Dodaj do ulubionych

pomoooocyyyyy

22.05.03, 14:23
mam pytanie moze okazac sie troche glupie ale jestem odniedawna posiadaczka
DVD i w zwiazku z tym mam pytanie? czy płytę z filmem na komputer da sie
jakos tak przegrac zeby mozna ja mozna bylo obejrzec na DVD zrobi sie to na
normalniej przegrywarce czy jest potrzebny specjalny sprzet?? pomocy

Obserwuj wątek
    • franzmaurer Re: pomoooocyyyyy 22.05.03, 22:11
      magda281 napisała:

> mam pytanie moze okazac sie troche glupie ale jestem odniedawna posiadaczka
      > DVD i w zwiazku z tym mam pytanie? czy płytę z filmem na komputer da sie
      > jakos tak przegrac zeby mozna ja mozna bylo obejrzec na DVD zrobi sie to na
      > normalniej przegrywarce czy jest potrzebny specjalny sprzet??

Da sie - ale problemow jest pare:
      - jezeli film jest polski (lub z lektorem) odpada problem napisow ;)
      - jezeli film chcesz miec z napisami dochodzi etap skopiowania napisow z DVD
      i "wgrania ich" na skopiowany film
      - problem glowny i PODSTAWOWY - jakosc ;) Wiekszosc stacjonarnych DVD _nie_
      obsluguje formatu kompresji DivX ( bo po co, ludzie to idioci... tak mysla
      sobie producenci ). Zamiast tego oferuja szajs ktory odtwarza "wszystkie
      popularne formaty" czyli DVD, VCD (tzw Video CD) i czasami SVCD. Jakosc VCD czy
      nawet SVCD (Super VCD) ma sie do jakosci DVD jak stara tasma magnetofonowa do
      płyty kompaktowej....
      Dopiero niedawno pojawilo sie pare modeli ktore "czytaja" pliki w formacie
      DivX .avi

calosc przystepnego opisu jak z DVD zrobic "plytke czytana przez DVD"
      przekracza troche tutaj moje mozliwosci (i Warka + 2x Porter) ale znajdziesz w
      sieci np programy typu DVD2VCD - ktore robia gotowy 'backup' plyty DVD na
      plytki VCD.... ale zareczam - bedziesz bardzo rozczarowana tą "kopią"

Moja rada:
      - poczekac az nagrywarki DVD potanieja do ceny obecne nagrywarki CD i wtedy
      robic sobie backupy softwarem DVD2DVD-R
      - Jezeli juz - zrobic kopie DVD w formacie DivX - najlepiej ok 2 godzinny film
      nagrywac na 2 albo nawet 3 CD wykorzystujac np. bardzo dobry kodek DivX 4.2
      Fast/Slow Motion i czekac az matoły produkujace odtwarzacze DVD zmądrzeją na
      tyle aby dodać dwie 'kości' dzieki czemu bedzie mozna ogladać DivX na ekranie
      telewizora....

Duzo tutoriali co, jak, czym i po co znajdziesz na www.divx.pl www.cdrinfo.pl i
      www.divx.dva.pl
      • presbite Re: pomoooocyyyyy 23.05.03, 16:52
        franzmaurer napisał:

> Dopiero niedawno pojawilo sie pare modeli ktore "czytaja" pliki w formacie
        > DivX .avi

Mógłbyś podać jakąś firmę? Ewentualnie model? To byłaby dobra nowina.
        Pozdrawiam
        • digitalfreak Re: pomoooocyyyyy 23.05.03, 21:36
          presbite napisała:

> Mógłbyś podać jakąś firmę? Ewentualnie model? To byłaby dobra nowina.

Na forum Audio-Video przerabiaja ten problem :)
          Na razie jest glownie koreanski chlam - karta video, procek, epromy z kodekami
          zamkniete w jednej obudowie z napedem DVD ;)
          Troche upraszczam ale tak to glownie wyglada - nie wiem jak np ten sprzet
          poradzi sobie z kolejka wersja kodekow DivX - pewnie juz jest ten problem
          bo kilka dni po ukazaniu sie v 5.0 okazalo sie ze cos jest nie tak i juz mamy
          DivX 5.0.2 czy jakos tak :)
          Coraz wiecej dobrych 'koderow' filkow wpuszczanych do Sieci uzywa Xvid a tu
          kompilacji, ustawien etc jest jeszcze wiecej wiec i problemow z 'zielonymi
          filmami' tez ;) Do komputera zawsze mozesz cos sciagnac z sieci, odinstalowac,
          zainstalowac jeszcze raz - ale ze stacjonarnym sprzetem beda problemy... chyba
          ze dolaza stacje dyskietek zeby sobie wgrywac coraz to nowe kodeki ;)))

Zobacz:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=5141267

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka