Dodaj do ulubionych

Problem z routerem D-Link

IP: *.lanet.net.pl 16.11.07, 19:02
Zakupiłem ostatnio router D-Link DI-524. W czasie instalacji kiedy już wykrywa
urządzania pojawia się okno z hasłem. Dzwoniłem już na wsparcie techniczne
D-Link i gościu tam nic nie potrafił mi poradzić, powiedział tylko żebym oddał
router do sklepu. Dodam, że jest tam internet radiowy, a w podpowiedzi pokazał
się jakiś skrót ISP, że ten numer jest chyba podany przez dostawcę internetu.
Potem zabrałem router do domu(sieć lokalna po kablu) i instalacja przebiegła
bez problemu.

Czy ktoś wie o co chodzi z tym hasłem? Jeśli jest to naprawde od dostawcy
internetu to jak to obejść, żeby go nie informować o tym, że kupiłem router i
dziele sygnał ?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Problem z routerem D-Link 16.11.07, 19:11
      Musze byc malo inteligentny bo malo co z tego zrozumialem.

Routera sie nie instaluje, tylko podlacza sie pod sieciowke komputera.
      Konfigurujesz go przez przegladarke - laczysz sie z adresem IP podanym w
      instrukcji (192.168.0.1) i podajesz login/password (o ile pamietam to admin/admin).

Dalej to ten router konfigurujesz pod to jak korzystasz z sieci. Jezeli to
      kablowka, to podlaczasz do modemu, w ustawieniasz wybierasz polaczenie stale z
      adresem IP przydzielanym przez DHCP i bedzie dzialac.

Jezeli to DSL to wybierasz sesje PPPOE (i tam najczesciej musisz wpisac
      login/password).

Jezeli bezposrednio pod siec lokalna, to zaleznie od tego jak siec przydziela
      Tobie adres IP.

Wiec jak to jest tam u Ciebie?
      • Gość: werty Re: Problem z routerem D-Link IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 20:04
        Ano właśnie! Znajomy kupił ruter (bodajże, że właśnie d-link, ale nic sobie obciąć nie dam). Wyjścia zaklejone były naklejką z napisem "install software from CD first" lub coś w tym stylu. Także zrobiłem wielkie oczy, ale okazuje się, że jednak trzeba coś tam instalować - co, nie wiem, być może tylko manual.
        • kell99 Re: Problem z routerem D-Link 16.11.07, 20:24
          No w koncu kazdy powinien instalowac niepotrzebne rzeczy. Szczegolnie takie,
          ktore nic nie robia tylko zzeraja pamiec i cykle procesora.
          To tak jak z cd ktore dodaja 'do internetu'. Spyware i podmiona konfiguracja
          przegladarki.. Takie rzeczy to prosto do smietnika :P
        • Gość: Oxy Re: Problem z routerem D-Link IP: *.acn.waw.pl 16.11.07, 20:35
          > Także zrobiłem wielkie oczy, ale
          > okazuje się, że jednak trzeba coś tam instalować - co, nie wiem, być
          > może tylko manual.

Naklejka owszem - jest. Ale nic nie trzeba instalować a juz na pewno nie jest
          potrzebna instalacja manuala. Wystarczy ręczna konfiguracja.
          • Gość: werty Re: Problem z routerem D-Link IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 21:21
            Więc po kiego zaklejają?
            • Gość: Oxy Re: Problem z routerem D-Link IP: *.acn.waw.pl 16.11.07, 21:57
              Nie wiem - nie ja to naklejam :) Wiem tylko, że wszystkie routery jakie
              instalowałem bez problemu działały po ręcznej konfiguracji. Nie trzeba było
              żadnych kreatorów uruchamiać.
              • Gość: pieszy_na_rowerze Moje uwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.07, 16:06
                Okazal sie zwyczajnym gownem. Przestal dzialc po 3 tygodniach.n Padl modem adsl.
                Okazalo sie ze musze go wyslac na wlasny koszt poczta kurierska do Krakowa.
                Koszt kilkadziesiat zlotych. Cena routera ok 250 zl.
                PO 2 tygodniach dostalem przesylke a w niej ??? INNY router poniewaz mojego nie
                udalo sie naprawic. Tak nie pomylilem sie "innny" - Uzywany"
                Na moja interwencje powiedziano mi ze w gwarancji jest. hm.... Powiedzcie mi kto
                czyta gwarancje przy zakupie sprzetu ?
                Szczesliwie ze "fachowiec" w czasie rozmowy sie sypnal, ze do miesiaca czasu
                nalezy mi sie jednak nowy.
                Mam go teraz na polce i zastanawiam sie co zrobic z tym gownem. W miedzy czasie
                kupilem Cerberusa i mi smiga bez zastrzezen.
                Teraz niech kazdy podejmie sam decyzje czy warto miec cos wspolnego z firma D-Link.

• sniffier Re: Problem z routerem D-Link 18.11.07, 15:54
        > Routera sie nie instaluje, tylko podlacza sie pod sieciowke komputera.
        > Konfigurujesz go przez przegladarke - laczysz sie z adresem IP podanym w
        > instrukcji (192.168.0.1) i podajesz login/password (o ile pamietam to admin/adm
        > in).

Gościu na wsparciu d-linka powiedział mi też zebym tak zrobił, wpisuje sie tylko
        admin a okno z hasłem zostawia się puste - nie wchodziło... Ciągle pojawiało się
        to samo okno (próbowałem przez IE i Firefoxa)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka