maagdaaleenaa 03.04.07, 09:13 Polećcie jakiś darmowy program do obciążania systemu, mam nowego kompa i chcę go troszkę pomęczć. Dzięki, pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
jap_1 Re: Program testujący dla nowego kompa 03.04.07, 09:28 maagdaaleenaa napisała: > ...mam nowego kompa i chcę go troszkę pomęczć. Sadystka! Link Zgłoś
Gość: a.s.s. Re: Program testujący dla nowego kompa IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.07, 09:35 Zainstaluj Viste. Link Zgłoś
new_machine Re: Program testujący dla nowego kompa 03.04.07, 12:30 Gość portalu: a.s.s. napisał(a): > Zainstaluj Viste. dobre :)))) Link Zgłoś
wredny_menel Re: Program testujący dla nowego kompa 03.04.07, 09:36 jap_1 napisał: > Sadystka! dla sadystów: SuperPI forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50660 Link Zgłoś
Gość: Szpaq Re: Program testujący dla nowego kompa IP: 212.160.196.* 03.04.07, 10:36 Zanlezione gdzies w sieci: Wolne tłumaczenie tekstu Hoot'az OCForums Skad sciagnac prime95 pewnie wiekszosc z Was wie, ale na wszelki wypadek: www.mersenne.org Jak dziala prime95 tez wiekszosc pewnie wie, powiem tylko, ze liczy liczby pierwsze, w torture tescie porownuje wyliczone przez Wasz procesor wyniki z rzeczywistymi liczbami. Podstawowa zaleta programu jest opcja Torure Test, pozwalajaca na testowanie stabilnosci systemu, glownie procesora, ale rowniez ramu. wiele osob uzywa jednak programu nieumiejetnie, uwazajac, ze wlaczenie go na 12 godzin o czymkolwoek swiadczy. Otoz nie, nieumiejetnie skonfigurowany program nie obciaza mocno procesora i nawet 48 godzin takiego testu nic nie mowi o stabilnosci systemu. Czesto tacy ludzie przezywaja szok, kiedy po ustawieniu opcji we wlasciwy sposob ich "stabilny" sprzet pada po 15 minutach dzialania programu prime95. Jak skonfigurowac prime95: 1. nalezy ustawic Priorytet (Priority) na 10 (na poczatku powinno byc 1). Opcja priority znajduje sie w menu "Advanced". Aby mozna ja bylo zmienic nalezy podac haslo "password Wink". Haslo nie jest tajne i nie trzeba za nie placic a brzmi: 9876. Ustawienie priorytetu na 10 niestety uniemozliwi Wam korzystanie z komputera podczas testu, prawdopodobnie wylaczenie samego testu zajmie kilka minut Wink. 2. Pozostaje wlaczenie opcji "Torture Test" w menu "Options". Rozne sa zdania na temat wyboru torture test'u. Niektorzy preferuja opcje pierwsza, obciazajaca jedynie procesor, niektorzy druga, podczas ktorej testowany jest rowniez ram. Wybor nalezy do Was. Pozostaje jeszcze trzecia opcja, ktora zaklada rowniez maksymalne obciazenie ramu, jednak prime95 sluzy glownie do testowania stabilnosci procesora, wiec jej nie polecam. 3. Nie bawcie sie w uruchamianie rownoczesnie kilku benchmarkow razem z primemem, gdyz nie ma to po prostu sensu. Obciazenie procesora przez prime95 jest na tyle duze, ze wszelkie proby dodatkowego meczenia go spowoduja tylko faktyczne zmniejszenie obciazenia, poprzez odebranie programowi czasu procesora. Link Zgłoś
Gość: sasda Re: Program testujący dla nowego kompa IP: *.adsl.inetia.pl 03.04.07, 12:45 kazdy program obciąza procesor, ale nie każdy obciaża go tak samo. Zalezy jakie instrukcje są wykonywane i jakie jednostki wykonawcze procesora są w użyciu. Można liczyć w fpu w jednostkach SIMD lub w ALU. kolejna sprawa to jak program korzysta z pamieci. można napisać progrma który mocno obciaży cache L1 / L2, ale możan reż zrobić to tak by prgram głównie odwoływal sie do pamieci ram a wtedy głównym zadaniem pamieci cache będzie oczekiwanie na dane z RAM. Link Zgłoś