Dodaj do ulubionych

wlaczone komputery

21.06.07, 20:18
ile moga "zdzierzyc" komputery bedace na chodzie bez przerwy? tzn ile
maksymalnie moga byc wlaczone? pytam z ciekawosci-moj facet juz 4 dobe ma je
non stop na chodzie przez gre rpg... zal mi troche sprzetu
:(
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrecekrzepki Re: wlaczone komputery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:31
      Komputer raczej nie zuzywa sie duzo bardziej. Tzn nie wiem, moze starzeje sie
      jakies 1,1 raza szybciej niz taki, ktory jest rzadko uzywany, ale to praktycznie
      niezauwazalna sprawa (w kazdym razie szybciej wymienicie sprzet na nowy, niz cos
      sie w nim zepsuje dlatego, ze komputer jest uzywany non stop - pomijam dyski
      twarde, bo one maja tendencje do padania co jakis czas, ale podczas gier az tak
      wyczerpujaco nie pracuja).

Jedyny problem, jakim mozesz sie martwic, to facet, ktory przykleil sie do
      monitora ;)
    • Gość: K4 Re: wlaczone komputery IP: *.acn.waw.pl 21.06.07, 20:33
      Maksymalnie? Dopóki sie nie zepsują - myślę, że kilka lat. Ja swojego nie
      wyłączam nawet na noc (od 2-3 lat) ...
    • Gość: ja Re: wlaczone komputery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 20:41
      serwery chodzą i po 5 lat non-stop
      taki domowy to spokojnie 2 lata pociągnie
      twój facet nie
      doświadczenie podpowiada że tydzień non-stop przy komputrze zabija (zawał) nawet
      młodych 20-letnich graczy
      może zdejmij coś z siebie i twój facet zainteresuje się przyjemniejszymi rzeczami
      • Gość: Sexuolog Re: wlaczone komputery IP: *.acn.waw.pl 21.06.07, 21:33
        > może zdejmij coś z siebie i twój facet zainteresuje się przyjemniejszymi rzecza
        > mi

A ty sie interesujesz tylko wtedy kiedy druga osoba coś z siebie zdejmuje?
        Współczuje ...
        • malwa51 Re: wlaczone komputery 22.06.07, 12:03
          facet nie siedzi w tej grze 24 na dobe, czasami spi ;) ale zostawia na noc
          wlaczone, bo ludki w grze cos w tym czasie sprzedaja (?) Jakies elementy
          magiczne? gra nazywa sie silkroad...

jeszcze jedno pytanie, ale a propos promieniowania - czy takie
          pomieszczenie "ogrzewane" non stop kompami jest groznym srodowiskiem dla malego
          dziecka? (nie ma jeszcze miesiaca). Co one emituja?
          W drugim pokoju jest praktycznie zerowa cyrkulacja powietrza, ale w razie czego
          ewakuuje malego z jaskini gracza....
          • Gość: wilk Re: wlaczone komputery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:13
            Niech się "mały" wciąga powoli w świat gier i kompów :)
          • Gość: Notuser Re: wlaczone komputery IP: *.autocom.pl 22.06.07, 13:39
            Ja to widze tak - komputery wydmuchują ciepłe powietrze, które zawiera w sobie
            drobny kurz lgnący zazwyczaj do elektorniki. Tak więc podniesieone jest
            zanieczyszczenie powietrza czymś co można nazwac zapyleniem. Można snuć też
            przypuszczenia, że włączony komputer modyfikuje jonizację powietrza w
            pomieszczeniu. Kolejna sprawa - monitor; jesli to CRT a nie LCD to troche po
            bokach i głównie z tyłu obudowy jest stosunkowo silne promieniowanie (jak to
            kiedyś mi tłumaczył kumpel z fizyki) cząstek ciężkich emitowanych w związku z
            rozpędzonymi elektronami ...w każdym razie cos w tym stylu. Bardzo ważne jest
            żeby nie przebywać długo z tyłu takiego monitora (nawet przez ścianę). Innymi
            słowy lepiej, żeby komputer nie stał tam gdzie się śpi.
            • kell99 Re: wlaczone komputery 22.06.07, 15:00
              Moze w jakims supermarketowym komputerze to jest w jakims stopniu prawda, ale
              wystarczy kupic lepsza obudowe i juz masz filtry na wlotach i wylotach
              powietrza. Jak sie kurz nie dostanie do srodka to i nie ma czego wydmuchiwac.

Monitor mozna ustawic by sie wylaczal po okreslonym czasie to po 1sze, a po 2gie
              CRT odchodza na szczescie w zapomnienie.

Najczesciej problemem jest niedorobiony system operacyjny. Np Windows XP po 3-4
              dniach non stop domaga sie restartu - ciagle problemy z obsluga pamieci - plik
              swap ma ponad 2GB (na 1GB ram), wyskakuja komunikaty o problemach z VM, a
              uruchomienie jakiegokolwiek programu powoduje czekanie az system przeswapuje
              wystarczajaca ilosc pamieci.
              • Gość: Notuser Re: wlaczone komputery IP: *.autocom.pl 22.06.07, 16:24
                Zgadzam się. Sęk w tym, że obudowy do 200zł takich filtrów przynajmniej jeszcze
                do niedawna nie miały. A te sa dostępne w większości zwykłych sklepów
                komputerowych. Nie wyobrażam sobie natomiast obudowy bez tego typu "uszczelnień"
                za kwotę 500zł i wiecej (jakiś wypasiony ultra-ergonomiczny Antec czy Thermaltake ;)
                Inna sprawa, że przespałem kilka lat z włączonym w nocy komputerem i żyję :]
    • Gość: Kokeeno Re: wlaczone komputery IP: 80.54.202.* 22.06.07, 18:05
      W normalnym użytkowaniu dla elektroniki skracające jej "życie" są dwa czynniki (nie liczę ekstremów typu zalanie sokiem, czy kawą):
      - włączenie (duży szok, 90% padów sprzętu następuje podczas tego etapu),
      - nadmierna temperatura (kilkaktrotnie skraca żywotność układów).

Prawidłowo wentylowany sprzęt może chodzić miesiącami bez wyłączenia (czasem trzeba zainstalować jednak jakąś łatkę na system)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka