Gość: nowyroczek IP: *.tosa.pl 02.01.08, 21:07 Planuję zakup PDA Z GPS, jaki polecacie w cenie +-1000. Przeglądałem oferty i widziałem MIO 560 dobry wybór. Potrzebuję takiego, który będzie gps i przeglądarkę www. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Fercio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 194.181.128.* 02.01.08, 22:41 Mogę ci polecić firmę hp bo sam miałem 2 palmtopy tej firmy pierwszego hx4700 a potem sie przesiadłem na trochę nowsza wersję hx2795 fakt ze ja kupowałem go używanego w USA na Ebay ale mysle ze hx4700 lekka używkę zmieścisz sie w granicy 1000zl z zewnętrzna anteną pod bluetooth Wiem z reguły że palmtopy z wbudowaną antena czasami szwankują i mogą niekiedy gubić łatwo zasięg. Nie miałem z nimi styczności wiec nie wypowiadam sie konkretnie ale jak dlamnie HP jest dosyć dobra firma no chyba ze kupisz sobie jakiegoś della axima to tez powinieneś być zadowolony Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 02.01.08, 23:44 To tego mio560 nie polecasz? Czytałem raczej dobre opinie o nim Link Zgłoś
Gość: Fercio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 194.181.128.* 03.01.08, 10:42 Nie to że nie polecam ;) nie mogę nic o nim powiedzieć ale jeśli czytałeś o nim dobre opinie to pewno nie sugeruj sie mną ;) ja jestem przekonany do HP bo sam go używam :P a mio nie miałem nigdy w rekach może być tak samo funkcjonalny jak hp. Najważniejsze żebyś ty był zadowolony ;) Link Zgłoś
Gość: mio_owner Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.pool.einsundeins.de 03.01.08, 20:02 posiadam ten model mio www.mio-tech.be/en/gps-navigation-device-Mio-P550-overview.htm plusy - wifi,Bluetooth,gps - przegladarka,windows mobile minusy -GPS strasznie powoli szuka sygnału - tzw. zimny start może trwać nawet 5-10 minut!,wifi... czasami nie chce pobierac IP,albo robi to bardzo długo - ale to chyba wina softu,przegladanie zwyklego www jest mozliwe - google mail ma nawet specjalna wersje dla pda - inne strony ciezko przegladac - widzisz po kawałku .. jest jakis soft do skalowania ale raczej musza byc to strony pisane pod pda bateryjka - 2 godziny z właczonym wifi ogólnie jako gps (poza tym rozgrzewaniem) działa OK - do tego głównie mi był potrzebny,wifi,internet na tym (no może poza jedną aplikacja VOIP - z tym że rozmówca sam siebie słyszy bo głośnik jest koło mikrofonu) to tragedia - maila można przeczytać ale banner zwykłej strony zajmuje cały ekran... aaa i jeszcze jedno - to g... nie ma zwykłego wejścia na słuchawki tylko mini jack`a - chyba tak to złącze się nazywa,może w tym nowszym modelu zrobili normalne ... nie jestem pewien Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:02 Ja słyszałem, że mio 560 następca twojego szybko wyszukuje gps, hmm. Właśnie różne są opinie, ale większość dobrych, wię się zastanawiam, czy kupić ten model czy poszukać innej firmy w tej cenie. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 00:30 Mam w tej chwili w ręce MIO 560 :-) Polecam - jak już znajdzie sygnał (30s) GPS, to już go nie gubi. podoba mi się synchronizacja z kalendarzem outlooka - są identycznie rozbudowane. przeglądanie stron - dość męczące na niewielkim ekranie - ale tego nie przeskoczy żaden PDA. Bateria - niezła - wystarcza na cały dzień średnio-intensywnego użytkowania. Wady? Musiałbym się wybitnie przyczepiać, żeby coś znaleźć: - aby oszczędzać baterie - można wyłączyć stand-by - ale wtedy długo trwa rozruch - nawet do 2 minut ;-) - brak standardowego wyjścia na słuchawki - wyjście "mini-jack" - i tych słuchawek nie ma w zestawie... pytaj - chętnie udzielę szerszych informacji pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:52 GG będzie chodziło, bo jest jakas wersja kompatybilna z WM6.0, ale czy jest możliwy eksport kontatków, z gg z pc? Czy mogę używać w domu do podlaczenia do neta swojego routera? Link Zgłoś
Gość: nowy Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 00:55 czy jest gdzieś w necie do ściagnięcia instrukcja obługi tego pda. Chciałbym przed kupnem trochę poczytać;) Link Zgłoś
Gość: nowy roczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 01:00 Czy da sie obejrzeć na nim film ? jak z tym wyglada kwestia? Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 02:54 Gość portalu: nowyroczek napisał(a): > GG będzie chodziło, bo jest jakas wersja kompatybilna z WM6.0, ale > czy jest możliwy eksport kontatków, z gg z pc? wronek.wikidot.com/system:mobilegadu (polecam tą wersję jest możliwy *import* kontaktów z serwera GG. Eksport z komputera do PDA - jest chyba niemożliwy) > Czy mogę używać w domu do podlaczenia do neta swojego routera? jeśli Router ma WiFi - bez najmniejszego problemu. > czy jest gdzieś w necie do ściagnięcia instrukcja obługi tego pda. > Chciałbym przed kupnem trochę poczytać;) nie wiem, ale możesz podać swój adres e-mail ;-) > Czy da sie obejrzeć na nim film ? jak z tym wyglada kwestia? Myślę, że można - jest Windows Media Player (nie wiem, jak wygląda sprawa dekodeków) Trochę "dziwny" dyktafon - szukam oprogramowania "notatnik" - umożliwia nagranie kilkunastosekundowych wiadomości. Tym akurat MIO 560 nie różni się od innych PDA, ale zauważ, że do GPS potrzebna jest AutoMapa: www.automapa.com.pl/ pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 04.01.08, 10:18 mój mail: mario22-1982@o2.pl A właśnie co z tą automapą, jest w standardzie czy trzeba dodatkowo zainstalować? Link Zgłoś
Gość: gość Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 15:52 na podany adres mailowy wysłałem instrukcję obsługi. AutoMapę - trzeba niestety kupić (dotyczy chyba każdego PDA - AutoMapa jest dostępna tylko jako dodatkowe oprogramowanie) Link Zgłoś
Gość: mio_owner Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.pool.einsundeins.de 04.01.08, 13:29 z tym gg - przynajmniej mi nie wyszło - nie używam gg na komputerze na PDA zainstalowałem z czystej ciekawości - po instalacji wyskakuje bład i aplikacja zostaje nieuruchomiona,wm - polska wersja windowsy media są instalowane i zmieniane pod PDA - w mojej wersji gg nie działa Link Zgłoś
Gość: Irek Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: *.net144.okay.pl 28.06.08, 21:32 Kupiłem Mio 560, wszystko OK oprócz wi-fi. Używam w domu routera D-link DI-524, PDA znajduje sieć wi-fi, łączy się i... jeszcze się nie połączył. W sąsiedztwie dziala otwarta sieć wi-fi - to samo. Kombinowałem z konfiguracją routera, zdejmowałem hasła, szyfrowanie itp. nic nie pomogło. Może ktoś miał podobny problem (przeszukałem sieć i wiem, że wiele osób miało, ale rozwiązań nie znalazłem) i coś mądrego doradzi. Byłbym wdzięczny za e-mail: kutrzuba@wp.pl Link Zgłoś
Gość: 1405zibi@wp.pl Re: Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: 213.25.102.* 23.07.08, 19:43 Witam kolege mam ten sam problem prosze o porade .Pozdrawiam Zbyszek Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Problem z Wi-fi w MIO 560 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.08, 18:09 Jeżeli ustawisz sobie statyczne ip w ustawieniach karty radiowej Mio to połączenie uzyskasz bez problemu (rzeczywiście jeżeli korzystasz z ustawień dynamiczne IP często występują problemu) Pamiętaj karta radiowa musi byc skonfigurowana wcześniej przed podlanczaniem się do sieci wifi Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.wod.airbites.pl 07.08.08, 15:59 mam pytanie jak zmienić język na polski w Mio 560 Link Zgłoś
Gość: holes Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.08, 10:34 Asus A686 - Gps, Bluetooth - www.proline.pl/shop.php? prodid=ASUS+A686 Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 05.01.08, 22:44 A czy jest jakaś dobra mapa ale freeware? Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 87.204.63.* 10.01.08, 06:23 Gość portalu: holes napisał(a): > Asus A686 - Gps, Bluetooth - www.proline.pl/shop.php? > prodid=ASUS+A686 Popieram.Śmigałem z nim po całej Europie i jest najlepszy z wszystkich, których używałem. Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 11.01.08, 12:09 Mio 560 też używałeś? Link Zgłoś
Gość: wilk Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 87.204.63.* 11.01.08, 16:19 Nie, ale używałem takich: www.garmin.com.pl/artykul-308.html sklep.vobis.pl/oferta/gps_i_palmtopy/nawigacja_samochodowa_gps/850551_fsc_loox_n100.aspx No i oczywiście Asusa. Być może cały widz polega na tym że najskuteczniejszy w Europie jest program Destinator, właśnie w nim zainstalowany i AutoMapa. Mobile Navigator jest cieniutki, a i mapki mało dokładne, szczególnie Europa wschodnia, zainstalowana na Fujitsu-Siemens. Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 13.01.08, 01:58 Z map będe korzystał z automapy i pewnie zdecyduję się na mio560 ma 2 gb pamięci inne w tej cenie tego nie mają Link Zgłoś
kr543 Re: Jaki PDA z GPS polecacie? 07.02.08, 17:51 Ja mam starszego MIO 350 - jestem bardzo zadowolony.polecam Link Zgłoś
Gość: gad Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.ds8.agh.edu.pl 10.02.08, 22:59 a ja mam mediona pocket pc i od 3 miesięcy się z nim bawię: raz to nie działa, raz tamto :) ogólnie zgroza choć liczę na poprawę wreszcie stałem się posiadaczem automapy i udało mi się ją na tym g... zainstalować. Zastanawiam się tylko czy złapie sygnał.... na jakiej zasadzie on go odbiera, w samochodzie przy szybie? w domu przy oknie? Wasze też są takie wybredne pod względem odbioru sygnału ? PS. zazwyczaj nim złapie to już nieźle poddenerwowany jestem :) Link Zgłoś
Gość: nowyroczek Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.tosa.pl 10.02.08, 23:09 Jeszcze nie kupiłem pda. Czekam, aż jeszcze trochę spadnie cena mio560. Czy ktoś go już ma, niech podzieli się opinią. Link Zgłoś
Gość: Malvolio Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.CNet.Gawex.PL 12.02.08, 17:30 Mam MIO560 od połowy października 2007. Plusy? Duży, czytelny 3,5-calowsy wyświetlacz. GPS, który przy ręcznych (to ważne!) ustawieniach łapie sygnał po 5-10 sekundach (a jak złapie, to już nie puści...;-)). Windows Moblie 6.0 po polsku. Duża pamięć ROM - 2GB, a więc zmieścisz bez problemu całą AUTOMAPĘ, nawet w wersji EUROPA, i jeszcze zostanie Ci ponad 500 MB na inne aplikacje. Nie było ANI JEDNEGO programu na PDA, króry by nie działał na MIO560, a wypróbowałęm chyba ze dwieście...Głośniczek jest wystarczająco mocny, by usłyszeć panią Kingę albo Krzysztofa H. nawet w dosyć głośnym samochodzie podczas słuchania radia. Łatwy i co najważniejsze skuteczny soft reset. Wi-Fi i Bluetooth działają bez zarzutu. Bez problemu loguję się do własnej, domowej sieci bezprzewodowej w betonowym bloku, jak i do rozmaitych hotspotów w Polsce, Niemczech i we Francji. Wady: nie do końca sprawdza się jako , co jest dość dziwne, zważywszy na nazwę DigiWalker. Programy do wędrówek pieszych potrafią rozładować baterię już po 3-4 godzinach, a zatem o całodniowych wyprawach na azymut raczej trzeba zapomnieć. Rozwiązanie z dwoma szerokimi, srebrnymi przyciskami na przednim panelu obudowy nie bardzo się sprawdza: łatwo je przycisnąć zupełnie przypadkowo, a potem pozostaje już tylko czekanie na uruchomienie niechcianej aplikacji (można to zmienić w opcjach systemowych, ale nie jest to intuicyjne, niestety). Reinstalacja systemu jest nieoczywista, bez instrukcji obsługi w PDF-ie się nie obejdzie. Spolszczenie nie jest bowiem zaszyte w pamięci urządzenia - trzeba je dogrywać z płyty CD. Summa summarum - dobry sprzęt. Korzystam z Worda i Excela (w standardowym wyposażeniu....), mam wgraną Automapę (chodzi bez zarzutu), czytam książki e eReaderze (mnóstwo darmowych, do ściągnięcia z internetu), korzystam ze słowników, przewodników turystycznych ze szczegółową mapą metra Paryża,Londynu, Rzymu i Amsterdamu, ściągam aktualną prognozę pogody, piszę i odbieram maile...Czego chcieć więcej od małego Mio ? :-))) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Idzik Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 03:44 TomTom najlepszy! Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 78.145.193.* 25.05.08, 17:03 jakis roczek temu kupilam etena glofiisha, polecam, ma wszystko: worda+exela+powerpointa, telefon, sat nav, mp3, radio, aparat, klawiaturka qwerty, ... do tego automapa ania Link Zgłoś
stratoos Re: Jaki PDA z GPS polecacie? 25.05.08, 19:59 i do tego sporo błędów w oprogramowaniu. Glofish niestety z tego słynie. Link Zgłoś
Gość: ania Re: Jaki PDA z GPS polecacie? IP: 78.145.193.* 25.05.08, 22:35 prawda, np. batery meter jest do kitu, ale jest poprawka na stronie producenta oraz darmowy inny soft np ariel batery innych nie wykrylam ania Link Zgłoś