Dodaj do ulubionych

zwichrowany IE i rejestr przez wirusa - naprawa

IP: *.szczecin.mm.pl 15.12.07, 22:28
Witajcie

Problem: wirus, i to chyba wyjatkowo cwany, rozwalil mi IE i Outlooka (po
otwarciu falszywego maila z rzekomego paypalu)- jak tylko zobaczylam problemy,
chcialam przeskanowac kompa online (na stale mam Noda32, ktory jednak wpuscil
to badziewie). Wirus charakteryzowal sie tym, ze wejscie na jakiekolwiek
strony ze slowem 'wirus' lub 'antywirus' byly sabotowane (szok); potem okazalo
sie, ze nie moge uzyc zadnego skanera, bo nie wyskakuja okna z IE (mam znow
6-stke, ponownie zainstalowana) i sa problemy z pobieraniem.

IE 6.0 na nowo zainstalowalam, ale okna (np. z panda online) nadal nie
wyskakuja (problemy z activex itd). Logi z hijackthis nie wskazuja juz
problemow z wirem (usuniety); co jest w tej chwili z rejestrem, nie wiem
(probowalam cos tam poprawic Registry Clean Expertem;).

Najwazniejsza rzecz: ponowna aktualizacja windowsa (dawne przepadly po tym
wirze) jest niemozliwa, bo pobieranie (zawsze przez IE) po prostu stoi w
miejscu. Co zrobic z activeX? Co moge zrobic z rejestrem?

Chociaz mam windows98, prosze na mnie nie wskakiwac;) - system zmienie juz
razem z kompem, ale to musi jeszcze poczekac. Do tej pory bylo super, dopoki
ten wir nie namieszal. Stad prosba o rady, jak moge rozwiazac problem, zeby
zaktualizowac wszystkie krytyczne z Windows
Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: zwichrowany IE i rejestr przez wirusa - napra IP: *.multimo.gtsenergis.pl 15.12.07, 22:43
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=19615336&a=19620280
    • Gość: Dociekliwy Re: zwichrowany IE i rejestr przez wirusa - napra IP: *.acn.waw.pl 15.12.07, 23:34
      > Problem: wirus, i to chyba wyjatkowo cwany, rozwalil mi IE i
      > Outlooka (po otwarciu falszywego maila z rzekomego paypalu)

Czyli nie "cwany wirus" tylko raczej niefrasobliwy użytkownik.

• Gość: Amida rejestr - problem z odzyskaniem dawnego; logi? IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.07, 12:54
      Dzieki za link do przywr. rejestru (kochany piecyk gazowy:)- sprobowalam, ale
      nastarszy wyswietlony rejestr mam z 12.12.07 - czyli z dnia, kiedy wszystko sie
      schrzanilo (???)
      Dzieki zdalnej pomocy na forum 'wirusy' tego samego dnia wieczorem
      zainstalowalam (ze sie udalo, to cud) hijackthis, potem logi przeslalam do
      oceny... po czym napisano, ze
      wira nie widac, tylko pokiereszowany system.

Co do wirusa: mozliwe, ze to nie ta wiad. z paypalu go wpakowala(niefrasobliwa
      moze bywam czasem;) ale akurat otwieralam wczesniej konto paypal, zeby za cos
      zaplacic) - kilka dni wczesniej, chyba 6 lub 7 b.m. wirus wszedl z jakims
      plikiem, ktory przeskanowalam i Nod wykryl trojana - zostal usuniety. Byl to
      I-szy wirus odkad mam Noda (z jego wszystkimi funkcjami..), Mozliwe, ze to wtedy
      zaczelo sie cos dziac, a dopiero 12-tego to zobaczylam w calej krasie (kiedy
      ogladalam rejestr od tej daty, widze zmiane konfig. systemu!)

Napiszcie, prosze, czy przeslac moge Wam jakies logi lub spis zmodyfik. wpisow w
      rejestrze? Nie zamierzam uzywac juz IE (na ogol uzywam Firefoxa) ale musze
      wprowadzic na nowo te uaktualnienia Windowsa. NIe pojmuje, jak do tego doszlo,
      ze zostal calkiem ich pozbawiony, zupelnie jak by mi ktos na nowo system
      instalowal, tylko bez latek i poprawek.
      Help...

• Gość: Amida regCleaner IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.07, 13:35
        Mialam zainstalowany REgCleaner - poniewaz jestem totalnym laikiem, nie
        korzystalam z niego. Teraz otworzylam w nim Backup, zeby znalezc jakis dawny
        wpis: jedyne, co widze: data 12 grudnia (czyli dzien swirowania kompa) - masa
        Registry Entries, w tym glownie zwiazanych z dawno odinstalowanymi aplikacjami
        (np. gspot, paint shop pro, tlenofon)

Boje sie przywrocic rejestr z tego dnia (zakladajac, ze najstarszy jest jeszcze ok)
        Oto link do logow, jakie mam z zainstalowanego (dopiero wieczorem tego feralnego
        dnia) Hijackthis:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=430&w=72073301&a=73252242
        Moge tez przeslac wlasny spis zmodyfik. plikow w rejestrze od 6 grudnia (dzien
        wykrycia i ubicia wira). Dajcie znac, prosze.
        Pozdr:)

• Gość: Amida Nie powiodlo sie przywrocenie syst.- Pomocy! IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.07, 13:57
      Sprobowalam jednak w MS-DOSie przywrocic najwczesn. wersje z 12. 12, po czym
      dostalam komunikat, ze proba przywrocenia nie powiodla sie.

Daje do myslenia, ze rozpadl sie IE, ktory jest niezbedny do uzycia wszystkich
      skanerow online (jesli znacie taki, ktory dziala pod Firefoxem, dajcie znac:) -
      mam wiec tylko NOD32, ktory nie jest pewny, odkad wpuscil trojana (w Mikolajki;)
      i pod nim sie to wszystko stalo.
      Nawet jesli odpuszcze ponowne skanowanie kompa, musze skorzystac z
      windowsupdate, bo mam teraz dziurawy system. Co robic, zeby chociaz przywrocic
      funkcje pobierania lub otwierania okien w IE???

• Gość: brunnet Re: Nie powiodlo sie przywrocenie syst.- Pomocy! IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 16.12.07, 16:07
        Daje do myslenia, ze rozpadl sie IE, ktory jest niezbedny do uzycia wszystkich
        skanerow online (jesli znacie taki, ktory dziala pod Firefoxem, dajcie znac:) -

Norton Security Scan - nie potrzebuje żadnej przeglądarki
        • Gość: aMIDA Aktualizacje IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.07, 16:33
          dzieki:)
          Ale co zrobic,zeby moc na nowo pobrac aktualizacje? (czyli naprawic activeX
          itp)? Microsoft domaga sie do tego dzialajacego I.explorera...
          • smutas Re: Aktualizacje 16.12.07, 17:57
            reczne naprawianie byloby droga przez meke
          • Gość: brunnet Re: Aktualizacje IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 16.12.07, 18:03
            aktualizować windows można firefoxem po zainstalowaniu tego dodatku

addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1419
            a specjalnie do win 98 masz tu sp

sp.up.pl/
            • Gość: brunnet Re: Aktualizacje IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 16.12.07, 18:19
              albo jeszcze to

dobreprogramy.pl/index.php?dz=19&t=150&id=2238
              • Gość: Amida Re: Aktualizacje - nie pobiera nawet pod Firefoxem IP: *.szczecin.mm.pl 16.12.07, 18:52
                Dzieki, ze napisaliscie. Zainstalowalam IE Tab, weszlam na w.update, wyszukal 6
                waznych aktualiz. i znow, jak pod IE, pobieranie stoi w miejscu - po prostu komp
                nie pobiera. Padlo cos, co za to odpowiada (co to jest?). Co moge zrobic?

Zajrzalam na dobreprogramy, brunnet, ale nie wiem, jak tego uzyc. Czy mozesz
                powiedziec o tym pare slow?
                • Gość: brunnet Re: Aktualizacje - nie pobiera nawet pod Firefoxe IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 16.12.07, 20:34
                  ściągnij ten dodatek i zainstaluj. Potem wejdź w narzędzia i on tam będzie.
                  Zaptaszkuj IE, wpisz w pasku adresowym adres witryny update i powinno polecieć.
                  Dawno tego nie używałem, więc szczegółów nie pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka