Dodaj do ulubionych

Zakaz kopiowania

15.09.06, 08:31
Poniewaz nie wiem gdzie moglbym dac takie zapytanie, wiec postawilem na forum
komputery.
Oto moje pytanie: czy jest jakas mozliwosc, ze strony ksiazki zostaną
zniszczone podczas kserowania tej książki, która ma oznaczenie "Zakaz
koipiowania. Kopiowanie spowoduje zniszczenie książki." ??
Chodzi tu akurat o Panorame 1 do jezyka francuskiego.
Jesli istnieje taka mozliwość, to w jaki sposób to się może stac od strony
technicznej?
Obserwuj wątek
    • Gość: oczywiście Re: Zakaz kopiowania IP: *.gwl.koszalin.pl 15.09.06, 08:40
      Oczywiście że istnieje taka możliwość. Np. jeśli na książkę wyleje Ci się
      podczas kopiowania kawa.
    • Gość: ja Re: Zakaz kopiowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 08:54
      Autor/wydawca książki zaznacza w ten sposób, że kopiowanie jest niezgodne z prawem - wiadomo ,że najwięcej tracą na takim kserowaniu wydawcy książek do języków obcych (m.in. dlatego są takie drogie te książki).
      Czasem w punktach ksero odmawiają kserowania publikacji oznaczonych "Zakaz kopiowania", choć mi zwykle zwracano tylko uwagę, że kserowanie tego jest nielegalne.
      A książka owszem może się zniszczyć po wielokrotnym naświetleniu jej światłem skanera kserokopiarki - tylko trzeba by to robić setki razy :)
      • Gość: Obywatel Re: Zakaz kopiowania IP: *.ists.pl 15.09.06, 10:48
        Gość portalu: ja napisał(a):

> Autor/wydawca książki zaznacza w ten sposób, że kopiowanie jest niezgodne z
        > prawem - wiadomo, że najwięcej tracą na takim kserowaniu wydawcy książek do
        > języków obcych (m.in. dlatego są takie drogie te książki).

Tracą i dlatego książki są takie drogie? A może tracą bo przegięli pałę z ceną?
        Wygodniej jest korzystać z kserowanej książki? Do tego za ksero też trzeba
        zapłacić. Jednak wydawcy wolą jak widać ustawić cenę zporową i wydrukować
        ostrzeżenie, że kopiowanie jest nielegalne niż zaproponować akceptowalną cenę.

Zgodnie z polskim prawem mam prawo wykonać kopię na własne potrzeby, chociażby
        po to, żeby nie zniszczyć sobie tak cennego dzieła. To prawo pozwala mi również
        to dzieło pożyczyć, a nawet sprzedać, co również przysparza strat wydawcy...
        • Gość: ja Re: Zakaz kopiowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 13:08
          Ceny książek do języków znam bo zona uczy języka i wiem ile na ksiązki wydaje (choć połowę książek i tak ma za darmo).
          Masz rację z tym przegięciem pały.
          Faktem jest, że skserowanie kosztuje 3-4x mniej niż zakup, a posiadacze drukarek laserowych i skanera nie odczuwają wcale kosztów (3 grosze mnie kosztuje skopiowanie A4 - to koszt papieru, tonera i energii).

Takie same napisy są nie tylko na ksiązkach do języków ale także na wielu instrukcjach do urządzeń AGD np. na instrukcji mojego Nikona (co już samo w sobie jest głupotą...)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka