IP: 10.10.65.* 07.01.02, 18:02
witam!

wlasnie obszedlem kilka sklepow komputerowych zasiegajac jezyka w sprawie karty telewizyjnej.
mam zamiar sobie takowa sprawic, ale nie bardzo wiem jaka. to co uslyszalem w sklepach nie
pomoglo mi za bardzo wiec licze na was.

polecano mi wlasciwie dwie karty: jedna avermedia, druga pixelview. podstawowa roznica miedzy
niemi podobno jest kodowanie dzwieku. avermedia ma stereo a2, a pixelview stereo nicam... co to
wlasciwie znaczy i jaka jest lepsza?

aha: karta ma sluzyc (poza olgadaniem tv:-)) glownie zgrywaniu filmow i pozniejszej konwersji na divx.
dlatego dobrze by bylo by nie miala problemow z np. canal+ (wiem, wiem - potrzebny jeszcze dekoder
:-P)

pozdrawiam

telewidz
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: tunery tv IP: *.devs.futuro.pl 07.01.02, 18:47
      Oczywiście bierz w stereo nicam,bo taki system u nas obowiązuje,jeśli chcesz
      odbierać fonię w stereo oczywiście.
      A2- ten system jast np. w Niemczech.
      • Gość: Yarek Re: tunery tv IP: *.chello.pl 07.01.02, 19:15
        Jeśli chcesz wykorzystywać kartę do zgrywania filmów, to musisz kupić kartę
        która umożliwia kodowanie zgrywanych materiałów w czasie rzeczywistym do
        formatu MPEG-1, a może nawet MPEG-1 i MPEG-2. Wszystkie kart umozliwiają
        zgrywanie sekwencji filmowych do formatu AVI, co oznacza, że nagranie kilku
        minut filmu z dźwiękiem zajmie nawet 2 GB na dysku twardym. Tak więc kup tylko
        taką kartę, która umożliwia nagrywanie w conajmniej MPEG-1
        • Gość: telewidz Re: tunery tv IP: *.bydg.gazeta.pl 07.01.02, 19:22
          dzieki za informacje. mozesz polecic jakas karte kodujaca do mpeg-1 lub mpeg-2?

• Gość: MarekG Re: tunery tv IP: *.acn.waw.pl 08.01.02, 11:53
            naprzyklad ati all in wonder...ale to wydatek rzedu 900 - 1000 zlotych. tak
            samo jak avermedia tak i pixelview oparte sa na tym samym ukladzie, roznica
            jest rzeczywiscie tylko w dzwieku. Natomiast jezeli masz dobry procesor -
            Celeron od 800MHz w gore lub Pentium III od 500 MHZ, lub Athlona od 800 MHz
            (Duron jest zaslaby) i dobry dysk, to sciagnij sobie VirtualDub, potem MJPEG z
            www.jpg.com/video/mjpeg.htm , zarejestruj sie - bezplatnie i zpokojnie
            mozesz nagrywac video przez karte. Sciagnij tez najnowsze sterowniki, bo te
            ktore sa z karta sa w wiekszosci mozno przestarzale. Poznie w VirtualDub
            przekonwertujesz do DivXa. Niestety DivX jest bardzo wymagajacy co do sily
            obliczeniowej procesora.
    • Gość: Lechu Re: tunery tv IP: *.dip.t-dialin.net 12.01.02, 01:41
      Najlepsze karty, największe doświadczenie: haupauge.
      Problemem innego śmiecia jest support: po roku nie dostaniesz nowych
      sterowników i możesz se Twoją piękną i "tanią" kartę przybić gwoździem do
      ściany.

Zajrzyj: www.haupauge.com

Mają tam nawet gotowe nagrywarki do TV analogowej (PCI albo USB). Albo, jeżeli
      Cię to podnieca: digitalny decoder satelitarny (DVB) z CA dla Pay-TV (Cyfra+,
      etc)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka