Dodaj do ulubionych

"no signal input"

IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 06.05.07, 14:39
Hej :) Mam taki problem: mój komp od kilku dni zaczął trochę wariować. Chodzi
o to, że kiedy go włączam, monitor jest jakby "zawieszony" (lampka ma kolor
pomarańczowy, a nie jak zwykle żółty). Wyłączam monitor, włączam, a na ekranie
śmiga sobie napis "no signal input". Posprawdzałam wszystkie kable (ściśle
mówiąc, to wyjęłam i włożyłam każdy najmniejszy kabelek, także te w gniazdku
elektrycznym) i nic. Poza tym nie wydaje mi się, żeby to o to chodziło, skoro
jedynym wyjściem (które muszę niestety stosować teraz przy każdym uruchamianiu
kompa) jest albo zresetowanie go przy wyłączonym monitorze, albo odłączenie
"na chodzie" z gniazdka. Wiem, że metody do bani, ale nie znam się na tym i
dlatego proszę o pomoc :)
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek62 Re: "no signal input" IP: *.klaudyny.waw.pl 06.05.07, 17:54

"Brak sygnału" wyświetlany przez monitor może mieć kilka przyczyn:
      1. Uszkodzony zasilacz komputera - np. : wyschnięte kondensatory powodują
      niewłaściwe napięcia przy starcie (Pożyczyć od znajomego - warunek : moc > niż
      twojego)
      2. Rozładowana bateria płyty gł. wywołuje wadliwe działanie funkcji BIOS-u
      (wymiana <10pln)
      3. Niekontakt, lub uszkodzenie karty grafiki - wyjąć i włożyć kartę grafiki z
      łączówki płyty gł.
      Styki(takie pozłacane na dole karty) można przetrzeć gumką do ołówków. Pożyczka
      j.w., tylko odłączyć dysk twardy na czas testów karty, inaczej czeka cię
      reinstalacja sterowników.
      4. Uszkodzony monitor lub kabel sygnałowy monitora. Pożyczka j.w.
      5. Uszkodzona płyta gł. - badając pracę podzespołów w innym komputerze.
      Przyczyn może być wicej (np pamięć), podałem tylko najbardziej prawdopodobne.
      • beata_ Re: "no signal input" 06.05.07, 18:40
        A wiesz może, dlaczego jak podmieniam kartę graficzną (bo też mam różne dziwne
        rzeczy przy starcie, to komputer w ogóle nie reaguje na przycisk powera?

Tak przy okazji pytam, skoro już mowa o dziwnych rzeczach związanych z kartą i
        monitorem :-)
        • Gość: Sławek62 Re: "no signal input" IP: *.klaudyny.waw.pl 06.05.07, 18:54
          Bios może mieć problemy z rozpoznaniem karty graficznej. Przycisk "Power"
          trzeba przytrzymać >4s. Wina może leżeć po stronie bateryjki, lub Bios upomina
          się o update. Problem może być w ustawieniach biosu, zasilaczu, zasilaniu na
          płycie gł. (zas złącza AGP??, PCI??, PCI-E??). Sprawdź wygląd kondensatorów na
          płycie.
          • beata_ Re: "no signal input" 06.05.07, 19:22
            Nie-no, obwąchalam co się dało - kondensatory ok, za to wiatrak na karcie źle
            chodzi - to niestety słyszę :( Przedmuchałam mu, co się dało, ale niewiele
            pomogło poza tym, ze czysto ma :-) Dlatego zmieniłam kartę na inną - i wtedy
            zero rekacji ze strony powera.

Więcej szczegółow "karcianych": NVidie 4200 Ti AGP 8x (pamięć chyba 256MB)
            podmieniałam na Radeona 9200 AGP 4x (pamięć 128) - może tu tkwi problem?

Bios to mi przy starcie z tą zjechaną (chyba jednak) kartą wydaje różne
            dźwięki, jak ma ochotę akurat - wedle "słownika" to gada a to o pamięci w
            ogóle, a to o pamięci karty, a to jeszcze o czym innym... Parę razy kompa musze
            odpalać, żeby raczył zaskoczyć i tylko czekam, kiedy se coś całkiem zwalę :(
            Najłatwiej byłoby mi zmienić kartę, skoro mam drugą, ale... skoro w ogóle nie
            odpala, to jestem w kropce.
            • Gość: Sławek62 Re: "no signal input" IP: *.klaudyny.waw.pl 06.05.07, 19:49
              Skoro Bios sygnalizuje różne typy błędów to winne jest na 80% zasilanie,
              pytanie tylko czy to zasilacz?, czy płyta gł.?.Jeśli masz możliwość podmiany
              zasilacza, to spróbuj. Wymiń baterię na płycie, też potrafi nabruździć. Podaj
              typ płyty gł. i zaslacza. Sprawdź napięcia w Biosie lub pod systemem. Wszystkie
              funkja "shadow" w BIOS-ie (bios, video) ustaw na DISABLE.
              • beata_ Re: "no signal input" 06.05.07, 19:58
                Bios sygnalizuje, jak ma akurat ochotę - przeważnie milczy i tylko się wszystko
                mieli zanim dojdzie do literkowej "spowiedzi" biosu na ekranie.
                Mnie najbardziej niepokoi wiatrak na karcie, który uspokaja się kiedy już
                system zaskoczy i to, że ta druga karta całkiem zabiła kompa...

Zasilacz powinien być ok - 350W i prawie nowy, bakteria na płycie, to nawet nie
                wiem, gdzie jest...

Chyba sobie z tym samodzielnie nie poradzę i ktoś mądrzejszy będzie w to musiał
                zajrzeć... koszty mnie tylko dostraszają i tak się morduję, mordując komputer
                równocześnie :-)
                A już tak dobrze było...
                • Gość: Sławek62 Re: "no signal input" IP: *.klaudyny.waw.pl 06.05.07, 20:34
                  Bateria np.: CR 2032 wymiary 20,00mm x 3,20mm
                  www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45697&sess_id=821fa2881db920e014adcac9a9d46df0
                  na zdjęciu widać ją w lewym dolnym rogu płyty:
                  www.benchmark.pl/r.php?
                  file=www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/Intel_Core/Gigabyte-N680SLI-
                  DQ6.html
                  obok fioletowych łączówek S-ATA
                  Jeśli jesteś z Warszawy to mogę pomóc.
                  • beata_ Re: "no signal input" 06.05.07, 20:52
                    Fiu, fiuuuu! całe dwa złote taka bakteria kosztuje! :-))))
                    Już nawet wiem, gdzie jej na płycie szukać...

Spróbuję jeszcze zainteresować problemem swojego "dostawcę", od którego tego
                    kompa mam, jak nic mądrego nie powie, będę Cię molestować :-)
                    Na Twoje nieszczęście, jestem z Warszawy :-)

Dalej jednak najbardziej mnie ciekawi, dlaczego mi ta inna karta wywaliła
                    wszystko do gory kołami...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka