Dodaj do ulubionych

Jaki zestaw "internet security" ?

IP: *.pools.arcor-ip.net 13.06.07, 10:48
Witam serdecznie.

Znajomy poprosił mnie bym zrobił mu porządek z systemem bo w ostatnim czasie
złapał trochę wirusów i trojanów.. używa on komputera jedynie do pracy, jakiś
program do rozliczeń podatkowych, do prowadzenia firmy i poczta..Niestety ma
tez w domy dzieciaki który ściągą dużo filmów, gra w Tibie i instaluje co
popadnie..
Wyczyściłem system jak sie dało, dla syna i ojca zrobiłem osobne konta
użytkownika oraz synowi przydzieliłem tylko 20 GB przestrzeni dyskowej,
porobiłem backupy itp... wywaliłem Avasta i wył. zaporę systemowa w Xp SP2.. i
teraz moje pytanie..

chcę kupić pakiet zabezpieczający typu All In One czyli zw. pakiet Internet
Security dla całego systemu z ochrona antyirusowa, antyspamowa, firewallem i
ochroną przed phishingiem.. jak, ze ja używam Jetico Firewall i Avira AntyVir
nie mam rozeznania jaki pakiet tego typu będzie najlepszy..
do wyboru są GDATA IS, Kaspersky IS, Norton IS.. chodzi mi o by oni nie
musieli martwic sie o konfiguracje i aktualizacje, by raz ustawione reguły nie
zmieniały sie, by program aktualizowal sie w tle, działał w tle by jego praca
byla niezauwazona dla użytkownika oraz oczywiście by był skuteczny.. Avastowi
już podziekujemy..macie jakieś propozycje wynikające z własnego doświadczenia
na tym polu ?
Obserwuj wątek
    • xulu Re: Jaki zestaw "internet security" ? 13.06.07, 11:58
      Kaspersky IS,

Norton ci zamuli, a co do tego pierwszego nie wiem...
      • r0ger Re: Jaki zestaw "internet security" ? 13.06.07, 17:36
        xulu napisał:

> Norton ci zamuli

Masz Nortona 2007?
        • xulu Re: Jaki zestaw "internet security" ? 14.06.07, 07:45
          r0ger napisał:
          >
          > Masz Nortona 2007?

już nie bo wywaliłem ;-DD
    • manhu Re: Jaki zestaw "internet security" ? 13.06.07, 14:21
      Najlepszy zestaw to: aktualne poprawki do windy, Opera lub Firefox, zapora XP SP2 i Avast, ale...

Ponieważ to nie dla Ciebie ale dla mułów (których nie da się zwykle przekonać do niczego innego niż IE + OE), to polecam Kaspersky-ego i wyłączenie firewalla w nim, a włączenie zapory XP SP2 (inaczej rozwalą sobie system na amen lub doprowadzą Cię do napadów szału ciągłymi pytaniami: co to za komunikat)
      • Gość: fazji1 Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: 213.199.253.* 13.06.07, 18:59
        Mam kaspersky IS i swietnie sie spisuje.wylaczylem tylko zapore windowsa Xp i bez problemow wszystko ladnie dziala :) Firewall bedzie sie z poczatku uczyl wiec bedzie pytal o dana akcje ale potem dziala super.Od momentu instalacji kaspera nie mam zadnego robactwa ;]
      • Gość: Jajko manhu umiesz czytać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 22:04
        manhu napisał:

> Najlepszy zestaw to: aktualne poprawki do windy, Opera lub Firefox, zapora XP S
        > P2 i Avast, ale...
        >
        > Ponieważ to nie dla Ciebie ale dla mułów (których nie da się zwykle przekonać d
        > o niczego innego niż IE + OE), to polecam Kaspersky-ego i wyłączenie firewalla
        > w nim, a włączenie zapory XP SP2 (inaczej rozwalą sobie system na amen lub dopr
        > owadzą Cię do napadów szału ciągłymi pytaniami: co to za komunikat)

Jasno założyciel wątku pisze,że wywalił Avasta i wyłączył zaporę
        systemową,wystarczy zobaczyć logi gamoni z wirusami,taki zestaw :
        zapora systemowa+Avast u nich dominuje,a jak polecasz wyłączyć firewalla w
        KIS,to już lepiej kupić Kaspersky AV,po jakiego płacić za coś ,co i tak
        wyłączymy,a co do mułów,to wystarczy krótki instruktaż jak obsługiwać w tym
        przypadku KIS,i nie powinno być problemów,no chyba,że ktoś ma takich tępych
        znajomych jak ty,a na zakończenie zobacz sobie jak wypada w teście porównawczym
        zapora którą tak polecasz.

www.matousec.com/projects/windows-personal-firewall-analysis/leak-tests-results.php#fire
        • Gość: lobo Re: manhu umiesz czytać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:01
          Mam od kilku m-cy KIS, który chodzi z jednocześnie włączoną zaporą windy i od
          początku wszystko działa cacy, nic się nie żre ze sobą.
          Owszem gdy np. zmodyfikuje jakiś program ( np instalując aktualizację ) to na
          początki, antyhacker wywala mi kilka razy info czy ma akceptować, ale to jest
          rzecz normalna.
          Początkowo miałem triala Norton IS i ciągle był konflikt z zaporą windy (
          musiała być ciągle wyłączona ), blokowały mi się też niektóre funkcję, np
          przeglądanie filmów w formacie flash.
          Natomiast co do zamulania systemu, to mówiąc szczerze nie widzę różnicy między
          KIS a NIS.
          KIS sprawuje się dobrze, komp jest czysty, więc myślę że właśnie to można
          polecić .
          pzdr.
        • Gość: MrTrojan Re: manhu umiesz czytać? IP: *.acn.waw.pl 13.06.07, 23:10
          > wystarczy zobaczyć logi gamoni z wirusami,taki zestaw :
          > zapora systemowa+Avast u nich dominuje,

O przepraszam - u gamoni dominuje super-hiper-extra-nowa-wersja drogiego
          programu antywirusowego + to samo w przypadku firewalla. Z tym, ze firewall albo
          nie jest skonfigurowany albo jest skonfigurowany metoda zezwol/odmow (a to tak
          jakby tego firewalla nie bylo).
          • Gość: Jajko Re: manhu umiesz czytać? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:28
            Gość portalu: MrTrojan napisał(a):

> > wystarczy zobaczyć logi gamoni z wirusami,taki zestaw :
            > > zapora systemowa+Avast u nich dominuje,
            >
            > O przepraszam - u gamoni dominuje super-hiper-extra-nowa-wersja drogiego
            > programu antywirusowego + to samo w przypadku firewalla. Z tym, ze firewall alb
            > o
            > nie jest skonfigurowany albo jest skonfigurowany metoda zezwol/odmow (a to tak
            > jakby tego firewalla nie bylo).

Wiesz co to są logi,po tym co piszesz to chyba nie,to sobie odwiedź jakieś forum
            gdzie sprawdza się logi,tam wyraźnie widać,że 90% wklejających logi ma Avasta +
            zapora systemowa.
            • Gość: manhu Umiem:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:01
              Umiem:)

Jajko masz trochę racji:
              "a jak polecasz wyłączyć firewalla w KIS, to już lepiej kupić Kaspersky AV"
              No i tak powinien zrobić, wyraziłem się nieściśle w przypływie szybkości wklepywania:)

> gdzie sprawdza się logi,tam wyraźnie widać,że 90% wklejających logi ma Avasta
              > zapora systemowa.
              A Ty odwiedż jakieś forum np.gazeta.pl:) Ostatnio jest ze 3 takie wątki na forum Internet gdzie zobaczysz jak pięknie ludzie sobie rozwalają to i owo z winy firewalla, a dokładnie niefachowego klikania na reguły, co albo wyłącza ochronę, np.otwiera na stałe (!) port dla trojana albo blokuje działanie czegoś potrzebnego.
    • Gość: neo Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.tpnet.pl 13.06.07, 23:41
      Z wymienionych Avast najlepszy,Kaspersky najgorszy-zawsze jakiś problem,albo
      pisze "nie wirus".Antywirus zawsze mam wyłączony,bardzo duze zużycie dysku i
      prądu,nigdy nic nie wykrywa,skanuje godzinami i spowalnia internet,dziwaczne
      zawieszenia i awarie.Także ostatnio najgorsze są Lavasoft Ad-Aware -nic nigdy
      nie znajduje i podobny SpyBot
      • Gość: lobo No coment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 23:48
        W kwestii formalnej :
        Neo, dobrze się czujesz ????
      • Gość: fazji1 Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: 213.199.253.* 14.06.07, 12:54
        Neo ty normalny jestes???
        • Gość: manhu Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:21
          A może on żartuje?:)

U mnie są takie same objawy: antywiry (np.Norton i Kaspersky) mulą, firewalle marudzą (a tym bardziej domownicy), a nic nie dają, bo złapanie wirusa to duża sztuka. Od czasu do czasu wrzucam tylko triala Kaspersky-ego (i czasem Nortona lub Avasta) by przeskanować. Podobnie Ad-aware nic nie znajduje.

Żeby coś złapać trzeba posiadać wiedzę tajemną:): np. jak zainstalować w 2003 roku pirackiego windowsa XP (bez SP1) i do tej pory nie ściągnąć żadnej poprawki albo np.że te wszystkie fajne spamerskie maile trzeba otworzyć itp.

Obecnie pod moją kontrolą (zabezpieczone przeze mnie) są 3 kompy z oryginalną windą i jeden piracki kumpla. I tylko u kumpla bywają (lekkie) problemy, u reszty szkoda czasu na sprawdzanie.
    • Gość: ala Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 08:29
      nie będę oceniała tego, czego nie znam
      od lat korzystam z Nortona i nigdy nie miałam KRYTYCZNYCH problemów

Norton Internet Security
      daje mi poczucie bezpieczeństwa i jest skuteczny

nie muszę się martwić spamem (blokuje reklamy, tylko trzeba włączyć w
      ustawieniach, a w poczcie skanuje i filtruje śmieci do osobnego katalogu, choć
      trzeba spradzać, czy nie był zbyt "gorliwy" - potrafi do spamu wrzucić maile
      od "normalnych" nadawców, ale... uczy się - prawoklik na mailu i do wyboru: to
      jest spam / to nie jest spam)
      nie muszę marwtić się aktualizacjami - sam to robi
      zastępuje zaporę Win
      i jeszcze sporo innych użytecznych funkcji!
      m.in konta użytkowników (dzieci......... wrrrrr.... blokuje ich instalki ;))
      KONTROLA RODZICIELSKA! :))

do tego mam Norton System WOrks z bogatym zestawem narzędzi dyskowych/plikowych
      w tym Norton Ghost, którym robię zapasowy obraz dysku (czystego systemu, zaraz
      po format C: i zainstalowaniu wszystkiego, co niezbędne - potem w kilka minut
      mogę znowu sformatować dysk i wgrać z płyty wszystko, włącznie z ustawieniami
      urządzeń, przeglądarek, programów itp.itd.)

oczywiście - nie IDEALNYCH programów i czasami zapuszczam CCLEANER, Adaware,
      Spyware Doctor (rzadziej - nie lubię go) i Ashampo Win Optimizer

oczywiście też - każdy tego typu zestaw programów spowalnia kompa
      Norton może wydatniej niż inne, ale to niewielka cena przy jego skuteczności
      inne działają mniej obciążająco dla systemu, ale co do ich skuteczności mam
      mieszane uczucia. Tu są ich zwolennicy, ale ja nie podzielam ich entuzjazmu.
      Zresztą wielu moich znajomych poprzechodziło z Avastów, Kasperskych itp.itd, na
      Nortona i chwalą to sobie.
      Zresztą przy wydolności i mocy obecnych kompów działąnie Nortona jest prawie
      niezauważalne, spadek wydajności - też!
      A ja go używam od czasów procków typu Intel 486 DX2 :))
      Obecnie PIV 2,4
      Nortona używałam, używam i używać będę nadal. do czasu aż pojawi się lepszy
      zestaw programów

ale... wybór należy do Ciebie :)
      • Gość: Nortonowi nie ! Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 09:14
        Gość portalu: ala napisał(a):
        > Nortona używałam, używam i używać będę nadal. do czasu aż pojawi się lepszy
        > zestaw programów
        >
        > ale... wybór należy do Ciebie :)

Ile ci płacą za ten bełkot,większość userów,którzy mają jakiekolwiek pojęcie nie
        zainstalowała by Nortona nawet za darmo,a jego coraz mniejsza zresztą
        popularność bierze się z tego,że 90 dniowe triale Nortona są instalowane na
        nowych lapkach,a sprzedawcy starają się jak mogą,żeby wepchnąć to dziadostwo jak
        największej liczbie nieboraków.
        • Gość: ala Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 13:42
          Gość portalu: Nortonowi nie ! napisał(a):
          > Ile ci płacą za ten bełkot,większość userów,którzy mają jakiekolwiek pojęcie

sam bełkoczesz
          i do tego wulgarnie, po pisowsku

a Twoje odwołanie do "większości userków".....
          przypomina zawołanie:
          jedzmy gó..! miliardy much nie mogą się mylić!!!

a autorowi wątku tylko powtórzę: to są moje prywatne opinie z wielu lat
          używania tego oprogramowania

• Gość: Nortonowi nie Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 18:08
            Gość portalu: ala napisał(a):

> Gość portalu: Nortonowi nie ! napisał(a):
            > > Ile ci płacą za ten bełkot,większość userów,którzy mają jakiekolwiek poję
            > cie
            >
            > sam bełkoczesz
            > i do tego wulgarnie, po pisowsku
            >

Który wyraz według ciebie jest wulgaryzmem,jak chcesz to mogę dopiero pokazać
            znajomość wulgaryzmów,hehe.Mieszać PIS do Nortona to trzeba być jakimś obłąkańcem.

> a Twoje odwołanie do "większości userków".....
            > przypomina zawołanie:
            > jedzmy gó..! miliardy much nie mogą się mylić!!!
            >

No proszę wypowiedź godna kobiety,którą i ta pewnie nie jesteś.

> a autorowi wątku tylko powtórzę: to są moje prywatne opinie z wielu lat
            > używania tego oprogramowania
            >
            >

To słaby z ciebie użytkownik,sam mam darmowe,lekkie i skuteczne programy do
            ochrony kompa,ale z tych płatnych to ostatnia wersja Kaspersky bije na głowę
            kombajn Nortona,który jest nie tylko mniej skuteczny (testy porównawcze),ale
            zamulający system,o problemach z jego odinstalowaniem nie wspomnę,tak że jak
            najdalej od Nortona.

PS.Musisz mieć Ala,czy jak ci tam niezbyt kumatych znajomych,że udaje się im
            wcisnąć taki chłam.

• Gość: kolejno Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: 193.0.116.* 14.06.07, 18:15
      1. Kaspersky Internet Security
      2. F-Secure
      3. G-Data
      • Gość: kzo Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 14:34
        Antyvirus: NOD 2.7 pl + Outpost Firewall Pro ver. 4.0.964.6926 (582)też pl. Mam
        to, jadę na tym zestawie, zero problemów. Polecono mi taki zestaw na forum
        emule. Poprzednio jechałem na zestawie nortonów, ale muliły.
        pozdrawiam. zen
    • Gość: kayo Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.07, 00:06
      1. Kubuntu
      2. Ubuntu
      3 GNU/Debian Sid
      ;)
    • barone Re: Jaki zestaw "internet security" ? 15.08.07, 15:02
      Ja mam router ADSL + Kerio + Avast + Opera + ZDROWY ROZSĄDEK w korzystaniu z Internetu.
      • Gość: p2p Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.acn.waw.pl 15.08.07, 15:57
        > Ja mam router ADSL + Kerio + Avast + Opera + ZDROWY ROZSĄDEK w
        > korzystaniu z Internetu.

Skoro masz router ADSL to prawdopodobnie ma on wbudowany firewall. Wystarczy go
        odpowiednio skonfigurowac i Kerio mozna spokojnie usunac.
        • Gość: anka Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.07, 17:26
          Ja polecam Kasperskiego. Niech nikt nie pisze, ze Avast jest lepszy. Mialam
          Avasta przez kilka miesięcy, jedyne co potrafil znaleźć i określić jako
          wirusy... to były pliki systemowe. Cale szczęście, że ich pochopnie nie usunęłam.
          Kasperski jest bardzo łatwym w obsludze programem, muli znacznie mniej niż
          Avast. Zaporę systemową mam wylączoną, zapora Kasperskiego jest wystarczająca.
          Blokuje reklamy, nawet teraz gdy czytam narzekania ludzi dotyczące reklam z
          prawej strony, to nie wiem, o czym piszą :) No i system mam od 1,5 roku, nie byl
          reinstalowany, a wszystko jest OK.
          • barone Re: Jaki zestaw "internet security" ? 15.08.07, 23:55
            Ja mam Avasta i u mnie nie dzieją się takie rzeczy. Może to jednak były wirusy?
        • barone Re: Jaki zestaw "internet security" ? 15.08.07, 23:53
          Wiem, że router ma firewalla, ale jak instaluję jakiś nowy program, to lubię wiedzieć z jakimi serwerami chce się łączyć, lub jakie inne programy chce uruchamiać. Dzięki Kerio wiem to na bieżąco.
    • Gość: zdenek smetana Re: Jaki zestaw "internet security" ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.07, 11:35
      Ja też dorzucę swoje 3 grosze;-)Jesli chodzi o pakiety typu all in one + zapora
      to też polecam Kaspersky'ego Internet security.Nie podoba mi sie tylko Firewall
      u kasperskeigo , XP(oczywiscie mozan ja dobrze skonfigurować lub włączyć
      normalnie zapore XPwindows .Co do innych konkurencyjnych produktów to miałem
      jakis czas temu Nortona Symanteca i srednio mi podchodził , lepsze wrazenie
      sprawiła Panda (chociaz niektórzy krytykują ja -mi nic nie przepusciła i
      działała bez zarzutu)Najgorsze wspomnienia mam z F-secure-moim zdaniem totalny
      gniot , nie wiem jak ogłosili go nr 3 na siwecie -totalne rozczarowanie -nie
      bede sie wdawał w szcegóły.
      1.Kaspersky
      2.panda
      3.norton
      4.F-secure
      innych pakietów nie używałem ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka