz klawisz delete, tak wlasnie wchodzisz do biosu. A teraz w zaleznosci
          od tego czy masz starszy komputer(szukasz wtedy advanced chipset settings i
          wchodzisz, tam w ktorejs linijce bedziesz miec napisane cpu temperature lub cos
          w tym stylu), w nowszym wyglada to tak, ze wszystko co jest zwiazane z
          procesorem jest w jednym podmenu, nazywa sie cpu voltage/frequency lub cos w tm
          stylu.

A jesli chodzi o programy, to ja polecam sisoft sandra
          • Gość: wilk Re: Temperatura procesora IP: *.net / *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.06, 18:53
            Ściągnij ten programik:
            dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=276&t=47
          • Gość: Red Re: Temperatura procesora IP: *.acn.waw.pl 26.06.06, 19:13
            > Ten podany przez lazy geeka jest chyba najprostszy.

Najprostszy i najmniej skuteczny. Zaraz po wejsciu do biosa procesor jest
            praktycznie nie obciazony i temperatura bedzie znacznie nizsza niz przy
            normalnej pracy z systemem.
    • Gość: Dosia Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 18:58
      Gość portalu: przegrzana:( napisał(a):

> W jaki sposób sprawdzić, czy temperatura procesora nie jest zbyt wysoka?

A wiesz chociaż jaka jest dopuszczalna, maksymalna temp. pracy twojego
      procesora ? :)
      • Gość: przegrzana;( Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 26.06.06, 19:39
        Dosiu, wiem:)
        Wilku, w adnotacji do ściągnięcia programu napisano:
        "Uwaga!1. Nie polecamy programu początkującym użytkownikom!"

Dziękuję za odpowiedzi. Poszukam, jakie są ceny niewielkich klimatyzatorów;)
        • lazygeek Re: Temperatura procesora 26.06.06, 20:04
          programik
          www.tucows.com/preview/359147
          i coś do poczytania
          www.heatsink-guide.com/content.php?content=maxtemp.shtml
          pozdr
    • Gość: hans Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 20:27
      Prawidłowo złozony komputer powinien bez uszczerbku przetrzymać temperaturę
      zewnętrzą (pokojową) około 40 st.C
      Rzeczywiście, sporo komputerów może się położyc już przy ok.30 st.C, jednak
      nawet te z MM ("dla idiotów") powinny wytrzymać ok.35st.C
      I to raczej nie procesor jest zagrozony - CPU mają od lat układy chroniące je
      przed przegrzaniem - ale dyski twarde są słabym ogniwem.
      To właśnie dyski najczęściej "padają" w serwerowniach w których wysiada
      klimatyzacja.
      Dlaczego? Bo większość komputerów nie ma wcale chłodzenia dysku.
      • kell99 Re: Temperatura procesora 27.06.06, 00:50
        A to juz zalezy od obudowy. Te "lepsze" potrafia miec 120mm wiatrak z przodu
        obudowy, a za nim zamontowane hdd. Takie rozwiazanie jest idealne.

Dyski IMHO tez potrafia poinformowac o przegrzaniu (via Smart).
    • Gość: M Re: Temperatura procesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 23:57
      www.programosy.pl/program,everest-home-edition.html
      zainstaluj>menu>komputer>czujnik
      • Gość: ciągle przegrzana: Re: Temperatura procesora IP: *.globalconnect.pl 27.06.06, 16:36
        Dziękuję:)
        Komputer nie ma objawów świadczących o przegrzaniu; pracuje normalnie, ale ja
        nie znoszę obecnej temperatury, więc troszczę się też o bliskie mi stworzenia;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka