Dodaj do ulubionych

Spamuję z konta gmaila

24.01.08, 19:50

Dzień dobry

Mam taki problem.

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że komputer mój z zainstalowaną Mandriva
2008 wysyła spamy z poczty gmaila. Nie mam pojęcia, co i jak sprawdzić i
ewentualnie usunąć, aby przestać zatykać łącze blokowej sieci.Korzystam z
przeglądarki Firefox.

Bardzo dziękuję za pomoc.

luxer
Obserwuj wątek
    • serinius Re: Spamuję z konta gmaila 24.01.08, 21:48
      Spamujący trojan na Linuksa? No no, mam nadzieję, że się mylisz, ale jeśli te podejrzenia są prawdziwe, to mamy właśnie niemałą sensację.

Najlepiej załóż wątek na jakimś popularnym forum linuksowym (np. mandrivalinux.eu), tam fachowcy powinni coś poradzić. Opisz dokładnie skąd te podejrzenia (ostrzeżenie administratora?), skąd masz Linuksa (czy np. z sieci, Empiku czy Allegro), czy instalowałaś ostatnio coś spoza oficjalnego repo, czy jest inny komp w domu, czy używasz jakiś nietypowych rozszerzeń do Firefoksa itp.
      • luxer Re: Spamuję z konta gmaila 24.01.08, 22:29
        > Spamujący trojan na Linuksa? No no, mam nadzieję, że się mylisz, ale jeśli te p
        > odejrzenia są prawdziwe, to mamy właśnie niemałą sensację.

Też mam nadzieję, że się mylę, ale z innego powodu :) Najgłośniej krzyczałam, że
        sieć wywala, a admini nic nie robią ;) Właśnie sprawdzają, co sie dzieje i czy
        to był zwykły przypadek, że na routerze, gdy weszłam na pocztę najpierw ja
        zostałam wyrzucona, a potem cała reszta użytkowników sieci. Być może zbieg
        okoliczności.

> Najlepiej załóż wątek na jakimś popularnym forum linuksowym (np. mandrivalinux.
        > eu), tam fachowcy powinni coś poradzić.

I muszę ta zrobić. Nich tylko administrator wykluczy inne przyczyny.

Opisz dokładnie skąd te podejrzenia (os
        > trzeżenie administratora?), skąd masz Linuksa (czy np. z sieci, Empiku czy Alle
        > gro), czy instalowałaś ostatnio coś spoza oficjalnego repo, czy jest inny komp
        > w domu, czy używasz jakiś nietypowych rozszerzeń do Firefoksa itp.

Od dostawcy dowiedzieliśmy się, że ktoś strasznie spamuje wysyłając mnóstwo, ale
        to mnóstwo spamów z konta pocztowego. Gdy ja wchodzę na konto gmaila,
        bezpośrednio z ze strony www, bez żadnego klienta poczty, komputer jakby
        "przymulał", aby za chwile całkiem paść . Aż mam wyrzuty sumienia że tylu
        ludziom mogę psuć zabawę w necie.

Opisz dokładnie skąd te podejrzenia (os
        > trzeżenie administratora?), skąd masz Linuksa (czy np. z sieci, Empiku czy Alle
        > gro), czy instalowałaś ostatnio coś spoza oficjalnego repo, czy jest inny komp
        > w domu, czy używasz jakiś nietypowych rozszerzeń do Firefoksa itp.

Tu też odpowiem na to.

Linuksa mam z sieci,z oficjalnej strony Mandrivy - Mnadriva 2008 One instalowaną
        z płytek CD. Resztę dociągałam urpmi. Jednak te przyblokowywania trwają od około
        2 tyg,-dlatego denerwowałam się na admina, że nic nie robi - a Maadrivę mam
        praktycznie od samego początku, gdy wypuszczono nową wersje.

Wszelkie dodatki do FF instaluję zazwyczaj z oficjalnych stron.
        Z nietypowych rozszerzeń to raczej nic nie mam.:AdBlock Plus 0.7.5.3, Menager
        poczty gmail, Furl Tools - ale to stary dodatek, FasterFox,

A w domu mam jeszcze laptopa z zainstalowanym Windowsem 98 , podłączony do
        sieci za pomocą takiego prościutkiego huba. Działa antywirus Avast!. Głównym
        sprzętem jest jednak komputer stacjonarny z Linuksem. Zainstalowany jest na nim
        tylko jeden system.

Czekam na jakąś informację od Adminów, sprawdzają.

Sprawdziłam postfix`a , ale w nim nic nie ma. Pusty. ;/
        Siedzę nad Biblią Linuksa i nie wiem od czego zacząć. Ale i tak sama nie dam rady :(

Przejdę, tak jak sugerujesz, na inne forum, bo muszę poszukać rozwiązania. Nie
        mogę -nawet jeśli istnieje najmniejsze podejrzenie- zostawić tego bez sprawdzenia.

Dziękuję za wskazówki

luxer
        • serinius Re: Spamuję z konta gmaila 26.01.08, 01:05
          He he. :) Wiesz, co prawda niezbyt znam się na tym, ale podejrzewam, że w małych sieciach, które pracują na starym i zawieszającym się sprzęcie, na starym i nieaktualizowanym software, z kablami, które regularnie zamakają lub przegryzają je szczury, z adminami, którzy co prawda wiedzą, że coś działa, lecz kompletnie nie wiedzą jak, z pokaźnym procentem userów, którzy rzeczywiście poinstalowali sobie różne spamujące net syfy... Tak, w takich warunkach rzeczywiście mogą dziać się prawdziwe cuda :)

Najlepiej więc się nie przejmuj się na zapas, bo gdyby rzeczywiście los całej sieci zależał tylko od Twojego jednego jedynego komputera, to naprawdę nie wiem co to by musiało być. :)
          • luxer Re: Spamuję z konta gmaila 26.01.08, 17:01
            serinius napisał:

> He he. :) Wiesz, co prawda niezbyt znam się na tym, ale podejrzewam, że w małyc
            > h sieciach, które pracują na starym i zawieszającym się sprzęcie, na starym i n
            > ieaktualizowanym software, z kablami, które regularnie zamakają lub przegryzają
            > je szczury,

Przyjdzie mi chyba z tymi szczurami się zaprzyjaźnić. Od wczoraj do dziś do
            godziny 12 byłam odcięta od sieci i internet działał, gdy tylko odpaliłam
            Mandrivę sieć się ... zawiesiła.

z adminami, którzy co prawda wiedzą, że coś działa, lecz kompletni
            > e nie wiedzą jak, z pokaźnym procentem userów, którzy rzeczywiście poinstalowal
            > i sobie różne spamujące net syfy... Tak, w takich warunkach rzeczywiście mogą d
            > ziać się prawdziwe cuda :)

Myślę, że admin nie jest zły, skoro wyczaił, że ja wysyłam te spamy ;/ Nie mam
            pojęcia co robić, chyba czeka mnie reinstalka systemu, tylko, że zajmuje ona
            tyle czasu ... Teraz każde zwieszenie sieci powoduje, że dostaję palpitacji
            serca no bo w końcu jestem ihihi ... spamiara ;/

> Najlepiej więc się nie przejmuj się na zapas, bo gdyby rzeczywiście los całej s
            > ieci zależał tylko od Twojego jednego jedynego komputera, to naprawdę nie wiem
            > co to by musiało być. :)

Zajrzę na jakieś forum mandrivkowe może tam coś mi poradzą, bo muszę z tym coś
            zrobić. Teraz piszę z laptopa win98 i niby wszystko gra i buczy, internet jest.

Dzięki za pomoc

luxer
            • serinius Re: Spamuję z konta gmaila 26.01.08, 19:06
              Czyli jednak admin jasno i wyraźnie informował Cię (nie przypuszczał czy
              sugerował), że wysyłasz spam?

Generalnie dziwi mnie jednak, jak coś takiego może rozłożyć na łopatki (i to od
              razu) całą sieć... I to od razu, czy po odpaleniu przeglądarki? A może jednak
              to po prostu zbieg okoliczności? Wiesz, w sieciach, które regularnie padają i to
              nawet na 12 godzin, naprawdę potrafią dziać się cuda...

Na razie nic nie formatuj, bo jeśli rzeczywiście coś dziwnego sobie
              zainstalowaś, warto by się dowiedzieć i podzielić z innymi co to takiego jest -
              lub rozwiać wątpliwości. Bo gdyby każdy posiadacz jakiegoś trojana czy czegoś w
              tym stylu miał zawieszać/blokować całą swoją sieć, to mało by gdzie działał
              internet.

Jakby co, zobacz co się będzie działo po odpaleniu jakiegoś livecd. Możesz też
              sprawdzić, co się będzie działo, gdy dodasz nowego użytkownika (zrób to bez
              X-ów lub offline) i po starcie kompa zaloguj się na niego.

Naprawdę poproś o pomoc na jakimś forum, tylko postaraj się bardzo dokładnie
              opisać co się dzieje.
              • luxer Re: Spamuję z konta gmaila 31.01.08, 00:15
                serinius napisał:

> Czyli jednak admin jasno i wyraźnie informował Cię (nie przypuszczał czy
                > sugerował), że wysyłasz spam?

Nawet byłam odłączona od sieci ...

> Generalnie dziwi mnie jednak, jak coś takiego może rozłożyć na łopatki (i to od
                > razu) całą sieć... I to od razu, czy po odpaleniu przeglądarki? A może jednak
                > to po prostu zbieg okoliczności? Wiesz, w sieciach, które regularnie padają i t
                > o
                > nawet na 12 godzin, naprawdę potrafią dziać się cuda...

Sieć wysypuje się "po chwili". Gdy ten ktoś się pojawia czuć spowolnienie
                internetu, aż do utraty połączenia. Nieraz jest tak, że internetu nie ma a gg /
                kadu działa.

>
                > Na razie nic nie formatuj, bo jeśli rzeczywiście coś dziwnego sobie
                > zainstalowaś, warto by się dowiedzieć i podzielić z innymi co to takiego jest -
                > lub rozwiać wątpliwości. Bo gdyby każdy posiadacz jakiegoś trojana czy czegoś w
                > tym stylu miał zawieszać/blokować całą swoją sieć, to mało by gdzie działał
                > internet.

Takie wnioski zostały wyciągnięte dlatego, że najpierw wysypywało moją Mandrivę,
                a potem dopiero padała cała sieć (potem tj. po paru sekundach)

>
                > Jakby co, zobacz co się będzie działo po odpaleniu jakiegoś livecd.

Odpaliłam i wszystko było OK.

Możesz też
                > sprawdzić, co się będzie działo, gdy dodasz nowego użytkownika (zrób to bez
                > X-ów lub offline) i po starcie kompa zaloguj się na niego.
                >
                > Naprawdę poproś o pomoc na jakimś forum, tylko postaraj się bardzo dokładnie
                > opisać co się dzieje.

NO i nie będę tą pierwszą osobą, co miała trojana w Linuksie. Jestem pewna na
                100%, że to było nietrafne posądzenie, bo sieć zawieszała się, nawet jak mnie w
                niej nie było. Ale wiadomo baba ma Linuksa to pewnie ona winna.
                luxer
    • realgniot Re: Spamuję z konta gmaila 26.01.08, 22:39
      Proponuję sprawdzić system jakimiś programami np. rkhunter, clamav, chrootkit. Przyjrzeć się logom, zablokować cały ruch sieciowy i wtedy ocenić, czy rzeczywiście jest problem z twoim komputerem. Co dalej, czasem tak jest, że komputery nie lubią ze sobą współpracować i nie musi to być twoja wina.
      • luxer Re: Spamuję z konta gmaila 31.01.08, 00:00
        realgniot napisała:

> Proponuję sprawdzić system jakimiś programami np. rkhunter, clamav, chrootkit.
        > Przyjrzeć się logom, zablokować cały ruch sieciowy i wtedy ocenić, czy rzeczywi
        > ście jest problem z twoim komputerem.

Okazało się, ze to fałszywy alarm. Sprawdziłam programem clamav. Otrzymuję error
        DNS i tyle wszystkiego :)W logach też nic nie było.

Co dalej, czasem tak jest, że komputery n
        > ie lubią ze sobą współpracować i nie musi to być twoja wina.

W nocy bez problemów łażę w necie i nic nie wiesza połączenia.

Ale znalazł się sposób na rozwiązanie tego problemu. Admin likwiduje sieć... :(

luxer
        • realgniot Re: Spamuję z konta gmaila 31.01.08, 14:43
          luxer napisała:

> W nocy bez problemów łażę w necie i nic nie wiesza połączenia.

A to ciekawe..
          To może znaczyć tylko jedno, jakiś komputer w sieci jest zarobaczony, a twój system broniąc się psuje sieć, a raczej blokuje jakiś syf.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka