Dodaj do ulubionych

włamanie sie do Skype

07.12.06, 12:52
własnie dowiedziałem sie od znajomej ze na skype ktoś z nia rozmawiał -
nieprzyjemnie, z mojego konta. Zgadzał sie uzytkownik, lokalizacja itp.
Poniewaz od ponad miesiąca nie uzywałem skype - zastanawiam sie jak to
mozliwe (choc jestem w stanie to sobie wyobrazić) i czy ktos miał podobne
przypadki.
wykluczam udział domowników - tym bardziej ze hasła do logowania nikomu nie
podałem. Wobec rego nasuwa sie pytanie - czy hasło jest przechowywane na moim
kompie i zostało ukradzione w wyniku włamania? czy tez ktos włamał sie do
serwera skype i stamtad wydostał dane.
Wie ktos wiecej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: włamanie sie do Skype 07.12.06, 13:34
      w wiekszosci przypadkow winny jest uzytkownik wymyslajace kiepskie haslo.
      np. user: baret
      haslo: baret
      • lambert77 Re: włamanie sie do Skype 07.12.06, 13:36
        ale wiesz, żeby z pośród nie wiem tysięcy użytkowników wybrać akurat tego
        jednego :)??? To tak jak wygrać w totka
        • Gość: Reader zwlaszcza IP: *.ericsson.net 07.12.06, 13:50
          jak jakis kiddie zapuszcza automat z metoda slownikowa i slownikami z milionami
          user i password.

:-)
          • Gość: BBC Re: zwlaszcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 15:38
            kolega naczytał się starych faq i myśli, że jest hakier. huehe
        • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 07.12.06, 13:50
          login był literowy - a hasło kombinacją cyfr... to nie było takie proste
          • lambert77 Re: włamanie sie do Skype 07.12.06, 14:59
            więc albo masz pomroczność jasną :) albo ktoś ci robi głupi numer
            • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 07.12.06, 15:55
              głupi? raczej chamski!
              nie mniej jednak wciąż moje pytania pozostały bez odpowiedzi.
              Czy włamanie zostało zrobione na mój komp, czy tez na serwer skype.
              I wobec tego gdzie przechowywane jest hasło.
              • lambert77 Re: włamanie sie do Skype 07.12.06, 16:07
                pomyśl jak ktoś może wyciągnąć twoje hasło ze skype???
                jeżeli np przy właczeniu skype nie loguje się automatycznie to nie ma takiej
                możliwości. Co innego kiedy masz ustawione automatyczne logowanie wystarczy
                chyba skopiować konto użytkownika z kompa i uruchomić na innym kompie. Włam na
                serwer jest w zasadzie ostatnim pomysłem na jaki można by wpaść.
                • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 07.12.06, 17:06
                  to sa dobre pytania które zadajesz.
                  ale skype nie uzywałem od ponad miesiaca, nie mam ustawionego automatycznego
                  logowania gdyż kilka osób w domu korzysta z tego samego kompa.
                  Nie mniej jednak fakt zaistniał - dlatego pyam sie: JAK? by uchronic siebie i
                  moich przyjacół od podobnych rzeczy. Dlatego jestem "zdziwiony" ze cos takiego
                  miało miejsce.
                  Ponadto naruszono moją prywatność.
                  • lambert77 Re: włamanie sie do Skype 08.12.06, 07:43
                    to nie jest możliwe chyba że ... niech mnie ktoś poprawi, ktoś dobrał się do
                    twojego konta skype zmienił tylko plik konfiguracyjny ale to chyba niemożliwe.
                    Miałem tak kiedyś przy gg co uruchomię gg to po paru minutach się wyłączam i
                    tak całe dni. Znajomi twierdzili że cały czas byłem dostępny. Potem dopiero się
                    okazało, że uruchamiając gg na innym kompie a nie było możliwe instalowanie
                    programów skorzystałem ze swojej wersji natomiast genialna koleżanka zamiast
                    założyć własnego użytkownika non stop uruchamiała mnie. Więc ilekroć ona
                    uruchomiła to mi na kompie się wyłączał gg.
                    Chyba tylko w ten sposób jest możliwe przejęcie konta. No chyba że należysz do
                    tych geniuszy którzy korzystając np z dc udostępniają zawartość dysku
                    systemowego. Ja bym sprawdził domowników na okoliczność korzystania z P2P bo to
                    różne głupoty ludzie robią.
                    • Gość: gosc Re: włamanie sie do Skype IP: *.aster.pl 11.12.06, 21:11
                      A moze baret dziala w imieniu jakiegos duzego koncernu telekomunikacyjnego i
                      chce podwazyc bezpieczenstwo VoIP?
                      • Gość: mistrz Yoda Re: włamanie sie do Skype IP: 67.159.5.* 12.12.06, 12:04
                        Bezpieczeństwo w przypadku Skype? Na ich stronie nawet nie można doszukać się
                        sensownych informacji o używanych zabezpieczeniach. Sami autorzy wstydzą się
                        kodu programu Skype skoro go nie opublikowali. Telefonia VoIP na pewno ma szanse
                        być bezpieczniejszą od tradycyjnej ale nie w formie prezentowanej przez twórców
                        Skype. Inna sprawa to używanie przez ludzi do komunikacji bardzo podatnych na
                        zawirusowanie systemów Windows.
                        • Gość: miszczu Przeczytaj jr licencję IP: *.motorola.com 12.12.06, 12:23
                          od dawna nie używam skajpa ale jak dobrze pamiętam to jest tam napisane (mniej wiecej tak) : "zezwalasz na wykorzystanie części swojego pasma i mocy procesora, oraz określonego obszaru pamięci w celu zarządzania ruchem w sieci skype".

To znaczy, że ty- jak i inni użytkownicy - otrzymujecie w strumieniu nie tylko swoje przekazy ale także przekazy innych użytkowników, dzięki czemu zamiast jednego centralnego serwera który by duzo kosztował, każdy użytkownik użucza pewien potencjał w celu np. zbuforowania przekazów które nie mogą dotrzeć albo właśnie informacji o innych użytkownikach. Skype oczywiście zastrzega że są one zakodowane i nikt nie ma do nich dostępu, ale wiadomo że każde zabezpieczenie jest tylko na pewien czas, aż go ktoś nie rozszyfruje.

A co do opiniii przedmówcy - upublicznianie kodu bynajmniej nie służy zwiększaniu bezpieczeństwa (wręcz przeciwnie), konkluzja jest więc niesłuszna.
                          • Gość: mistrz Yoda Re: Przeczytaj jr licencję IP: *.qualisar.com 12.12.06, 23:16
                            Mylisz się kolego i to bardzo. Jawność kodu ma kluczowe znaczenie dla
                            bezpieczeństwa. Nawet doświadczonym programistom zdarza się popełnić
                            niebezpieczne błędy. Czym więcej niezależnych specjalistów przejrzało kod tym
                            mniejsza szansa, że taki błąd pozostanie nienaprawiony. Dlatego wszystkie
                            poważne programy dotyczące bezpieczeństwa mają jawny kod źródłowy, ze słynnymi
                            PGP i GnuPG na czele. To jest też jedna z przyczyn wielkiej przewagi Linuksa i
                            *BSD nad Windowsem pod względem bezpieczeństwa. Co do możliwości złamania
                            dobrych, wielokrotnie sprawdzonych algorytmów szyfrowania samych w sobie to
                            prawdopodobieństwo tego jest bardzo niewielkie, wręcz znikome.
                            • Gość: misio Re: Przeczytaj jr licencję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 01:08
                              Chyba, ze nikomu nie bedzie chcialo sie czytac tego kodu :). A wszelkie *nix-y
                              tez maja bledy, a ich przewaga wynika glownie z mniejszego rozpowszechnienia
                              wsrod uzytkownikow. No bo po pierwsze komu by sie chcialo pisac wirusy, ktore
                              moga miec maly promien razenia, a po drugie sa uzywane przez bardziej
                              zaawansowanych uzytkownikow, ktorzy potrafia sie umiejetnie zabezpieczyc.
                        • Gość: jaaaco Re: włamanie sie do Skype IP: *.kalisz.mm.pl 13.12.06, 21:12
                          to akurat nieprawda, skype działa w oparciu o bardzo bezpieczną technologię (
                          skype.com/intl/pl/security/security/ - tutaj są takie ogólne informacje
                          dla użytkowników o zabezpieczeniach, więcej szczegółów jest w strefie dla
                          developerów, nie mam linka pod ręką teraz), której najsłabszym punktem są
                          oczywiście ludzie, bo:

a. wystarczy kiepskie hasło które ktoś złamie metodą słownikową albo po prostu
                          odgadnie
                          b. wystarczy innymi metodami (poza zasięgiem skypa) skopiować cały profil z
                          komputera użytkownika (c:\documents and settings\nazwa_uzytkownika\Dane
                          aplikacji\Skype)
                          c. przypomnienie hasła + włamanie na konto pocztowe (to akurat bardziej możliwe)

Pozdrawiam
                          Kuba
                          c.
                  • Gość: podobny Re: włamanie sie do Skype IP: *.aster.pl 12.12.06, 08:25
                    zwyczajnie, administratorzy sieci!
                • 1europejczyk "pomyśl jak ktoś może wyciągnąć twoje hasło ...." 11.12.06, 16:11
                  Jak ja lubie takich madrali ...
                  Skad u nich ta wiara, ze niby nie mozna ?
                  Z tego co wiem to ani haslo ani nazwa uzytkownika nie sa kodowane
                  przy logowaniu na Skypie.
                  To tak jakby wiedzieli jaki system zabezpieczen ma Skype, jakie panuja
                  zabezpieczenia na sieci i znali wszystkie techniki "wlaman".
                  W informatyce nie ma rzeczy niemozliwych szczegolnie, ze dla niektorych szukanie
                  sposobu na ten czy inny server, na ta czy inna siec, na takie czy inne
                  zabezpieczenie nawet jesli trwa to tygodnie jest duzo lepsza zabawa nie
                  wszystkie gry komputerowe razem wziete.
                  Zabawa staje sie tym ciekawsza im trudniejsza, tym bardziej pasjonujaca im
                  wiecej mozna na niej "zarobic".
                  • Gość: PiJaK Re: "pomyśl jak ktoś może wyciągnąć twoje hasło IP: 80.54.90.* 12.12.06, 08:58
                    Zgadzam się z europejczykiem...
                    Jeżeli login i hasło nie są kodowane w czasie wysyłania na serwer
                    (nie wiem jak jest w Skype ale np. w GG nie jest kodowane) to
                    wystarczy przechwycić transmisję w czasie logowania i wszystko znane.
                    Chyba można się spodziewać coraz większej ilości tego typu włamań
                    z powodu, że ze Skype'a można dzwonić na normalne telefony...

pozdrawiam
              • Gość: Reader Wielce IP: *.ericsson.net 08.12.06, 07:48
                watpliwe by haslo bylo przetrzymywane na serwerach skype. Juz raczej jakis hash
                robiony z nazwy uzytkownika i hasla i on wykorzystywany do autoryzacji.

Moze byc wiele pomyslow, keyloggery, rootkit + trojan, logowanie na stronie
                skype (przechwycone), odgadniecie hasla (przez automat) itd itp

• Gość: PiJaK Re: mylisz się IP: 80.54.90.* 12.12.06, 09:00
                  Gość portalu: Reader napisał(a):
                  > watpliwe by haslo bylo przetrzymywane na serwerach skype.
                  > Juz raczej jakis hash robiony z nazwy uzytkownika i hasla
                  > i on wykorzystywany do autoryzacji.

Ależ oczywiście że hasło jest przechowywane na serwerze!!!
                  Jak inaczej mógłbyś się zalogować do serwera?!
                  • Gość: Naz.. Re: mylisz się IP: *.user.ono.com 12.12.06, 09:36
                    Hasło hasłem, a hash hashem.

Szyfrowanie MD5 o którym mówił przedmówca (hash) jest jednokierunkowe. Jeśli na
                    serwerze Skypa przechowywana jest informacja w postaci zahashowanej, to nie ma
                    możliwości na jej podstawie łatwego uzyskania hasła (jedynie BruteForce pozostaje).

pozdrawiam

M
              • Gość: czarny Re: włamanie sie do Skype IP: 163.244.62.* 11.12.06, 16:13
                najprawdopodobniej masz takie same haslo "gdzie indziej" i tam sie wlamali albo
                podsluchali (np pop3 nie szyfruje hasel w sieci, mozna bezingerencyjnie podsluchac)
              • Gość: Protoss Re: włamanie sie do Skype IP: 193.109.223.* 11.12.06, 17:08
                Sprawdz, czy ktos nie wkleil Ci jakiegos snifera - moze to zrobil jakis czas
                temu i dopiero teraz wykorzystal to co zdobyl. Raczej malo prawdopodobny jest
                wlam do serwa Skype
            • Gość: cortez Re: włamanie sie do Skype IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 18:56
              Sprawdz programem czy nie masz rotkita zaistalowanego na
              kompie,prawdpododobnie to było tak,, ale przy okazji,, jak masz rotkita i
              robiłes przelewy bankowe,,,to raczej jestes biedny,,,,
          • Gość: Reader Re: włamanie sie do Skype IP: *.ericsson.net 08.12.06, 07:49
            Jesli login byl kombinacja cyfr to ciekawe ilu? Przy 6 masz 100tys prob.
            A to raczej byloby zauwazone przez serwer (jesli w ogole monitoruja takie rzeczy)
            • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 08.12.06, 09:58
              domowników wykluczam - działo sie to podczas mojego pobytu w domu.
              Hasło - 7 cyfr.
              Nigdzie indziej nie korzystam ze skype.
              Natomiast ponad miesiąc temu kilkakrotnie nie mogłem sie zalogowac do skype -
              ale myslałem ze to cos z łaczami lub serwerem skype. Byc moze w tym czasie ktos
              korzystał z mojego konta.

Jesli login i hasło jest rozpoznawane z poziomu mojego kompa, to nie mozna
              wykluczyc przeszukania mojego kompa przez kogos z zewnatrz.

• Gość: gość Re: włamanie sie do Skype IP: *.retsat1.com.pl 08.12.06, 19:04
                "Jesli login i hasło jest rozpoznawane z poziomu mojego kompa, to nie mozna
                wykluczyc przeszukania mojego kompa przez kogos z zewnatrz."
                Ano nie można. Czyli: Spy-bot itp. itd.
                • Gość: mmmmmmmuuuu Re: włamanie sie do Skype IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 19:19
                  A sprawdzałeś czy nie włamał ci się ktoś na maila? Niektórzy ludzie wymyślają
                  debilne podpowiedzi dla zapomnianego hasła. Przykładowo "Kolor moich oczu?". No
                  to ile mamy kombinacji? Kilka? Dodatkowo podają w loginie rok swojego urodzenia
                  co jest też potrzebne, żeby dostać się na maila bez hasła. Największy idiotyzm z
                  jakim się spotkałem to: login: Kamila123_1989, pytanie: jak mam na imię?. (nie
                  jest to ten autentyczny login).
                  • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 08.12.06, 20:20
                    Gość portalu: mmmmmmmuuuu napisał(a):

> A sprawdzałeś czy nie włamał ....

to nie ten trop. Hasło jest naprawdę nietypowe.
                  • Gość: Agata Kiedys widzialam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:55
                    pytanie:co?
                    odpowiedz: nico
                    serio...
                • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 08.12.06, 20:22
                  Gość portalu: gość napisał(a):
                  > "Jesli login i hasło jest rozpoznawane z poziomu mojego kompa, to nie mozna
                  > wykluczyc przeszukania mojego kompa przez kogos z zewnatrz."
                  > Ano nie można. Czyli: Spy-bot itp. itd.

stad pytanie - gdzie jest ono przechowywane? wg mnie powino na serwerze skype.
                  w przeciwnym razie nie ma to sensu.
                  ale czy ktoś to wie? jak jest?
            • Gość: zrob_se_dobrze Re: włamanie sie do Skype IP: *.c29.msk.pl 20.12.06, 12:00
              Gość portalu: Reader napisał(a):

> Jesli login byl kombinacja cyfr to ciekawe ilu? Przy 6 masz 100tys prob.

nie 100tys. a 1 mln
        • Gość: jaceek nie widzę w tym nic dziwnego IP: 212.160.172.* 11.12.06, 16:05
          Mniej więcej dwa razy w tygodniu ktoś w Polsce trafia 6 w lotto. Na całym
          świecie codziennie kilka osób zostaje milionerami bo wygrywa w lokalnej odmianie
          totka.
          Założę się, że codziennie kilka(set?) haseł do Skypa i kilka(dziesiąt tysięcy?)
          do innych systemów zostaje przejęta na tej samej zasadzie. I nie widzę w tym
          ABSOLUTNIE NIC DZIWNEGO.
    • Gość: sebaaa Re: włamanie sie do Skype IP: 80.51.236.* 11.12.06, 16:00
      problem wykraść hasło żaden...keyloggery przechwytujące wpisywane znaki z
      klawiatury itp...może chwyciłeś jakiegoś trojana wyradającego
      hasła...możliwości jest wiele...włamanie do serwera skype po jedno hasło
      wyklucz...
      • Gość: meff Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 11.12.06, 16:02
        sprawdz tylko twój komputer, nic poza tym wątpie by ktokolwiek włamał się na
        serwer skype by zdobyć twoje hasło, ja bym włamał się do skype po kase na
        połaczenia telefoniczne ale to inna historia :)
    • old.european Ktos w domu zalozyl Keylogger? 11.12.06, 16:37
      Moze jednak ktos w domciu? Zalozyl Keylogger i zna wszystko co wklepujesz w
      klawiature.
      • Gość: Moniek Czy ogladales kompa znajomej? IP: *.bredband.comhem.se 11.12.06, 17:19
        Czy ogladales kompa znajomej? Bardzo czesto uzytkownikom rozne "rzeczy sie
        wydaja" i daliby sobie glowe uciac za swoja wiarygodnosc..
        Obejrzyj kompa znajomej... Zobacz z kim rozmawiala.. Sprobuj wyslac od niej
        wiadomosc na nicka z ktorym (rzekomo) rozmawiala... i zobacz czy do Ciebie
        dotrze..
    • Gość: Pawel, Bruksela Re: włamanie sie do Skype IP: *.185-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.06, 17:23
      Ja tylko do tej pory spotkalem sie z wlamaniem do Paltalka i kradziezy tak
      zwanego nibieskiego nicka, czyli platnego, umozliwiajacego podglad w pieciu
      kamerkach na raz i przez czas nieograniczony. Wlasciciel gdy probowal dostac
      sie na swoje konto okazywalo sie ze kod jest juz zmieniony
    • Gość: gosc Re: włamanie sie do Skype IP: *.framestore-cfc.com 11.12.06, 18:37
      hej,

jakis czas temu moj kolega mial taka przygode ze swoim GG. Co sie okazalo, jeden
      z domownikow, w blogiej nieswiadomosci sciagnal jakiegos cholernego keylogera.
      Niestety program antywirusowy ktorego uzywali (symantec) nie wykrywal nic.
      dopiero pozniej jak puscilismy nod32 to sie okazalo ze keyloger byl na szczescie
      skonczylo sie na hasle do gg a nie na utracie pieniedzy z konta (na wszelki
      wypadek kolega pozmienial piny i hasla do kont bankowych).

pamietaj: zaden program antywirusowy nie daje 100% pewnosci ze nie zalapiesz
      jakiegos syfu, zwlaszcza jesli z komputera korzysta kilka osob w tym dzieci.

pozdro!
      • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 11.12.06, 19:26
        ok.
        ciekaw byłem czy ktoś jeszcze miał podobny przypadek - wygląda na to ze raczej
        nie. Lub nie czyyta forum komputerowego na gazecie.pl
        niestety znajoma zła na mnie wywaliła ze swojego kompa wszystko co dotyczyło
        tej rozmowy. Szkoda, bo moze rzeczywiscie moznaby o cos powalczyc.
        pomimo powracającej sugestii - ze domownicy... ten trop wykluczam. Z powodów
        opisanych wczesniej.
        Faktem jest ze ja po podłaczeniu sie do sieci wywalam wszystkie tempy, cookisy
        itp. Natomiast moi domownicy nie. I proawdopodobnie miałem jakiegos trojana,
        lub inne narzedzie hakerskie...
        • Gość: chello Re: włamanie sie do Skype IP: 198.36.87.* 11.12.06, 20:56
          Baret twoj temt wyladował na pierwszej stronie gazety.:))))
    • drchandra Re: włamanie sie do Skype 11.12.06, 22:28
      Mozna bylo np poprosic skype o nowe haslo "zapomnialem hasla". Wowczas serwis
      wysyla nowe haslo na adres e-mail podany w profilu. Jesli korzystales wczesniej
      z tej uslugi, to w twojej skrzynce odbiorczej lezy sobie taki mail i ktos go
      moze przeczytac. Jesli lezy na dysku, albo w cashe'u przegladarki to jeszcze
      latwiej go zdobyc :)
    • Gość: Bill Skype na kliku komputerach IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.06, 23:36
      Hej. Kilka postów wyżej jest mowa o tym, że "miesiąc temu nie mogłem zalogować
      się na swoje konto skype, pewnie ktoś inny wtedy był zalogowany na moje konto".

Otóż nie jest to prawda - sam używam tego samego konta skype na dwóch
      komputerach stojących obok siebie. I skype działa na jednym i drugim naraz. Więc
      raczej jeśli ktoś był zalogowany, to ty również mogłeś się zalogować (chyba że
      akurat ten ktoś zmieniał hasła itp.)

Co do samego faktu podszycia się kogoś pod twój login... Może ten ktoś miał
      login niezwykle zbliżony do twojego? Dodatkowa kropka itp. I znajoma nie
      zauważyła różnicy? Z drugiej strony zgadzam się z przedpiszcami, że podkraść
      komuś hasło to naprawdę nie jest taka sztuka teraz... Kto wie, może miałeś
      akurat pecha.

Polecam zmnienić hasło na kombinację literowo-cyfrową, nie same cyfry. I jeśli
      się da, użyć nie tylko liter, ale również znaków typu "%" "&" albo coś wpisywane
      z klawiatury numerycznej z lewym altem (np. alt+0132 daje nam dolny cudzysłów
      "„", który normalnie z klawiatury nie da się wpisać. Taka kombinacja "dziwnych"
      znaków jest znacznie trudniejsza do odgadnięcia.

Pozdrawiam!
      • Gość: Wawiak koleżanka to samo z gg miała.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 00:01
        Przez długi okres z gg nie korzystała w ogole, a potem dostała info od
        znajomego,że niedawno ktoś napisał do niego z jej numeru...I ,co ciekawe,ten
        ktoś również same bluzgi ponoć pisał...
        • Gość: Gość Re: koleżanka to samo z gg miała.... IP: *.chello.pl 12.12.06, 06:38
          Ostatnio zakładałam nowy numer gg. Co się poźniej okazało, mój nowy numer
          używał już od dawna ktoś inny. Skończyło się śmiesznie - bo na szczęście żona
          faceta o moim numerze gg, który akurat przebywal w Irlandii, podeszła do sprawy
          z poczuciem humoru... A ja założyłam nowe konto. Pozdrawiam.
          • scombermix Re: koleżanka to samo z gg miała.... 16.12.06, 06:25
            GG oszczędza miejsce na serwerze - po paru miesiącach niewchodzenia likwidowane
            jest konto, co zrozumiałe, no bo po co ma leżeć odłogiem. Może dlatego raz na
            parę tygodni otwieram każde z moich kont, choćby tylko po to, żeby wpakować na
            serwer "aktualną" listę adresową - pomaga. Ciekawe jest jednak to, że numery
            dostaje się wg. rozdzielnika IP, albo geograficznego. Już odezwałem się do
            paru "staaarych" znajomych i okazało się, iż są nowe postacie, ale z regionu i
            przyznam, że moje przeprosiny za "zaczepienie" zostały nawet mile przyjęte. Ha,
            nawet sie ze dwa-trzy razy imię zgadzało, tralala...
    • lila_star Re: włamanie sie do Skype 12.12.06, 10:30
      jakis czas temu, moze miesiąc, do mojego kolegi ktoś dzwonił po kilka razy
      dziennie z mojego konta. skype uzywam sporadycznie, poza tym, w tych godzinach
      byłam w pracy. jestem tez jedynym uzytkownikiem komputera. trwało to jakies 3
      dni. teraz cisza i spokój.
    • bronek77 Re: włamanie sie do Skype 12.12.06, 10:41
      Generalnie - włam jest zawsze możliwy
      Jeżeli korzystasz z Windowsa - jest duże prawdopodobieństwo włamu.
      jeżeli korzystasz do tego jeszcze z Internet Explorera - jest bardzo duże.
      kwestia tylko chęci, ryzyka (włamującego się na Windę łatwo namierzyć, bo nikt
      dobry tego nie robi po to, żeby pogadać z kimś na Skype ;) - prędzej po to, żeby
      hasła do banku podejrzeć - jak jest konto w Citibanku to to wystarczy).
      Zmniejszać prawdopodobieństwo włamu możesz korzystając z Firefox'a zamiast IE,
      instalując różne firewalle i antywiry. Najbardziej zmniejszysz je korzystając z
      systemów lepszych niż Windows - Solaris (darmowy) czy jakichś Linuxów. Tutaj
      żeby się włamać nie wystarczy odpalenie jakiegoś programu przez osobę, która ma
      drugi miesiąc komputer.
      W skrócie - odpowiedź na Twoje pytanie 'czy ktoś się włamał' - nie mam pojęcia,
      ale jakby ktoś chciał, to zrobiłby to bez trudu.
      • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 12.12.06, 10:55
        no i w zasadzie sprawa jasna - nalezy uznac ten przypadek jako internetowe
        chuligaństwo.
        ale na razie nikt nie odezwał sie, kto by miał podobny przypadek - jestem
        pionierem :)))
        na marginesie:
        z gg jest tak, ze jesli ktoś nie logował sie do gg przez bodaj pół roku, albo
        rok - nie wiem dokładnie, to jego numer zostaje przydzielony komus innemu jako
        nowy - i starym hasłem juz nie da sie go uruchomić.
        • Gość: Wawiak Re: włamanie sie do Skype IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 10:57
          W przypadku tej mojej koleżanki gg nie było używane przez jakies moze 2-3
          miesiące..nie więcej..więc jej numer nie mógł być "legalnie" komus innemu
          przydzielony...
          • Gość: step Re: włamanie sie do Skype IP: *.rybnet.pl 12.12.06, 16:10
            Mógł, konto gg likwidują po 3 msc nieużywania i numer znowu jest do wzięcia:)
        • Gość: drpbl Re: włamanie sie do Skype IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:45
          No tak, ale zasadnicze pytanie brzmi: po co ktoś miałby się włamywać na czyjeś
          konto na Skypie??!! Jeśli tylko po to komuś niewinnemu nabluzgać, to wystarczyło
          założyć nowe konto użytkownika, wybrać sobie losową ofiarę i dzwonić. Nie widzę
          sensu kradzieży takiego hasła...
          • Gość: zmartwiona Re: włamanie sie do Skype IP: 83.238.74.* 12.12.06, 14:38
            może nieco z innej beczki, ale frapuje mnie pewna sprawa. Czy pracodawca może
            śledzić moje skypowe chaty? Historię mam wyłączoną, oczywiście, ale skoro można
            się teoretycznie dostać na moje konto, to być może i te informacje udaje się
            odzyskać??
            • lambert77 Re: włamanie sie do Skype 12.12.06, 14:41
              gdyby sobie tego życzył to i owszem może :) chociaż to jest niby połączenie
              szyfrowane więc w zasadzie w logach miał by tylko ile przesiadywałas na necie.
              No ale od czego są programy do zapisywania użytych klawiszy :)
              • Gość: krzysyoo Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 12.12.06, 16:46
                ale skoro rozmawail z twoja znajoma to znaczy tez ze mial twoja liste kontaktow, czyli, tak mysle, to wskazuje ze zebral ci dane z kompa;) aczkolwiek nei znam sie an tym::)
                • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 12.12.06, 23:13
                  i ja tak sadzę.
                  Czyli login i hasło tez jest przechowywane na moim kompie. Co istotnie obniza
                  bezpieczeństwo skype.
    • krysiulka Hasło do konta w Skype (i nie tylko) 12.12.06, 23:33
      Tak mi przychodzi do głowy: skoro hasło bareta do jego konta w skype składa się
      z dokładnie siedmiu cyfr, to najprawdopodobniej jest to jego data urodzenia,
      prawda?
      Ludzie,jako hasła, wybierają ciągi znaków dla nich łatwe do zapamiętania. A co
      pierwsze przychodzi do głowy? Własna data urodzenia, imię swoje lub żony, pin
      do karty kredytowej itd. I jest przecież wielu znajomych bareta (i to dotyczy
      nas wszystkich), które znają takie informacje :)))A jeszcze, ludzie lubią sobie
      przykleić karteczki z hasłami np.do monitora w pracy...
      Reasumując - czasem warto się wysilić, wymyślając i ucząc się kombinacji cyfr i
      liter, która nie oznacza dla nas nic - będzie trudniejsza do odgadnięcia przez
      innych.
      • Gość: baret Re: Hasło do konta w Skype (i nie tylko) IP: *.chello.pl 13.12.06, 14:00
        hehehe... ciekawy tok myslenia, ale jest on błedny.
        Ciag licz skałda sie cyfr z PINu z nieuzywanej od lat karty bankomatowej +
        wysokośc mojego cisnienia w spoczynku. czyli np. 105 1192 lub 9931 110,
        oczywiscie pisane bez spacji.
    • Gość: mur67 Re: włamanie sie do Skype IP: *.toya.net.pl 13.12.06, 14:33
      własnie dowiedziałem sie od znajomej ze na skype ktoś z nia rozmawiał -
      > nieprzyjemnie, z mojego konta

żona?
      • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 13.12.06, 19:10
        gdybys zadał/zadała sobie trud przeczytania całego wątku...
        powtarzam - domowników wykluczam!
        • pendragon_pl Re: włamanie sie do Skype 13.12.06, 21:09
          1. Ktos musial podpatrzyc jakie masz haslo. Nie ma sily. Skoro piszesz ze haslo
          miales alfanumeryczne to albo szczesliwy traf ze ktos (na przyklad z Twoich
          znajomych) je trafil, albo po prostu podpatrzyl jak wklepujesz je na klawiaturze.

2. Co do wlamania. Coz ... Jesli na przyklad w twojej sieci sa jeszcze jacys
          userzy a Twoje haslo do Skype bylo jednak zapisane gdzies w kompie, nie masz
          Firewalla albo wyskoczyl Ci komunikat i dales "dopusc" to mogl ktos Ci w taki
          sposob buchnac haslo ... i jeszcze pare innych rzeczy z kompa.

Sposobow na wejscie jest wiele. Mogl to zrobic na przyklad tak (wchodzac przez
          NetBIOS)

Start/run/cmd
          nbtstat -A / twoje IP wewnetrzne

NetBIOS Remote Machine Name Table

Name Type Status

user<00> UNIQUE Registered
          workgroup <00> GROUP Registered
          user <03> UNIQUE Registered
          user <20> UNIQUE Registered

MAC Address = xx-xx-xx-xx-xx-xx

net view\\ twoje IP wewnetrzne

... i tak dalej i tak dalej :)
          Wiecej Ci oczywiscie nie podam, nie chce tutaj instrukcji pisac, ale chciales
          konkretnej odpowiedzi to wydaje mi sie ze ja dostales. Nie probojcie z powyzszym
          bo za malo napisalem zeby sie udalo ;)

3. Jeszcze trzeci, ostatni punkt. Zakladajac jednak ze to domownik jakis byl.
          Nie wiem czy zaawansowany uzytkownik komputera czy nie, nieistotne. Sa pewne
          narzedzia umozliwiajace tzw. "odzyskiwanie" wszelakich hasel systemowych jak i
          programowych. Nie chwalac sie, mnie wystarczyloby pare minut przed ekranem
          Twojego komputera (nie logujac sie na Twoje konto) zeby zdobyc te wszystkie
          informacje.

Mam nadzieje ze moja odpowiedz Cie usatysfakcjonuje.

Pozdr. i uwazaj na przyszlosc.
    • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 13.12.06, 19:11
      monikako1 napisała:

> tiny.pl/9qt8
      > zobaczcie tu wszystko opisane jak się włamać

możesz mi powiedziec po co sie wcinasz w ten wątek? i zasmiecasz go swoim
      gównem?
      • nimeska Re: włamanie sie do Skype 14.12.06, 10:18
        Gość portalu: baret napisał(a):

> monikako1 napisała:
        >
        > > tiny.pl/9qt8
        > > zobaczcie tu wszystko opisane jak się włamać
        >
        >
        > możesz mi powiedziec po co sie wcinasz w ten wątek? i zasmiecasz go swoim
        > gównem?

a ty ?
        do kogo ta odpowiedz ? ;))
        • Gość: baret Re: włamanie sie do Skype IP: *.chello.pl 14.12.06, 12:36
          nimeska napisała:
          > a ty ?
          > do kogo ta odpowiedz ? ;))

to g..no to była eklama pasty do zebów - usunieta z wątku przez moderatora. Za
          co serdeczne dzieki.
          A odpowiedz była do osoby o nickiu monikako1.
          Wystarczy przeczytac moja odpowiedż ze zrozumieniem tekstu.
          • mojahistori Re: włamanie sie do Skype 17.12.06, 11:55
            widocznie miales proste haslo...

www.kardiologia.prv.pl/
            • maff1 Re: włamanie sie do Skype 20.12.06, 09:59
              proste hasło - siedem cyfr to:
              OOOOOOO, 1234567
              moje nie było proste... opisałem wyzej jakie.
              Naturalnie teraz mam cyfrowo-literowe, dłuższe i w tym kilka liter pisanych
              duzymi.
    • Gość: lis Re: włamanie sie do Skype IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.06, 11:04
      Prawdopodobnie masz banalne hasło i ktoś robi Ci głupi żart.

Jakieś 5-6 lat temu (z internetu korzystam od 1998) sprawdziłem czy można wejść na konta pocztowe znajomych i rodziny.
      Z około 40 adresów mailowych udało mi się wejść na jakieś 20.
      Albo metodą odgadnięcia hasła, albo metodą "pomocniczych pytań"(twój ulubiony film, imię twojej mamy, data twoich urodzin itp...).
      Ba, okazało się, że niektóre osoby dla wygody maja takie same hasła na kilku różnych kontach, więc mogłem się tam dostać nawet gdy pomocniczych pytań nie było...

Ale co się dziwić podobno na 5% kart bankomatowych PIN jest napisany markerem, mam kolegę któremu "marker się ścierał" to PIN sobie na karcie...wydrapał.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka