Dodaj do ulubionych

ata33 a IDE

20.01.07, 22:08
jaka jest różnica między tymi złączami i czy mogę podłączyć swoją nagrywarkę(
jest na ata33) pod złącze IDE?
Obserwuj wątek
    • t-800 ATA = IDE /bt. 20.01.07, 22:10

• damianco Re: ATA = IDE /bt. 20.01.07, 22:34
        wykopałem książeczkę od mojej MB i faktycznie jest tam napisane ale mam inny
        problem: mam 3 IDE bios wykrywa mi 4 puste a dvd podaje na ata33 (osobno z
        twardym)
        • silic Re: ATA = IDE /bt. 21.01.07, 00:32
          a można to jeszcze raz ale po polsku ? słowa są zrozumiałe ale sens wypowiedzi nie.
    • jimi009 Re: ata33 a IDE 21.01.07, 01:04
      z ATA i IDE to bardzo długa historia. Już nie pamiętam jak to było dokładnie. W
      każdym bądź razie chyba nazwa IDE pojawiła się pierwsza i była używana głównie
      marketingowo. Jeszcze bardziej marketigowo używana była nazwa EIDE. W
      międzyczasie pojawiła się nazwa ATA. Tak czy owak zawsze chodziło o ten sam
      interfejs. Wersji ATA było dużo ATA-1, ATA-2, ATA-3 itd. Żeby sprawa była
      jeszcze bardziej skomplikowana to w pewnym momencie marketingowo zaczęto używać
      nazw ATA33, ATA66 itd(chyba najbardziej przejrzyste nazewnictwo - bo określa
      maksymalny transfer interfejsu). Żeby już maksymalnie utrudnić życie, to odkąd
      parę lat temu pojawił się standard SATA, stary standard ATA zaczęto nazywać PATA ;)
      Nagrywarkę na pewno dasz radę podłączyć IDE/ATA/PATA to różne nazwy tego samego
      interfejsu (z punktu użytkownika różnice w wersjach sprowadzają się do
      maksymalnego transferu, no i w ATA66 pojawił się podrasowany kabelek). Z
      pewnością masz co najmniej ATA 33 (żeby nie mieć to musiałbyś mieć płytę chyba
      gdzieś z epoki Pentium 1 - a raczej takiej nie masz).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka