Dodaj do ulubionych

Jaki PDA z GPS polecacie?

IP: *.tosa.pl 02.01.08, 21:07
Planuję zakup PDA Z GPS, jaki polecacie w cenie +-1000. Przeglądałem
oferty i widziałem MIO 560 dobry wybór. Potrzebuję takiego, który
będzie gps i przeglądarkę www.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fercio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 194.181.128.* 02.01.08, 22:41
      Mogę ci polecić firmę hp bo sam miałem 2 palmtopy tej firmy pierwszego hx4700 a
      potem sie przesiadłem na trochę nowsza wersję hx2795 fakt ze ja kupowałem go
      używanego w USA na Ebay ale mysle ze hx4700 lekka używkę zmieścisz sie w granicy
      1000zl z zewnętrzna anteną pod bluetooth Wiem z reguły że palmtopy z wbudowaną
      antena czasami szwankują i mogą niekiedy gubić łatwo zasięg. Nie miałem z nimi
      styczności wiec nie wypowiadam sie konkretnie ale jak dlamnie HP jest dosyć
      dobra firma no chyba ze kupisz sobie jakiegoś della axima to tez powinieneś być
      zadowolony
      • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 02.01.08, 23:44
        To tego mio560 nie polecasz? Czytałem raczej dobre opinie o nim
        • Gość: Fercio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 194.181.128.* 03.01.08, 10:42
          Nie to że nie polecam ;) nie mogę nic o nim powiedzieć ale jeśli czytałeś o nim
          dobre opinie to pewno nie sugeruj sie mną ;) ja jestem przekonany do HP bo sam
          go używam :P a mio nie miałem nigdy w rekach może być tak samo funkcjonalny jak
          hp. Najważniejsze żebyś ty był zadowolony ;)
    • Gość: mio_owner Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.pool.einsundeins.de 03.01.08, 20:02
      posiadam ten model mio
      www.mio-tech.be/en/gps-navigation-device-Mio-P550-overview.htm
      plusy - wifi,Bluetooth,gps - przegladarka,windows mobile

minusy -GPS strasznie powoli szuka sygnału - tzw. zimny start może
      trwać nawet 5-10 minut!,wifi... czasami nie chce pobierac IP,albo
      robi to bardzo długo - ale to chyba wina softu,przegladanie zwyklego
      www jest mozliwe - google mail ma nawet specjalna wersje dla pda -
      inne strony ciezko przegladac - widzisz po kawałku .. jest jakis
      soft do skalowania ale raczej musza byc to strony pisane pod pda
      bateryjka - 2 godziny z właczonym wifi

ogólnie jako gps (poza tym rozgrzewaniem) działa OK - do tego
      głównie mi był potrzebny,wifi,internet na tym (no może poza jedną
      aplikacja VOIP - z tym że rozmówca sam siebie słyszy bo głośnik jest
      koło mikrofonu) to tragedia - maila można przeczytać ale banner
      zwykłej strony zajmuje cały ekran...
      aaa i jeszcze jedno - to g... nie ma zwykłego wejścia na słuchawki
      tylko mini jack`a - chyba tak to złącze się nazywa,może w tym
      nowszym modelu zrobili normalne ... nie jestem pewien
      • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:02
        Ja słyszałem, że mio 560 następca twojego szybko wyszukuje gps, hmm.
        Właśnie różne są opinie, ale większość dobrych, wię się zastanawiam,
        czy kupić ten model czy poszukać innej firmy w tej cenie.
        • Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 00:30
          Mam w tej chwili w ręce MIO 560 :-)

Polecam - jak już znajdzie sygnał (30s) GPS, to już go nie gubi.

podoba mi się synchronizacja z kalendarzem outlooka - są identycznie rozbudowane.

przeglądanie stron - dość męczące na niewielkim ekranie - ale tego nie
          przeskoczy żaden PDA.

Bateria - niezła - wystarcza na cały dzień średnio-intensywnego użytkowania.

Wady? Musiałbym się wybitnie przyczepiać, żeby coś znaleźć:
          - aby oszczędzać baterie - można wyłączyć stand-by - ale wtedy długo trwa
          rozruch - nawet do 2 minut ;-)
          - brak standardowego wyjścia na słuchawki - wyjście "mini-jack" - i tych
          słuchawek nie ma w zestawie...

pytaj - chętnie udzielę szerszych informacji
          pozdrawiam
          • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:52
            GG będzie chodziło, bo jest jakas wersja kompatybilna z WM6.0, ale
            czy jest możliwy eksport kontatków, z gg z pc?
            Czy mogę używać w domu do podlaczenia do neta swojego routera?
            • Gość: nowy Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:55
              czy jest gdzieś w necie do ściagnięcia instrukcja obługi tego pda.
              Chciałbym przed kupnem trochę poczytać;)
            • Gość: nowy roczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 01:00
              Czy da sie obejrzeć na nim film ? jak z tym wyglada kwestia?
            • Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 02:54
              Gość portalu: nowyroczek napisał(a):

> GG będzie chodziło, bo jest jakas wersja kompatybilna z WM6.0, ale
              > czy jest możliwy eksport kontatków, z gg z pc?

wronek.wikidot.com/system:mobilegadu (polecam tą wersję jest możliwy
              *import* kontaktów z serwera GG. Eksport z komputera do PDA - jest chyba niemożliwy)

> Czy mogę używać w domu do podlaczenia do neta swojego routera?

jeśli Router ma WiFi - bez najmniejszego problemu.

> czy jest gdzieś w necie do ściagnięcia instrukcja obługi tego pda.
              > Chciałbym przed kupnem trochę poczytać;)

nie wiem, ale możesz podać swój adres e-mail ;-)

> Czy da sie obejrzeć na nim film ? jak z tym wyglada kwestia?
              Myślę, że można - jest Windows Media Player (nie wiem, jak wygląda sprawa dekodeków)

Trochę "dziwny" dyktafon - szukam oprogramowania "notatnik" - umożliwia nagranie
              kilkunastosekundowych wiadomości.

Tym akurat MIO 560 nie różni się od innych PDA, ale zauważ, że do GPS potrzebna
              jest AutoMapa:
              www.automapa.com.pl/

pozdrawiam
              • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 10:18
                mój mail: mario22-1982@o2.pl
                A właśnie co z tą automapą, jest w standardzie czy trzeba dodatkowo
                zainstalować?
                • Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 15:52
                  na podany adres mailowy wysłałem instrukcję obsługi.

AutoMapę - trzeba niestety kupić (dotyczy chyba każdego PDA - AutoMapa jest
                  dostępna tylko jako dodatkowe oprogramowanie)
            • Gość: mio_owner Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.pool.einsundeins.de 04.01.08, 13:29
              z tym gg - przynajmniej mi nie wyszło - nie używam gg na komputerze na PDA
              zainstalowałem z czystej ciekawości - po instalacji wyskakuje bład i aplikacja
              zostaje nieuruchomiona,wm - polska wersja
              windowsy media są instalowane i zmieniane pod PDA - w mojej wersji gg nie działa
          • Gość: Irek Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: *.net144.okay.pl 28.06.08, 21:32
            Kupiłem Mio 560, wszystko OK oprócz wi-fi. Używam w domu routera D-link DI-524,
            PDA znajduje sieć wi-fi, łączy się i... jeszcze się nie połączył. W sąsiedztwie
            dziala otwarta sieć wi-fi - to samo. Kombinowałem z konfiguracją routera,
            zdejmowałem hasła, szyfrowanie itp. nic nie pomogło. Może ktoś miał podobny
            problem (przeszukałem sieć i wiem, że wiele osób miało, ale rozwiązań nie
            znalazłem) i coś mądrego doradzi. Byłbym wdzięczny za e-mail: kutrzuba@wp.pl
            • Gość: 1405zibi@wp.pl Re: Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: 213.25.102.* 23.07.08, 19:43
              Witam kolege mam ten sam problem prosze o porade .Pozdrawiam Zbyszek
              • Gość: Mario Re: Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 18:09
                Jeżeli ustawisz sobie statyczne ip w ustawieniach karty radiowej Mio to
                połączenie uzyskasz bez problemu (rzeczywiście jeżeli korzystasz z ustawień
                dynamiczne IP często występują problemu) Pamiętaj karta radiowa musi byc
                skonfigurowana wcześniej przed podlanczaniem się do sieci wifi
          • Gość: gośc Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.wod.airbites.pl 07.08.08, 15:59
            mam pytanie jak zmienić język na polski w Mio 560
    • Gość: holes Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:34
      Asus A686 - Gps, Bluetooth - www.proline.pl/shop.php?
      prodid=ASUS+A686
      • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 05.01.08, 22:44
        A czy jest jakaś dobra mapa ale freeware?
      • Gość: wilk Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 87.204.63.* 10.01.08, 06:23
        Gość portalu: holes napisał(a):

> Asus A686 - Gps, Bluetooth - www.proline.pl/shop.php?
        > prodid=ASUS+A686

Popieram.Śmigałem z nim po całej Europie i jest najlepszy z wszystkich, których
        używałem.
        • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 11.01.08, 12:09
          Mio 560 też używałeś?
          • Gość: wilk Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 87.204.63.* 11.01.08, 16:19
            Nie, ale używałem takich:
            www.garmin.com.pl/artykul-308.html
            sklep.vobis.pl/oferta/gps_i_palmtopy/nawigacja_samochodowa_gps/850551_fsc_loox_n100.aspx
            No i oczywiście Asusa.
            Być może cały widz polega na tym że najskuteczniejszy w Europie jest program
            Destinator, właśnie w nim zainstalowany i AutoMapa.
            Mobile Navigator jest cieniutki, a i mapki mało dokładne, szczególnie Europa
            wschodnia, zainstalowana na Fujitsu-Siemens.
            • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 13.01.08, 01:58
              Z map będe korzystał z automapy i pewnie zdecyduję się na mio560 ma
              2 gb pamięci inne w tej cenie tego nie mają
    • kr543 Re: Jaki PDA z GPS polecacie? 07.02.08, 17:51
      Ja mam starszego MIO 350 - jestem bardzo zadowolony.polecam
    • Gość: gad Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.ds8.agh.edu.pl 10.02.08, 22:59
      a ja mam mediona pocket pc i od 3 miesięcy się z nim bawię: raz to nie działa,
      raz tamto :) ogólnie zgroza choć liczę na poprawę wreszcie stałem się
      posiadaczem automapy i udało mi się ją na tym g... zainstalować. Zastanawiam się
      tylko czy złapie sygnał.... na jakiej zasadzie on go odbiera, w samochodzie
      przy szybie? w domu przy oknie? Wasze też są takie wybredne pod względem odbioru
      sygnału ?

PS. zazwyczaj nim złapie to już nieźle poddenerwowany jestem :)
      • Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 10.02.08, 23:09
        Jeszcze nie kupiłem pda. Czekam, aż jeszcze trochę spadnie cena
        mio560. Czy ktoś go już ma, niech podzieli się opinią.
        • Gość: Malvolio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.CNet.Gawex.PL 12.02.08, 17:30
          Mam MIO560 od połowy października 2007. Plusy? Duży, czytelny 3,5-calowsy wyświetlacz. GPS, który przy ręcznych (to ważne!) ustawieniach łapie sygnał po 5-10 sekundach (a jak złapie, to już nie puści...;-)). Windows Moblie 6.0 po polsku. Duża pamięć ROM - 2GB, a więc zmieścisz bez problemu całą AUTOMAPĘ, nawet w wersji EUROPA, i jeszcze zostanie Ci ponad 500 MB na inne aplikacje. Nie było ANI JEDNEGO programu na PDA, króry by nie działał na MIO560, a wypróbowałęm chyba ze dwieście...Głośniczek jest wystarczająco mocny, by usłyszeć panią Kingę albo Krzysztofa H. nawet w dosyć głośnym samochodzie podczas słuchania radia. Łatwy i co najważniejsze skuteczny soft reset. Wi-Fi i Bluetooth działają bez zarzutu. Bez problemu loguję się do własnej, domowej sieci bezprzewodowej w betonowym bloku, jak i do rozmaitych hotspotów w Polsce, Niemczech i we Francji.

Wady: nie do końca sprawdza się jako , co jest dość dziwne, zważywszy na nazwę DigiWalker. Programy do wędrówek pieszych potrafią rozładować baterię już po 3-4 godzinach, a zatem o całodniowych wyprawach na azymut raczej trzeba zapomnieć. Rozwiązanie z dwoma szerokimi, srebrnymi przyciskami na przednim panelu obudowy nie bardzo się sprawdza: łatwo je przycisnąć zupełnie przypadkowo, a potem pozostaje już tylko czekanie na uruchomienie niechcianej aplikacji (można to zmienić w opcjach systemowych, ale nie jest to intuicyjne, niestety). Reinstalacja systemu jest nieoczywista, bez instrukcji obsługi w PDF-ie się nie obejdzie. Spolszczenie nie jest bowiem zaszyte w pamięci urządzenia - trzeba je dogrywać z płyty CD.

Summa summarum - dobry sprzęt. Korzystam z Worda i Excela (w standardowym wyposażeniu....), mam wgraną Automapę (chodzi bez zarzutu), czytam książki e eReaderze (mnóstwo darmowych, do ściągnięcia z internetu), korzystam ze słowników, przewodników turystycznych ze szczegółową mapą metra Paryża,Londynu, Rzymu i Amsterdamu, ściągam aktualną prognozę pogody, piszę i odbieram maile...Czego chcieć więcej od małego Mio ? :-)))

Pozdrawiam
          • Gość: Idzik Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 03:44
            TomTom najlepszy!
            • Gość: ania Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 78.145.193.* 25.05.08, 17:03
              jakis roczek temu kupilam etena glofiisha, polecam, ma wszystko:
              worda+exela+powerpointa, telefon, sat nav, mp3, radio, aparat,
              klawiaturka qwerty, ...
              do tego automapa

ania
              • stratoos Re: Jaki PDA z GPS polecacie? 25.05.08, 19:59
                i do tego sporo błędów w oprogramowaniu. Glofish niestety z tego słynie.
                • Gość: ania Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 78.145.193.* 25.05.08, 22:35
                  prawda, np. batery meter jest do kitu, ale jest poprawka na stronie
                  producenta oraz darmowy inny soft np ariel batery

innych nie wykrylam

ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka